Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie kupić autko do 30 000PLN ?

Featured Replies

Napisano

Stoję przed nie lada ciężkim problemem zakupu kolejnego autka,

gdyż moje 16 letnie Punto I coraz częściej się psuje i dzisiaj silnik

odmówił posłuszeństwa i stanął. Mam już go dosyć.

Dlatego też proszę Was o pomoc w wyborze optymalnego dla mnie autka.

Chciałbym, aby było w miarę ekonomiczne - myślę nad silnikiem 1,9 disel,

aby było mało awaryjne oraz aby części były dobrze do niego dostępne.

Mam na zakup autka 30 000PLN i rocznikiem chciałbym kupić coś z lat 2004-2006.

Bardzo mi się podoba Land Rover FreeLander oraz jego właściwości jezdne.

Ale z tego co wiem jest troszkę awaryjny i drogi w eksploatacji.

Może ktoś go ma i się wypowie o nim.

Drugim moim typem jest Scoda Octavia II, bardzo przyjemne autko,

ale już nie 4x4.

Bardzo proszę Was o ciekawe propozycje autka w kwocie jaką mam na zakup samochodu.

Napisano

> Bardzo mi się podoba Land Rover FreeLander oraz jego właściwości jezdne.

> Ale z tego co wiem jest troszkę awaryjny i drogi w eksploatacji.

> Może ktoś go ma i się wypowie o nim.

nie ma co pisać, bo już wszystko o tym aucie zostało napisane - poszukaj w archiwum MK i na kąciku 4x4

a właściwie czemu 4x4?

Napisano
  • Autor

> nie ma co pisać, bo już wszystko o tym aucie zostało napisane - poszukaj w archiwum MK i na kąciku

> 4x4

> a właściwie czemu 4x4?

Jakoś nigdy nie miałem 4x4, a to byłoby nowe doświadczenie.

No i ta zima, wiadomo w zimowych warunkach 4x4 się sprawdzi lepiej.

Chodzi mi jeszcze po głowie Suzuki Grand Vitara.

Napisano

> Jakoś nigdy nie miałem 4x4, a to byłoby nowe doświadczenie.

> No i ta zima, wiadomo w zimowych warunkach 4x4 się sprawdzi lepiej.

> Chodzi mi jeszcze po głowie Suzuki Grand Vitara.

Vitara fajna

a co do tego 4x4 w warunkach zimowych pamiętaj, że wszystko zależy od kierownika waytogo.gif

możesz też na ravki zwrócić uwagę

Napisano
octavie tez sa 4x4 ale nie wiem czy w tej cenie cos wyrwiesz
Napisano
  • Autor

Ravka jakoś droższa tym samym rocznikiem od Grand Vitary.

A co myślisz o takim 1.6 w benzynie 16V?

Suzuki

Napisano

imvho ja bym sobie freelandera odpuscil w jakielkolwiek by on nie byl wersji

Napisano

> Dlatego też proszę Was o pomoc w wyborze optymalnego dla mnie autka.

> Chciałbym, aby było w miarę ekonomiczne - myślę nad silnikiem 1,9 disel,

> aby było mało awaryjne oraz aby części były dobrze do niego dostępne.

> Mam na zakup autka 30 000PLN i rocznikiem chciałbym kupić coś z lat 2004-2006.

Polecam co mam - czyli Citroena Xsarę Picasso 2.0HDi

Części dostępne i tanie. Samochód przemyślany pod względem funkcjonalności. Mam rocznik 2003, ok. 220kkm przebiegu, i na razie zawiodło sprzęgło z grubszych rzeczy. Wymiany koła pasowego co mniej więcej dwa lata nie liczę, traktuję jako eksploatację. smile.gif

Wygląd - kwestia gustu, ale na szacun na dzielni nie ma co liczyć hehe.gif

Napisano

> Ravka jakoś droższa tym samym rocznikiem od Grand Vitary.

> A co myślisz o takim 1.6 w benzynie 16V?

> Suzuki

jakoś nie chce mi się wierzyć w tą cenę niewiem.gif

koło 30tyś to trza dać za GV Igen (czyli klasyczna rama, most, itd, której bliżej do vitary)

autko bardzo fajne, ale ze względu na konstrukcje bliżej mu do terenówek niż osobówek

octavia 4x4 fajna, ale tego malutko na rynku, kupić coś sensownego będzie pewnie ciężko hmm.gif

Napisano

> Chcesz fajne 4x4 to polecam Forka.

ok.gif

tyle że za 30kzł nie kupi chyba auta z 2004r. ?

jeśli napęd ma być tylko dodatkiem to i CRVka będzie OK

Napisano

> tyle że za 30kzł nie kupi chyba auta z 2004r. ?

Nie doczytałem że chce >2004. To raczej nie.

Napisano
  • Autor

Jakoś ta G.Vitara chodzi mi po głowie, wiele pochlebnych recenzji można znaleźć w sieci.

Jaką wersję silnika byście polecili w tym Suzuki?

Żeby była ekonomiczna i w miarę dynamiczna.

Napisano

a moze nowe punto 2 FL Classic? klima, wspomaganie, elektryka i spokoj znow na 16 lat;)?

powoli przymierzam sie do zakupu auta dla serce.gif i to co ogladam z uzywek nawet do 30 000 to zalamac sie mozna;) i chyba kupie jakas pande, punto classica badz grande ewentualnie fabie, nowa micre...

okres swoje trasy, do czego potrzebujesz tego auta, ile jezdzisz rocznie, czy sam czy z pasazerem itp. kup mniejsze nowesze i ciesz sie zyciem;)

Napisano

O G. Vitarze Ci nic nie powiem bo nie znam tematu. Mogę Ci natomiast doradzić jedno - jeśli chcesz 4x4 to kup coś porządnego a nie żadne dołączane wynalazki. Bo się możesz mocno rozczarować.

Napisano

> a moze nowe punto 2 FL Classic? klima, wspomaganie, elektryka i spokoj znow na 16 lat;)?

> powoli przymierzam sie do zakupu auta dla i to co ogladam z uzywek nawet do 30 000 to zalamac sie

> mozna;) i chyba kupie jakas pande, punto classica badz grande ewentualnie fabie, nowa micre...

> okres swoje trasy, do czego potrzebujesz tego auta, ile jezdzisz rocznie, czy sam czy z pasazerem

> itp. kup mniejsze nowesze i ciesz sie zyciem;)

za 30kzł kupi spokojnie kompakta typu astra, focus, czy jakiś francuz 3-5latka

sam szukałem w tej cenie auta i padło na c-max'a ... źle nie jest, choć pewnie 16lat nie pojeździ grinser006.gif

ale 30kzł na 4x4 które na starcie kosztuje 2x tyle co taka foka czy astra ... to trochę mało

trza się liczyć z kosztami serwisu, a tani to on jest w porównaniu do punta czy jakiegoś kompakta

wystarczy rzucić okiem na koszt kpl opon grinser006.gif

Napisano

> O G. Vitarze Ci nic nie powiem bo nie znam tematu. Mogę Ci natomiast doradzić jedno - jeśli chcesz

> 4x4 to kup coś porządnego a nie żadne dołączane wynalazki. Bo się możesz mocno rozczarować.

nie ma chyba takiej tragedii, sporo tego jeździ i jakoś sobie ludzie radzą ??

a rozwiązania też już podobno sporo lepsze icon_rolleyes.gif

przy dołączanym 4x4 nie pędzisz 4 kół gdy nie ma potrzeby wink.gif

pewnie przekłada się to na spalanie hmm.gif

Napisano

> Bardzo proszę Was o ciekawe propozycje autka w kwocie jaką mam na zakup samochodu.

Witam,

mniej więcej przez 4-5 miesięcy stałem przed podobnym problemem, z tym, że byłem nastawiony na konkretny model w konkretnej opcji, codziennie przeglądałem portale ogłoszeniowe i jak się coś trafiło, to albo na drugim końcu Polski, albo znikało w "mgnieniu oka".

Pewnego dnia podjechałem do salonu obejrzeć tak z ciekawości nissana note, na drugi dzień jazda próbna z całą rodzinką, sprawdzanie czy wózek wejdzie - 2 tygodnie rozterek, decyzja - kupujemy, brakująca resztę bierzemy na raty.

Suma summarum kupiliśmy 150 km od domu (mimo, że do salonu miałem ze 2 km) bo dali lepszą cenę.

Właśnie wróciłem z urlopu, samochód przez 3 tygodnie przejechał ponad 2 tys. km - jak na tą chwilę wydaje mi się , że był to trafny wybór .

Przemyśl czy nie warto rozważyć takiej opcji.

Napisano

> a rozwiązania też już podobno sporo lepsze

No właśnie. Już smile.gif Pamiętaj że kolega ma 30 kzł. A stare haldexy były beznadziejne. Te nowe też podobno nie są dużo lepsze. Apropos radzenia się - kolega kupił ASXa z napędem na 1 oś. I też sobie radzi smile.gif

Napisano

> Witam,

> mniej więcej przez 4-5 miesięcy stałem przed podobnym problemem, z tym, że byłem nastawiony na

> konkretny model w konkretnej opcji, codziennie przeglądałem portale ogłoszeniowe i jak się coś

> trafiło, to albo na drugim końcu Polski, albo znikało w "mgnieniu oka".

> Pewnego dnia podjechałem do salonu obejrzeć tak z ciekawości nissana note, na drugi dzień jazda

> próbna z całą rodzinką, sprawdzanie czy wózek wejdzie - 2 tygodnie rozterek, decyzja -

> kupujemy, brakująca resztę bierzemy na raty.

> Suma summarum kupiliśmy 150 km od domu (mimo, że do salonu miałem ze 2 km) bo dali lepszą cenę.

> Właśnie wróciłem z urlopu, samochód przez 3 tygodnie przejechał ponad 2 tys. km - jak na tą chwilę

> wydaje mi się , że był to trafny wybór .

> Przemyśl czy nie warto rozważyć takiej opcji.

bardzo dobrze mowisz, note to bardzo fajne, praktyczne auto i do wyrawania w dobrej cenie na dzien dzisiejszy

Napisano
  • Autor

A jak jest z awaryjnością oraz co najczęściej się sypie w Suzuki Grand Vitara (2005-2006r)?

Na co trzeba uważać przy zakupie takiego 5-6 latka?

Rozglądać się bardziej za silnikiem benzynowym 1,6 16v czy dieslem 1,9 ?

Napisano

> A jak jest z awaryjnością oraz co najczęściej się sypie w Suzuki Grand Vitara (2005-2006r)?

Ale za 30.000 zł to raczej 2002 kupisz.... hmm.gif

> Na co trzeba uważać przy zakupie takiego 5-6 latka?

Mieć 40 - 45 tyś zł zlosnik.gif

> Rozglądać się bardziej za silnikiem benzynowym 1,6 16v czy dieslem 1,9 ?

Ciekawe jak takie auto z silnikiem 1,6 jeździ.... zlosnik.gif pewnie wcale... i do tego napęd 4x4 hehe.gif toć to 12 litrów/100 jak nic pali a przypominam, ze w autach 4x4 wymieniamy wszystkie opony a nie parami... to tak apropo zimy wink.gif a te opony nie sa w cenie opon do punto... wink.gif

A tak na marginesie tej zimy żadna z osobówek pod moim blokiem nie rozbiła się ... jczyli jakieś 30 aut... a terenówki 4 z 6 były u blacharzy hehe.gif ocalało Audi Q-5

Napisano

> A tak na marginesie tej zimy żadna z osobówek pod moim blokiem nie rozbiła się ... jczyli jakieś 30

> aut... a terenówki 4 z 6 były u blacharzy ocalało Audi Q-5

Bo 4WD rozpędza się na śliskim lepiej niż ośka, ale hamuje tak jakby miał napęd na jedną oś a ze względu na masę hamuje gorzej niż typowa osobówka, podobnie jest na zakrętach, 4WD ma wyżej położony środek ciężkości + masa, jak ktoś nie potrafi tym latać po zakrętach to kończy w rowie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Bo 4WD rozpędza się na śliskim lepiej niż ośka, ale hamuje tak jakby miał napęd na jedną oś a ze

> względu na masę hamuje gorzej niż typowa osobówka, podobnie jest na zakrętach, 4WD ma wyżej

> położony środek ciężkości + masa, jak ktoś nie potrafi tym latać po zakrętach to kończy w

> rowie.

> Pozdrawiam BAS

bardzo złudne jest poczucie przyczepności

ośką ruszasz i już na pierwszym skrzyżowaniu wiesz że jest nie halo ... czasem to już z parkingu ciężko wyjechać wink.gif

a 4x4 idzie ... dopóki nie trza zahamować, lub skręcić ostro grinser006.gif

Napisano

> 4WD ma wyżej

> położony środek ciężkości + masa

porownaj mase subaru forester do crossovera o podobnych gabarytach

o srodku ciezkosci nie bede pisac bo boxser jest w tym przypadku bezkonkurencyjny....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.