Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hamulce, smar miedziany - piszczenie

Featured Replies

Napisano

Witam!

Nie wiem czy dobrze widzialem, ale gosc w programie smarowal smarem miedziowym klocki od strony gdzie jest zacisk. (odwrotna strona, klocka, przylegajaca do zacisku lub tloka)

Mowil ze nie beda piszczec..

U mnie juz piszcza od jakiegos czasu, wiec zastanawiam sie czy to ma sens, takie smarowanie?

Pozdrawiam

Napisano

I zaczną się telepać....

Poczytaj ostatnie posty o hałasujących zaciskach.

Jednym z powodów był brak "substancji klejącej" na powierzchni klocka.

Klocek "skleja" się z tłoczkiem i łapą.

Smar miedziowy używam do posmarowania piasty aby fela nie przyrdzewiała, ew prowadnice klocków.

Piszczenie to :

raz - okładzina klocka ( szeroko pojęte opiłki i marka klocka )

dwa - nie odbijanie tłoczka i ciągłe ocieranie o tarcze w połączeniu z punktem 1 biglaugh.gif

trzy - odbijanie tłoczka, ale syf w prowadnicach blokujący powrót klocka biglaugh.gif

Napisano

a czym smarujecie te dwie szpilki ktore wychodza po odkreceniu zacisku? Na gornej jest gumka i bardzo slabo mi odbija :/

konkretnie o tylnych heblach tutaj mowa

Napisano
  • Autor

Witam!

> Piszczenie to :

> raz - okładzina klocka ( szeroko pojęte opiłki i marka klocka )

Sa nowe, nie pamietam, Bremo chyba

> dwa - nie odbijanie tłoczka i ciągłe ocieranie o tarcze w połączeniu z punktem 1

Odbijaja, mam juz to za soba, po zimie nie odbijaly.

> trzy - odbijanie tłoczka, ale syf w prowadnicach blokujący powrót klocka

Piszcza tylko jak sie lekko nacisnie hamulec, jak mocniej to przestaje, lzej piszczy, jeszcze lzej i slychac jakby chrobotanie?? (ale to ledwo co hamuje ...)

Napisano

ja użyłem smaru ATE do hamulców. Też piszczały tylko przy lekkim hamowaniu, po rozgrzaniu. Na kilka miesiecy pomogło. To może być wina klocków, piszczenie to lekkie wibracje. u mnie nic sie nie zaceirało i wszystko leciutko chodziło a mimo to piszczało.

Napisano

a w jakim stanie masz tarcze. Możliwe, że powodem jest zbyt duży nadmiar rdzy na obrzeżach tarczy

Napisano
  • Autor

Tez mi sie tak wydaje, ale glowy nie dam..

Ile teraz kosztuje taki koplet na przod?

Pozdrawiam

> a w jakim stanie masz tarcze. Możliwe, że powodem jest zbyt duży nadmiar rdzy na obrzeżach tarczy

Napisano

Ja permanentnie już od 3 lat mam problem piszczących hamulców. Wszystko zaczęło się po wymianie tarcz i klocków na nowe. Jest to tak irytujące, że w tym roku będę chciał zrobić hamulce na nowo. Pytanie tylko, jakie tarcze i klocki założyć, aby uniknąć tego irytującego piszczenia ? Macie jakieś propozycje? zlosnik.gif

Napisano

> Macie jakieś propozycje?

U mnie na komplecie TRW nigdy nie doswiadczylem nawet najmniejszego pisku

Napisano

> U mnie na komplecie TRW nigdy nie doswiadczylem nawet najmniejszego pisku

W TRW mialem bardzo szybkie ich zużycie, nie wytrzymały nawet 18 tys. Rozwarstwiły sie i rozpadły na kawałki , okładzina odkleiła się od podstawy klocka. (być może wina moja bo ze 2 razy brodziłem w wodzie do wysokości dolnego rantu drzwi ... a może i głębiej ... nie wiem bo nie wygladałem)

Delphi założone w zeszlym roku jakies 2m-ce temu zaczeły piszczeć ...

Teraz chyba czas na Ferodo ... chociaz one są dość twarde ...

Tarcze nowe zakladane 2 lata temu.

Napisano

Byc moze zasada jest taka zeby stosowac tarcze i klocki jednego producenta smile.gif

Napisano
  • Autor

Witam!

> Byc moze zasada jest taka zeby stosowac tarcze i klocki jednego producenta

Mozliwe, choc wiadomo ze to roznie bywa.

Nie przecze ze moje tarcze nigdy nie byly wymieniane, zreszta jak wiekszosc czesci w aucie...jedynie amortyzatory, wahacze, sprezyny, tuleje i inne takie tam..

Tarcze od nowosci, wiec chyba czas juz wymienic:(

Napisano

> Od czyszczenia zawsze można zacząć...

Czy we wszystkich czterech hamulcach prowadnica klocka z gumka (szpilka) jest na dole? Czy moze z tylu jest na odwrot i z gumka jest na gorze?

Napisano

a ja mam do Was takie pytanko z innej beczki..czy ktos stosowal juz taki zestaw u siebie?

jakiś tekst

mysle ze to bedzie do mojego drive.gif pasowalo...

chodzi o to bym pojezdzil na tym tak z 3-4 lata spokojnie passed_out.gif i zeby tarcze sie nie sknoczyly szybciej niz klocki..mlot.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.