Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

metody eleminowania aut wypadkowych pomysłowy kolega :)

Featured Replies

Napisano

> Jednak złe jest odpicowanie auta wartego 9 000 i sprzedawanie go za 11 000, zwłaszcza metodami

> kamuflującymi rzeczywisty stan.

Nie do końca się zgodzę. Jeżeli zadbane -mechaniczne sprawne i zgodne z opisem- auto jest warte 9k zł i od takich za 11k odróżnia go tylko wyprana tapicerka, poluzowane mocowanie zderzaka czy brak popielniczki - to nie widzę nic złego w doinwestowaniu kilku złotych i poświęceniu odrobiny czasu aby odsprzedać samochód po korzystniejszej cenie.

Złe jest natomiast sprzedawanie samochodu w stanie rzeczywistym odbiegającym od opisywanego. Nie każdy ma prawo znać się na mechanice czy blacharce i o ile zakurzone dywaniki odróżni każdy i podejmie decyzję jak bardzo obniżają one w jego mniemaniu wartość samochodu, to samo poinformowanie o powypadkowej przeszłości pojazdu powinno być 'psim' obowiązkiem sprzedającego i to właśnie wówczas wprowadzanie nabywcy w błąd jest "złe"

Napisano

> Złe jest natomiast sprzedawanie samochodu w stanie rzeczywistym odbiegającym od opisywanego. Nie

> każdy ma prawo znać się na mechanice czy blacharce i o ile zakurzone dywaniki odróżni każdy i

> podejmie decyzję jak bardzo obniżają one w jego mniemaniu wartość samochodu, to stan

> poinformowanie o powypadkowej przeszłości pojazdu powinno być 'psim' obowiązkiem sprzedającego

> i to właśnie wówczas wprowadzanie nabywcy w błąd jest "złe"

To miałem na myśli.

Napisano

> Nie wiem kiedy ludzie w końcu zrozumieją - typowe 10-letnie auto MUSI mieć jakieś rysy, na 90%

> miało za sobą jakąś stłuczkę,

jeżeli za stłuczkę uważasz też przycierkę parkingową zderzaka, to owszem

> na pewno nie ma idealnej tapicerki, kierownicy,

przy przebiegu do +- 80-100kkm może być niemal idealna, zależy kto jak dba o auto

> super czystego

> silnika

to byłoby podejrzane, musi być zakurzony ale może być idealnie suchy

> i żeby nie wiem co - nie ma przebiegu mniejszego, niż 150 - 200 kkm (jeżeli było mało

> jeżdżone).

totalna bzdura! moje drugie (miejsko-dookołakominowe-żonine) auto jeździ ok.5kkm/1rok! to daje 50kkm/10lat, dodam, że znam jeszce kilka takich aut. Ludzie też je sprzedają. Inna sprawa, że takie auto nie stoi w komisie, nie mniej jednak ma 10 lat i przbieg ZNACZNIE mniejszy niż 150-200kkm!

reasumując, generalizowanie jest niezdrowe.

pozdr

Napisano

> właśnie rozstaw osi jest pewnie nie mniej niż 2,5m, to 2cm stanowi mniej niż 1% mierzonego

> odcinka.

> wytyczenie dokładnego środka koła, to raz, a dwa to ugięcie taśmy.

> > Zamiast taśmy wystarczy auto dobrze oglądnąć.

nie znam tolerancji wymiarów podwozi samochodów ale np. przy wagonach towarowych max różnica na przekątnych ostoi (ramy wagonu) musi się mieścić w 20 mm przy długości przekątnej około 15 m shocked.gif

Napisano

> nie znam tolerancji wymiarów podwozi samochodów ale np. przy wagonach towarowych max różnica na

> przekątnych ostoi (ramy wagonu) musi się mieścić w 20 mm przy długości przekątnej około 15 m

No fajnie, ale mierzone odpowiednimi metodami, przyrządami, a nie miarką, suwmiarką "na oko".

Napisano

> No fajnie, ale mierzone odpowiednimi metodami, przyrządami, a nie miarką, suwmiarką "na oko".

najczęściej szpagatem lub zwykłym metrem taśmowym grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Nie znasz się. Lakier ma być bez jednej rysy, środek bez jednej plamki, opony najlepiej prosto ze

> sklepu (oczywiście dwa komplety) i jeszcze pełny bak. A jak odpowiesz że tak to w salonie to

> oberwiesz. Bo przecież samochody są jak wino - im starsze tym lepsze.

> Niektórym to strasznie ciężko zrozumieć. I to że kupując samochód za 10 kzł idziesz na duży

> kompromis.

Ja kupiłem z pełnym bakiem 70 l smile.gif

Napisano

> totalna bzdura! moje drugie (miejsko-dookołakominowe-żonine) auto jeździ ok.5kkm/1rok! to daje

> 50kkm/10lat, dodam, że znam jeszce kilka takich aut. Ludzie też je sprzedają. Inna sprawa, że

> takie auto nie stoi w komisie, nie mniej jednak ma 10 lat i przbieg ZNACZNIE mniejszy niż

> 150-200kkm!

> reasumując, generalizowanie jest niezdrowe.

> pozdr

Zgadzam się , popieram ,mam podobną sytuację i w tym momencie potencjalny kupiec powie mi , że cofałem licznik bo nie możliwe żeby 11-12-lat auto miało tylko 100kkm zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.