Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.2 8v po swapie nie pali

Featured Replies

Napisano

Pany jest problem, auto ma wsadzony i podłaczony silnik i nie chce odpalić. mad.gif

Znaczy odpalił przy pierwszej próbie i wszedl na 3 tys obrotów.

Zgasiłem i teraz kreci kreci i raz na milion zaskoczy na sekunde.

pompa daje paliwo (od MPI)

komp odblokowany

wtryski leją(robia chmure)

iskra jest piekna

rozrząd na znakach

kable wysokiego napięcia podłaczone zgodnie z opisem ( po zmianie kolejności strzelał w dolot)

komp pokazał błąd obwodu wtryskiwacza

ale jak pisałem wtryski leją, sprawdziłem opór na wtryskach i wszystkie po 15,9 Ohma napięcie tez dostają bo leją.

Ma ktoś jakis pomysł?

Napisano
  • Autor

> hmm może czujnik położenia wału, looknij na niego, może źle koło pasowe masz założone jest cypelek

> na dziurce?

koło pasowe jest założone dobrze( na cypelku), czujnik nie byl pewny wiec zalozyem inny z dobrego samochodu i dalej lipa

Napisano

> koło pasowe jest założone dobrze( na cypelku), czujnik nie byl pewny wiec zalozyem inny z dobrego

> samochodu i dalej lipa

a ile jest paliwa w baku i jaka pompa? mialem taki objaw jak byla rezerwa - odpalal na pul sekundy i gasł a paliwo niby dochodzilo bo z weza sie lalo. Wystarczylo dotankowac 5 l

Napisano
  • Autor

> a ile jest paliwa w baku i jaka pompa? mialem taki objaw jak byla rezerwa - odpalal na pul sekundy

> i gasł a paliwo niby dochodzilo bo z weza sie lalo. Wystarczylo dotankowac 5 l

Paliwa rzeczywiście nie jest dużo... ale to jeszcze nie rezwrwa. Do tankuje mu i zobaczymy.

Pompa z punto 1.2 75km

Napisano

> Paliwa rzeczywiście nie jest dużo... ale to jeszcze nie rezwrwa. Do tankuje mu i zobaczymy.

> Pompa z punto 1.2 75km

A na jakim kompie to odpalasz? Wiązke rozumiem przerabiałeś z SPI na MPI, dobrze bieguny od wtrysków podłączyłeś (nawet nie wiem czy to ma znaczenie, ale i tak pytam).

Napisano

> a silnik zdrowy? mierzyles kompresje wczesniej?

marchewa sie pali ? czy nie podłaczyłes ?

sprawdz TPSa

i podmien krokowy

Napisano
  • Autor

silnik zdrowy wyciągnąłem z punto którym jeździłem.

odpalam na kompie 1.2 8v odblokowanym z tego samego punto

paliwa dolałem za 50 zł i dalej lipa

krokowy podmieniałem na inny (z 1.1spi)

czujnik położenia przepustnicy też

Marchewa po właczeniu zapłonu swieci gdy słychac pompke, potem gasnie a jak sie długo kręci to znó sie zapala.

Napisano

> silnik zdrowy wyciągnąłem z punto którym jeździłem.

> odpalam na kompie 1.2 8v odblokowanym z tego samego punto

> paliwa dolałem za 50 zł i dalej lipa

> krokowy podmieniałem na inny (z 1.1spi)

> czujnik położenia przepustnicy też

> Marchewa po właczeniu zapłonu swieci gdy słychac pompke, potem gasnie a jak sie długo kręci to znó

> sie zapala.

Sprawdź na serio podłączenie wtrysków (słaby lut, zwarcie, itd.). Błąd w kompie jest nie bez powodu, ja też u siebie zrobiłem druciarstwo i miałem podobnie - kabel od wtrysków w pewnych pozycjach / warunkach nie miał kontaktu - marchewa + przerywanie.

Napisano
  • Autor

/dobrze, że nas matiKRK wspomógł, bo inaczej dalej byśmy w odbycie z tym swapem :D . ale panowie, dalej jest jeden wielki ... co prawda mniejszy niż w piątek w południe, bo jeździliśmy już tym mobilem, ale dalej coś jest nie halo.

po pierwsze: czuć, że nie jest to już 1.1, ale też nie jedzie jak powinno jechać 75-konne 1.2.

po drugie: czasem się zdławi przy ruszaniu, innym razem szarpnie nim przy przy pełnym bucie na raczej wyższych obrotach. innym razem coś zakaszle na wertepach.

po trzecie: w niedzielę nad ranem skończyliśmy składać dziada, wieczorkiem polataliśmy testowo po wsiach, po czym pojechaliśmy na kraków. na trasie było nawet spoko (pomijając dwa pierwsze punkty), ale po dotarciu do miasta był krótki postój podczas którego cienki pochodził z 5 min na jałowym, a potem go pojebało - na jałowym chodzi jak powinien, ale jak się trzeba zebrać to nie ma opcji: szarpie, gaśnie, itp. skończyło się na odprowadzeniu go na smyczy na parking.

już się pomysły pokończyły. najnowszy jest taki, że masa się gdzieś poluzowała i momentami nie styka - stąd szarpanie itp, ale to sprawdzimy dopiero jutro. natomiast to, że nie idzie jak powinien, to wg nas wina zepsutego kompa.

ktoś ma jakieś sugestie?

Napisano

> /dobrze, że nas matiKRK wspomógł, bo inaczej dalej byśmy w odbycie z tym swapem :D . ale panowie,

> dalej jest jeden wielki ... co prawda mniejszy niż w piątek w /.../

a może z łąski swojej bys napisał co było ?

Napisano
  • Autor

> a może z łąski swojej bys napisał co było ?

problem z wtyczkami przy pompie paliwa, raz łaczyła a raz nie łaczyła,

i odpielismy pin od potrzymania pamięci komputera.

Napisano
  • Autor

> problem z wtyczkami przy pompie paliwa, raz łaczyła a raz nie łaczyła,

> i odpielismy pin od potrzymania pamięci komputera.

porąbalismy kable i zalozylismy stare crazy.gif

zmienilismy na nowe i działa.

Ale tyrkoli. Gdzie moze byc przyczyna?

Swiece mamy zamiar jeszcze zmienic.

Napisano

> porąbalismy kable i zalozylismy stare

> zmienilismy na nowe i działa.

> Ale tyrkoli. Gdzie moze byc przyczyna?

> Swiece mamy zamiar jeszcze zmienic.

masa

MAP

zasilanie pompy, sama pompa

regulator cisnienia w listwie

Napisano

> porąbalismy kable i zalozylismy stare

> zmienilismy na nowe i działa.

> Ale tyrkoli. Gdzie moze byc przyczyna?

Sonda lambda

Od kiedy miałem wyłaczoną w sofcie ...problem z 'tyrkoleniem' w 8V zniknął grinser006.gif

Ale to nie była seria

> Swiece mamy zamiar jeszcze zmienic.

Napisano
  • Autor

Znowu nie można odpalić parcha. Raz na jakiś czas odpala. (wtedy jakby chodził na 2 gary)

Czasem zaświeca się marchewka,a powinna po każdym przekręceniu kluczyka. Pompka chodzi tak jak powinna. Nie rozumiem tego auta...

Myślę ze to komp. Ma ktoś jakiś pomysł?

może to przez to że swap nie został jeszcze opity tongue.gif tylko co tu opijać... sick.gif

Napisano

Jakiego masz kompa?

Sprawdz czujnik polozenia walu wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jakiego masz kompa?

Nie wiem oryginał z punto 75, z tym, że ktoś mądry go wypolerował i nie ma na nim zadnego oznaczenia... wygląda jak IAW 8F.5T wersja ECOL (z duża dupą)

a37d970642e42ca8m.jpg

> Sprawdz czujnik polozenia walu

załozony jest pewny czujnik ale na innym już tez próbowałem

Napisano

> Nie wiem oryginał z punto 75, z tym, że ktoś mądry go wypolerował i nie ma na nim zadnego

> oznaczenia... wygląda jak IAW 8F.5T wersja ECOL (z duża dupą)

> załozony jest pewny czujnik ale na innym już tez próbowałem

No to masz odpowiedz na swoje problemy wink.gif

Komputer, na 99% on sieje zamet wink.gif

Napisano
  • Autor

> No to masz odpowiedz na swoje problemy

> Komputer, na 99% on sieje zamet

to na sterowniku 1.1 spi powinien odpalic tylko gorzej chodzić?

Napisano

> to na sterowniku 1.1 spi powinien odpalic tylko gorzej chodzić?

Bedzie go zalewac ok.gif

Podjedz do matiego napewno bedzie mial na pozyczenie jakiegos normalnego kompa wink.gif

Napisano
  • Autor

> Bedzie go zalewac

> Podjedz do matiego napewno bedzie mial na pozyczenie jakiegos normalnego kompa

własnie nie ma, ale wpada na meczyk wiec moze rzucimy na niego okiem jeszcze przed meczem smile.gif

Napisano

> własnie nie ma, ale wpada na meczyk wiec moze rzucimy na niego okiem jeszcze przed meczem

To kup cos na alledrogo, kompy sa po 80zl, do tego immo i za niecale 200zl masz kompa zlosnik.gif

Napisano

> To kup cos na alledrogo, kompy sa po 80zl, do tego immo i za niecale 200zl masz kompa

ok, ale nie mamy pewności, że to komp, a nie uśmiecha mi się wywalać 200zł w błotko 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ok, ale nie mamy pewności, że to komp, a nie uśmiecha mi się wywalać 200zł w błotko

Ten komp wyjezdzajac z fabryki juz jest zepsuty ...

Napisano

ja 16v odpalilem na kompie z 1.1... co prawda na wda cylindry, ale chodzil :D i zalewal sie...

Napisano

> ok, ale nie mamy pewności, że to komp, a nie uśmiecha mi się wywalać 200zł w błotko

Oczywiście, że nie mamy, ale trick z tym kompem jest taki, że nikt nie ma. Dostał mi się taki "nieświadomie" w ręce i leży na pólce w piwnicy, bo przy testowaniu raz odpalił silnik 1.1SPI, a potem zupełnie nic, jak grochem o ścianę. Nawet jeżeli to nie komp to i tak daj sobie z nim siana, bo prędzej czy później się o niego potkniesz.

Napisano

Ja jeździłem na kompie z 1,1SPI mając górę z 1,2MPI - jeździł zupełnie normalnie, poza delikatnym podlewaniem na wolnych, ale to nie robiło mu wielkiej różnicy ok.gif.

Napisano

Mi firma mp rally usiłowała zrobić kompa z 1,1 spi na 1,2 mpi i zrobili tak że nie palił i lał paliwa ile wlezie , a jak chciałem go reklamować to mi odpisali " nie części elektroniczne nie ma gwarancji" zlosnik.gif

Napisano

> Mi firma mp rally usiłowała zrobić kompa z 1,1 spi na 1,2 mpi i zrobili tak że nie palił i lał

> paliwa ile wlezie , a jak chciałem go reklamować to mi odpisali " nie części elektroniczne nie

> ma gwarancji"

bo kto mądry robi w mp rally?

Napisano

> bo kto mądry robi w mp rally?

A co wiecej baboli bylo?

Napisano

> A co wiecej baboli bylo?

na necie widziałem ze go do sadu pozwał ktos nawet

Napisano

> A co wiecej baboli bylo?

ja osobiscie widziałem jego prace i powiem tak wpadł mu głupi pomysl zrobienia rozwiertu jakiegos z 1.4 na 1.5 na tłokach jakis uj wie jakich i jechało to gorzej jak 1.2 16v hehe.gif

ogolnie ja nie polecam tych rybnickich dłubaczy

Napisano

> Mi firma mp rally usiłowała zrobić kompa z 1,1 spi na 1,2 mpi i zrobili tak że nie palił i lał

> paliwa ile wlezie , a jak chciałem go reklamować to mi odpisali " nie części elektroniczne nie

> ma gwarancji"

Jedni sobie chwala inni nie. Wiecej gorszego slyszalem. Niemniej jednak ja mam wystrojone 1150 z gora od MPI na kompie od 1.1 i daje rade.

Napisano

tymczasem wracając do tematu..

auto nadal nie pali. posprawdzaliśmy chyba wszystko poza kompem i mapsensorem. czy ktoś w krakowie kto ma taki silnik i jest w stanie pożyczyć na 10 min kompa w celu sprawdzenia?

Napisano

> tymczasem wracając do tematu..

> auto nadal nie pali. posprawdzaliśmy chyba wszystko poza kompem i mapsensorem. czy ktoś w krakowie

> kto ma taki silnik i jest w stanie pożyczyć na 10 min kompa w celu sprawdzenia?

dareq tongue.gif

Napisano
  • Autor

> dareq

myślę ze podmianka na taki w którym sie można przejrzeć nie wchodzi w gre, pozatym darqa nie ma do poniedziałku frown.gif

Podsumowywując

-swiece nowe

-pompka sprawdzona

-cewki podmieniane

-kable nowe

-listwa wtryskowa nowa (odpowietrzone dokładnie)

-krokowy podmieniany

-TPM podmieniany

-czujnik połozenia wału podmieniany

-rozrząd na znakach

-podłączenie wtrysków ok.

co pozostaje

*komputer

*masy

*i kolejne sprawdzenie kabli

jak ktos ma pomysła jakiegos jeszcze to walić.

Napisano

Ja obstawiam kompa, odwieczny problem - szuka się wszędzie przyczyny a w 80% przypadków to wina sterownika...

Napisano

> dareq

z tego co mati mówił, to dareq ma jakoś schowanego kompa i pewnie trudno będzie się tam dostać. poza tym jak on tam mam taką wystawę pod maską, to strach grzebać 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

[WIĄZKA] klnie.gifczerwona.gif Wymienilismy i działa.

Czas na testowanie.

Dzieki Pany za podpowiedzi. 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.