Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Turbinka

Featured Replies

Napisano

> Bardziej dbasz o maszynę jak o własne zdrowie

niewiem.gif lubię palić, a i lubię dbać o auto zlosnik.gif

Napisano

> Turbinka jest napędzana spalinami. Im większe ich ciśnienie, tym szybciej kręci się turbinka czy

> tak?

Tak

> Jeżeli tak, to w przypadku hamowania silnikiem zupełnie żadne gazy nie wydostają się do wydechu?

Ilość gazów spalinowych produkowanych przez silnik jest bardzo luźno zależna od prędkości obrotowej.

Dlatego idiotyzmem jest twierdzenie, że aby zapobiec zapiekaniu się kierownic gazów w turbosprężarce VNT to "trzeba jeździć szybko".

G.prawda i mówią tak ludzie mający blade pojęcie o zasadzie działania turbosprężarki, systemu VNT oraz samej zasadzie pracy silnika.

Konkludując to co piszesz - w przypadku wybiegu silnika przepływ gazów przez turbosprężarkę jest znikomy w porównaniu do pracy silnika przy pełnym obciążeniu.

Napisano

> Masz racje, bo w skali do wszystkich pojazdów z turbosprężarka, to jest tylko jakis ułamek.

I dlatego ferowanie wyroków z cyklu "Reno się psuje bo tyyyyyyyyle tego w serwisach stoi" to często bullshit - stoi tyyyyle, bo i populacja taaaaaka.

Analogicznie - turbosprężarek w serwisach jak psów, bo i samochodów doładowanych jak psów - nie znaczy to, że psują się one szczególnie często. Po prostu - dużo aut, to i jest co robić.

Napisano

> Nie spotkałem w passacie wskaźnika temperatury oleju

Wystarczy nabyć paska młodszego niż 10 lat...

Napisano

Wsiadam - odpalam - jadę.

Dojeżdżam na miejsce - gaszę silnik - wysiadam.

Olewam wszystkie magiczne sztuczki, zaklęcia i czary.

zlosnik.gif

Napisano

> Nawiązując do wątku odnośnie gaszenia silnika przy tankowaniu:

> Polaków jest kilku, zdań jak wiadomo wtedy kilkanaście

> Ale tak na serio: zakładając że jeździcie normalnie (ani rajdowo, ani Skodą - żartowałem, bez

> obrazy) nasuwają się takie pytania:

> 1 - Czy silnik z turbodoładowaniem traktujecie inaczej od wolnossących (bardziej lajtowe

> traktowanie na zimnym, dłuższy postój po zatrzymaniu celem ostudzenia "turbo"?)

zimnych nigdy nie pałowałem, więc Z czy BEZ to dla mnie bez różnicy. Jeśli mam za sobą długą trasę i wybieram co chwila między 3, 4 i 5. biegiem, to ok dwie minuty, jeśli krótkie odcinki i bez szaleństw, to ok minuty. Wystarcza akurat na pozbieranie kluczy, dokumentów i ogarnięcie się na miejscu. Chyba, że lecę trasą i mam zatrzymać się tylko na 'siku' pasażera, to nawet nie wyłączam.

> 2 - Silnik "uturbiony" traktujecie identycznie jak wolnossący?

nie

> 3 - Jeżeli studzicie, to czy jest to podyktowane jakąś konkretną wiedzą że tak trzeba, czy jest to

> zwykłe urban legends?

tak, wiedzą z instrukcji obsługi samochodu zlosnik.gif chyba wiedzą co piszą wink.gif

> 4 - Co jeżeli zatrzymujecie się po jeździe autostradowej (min V 100-140 km/h)?

opisałem już wyżej ok.gif

> Może ja jakiś przewrażliwiony jestem i bez sensu odczekuje czasem nawet 5 minut na zgaszenie

> silnika

trochę dużo zlosnik.gif

Napisano

> Turbinka jest napędzana spalinami. Im większe ich ciśnienie, tym szybciej kręci się turbinka czy

> tak?

Do tego objętość i szybkość przepływu są ważne

> Jeżeli tak, to w przypadku hamowania silnikiem zupełnie żadne gazy nie wydostają się do wydechu?

Mało ich jest, dlatego w sporcie samochodowym stosuje się tzw. podtrzymanie turbo.

Napisano

> wlasnie to zamowilem typ 1 zobaczymy jak sie sprawdzi

Podziel się wrażeniami bo zastanawiam się czy naprawdę jest sens - na bajerach do auta mi zdecydowanie nie zależy.

Napisano

> Podziel się wrażeniami bo zastanawiam się czy naprawdę jest sens - na bajerach do auta mi

> zdecydowanie nie zależy.

zamontuje to zdam relacje

kupilem bo sam wytrzymuje max 20 sek i mam dosc czekania zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.