Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujniki parkowania cd

Featured Replies

Napisano

No więc zanabyłem Stig 38

Przetestowałem na stole, działa. I teraz mam takie pytania :

1. Wczoraj pomeczyłem się trochę z przeprowadzeniem przewodów czujek przednich do przedziału silnika. Okazało się, że da radę -w Rio jest taki fabryczny przepust wiązki kabli, uszczelniony guma i spokojnie da się tam wepchnąc jescze raz tyle kabli zlosnik.gif. Więc owinąłem wtyczki 4 kabli czujek taśma , przymocowałem do grubego przewodu i jakoś przeszło smile.gif. jednak zorientowałem się poniewczasie, że teraz nie założę czujek w zderzaku bez rozcięcia kabli. Jednak IMO powinna byc mozliwośc rozłaczania czujek, bo co w przypadku konieczności zdjecia zderzaka? W Warsztacie pewnie by przecięli i się nie przejmowali. Jakie złączki zastosować?

2. W instrukcji jest napisane, żeby podłączyć centralke do 12V po stacyjce i przednie czujki będą załączaś sie automatycznie po wykryciu przeszkody w odległosci bodajże 1,5 m. Ewentualnie mozna założyć wyłącznik. Ale trochę to niewygodne zakładać dodatkowy wyłacznik i wiercić otwory. Może podłączyć sie do obwodu grzania tylnej szyby? Ewentualnie wyłączyć pikanie wyłacznikiem w wyświetlaczu (zamontuję go na lusterku wstecznym) i będzie się tylko włączało automatycznie wskazanie świetlne. Ale co podczas jazdy w nocy? Może to byc upierdliwe frown.gif Co byście doradzili?

Napisano

po co Ci w Rio czujniki z przodu?

Napisano
  • Autor

> po co Ci w Rio czujniki z przodu?

pisali ludzie na forum że w dobie coraz wiekszej ciasnoty na ulicach te z przodu też się przydają

PS a Rio to jakiś dziwny model? smile.gif

Napisano

Quote:

SYSTEM INTELIGENTNY:

PRZEDNIE SENSORY:

Uruchamiają się automatycznie podczas jazdy jeśli w polu widzenia sensorów pojawi się przeszkoda.

Jak on taki inteligentny to jak będzie rozpoznawał, że wykonujesz manewr parkowania a nie dla przykładu podjeżdżasz do pojazdu poprzedzającego na skrzyżowaniu ? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Quote:

> SYSTEM INTELIGENTNY:

> PRZEDNIE SENSORY:

> Uruchamiają się automatycznie podczas jazdy jeśli w polu widzenia sensorów pojawi się przeszkoda.

> Jak on taki inteligentny to jak będzie rozpoznawał, że wykonujesz manewr parkowania a nie dla

> przykładu podjeżdżasz do pojazdu poprzedzającego na skrzyżowaniu ?

no nie rozpozna bo nie pobiera danych o prędkości pojazdu

dlatego jest problem, bo bedzie mi stale świecił lub brzęczał

Napisano

> po co Ci w Rio czujniki z przodu?

Niedlugo ludzie zaczna czujniki montowac w Smartach i Matizach hehe.gif

Napisano

> no nie rozpozna bo nie pobiera danych o prędkości pojazdu

> dlatego jest problem, bo bedzie mi stale świecił lub brzęczał

Jeśli już montować z przodu to zamontowałbym tylko w narożnikach zderzaków. Chociaż śmiesznie by to wyglądało.

Napisano

Ja kupiłem dodatkowy wyłącznik.

Ostatecznie darowałem sobie zakładanie przednich i podłączyłem tylko tylne.

Przewodów bym nie ciął im mniej złączek tym lepiej.

Brzęczyk jest imo przydatny.

Napisano

> pisali ludzie na forum że w dobie coraz wiekszej ciasnoty na ulicach te z przodu też się przydają

bardzo się przydają - na przykład u mnie w passacie, gdzie podczas manewrowania tą krową, czasami pozwalają mi podjechac o wiele bliżej przeszkody niż odwazylbym się nie mając nich. przez to mogę np zawrócić na 3 razy zaniast na 10.

Ale to jest passat! Rio to maleństwo - widzisz dobrze przód, zawraca w miejscu, załóż czujki na tyl i styknie smile.gif

Napisano

ja mam z przodu ale one aktywują się po wciśnięciu pedału hamulca (zapaleniu świateł stop) i jeszcze aby się aktywowały musi być przeszkoda w odległości >0,5m. (2 warunki do spełnienia)

Gdy przeszkoda jest dalej niż pół metra czujnik się z automatu dezaktywuje.

tak to będziesz miał problemy podczas jazdy w strugach deszczu chyba że zamontujesz jakiś wyłącznik

dodatkowo:

tył i przód aktywuje się po wrzuceniu wstecznego (zapaleniu się świateł wstecznych)

Napisano
  • Autor

> bardzo się przydają - na przykład u mnie w passacie, gdzie podczas manewrowania tą krową, czasami

> pozwalają mi podjechac o wiele bliżej przeszkody niż odwazylbym się nie mając nich. przez to

> mogę np zawrócić na 3 razy zaniast na 10.

> Ale to jest passat! Rio to maleństwo - widzisz dobrze przód, zawraca w miejscu, załóż czujki na tyl

> i styknie

Jakie maleństwo? Juz nie przesadzajmy zlosnik.gif

Poza tym jak juz kupiłem to założę smile.gif

Napisano
  • Autor

> ja mam z przodu ale one aktywują się po wciśnięciu pedału hamulca (zapaleniu świateł stop) i

> jeszcze aby się aktywowały musi być przeszkoda w odległości Gdy przeszkoda jest dalej niż pół

> metra czujnik się z automatu dezaktywuje.

ale tam jest jakiś włącznik czasowy, który załącza czujki po nacisnięciu na hamulec powiedzmy na 30s czy cus takiego?

> tak to będziesz miał problemy podczas jazdy w strugach deszczu chyba że zamontujesz jakiś wyłącznik

> dodatkowo:

> tył i przód aktywuje się po wrzuceniu wstecznego (zapaleniu się świateł wstecznych)

u mnie w instrukcji napisali, że jak jest włączony wsteczny to czujki przednie nie działają

Napisano
  • Autor

> Przewodów bym nie ciął im mniej złączek tym lepiej.

no tak, ale teraz to juz po herbacie

Znalazłem takie złącza - superseal. Chyba dałyby radę? hmm.gif

Napisano

> u mnie w instrukcji napisali, że jak jest włączony wsteczny to czujki przednie nie działają

A to bez sensu. Bo się przydają, gdy wyjeżdżasz tyłem z ciasnej miejscówki i ostrzegają, że przodem zajeżdżasz na przeszkodę obok.

Napisano

A jak on rozróżnia sygnalizacją, czy przeszkoda jest z tyłu czy z przodu?

Napisano
  • Autor

> A jak on rozróżnia sygnalizacją, czy przeszkoda jest z tyłu czy z przodu?

no jak jest włączony wsteczny to działają tylne czujki, jak nie to przednie - pod warunkiem oczywiście ze jest właczone zasilanie 12V centralki, które mozna puścic przez osobny wyłącznik

Napisano

> no jak jest włączony wsteczny to działają tylne czujki, jak nie to przednie - pod warunkiem

> oczywiście ze jest właczone zasilanie 12V centralki, które mozna puścic przez osobny wyłącznik

OK. A nie widziałeś czegoś podobnego, co nie wyłącza przednich czujników przy cofaniu?

Napisano
  • Autor

> OK. A nie widziałeś czegoś podobnego, co nie wyłącza przednich czujników przy cofaniu?

kierowałem sie lektura forum - ludzie polecali Stig, bo jest solidniejszy od "zwykłej" chińszczyzny i tańszy od Valeo

Ale chyba to jest drobna wada. Co do włączania hamulcem na ileś sekund. Mozna by dorobic jakis układ czasowy, ale IMO to rzeźbienie, poza tym w ruchu ulicznym, zwłaszcza jadąc w korku czesto używamy hamulce i czujki by ciągle były aktywne. Chyba ze dołaczymy sie do kontrolki hamulca ręcznego zlosnik.gif No i jazda w deszczu - nawet u mnie w instrukcji piszą, że czujniki moga się wtedy wzbudzać. Chyba jednak ten dodatkowy wyłacznik będzie najlepszym rozwiązaniem - mozna go umieścić gdzieś na dole deski rozdzielczej. No chyba że ktoś zaproponuje wykorzystanie jakiegoś istniejącego obwodu smile.gif

Napisano

ale w korku raczej rzadko podjeżdżasz bliżej niż 0,5m pod poprzedzający samochód dlatego czujniki się nie aktywują.

Napisano
w skodzinie sa podpiete pod czujnik wstecznego a oprocz tego mozesz je dynksem wlaczyc/wylaczyc
Napisano

> w skodzinie sa podpiete pod czujnik wstecznego a oprocz tego mozesz je dynksem wlaczyc/wylaczyc

i takie rozwiązanie najlepsze, przód włączamy wstecznym na 60 sekund....

Napisano
  • Autor

> Ja kupiłem dodatkowy wyłącznik.

> Ostatecznie darowałem sobie zakładanie przednich i podłączyłem tylko tylne.

wiesz, chyba też tak zrobie, a czujnki przednie zostawię jako częsci zapasowe zlosnik.gif

Popróbowałem dzisiaj trochę i bez problemu podjeżdżam do ściany czy zaparkowanego samochodu na odległość 20 cm, więc chyba nie ma sensu zakłądac przednich czujek bo one mają właśnie taką dolną granicę działania. A jak jeszcze potrenuję to będę podjeżdżał na styk. zlosnik.gif

Napisano

A ja w niedzielę założyłem znajomemu do PANDY czujniki cofania hehe.gif

Podobno nie widzi do tyłu bo wysoko szyba rotfl.gif

Napisano
  • Autor

Tylko tylne i wystarczy. Działają OK cool.gif Zakładałem podobnie, jak rozyjski kolega link. Z tym że on założył jakis inny zestaw, podłączany dodatkowo pod światło stop (po co?)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.