Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

regulacja luzu zaworowego-płytki, obracanie wałkiem rozrządu

Featured Replies

Napisano

> Czyli co? Nowa teoria z AK, że wałek się nie zużywa?

Tego nie mówię. Ale dobrze zrobiony wałek, poprawnie smarowany, nie powinien się zużywać tak, żeby to było widoczne gołym okiem.

Niestety nie zawsze tak się dzieje. Widziałem wałki po przelocie kilkuset tyś. km bez najmniejszego śladu zużycia, ale też takie, które się starły, albo pękły. Te pęknięte czasami miały na przełomie tak duże ziarno jakby były odlane z pianki poliuretanowej sick.gif.

Napisano

> Tego nie mówię. Ale dobrze zrobiony wałek, poprawnie smarowany, nie powinien się zużywać tak, żeby

> to było widoczne gołym okiem.

> Niestety nie zawsze tak się dzieje.

Weźmy pod uwagę jakie przebiegi maja samochody w PL ok.gif

Napisano

> musisz stwierdzić co łatwiej - kręcić wałem silnika (przez nakrętkę na kole pasowym) czy kołem

> jezdnym przy podniesionej jednej stronie i włączonym 5 biegu (tak jakby auto jechało do

> przodu). Osobiście z powodu tego że w feli dużo miejsca nie ma w okolicach wału jak i nie

> posiadam tak wielkiego klucza to kręcę kołem. Tyle że mam rozrzad na łańcuchu a nie na paskach

> itp.

> Masz jakąś instrukcję? musisz wiedzieć kiedy poszczególne cylindry pracują żeby znaleźć moment w

> którym na cylindrze pojawia się luz i można ustawiać. Musisz też wiedzieć który zawór jest

> ssący a który wydechowy.

> Podczas kręcenia silnikiem musisz widzieć zawory zobaczysz jak się poruszają. Gdy będą się mijać

> zawory na jednym z cylindrów (jeden idzie w dół a drugi w górę) to na którymś z pozostałych

> pojawi się luz. Można go ręką poczuć poruszając dźwigienki.

> Teraz po prostu sprawdzasz jaki jest luz. Szczelinomierzem. I dopiero jak potrzeba to regulujesz.

> Od tego jest odpowiednia śruba przy dźwigience.

> Srubę odkręcasz, ustawiasz luz i tutaj trudny zabieg. Trzeba tak zakręcić nakrętkę żeby ustawiony

> luz się nie zmienił. Zwykle jest tam jakiś występ żeby skontrować śrubokrętem. Po zakręceniu

> nakretki trzeba sprawdzić czy luz się ustawił prawidłowo.

> Sprawa ogólnie jest prosta. Pamiętaj tylko żeby wyjąć kluiczyki ze stacyjki - zapłon broń Boże nie

> może byc w pozycji włączonej bo uruchomisz silnik i Ci ręce urwie.

> Druga sprawa że na pierwszy raz pewnie ustawisz za duży luz ale nie ma się co przejmować, następnym

> razem będzie lepiej.

> Nie wiem jakie tam są popychacze. Normalnie luz powiększa się podczas rozgrzewania silnika ale w

> niektórych autach wręcz przeciwnie. Wtedy luz służy do odpalenia auta w czasie mrozów.

> Przygotuj też ścierkę na otarcie oleju i ewentualne uszczelki pokrywy zaworów.

> Nie dokręcaj pokrywy zaworów za mocno - jak jest ze stopu lekkiego może się wygiać, musisz wiedzieć

> jaka tam jest przewidziana siła dokręcania.

> Jak nie masz żadnej instrukcji do swojego auta to chociaż poczytaj jak się to robi w maluchu.

> Generalnie podobnie

Fajny opis tylko że do regulacji zaworów na śrubach, a nie płytkach.

Najpierw mierzysz wszystkie luzy pod wałkiem, zapisujesz na karteczce. Potem liczysz jaka płytka na którym zaworze powinna być, wymieniasz płytki na te o odpowiedniej grubości i składasz wszystko spowrotem.

Napisano
  • Autor

Podobno zanim włożę nową płytkę to powinno się ją zamoczyć w oleju?

Napisano

> Podobno zanim włożę nową płytkę to powinno się ją zamoczyć w oleju?

Byłoby to wskazane ok.gif Przynajmniej przez chwilę po uruchomieniu płytka nie będzie pracowała na sucho waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Byłoby to wskazane Przynajmniej przez chwilę po uruchomieniu płytka nie będzie pracowała na sucho

Rozumiem, że pod płytkami są szklanki które popychają zawór? Rozumuję również w ten sposób, że przez pierwsze kilka obrotów wału po wymianie wszystko musi się "docisnąć" i będą klekotać zawory a za moment wszystko się ułoży?

Napisano

> Rozumiem, że pod płytkami są szklanki które popychają zawór? Rozumuję również w ten sposób, że

> przez pierwsze kilka obrotów wału po wymianie wszystko musi się "docisnąć" i będą klekotać

> zawory a za moment wszystko się ułoży?

jak dasz olej to od razu będzie cicho - polej po prostu po wymianie cały wałek i będzie git.

Pomiędzy szklankę a płytkę też daj parę kropel.

pozdr

Napisano
  • Autor

> Jak tak to lepiej nie rób tego sam , możesz tylko coś zepsuć regulacja luzów w jtd nie kosztuje na

> tyle dużo by robić to samemu i bez pojęcia

No i cóż sprawdziłem luzy zaworowe i wyszło, że 6 z 8 płytek do wymiany. Nie mieszczą się nawet w tolerancji przewidzianej przez producenta, szarpałem się trochę z tymi płytkami, ale chyba zlecę to jakiemuś mechanikowi. Zna ktoś dobrych mechaników z Wrocławia, którzy mi to porządnie wyregulują w ludzkich pieniądzach?? blagam.gif

Napisano

> Zuzywa sie gniazdo, a nie plytka.

OK, na moje 8 zaworów 2 (przebieg aktualnie 102kkm) mają luz dokładnie w środku tolerancji, innym luz się troszkę zmniejszył ("uklepane" gniazdo), a 2 lub 3 mają zmniejszony luz. jak to wytłumaczyć, jak nie zużyciem wałka/płytki ? niewiem.gif

Napisano

> Prawidłowo użyta suwmiarka ma dokładność 0,02 mm a mikromierz 0,01 różnica zabójcza.

zabójcza czy nie - to bez znaczenia. były ostatnio cyfrowe w sklepach na B z dokładnością 0,01 biglaugh.gif

używając suwmiarki zmierzysz grubość "całkowitą" płytki, a mikrometrem zmierzysz płytkę w miejscu, gdzie współpracuje z wałkiem. są nawet specjalne mikrometry z jedną końcówką pomiarową obłą właśnie dla pomiarów przedmiotów "wklęsłych".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.