Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zużycie paliwa Lacetti 1,4

Featured Replies

Napisano

Wróciłem z urlopu. Pierwszy raz byłem swoim Lacetti w tak długiej trasie. Kupiłem go we wrześniu zeszłego roku, więc było już po urlopie. Zrobiłem 1394 km, spaliłem 102,4 l benzyny Pb95. Daje to średnie zużycie 7,3 l. Trasa pokonywana bez szaleństw, raczej zgodnie z przepisami. Ok. 400 km było z włączoną klimatyzacją, ok. 130 km jazda po mieście i 150 km z 2-ma rowerami na dachu.

Jeżdżąc tylko po Warszawie rzadko kiedy mogę zejść poniżej 10 l/setkę.

Jak to wygląda u was?

Napisano

Bardzo podobnie. Dodam ciekawostkę że do niedawna turlałem się do pracy 25 km większość przez miasto i palił nie wiele ponad 8L. Teraz większość drogi pokonuję autostradą i pali mi 9 rotfl.gifzlosnik2.gif

Napisano

> Wróciłem z urlopu. Pierwszy raz byłem swoim Lacetti w tak długiej trasie. Kupiłem go we wrześniu

> zeszłego roku, więc było już po urlopie. Zrobiłem 1394 km, spaliłem 102,4 l benzyny Pb95. Daje

> to średnie zużycie 7,3 l. Trasa pokonywana bez szaleństw, raczej zgodnie z przepisami. Ok. 400

> km było z włączoną klimatyzacją, ok. 130 km jazda po mieście i 150 km z 2-ma rowerami na

> dachu.

> Jeżdżąc tylko po Warszawie rzadko kiedy mogę zejść poniżej 10 l/setkę.

> Jak to wygląda u was?

1.6 podobnie

w Wawie z klimą okolice 9

jazda miejsko-podmiejska okolice 8

trasa po drogach gdzie jedzie się spokojnie niewiele ponad 7

ale już autostrada lub trasa z częstym wyprzedzaniem i spalanie rośnie ponad 9

rowery dodają kole litra do spalania

Napisano

a zimą ?

No właśnie silniki do najoszczędniejszych w klasie nie należą, za to najciekawsze jest to, że na LPG biorą o 1-2 l. więcej czyli - prawie tyle samo smile.gif teraz wystarczy spojrzeć na ceny paliwa.

Napisano

> a zimą ?

> No właśnie silniki do najoszczędniejszych w klasie nie należą, za to najciekawsze jest to, że na

> LPG biorą o 1-2 l. więcej czyli - prawie tyle samo teraz wystarczy spojrzeć na ceny paliwa.

A myślałem, że mój to jakiś dziwny jest... ten mi zawsze bierze 11,2 LPG 270751858-jezyk.gif Jeździłem po mieście (i trochę podmiejskiej) w połowie z klimą brał 11,2. Teraz było 160km trasy (w tym część po autostradzie - do 150km/h), 260km po Wrocławiu i trochę pod Wrocławiem, też 11,2 (z tym, że tu było malutko klimy). Różnica jest zapewne taka, że w jeździe tylko po Wrocławiu poszedł 1l benzyny, a przy dużej części trasy znacznie mniej.

Benzyny natomiast w mieście bierze 10 i czasem nawet ponad 10... W mieszanym schodził do 8-8,5 przy większej części trasy.

Napisano

Nie mogę wyjśc z podziwu w kwestii spalania tego silniczka od kosiarki. Moje 2.0 Evy i 1400 kg podczas wyprawy do Włoch całą Austrię prześmigałem na benzynie auto zapakowane na Max-a, prędkość 120-130, dynamiczne przyśpieszanie, klima i spalanie 7,2 na 100 km. Więc naprawdę..., nawet uwzględniajac zły stosunek masy auta do silnika 1,4 w Lacku spalanie powinno zamykać się 5-6 litrach na trasie. Tragiczny ten silnik i już, nie dość, że nie ma czym jechać to jeszcze pali straszne ilość paliwa. Co ciekawe są na AK wyjątki, których spalnie jest dużo mniejsze nawet- z tego co pamiętam 2 kolegów skałdało na to reklamacje i coś poprawili na gwarancji. Może coś nie do końca dobrze jest z softem... Jeśli auto jest na gwarancji proponuje kolegom z 1.4 reklamacje na piśmie, panowie z ASO zamontuja menzurkę lub zaplabują bak i sprawdza spalanie jeśli będzie więcej niż 20% od katalogu jest podstawa.

Mój stary polonez z silnikiem 1.4 Rovera 105 km palił 6-7 litrów, a przecież miał tylny napęd więc straty na moście i skrzyni straszne, polonez był ciężki i silnik był strasznie przeciążony.

Napisano

> Bardzo podobnie. Dodam ciekawostkę że do niedawna turlałem się do pracy 25 km większość przez

> miasto i palił nie wiele ponad 8L. Teraz większość drogi pokonuję autostradą i pali mi 9

Bo na autostradach nie pali mniej tylko więcej.

Notabene, odkąd remontują gierkówkę moje auto na trasie do Warszawy pali 6l/100km. Poprzednio 6,5l.

hehe.gif

Napisano

> Bo na autostradach nie pali mniej tylko więcej.

> Notabene, odkąd remontują gierkówkę moje auto na trasie do Warszawy pali 6l/100km. Poprzednio 6,5l.

Mnie 1.6 benzyna też mniej pali na zwykłych drogach.

Na autostradzie, gdy mocniej poganiam potrafi ponad 9 wziąć, a na zwykłej drodze, spokojnie jadąc do 7 schodzę zlosnik.gif

Napisano

> Mnie 1.6 benzyna też mniej pali na zwykłych drogach.

> Na autostradzie, gdy mocniej poganiam potrafi ponad 9 wziąć, a na zwykłej drodze, spokojnie jadąc

> do 7 schodzę

Mi na autostradzie pali 7-7,5l/100km w zależności od ukształtowania terenu. Prędkość 130km/h.

Napisano

> Nie mogę wyjśc z podziwu w kwestii spalania tego silniczka od kosiarki. Moje 2.0 Evy i 1400 kg

> podczas wyprawy do Włoch całą Austrię prześmigałem na benzynie auto zapakowane na Max-a,

> prędkość 120-130, dynamiczne przyśpieszanie, klima i spalanie 7,2 na 100 km. Więc naprawdę...,

> nawet uwzględniajac zły stosunek masy auta do silnika 1,4 w Lacku spalanie powinno zamykać się

> 5-6 litrach na trasie.

7.2 ? przy 130km/h na klimie ? to chyba pchałeś po 20 km z każdej setki. Wg producenta 6,8 l (średnio 8,8) ale przy najoszczędniejszej jeździe 90 km/h - masz naprawę wyjątkowy egzemplarz, ale słaby kalkulator.

5-6 l/100 to zostaw dla dieseli

Napisano

Spalanie tego silnika jest ogromne w stosunku do tego co oferuje, mi na autostradzie przy średniej prędkości 140 spalił 11,4 litra gazu. Średnio 10,2 gazu lub 9 benzyny. Jakby się nie jeździło nie chce spalić mniej. Pali tyle ile Passat 1.8 T.

Napisano

> 7.2 ? przy 130km/h na klimie ? to chyba pchałeś po 20 km

Nie napisałem, że przy 130 tylko średnio przez całą Austrię raz było 130 raz 90 (na ograniczeniach) i sam byłem w szoku bo gazu 11 idzie i nie mam tendencji do mitomanii

>5-6 l/100 to zostaw dla dieseli

brata multijet Fiata spalił 5,5 to fakt ale 3 auto nissan koleegi silnik 1,8 benzyna spalił 6,9, natomiast 4 auto w kolumnie skoda nowy 1,9 TDI grupy VAG na pompowtryskach spalił 9 litrów więc co do oszczędności ropniaków, przynajmniej na pompowtryskach to chyba już przeszłość...

Napisano

> Wróciłem z urlopu. Pierwszy raz byłem swoim Lacetti w tak długiej trasie. Kupiłem go we wrześniu

> zeszłego roku, więc było już po urlopie. Zrobiłem 1394 km, spaliłem 102,4 l benzyny Pb95. Daje

> to średnie zużycie 7,3 l. Trasa pokonywana bez szaleństw, raczej zgodnie z przepisami. Ok. 400

> km było z włączoną klimatyzacją, ok. 130 km jazda po mieście i 150 km z 2-ma rowerami na

> dachu.

> Jeżdżąc tylko po Warszawie rzadko kiedy mogę zejść poniżej 10 l/setkę.

> Jak to wygląda u was?

Witam,

Mój 1.4 Hb na trasie z pełnym załadunkiem po przejechaniu blisko 800km wykazał spalanie 6.8/100 - styl jazdy bez szaleństwa ale dynamicznie .

W mieście 80% jazdy w korku i krótkie dystanse , spalanie wynosi 9/100.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.