Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Uszczelka wału korbowego od strony rozrządu

Featured Replies

Napisano

Z16XE (1,6 16V) w Astrze

Generalnie źle jest kiedy puszcza uszczelka wału korbowego, ta od strony rozrządu. Bo olej może iść na pasek rozrz. Ten wtedy szybciej się starzeje. Ostatecznie może nawet strzelić. A jak wiadomo

Z16XE nie jest bezkolizyjny.

Czy jeśli ta uszczelka puszcza, w tym silniku będzie widać to na pasku rozrz. w górnym obszarze jego przebiegu (zębatki wałków) - pasek zaolejony? Pytam o ten obszar, bo łatwo jest ściągnąć górną pokrywę zajrzeć w pasek.

Pytam, bo jest wyciek na styku miski olejowej i bloku silnika.

Właśnie od strony rozrządu.

Jeśli jedynie ta od wału puszcza, najlepiej by było tylko ją wymienić.

Bo przy wymianie tej pod miską jest trochę zabawy. Robota byłaby na darmo jeśli ta jest ok, a jedynie uszczelniacz wału korb. walnięty.

Choć przy wymianie tej na wale do zabawy też trochę jest (pasek rozrządu i zębatka do ściągnięcia). Ale ten i tak będzie niebawem do wymiany.

Napisano

> jest wyciek na styku miski olejowej i bloku silnika.

W mojej drugiej astrze też tam zrobiło się mokro i podobnie jak Ty podejrzewałem albo uszczelkę miski albo uszczelniacz wału. Okazało się jednak, ze cieknie spod pompy olejowej.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Też Z16XE?

Czy aby to nie ta sama uszczelka, na wale od strony rozrządu i na pompie ol.?

Napisano

> Też Z16XE?

Nie, ale budowa ta sama.

> Czy aby to nie ta sama uszczelka, na wale od strony rozrządu i na pompie ol.?

Nie, nie... na wale siedzi simmering wbity w pokrywę pompy. Uszczelka jest pod tą pokrywą, papierowa. wojt3kpl zapodał Ci fotę pokrywy pompy (w środku simmering wału), uszczelka jest pod nią. Twoja pewnie ma nieco inny kształt.

Pozdroofka

Napisano

> Uszczelka jest...

> papierowa.

niekoniecznie...

swego czasu regenerując swoje c16nz wymieniałem tą uszczelkę i była metalowa (oryginał) smile.gif

> Twoja pewnie ma nieco inny kształt.

wg EPC to są te same uszczelki...

285249811-uszcz.pomp..jpg

nr z rysunku 24

nr katalogowy 6 46 913 wink.gif

post-100298-14352513840465_thumb.jpg

Napisano

> wg EPC to są te same uszczelki...

Trza by mieć całe EPC w głowie... grinser006.gif

Pozdroofka

EDIT: są i papierowe wink.gif : KLIK

Napisano
  • Autor

Ściągnąłem górną pokrywę rozrządu, aby zobaczyć czy pasek zachlapany olejem. Spontaniczny i być może głupi pomysł. Bo nie wiem w ogóle czy to dobry sposób weryfikacji czy przez uszczelniacz wału lub pompy ucieka olej.

Ale zajrzałem do niego. Na górze koło zębatki wałk. rozrz. pasek jest suchy.

Pokrywa/obudowa pompy ze zdjęcia zapodanego przez wojt3kpl jest widoczna od razu po zdjęciu koła napędowego rozrządu?

Rozumiem, że simmering ukazuje się zaraz po ściągnięciu tej zębatki.

Przy wymianie trzeba bardzo uważać, aby nie porysować wału.

Jak to jest z usytuowaniem w stosunku do i mocowaniem pompy do bloku silnika, bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiednich rysunków?

ok, teraz mniej więcej widzę po zapodaniu rysunku. Dzięki.

A jak odbywa się wymiana uszczelki pod pompą?

Pewnie michę trzeba ściągać.... i wał przez nią przechodzi.

Wygląda na praco- i czasochłonne.

Napisano

> Jak to jest z usytuowaniem w stosunku do i mocowaniem pompy do bloku silnika, bo nigdzie nie mogę

> znaleźć odpowiednich rysunków?

> ok, teraz mniej więcej widzę po zapodaniu rysunku. Dzięki.

> A jak odbywa się wymiana uszczelki pod pompą?

> Pewnie michę trzeba ściągać....

Zobacz na fotę pompy: KLIK Wydać otwory na śruby, trzy z nich sąod miski (widać te śruby na focie wojt3kpl )

Pozdroofka

Napisano

> Ściągnąłem górną pokrywę rozrządu, aby zobaczyć czy pasek zachlapany olejem.

To nic nie da, ale nie martw się, jeśli olej przecieka spod uszczelniacza WK, to pasek będzie suchy, na, chyba, że leci strumieniem i pryska na dolną osłonę paska, ale to niemozliwe... Ewentualne wycieki zobaczysz pod dolną osłoną rozrządu bez jej demontażu, z kanału.

> Pytam, bo jest wyciek na styku miski olejowej i bloku silnika. Właśnie od strony rozrządu.

Tak to u mnie wyglądało. Widać, jak z tej strony cała micha jest upocona i tłusta, ale pasek jest suchy, zapewniam cię, bo z powrotem go załozyłem i jeździłem na nim ok. 2 lata, czyli połowę okresu między wymianami rozrządu. W tym roku wymieniałem osobiście rozrząd i na dole wszystko, łącznie z miską olejową, suchutkie! Więc nie zakładaj od razu wymiany uszczelek pod pompą oleju i pod miską olejową... W odróżnieniu od uszczelniacza WK, gdzie trzpień WK stale się obraca i wyciera wargę uszczelniacza, tamte uszczelki są statycznie zamocowane.

285249948-DSC00001a.jpg

> Pokrywa/obudowa pompy ze zdjęcia zapodanego przez wojt3kpl jest widoczna od razu po zdjęciu koła napędowego rozrządu?

Tak, taki widok zobaczysz po zdjęciu paska i zębatki WK.

> Przy wymianie trzeba bardzo uważać, aby nie porysować wału.

Raczej trzeba ostrożnie zakładać uszczelniacz, żeby nie uszkodzić JEGO wargi. Wału nie da się porysować uszczelniaczem, ani nawet zakładając/zdejmując zębatkę lub koło pasowe...

Pozdr.

post-65098-14352513841044_thumb.jpg

Napisano

> Trza by mieć całe EPC w głowie...

eee tam, wystarczy mieć w kompie zlosnik.gif

> EDIT: są i papierowe : KLIK

nie twierdze że nie ma papierowych, sam u siebie zeskrobywałem siakąś "materiałową"... smile.gif

Napisano
  • Autor

Jak jest pompa montowana w ogóle?

Bo mało źródeł na ten temat.

A i studiowanie adekwatnych zdjęć w sklepach on-line niewiele pomaga w zdobyciu tej wiedzy.

Czy tak jak z boku zdemontowana pompa wygląda mniej więcej w taki sposób blok skrzyni korbowej ma wycięcie w ścianie od strony rozrz.?

I dopiero z zamontowaną pompą skrzynia nie ma "uszczerbków" w ścianach, jest "kompletna"?

Pompa oleju montowana jest od środka skrzyni korbowej, tak że dociska uszczelkę pompy do ściany bloku od wewn. strony?

Przez nią przechodzi sam WK, czy jakieś jego przedłużenie?

Jeśli skojarzyć te dwie rzeczy do siebie, to chyba nie tak łatwo wymontować pompę. Bo raz trzeba ściągać ją ze ściany skrzyni korbowej w kierunku do środka skrzyni, po drugie tam właśnie siedzi sobie wał. Przez wał raczej nie ściągniemy pompy.

Więc nie wiem jak może wyglądać wymiana pompy.

Choć w tym przypadku, ewent. będzie potrzebna wymiana tylko jej uszczelki.

Śruby mocujące pompę do michy olej. są w pozycji pionowej a pompa przylega do michy tylko jej stopką (wąska i długa płaska ścianka pompy)?

Nie mając zrozumienia tej kwestii nierozsądne jest zabierać się za rozkręcanie.

Napisano

> Jak jest pompa montowana w ogóle?

pompa montowana jest tak jak miska olejowa tylko że z boku bloku... wink.gif

285252946-pompa.jpg

> I dopiero z zamontowaną pompą skrzynia nie ma "uszczerbków" w ścianach, jest "kompletna"?

tak

> Przez nią przechodzi sam WK, czy jakieś jego przedłużenie?

tak

> chyba nie tak łatwo wymontować pompę.

jedyna trudność to demontaż rozrządu i koła zębatego WK... potem to już tylko kwestia odkręcenia bodajże 6-ciu śrubek... wink.gif

post-100298-14352513847958_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dzięki za cudowny rysunek, tej informacji mi brakowało.

Teraz rozumiem, skąd te dokładnie te fugi na łączeniu pompy i bloku,

które trzeba wypełnić silikonem podczas wymiany uszczelki michy.

No i teraz widać jak pięknie spodnia część pompy dopełnia spodni rand bloku o nieprzerwanej linii.

Na jego podstawie: przy ściągniętej pompie wymiana simmeringu wydaje się łatwiejsza.

Do demontażu pompy ściągnięcie miski wydaje się być potrzebne,

bo w środku bloku pompa połączona jest z trąbą zasysającą olej.

Jeśli tak jest naprawdę, wymiana uszczelniacza pompy jak już jest robiona to razem z wymianą uszczelki michy. Tym bardziej w aucie opla, gdzie te często padają.

Pozwolę sobie powrócić do kilku punktów poruszonych przez was wcześniej w tym wątku.

- Uszczelkę pod miską będę wymieniać dopiero jak nie będzie innego wyjścia (bo trochę zabawy przy tym jest). A wymiana simmering KW jest na tyle łatwiejsza, że rozrząd tak i tak będzie niebawem ściągany.

- zdjęcie mastera z postu #285249948: pasek zdaje się pracować w zaolejonym otoczeniu. Z tego co dowiedziałem się z innych źródeł, takiego stanu należy się strzec jak diabeł wody święconej.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Pozwolę sobie wrócić na krótko do tematu.

Zdaje się, że uszczelniacz na wale korbowym (od strony rozrządu) łatwiej jest wymienić kiedy pompa olejowa jest ściągnięta.

Zgadza się?

Napisano

Owszem, bo jest za co go złapać. Ale można wywiercić w nim otworek, wkręcić wkręt i pociągnąć. Nie trzeba wtedy zdejmować miski i pompy. Warsztaty mają do tego specjalne pogrzebacze, które wsuwa się pod wargę i wyciąga uszczelniacz, również bez demontażu pompy.

Napisano

> uszczelniacz na wale korbowym (od strony rozrządu) łatwiej jest wymienić kiedy pompa olejowa jest ściągnięta.

Tak, tylko że zakładając pompę oleju z założonym uszczelniaczem, bardzo łatwo uszkodzić uszczelniacz. Tak nikt nie robi. Uszczelniacz zakłada się na końcu: najpierw delikatnie na wałek, a potem wciska w gniazdo uszczelniacza. Do wciskania uzyć mozna tulei starego uszczelniacza oraz podkładki i śruby koła pasowego. Wchodzi równo i lekko, jak w masełko.

PS. Aby zdjąć pompę oleju musisz oprócz miski olejowej zdjąc również koła zębate WR oraz spodnią obudowę rozrządu, chce ci się?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> PS. Aby zdjąć pompę oleju musisz oprócz miski olejowej zdjąc również koła zębate WR oraz spodnią obudowę rozrządu, chce ci się?

Właśnie, że mi się nie chce. Nic innego jak jestem do tego zmuszony.

Miska jest mokra od oleju w tym obszarze. Albo uszczelka pod miską, albo uszczelniacz na wale, albo uszczelka pod pompą olejową.

Szczęście w nieszczęściu, następna wymiana rozrządu wypada za ok. 1.5 roku. Więc myślę sobie przyspieszyć jego wymianę i zarazem podejść do tej nieszczelności.

Jak już będzie ściągnięty rozrząd do wymiany, nierozsądne byłoby nie wymienić uszczelniacza na wale. Szczególnie w sytuacji, gdy wyciek definitywnie istnieje. Nie wiadomo tylko, który z trzech powyższych punktów zachodzi. Przymierzam się też za jednym zamachem zmienić uszczelkę pod miską.

Tu i tam są doniesienia, że również uszczelka pod pompą ol. lubi w niektórych rocznikach puszczać. A ponieważ w stosunku do wymiany rozrządu i ściągania miski demontaż pompy ol. oznacza niewielki dodatkowy nakład pracy, nierozsądne byłoby nie wymieniać przy okazji tej uszczelki.

Czy ktoś się orientuje w których wersjach i rocznikach silników DOHC w Astrze G uszczelka pod pompą olejową lubi szczególnie padać?

Podobna nieszczelność jest po drugiej stronie. I tu znowu kwestia albo spod miski, albo zza wału leci. Ale do tego podejdę chyba dopiero na wiosnę. Za dużo na raz jak dla mnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.