Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

matiz vs. seicento

Featured Replies

Napisano

> Jakie jest prawdopodobieństwo, że handlarz przywozi z zagranicy auto z rozsądnym przebiegiem,

czy ja gdzieś pisałem o handlarzu?

> Jak szukałem auta dla żony to samochody (konkretnie Yaris), które mnie interesowały (czyli j.w. nie

> rozbite itd...), w D kosztowały ok. 10%-20% więcej niż w PL, do tego koszty sprowadzenia,

nie dziwię się, zadbane auta są w cenie.

Napisano

> no dobra, a czy średnio-rozgarnięty domorosły dłubacz da sobie z tym radę? nie licząc nabicia bo to

> wiadomo, że trzeba zrobić w warsztacie

ja dolozylem bez problemu.

typowe plug&play

Napisano

> ja dolozylem bez problemu.

> typowe plug&play

Dzięki panowie, to już kolejne "za" żeby szukać Matiza bez klimy smile.gif

Napisano

> bo prawda jest taka, że gdyby nie brak strefy zgniotu i dość słabe silniki, Seicento byłoby dobrym,

> bezawaryjnym samochodem do miasta

Jeszcze jakby był trochę większy, lepiej wykonany itp.

Wszystko na zasadzie - gdyby babka miała wąsy - byłaby dziadkiem waytogo.gif

Napisano

> Jeszcze jakby był trochę większy, lepiej wykonany itp.

> Wszystko na zasadzie - gdyby babka miała wąsy - byłaby dziadkiem

mi tam nic w nim nie przeszkadza, powiem więcej - cały mi się podoba zlosnik.gif

Napisano

> auto ma służyć do dojazdów do pracy. ma być miejskie i mało palić.

> minusy to;

> brak możliwości instalacji haka

> hak ponieważ może być czasem sporadycznie zapinana przyczepa.

Chyba ten kolega trochę sam nie wie czego chce bo albo ma to być auto miejskie albo ciągnik do przyczepy wink.gif

Miałem 7 lat Matiza, szwagierka ma od 8 lat Seicento więc mam porównanie.

Oba auta w wersji total golas, z tym że SC silnik 1.1

Mam 184 cm wzrostu i Matizem jeździło mi się bardzo wygodnie. Niestety w SC czuje się jak w pudełku. W Matizie siedzi się wysoko co może być zaleta, widocznośc jest bardzo dobra. Auto jest zwrotne - praktycznie koła są na końcach samochodu, nie ma wystającej w przód maski ani w tył bagażnika.

Matiz jet zaskakująco, naprawdę zaskakująco przestrony. Czego to ja nim nie przewiozłem zlosnik.gif

Ogromne podszybie i jakoś tak normalnie w porównaiu z Seicento wkomponowane zegary i pokrętła od nawiewu. W SC jakieś to dziwne i ten licznik przypommina mi kapliczkę ze starego malucha wink.gif

SC z silnikem 1.1 zbiera się lepiej od Matiza.

Ale znów trzeba się zastanowić czy ma to być auto do miasta czy na ujeżdżanie po całym kraju. Choć ja akurat Matizem przejeździłem trochę po Polsce i dawał radę. Oczywiście z Cytryną którą mam obecnie nie ma porównania ale takie porówanie i tak nie ma sensu - zupełnie inny samochód.

Po 6 latach w Matizie wymieniłem bębny, szczęki i łożyska z tyłu i to była najbardziej kosztowna naprawa. Ale ja miałem auto z salonu.

W Seicento szwagierki też przez cały ten czas jakiś większych awarii nie było. Inna sprawa że ja miałem 2x większy przebieg.

Moim zdaniem - niech bierze to co mu się bardziej podoba i w czym będzie się lepiej czuł. Niech wsiądzie do Matiza i pojeździ trochę, niech porówna z SC i sam będzie wiedział. Auta są diametralnie różne wewnątrz i inaczej się prowadzą.

Ja z Matiza byłem zadowolony. Niestety potraktowałem go gazem i to była największa krzywda dla tego autka.

Napisano

> Ja z Matiza byłem zadowolony. Niestety potraktowałem go gazem i to była największa krzywda dla tego

> autka.

Zapewne gaz zakładał patałach... 35kkm Matizem na LPG - ZERO problemów!

Napisano

> Zapewne gaz zakładał patałach... 35kkm Matizem na LPG - ZERO problemów!

250kkm (z czego grubo ponad 150kkm na gazie) i również z tytułu gazu nie miałem problemów :D... jak lpg założy ogarnięty mechanik i dba się o instalację to nie widzę powodu dla którego na gazie auto miałoby się psuć częściej niż na benzynie...

Napisano

> jak

> lpg założy ogarnięty mechanik i dba się o instalację to nie widzę powodu dla którego na gazie

> auto miałoby się psuć częściej niż na benzynie...

Ja jestem bardzo daleki od uważania że gaz to zło i takie tam brednie. Miałem kilka gazowanych samochodów, w tej chwili w Cytrynie też mam gaz i jest OK.

Nie chcę wywoływac tysięcznej wojny NoPB vs LPG ale w temacie Matiza zapomniałem dodać bardzo istotnej rzeczy - instalacja była II gen. Cóż, ceny sekwencji w momencie gdy zakładałem były absurdalne więc padło na ten typ instalki.

Pomyłka jakich mało.

II gen miałem w Favoritce i wtedy działało. W Matizie niestety nie. Sam z siebie jest słaby a potraktowany takim typem gazu zrobił się młot jakich mało.

Napisano

> 250kkm (z czego grubo ponad 150kkm na gazie) i również z tytułu gazu nie miałem problemów :D...

Ale jakim autem - jaki silnik i jaka instalacja?

Nie można generalizować że gaz to najbardziej ekonomiczne i ekologiczne rozwiązanie.

II gen w Matizie to moim zdaniem pomyłka.

IV gen w Xsarze 1,6 16V - moim zdaniem w porządku.

Nie wiem ile kkm w sumie przejechałem na gazie bo pierwsze auto z LPG miałem 12 lat temu. Temat gazu nie jest czarno-biały jakby to niektórzy bardzo chcieli żeby był.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.