Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[OC] Pseudowycena rzeczoznawcy

Featured Replies

Napisano

Witam

Bezdyskusyjna szkoda całkowita - Corolla sedan E12 1.4 benzyna 2002 rok, samochód od początku w rodzinie, bezwypadkowy.

Wartość samochodu wg ubezpieczenia AC (i któregoś katalogu) z czerwca około 17 tys. - pewnie obecna 15-16 tys.

Szkoda likwidowana z OC sprawcy.

Rzezcoznawca wycenia wartośc na 12 tys., przy czym do wyceny bierze:

- poprzedni model Corolli z tego samego roku

- liftback zamiast sedana - chyba że w sedanach jest wycieraczka tylna.

- i parę innych błędów.

Oczywiście odpowiednie pisemko - odwołanie do ubezpieczyciela przygotowane.

Rozumiem, ze można zaniżyć wartość, ale ta wycena to wielkie przegięcie.

Co zrobić z takim pseudorzeczoznawcą? - bo raczej do zawodu to on się nie nadaje.

Napisano

Sam znam gościa po marketingu którzy jest rzeczoznawcą. Wiec nie wymagaj za wiele.

Napisano

> Witam

> Bezdyskusyjna szkoda całkowita - Corolla sedan E12 1.4 benzyna 2002 rok, samochód od początku w

> rodzinie, bezwypadkowy.

> Wartość samochodu wg ubezpieczenia AC (i któregoś katalogu) z czerwca około 17 tys. - pewnie

> obecna 15-16 tys.

> Szkoda likwidowana z OC sprawcy.

> Rzezcoznawca wycenia wartośc na 12 tys., przy czym do wyceny bierze:

> - poprzedni model Corolli z tego samego roku

> - liftback zamiast sedana - chyba że w sedanach jest wycieraczka tylna.

> - i parę innych błędów.

> Oczywiście odpowiednie pisemko - odwołanie do ubezpieczyciela przygotowane.

> Rozumiem, ze można zaniżyć wartość, ale ta wycena to wielkie przegięcie.

> Co zrobić z takim pseudorzeczoznawcą? - bo raczej do zawodu to on się nie nadaje.

Zaczalbym od wyslania im wyceny niezaleznego rzeczoznawcy i upewnienia sie czy na 100 % bedzie to calka. Poszkodowanemu przysluguje prawo przywrocenia pojazdu do stanu poprzedniego, jesli wartosc naprawy nie przekroczy wartosci pojazdu przed wypadkiem. Jesli idzie samochod naprawic, to moim zdaniem gra warta swieczki, bowiem generalnie na szkodzie calkowitej zawsze stracisz. (najwyzej pozniej probowalbym zrobione auto sprzedac)

Jak mozesz to wrzuc wycene, bo nie widzac tego mozemy co najwyzej wrozyc z fusow.

Napisano
  • Autor

> Zaczalbym od wyslania im wyceny niezaleznego rzeczoznawcy i upewnienia sie czy na 100 % bedzie to

> calka.

Nie wiem czy można wierzyć wycenie ale naprawa wyceniona na ponad 30 kPLN, zresztą właściciel auta chce kupić nowe i nie interesuje go naprawa i sprzedaż dalej. A jakiś warsztat pewnie je naprawi i pójdzie jako bezwypadkowe (bo miało tylko kolizję - i niestety z sedana zrobił się hatchback).

Sprawa poszła już do niezależnego rzeczoznawcy.

Napisano

> Nie wiem czy można wierzyć wycenie ale naprawa wyceniona na ponad 30 kPLN, zresztą właściciel auta

> chce kupić nowe i nie interesuje go naprawa i sprzedaż dalej. A jakiś warsztat pewnie je

> naprawi i pójdzie jako bezwypadkowe (bo miało tylko kolizję - i niestety z sedana zrobił się

> hatchback).

> Sprawa poszła już do niezależnego rzeczoznawcy.

Niech zrobi swoją wycenę i wyśle do ubezpieczyciela.

Ja tak kiedyś zrobiłem i Hestia bez problemu ją uznała i urzekła szkodę całkowitą, której likwidacja i tak polegała na tym, że część kasy zapłacili i na resztę kazali sprzedać "wrak". O dziwo wrak udało się sprzedać na Allegro w przewidywanej przez nich cenie.

A wycenę udało mi się za darmo uzyskać w ASO.

Napisano

> Niech zrobi swoją wycenę i wyśle do ubezpieczyciela.

> Ja tak kiedyś zrobiłem i Hestia bez problemu ją uznała i urzekła szkodę całkowitą, której

> likwidacja i tak polegała na tym, że część kasy zapłacili i na resztę kazali sprzedać "wrak".

> O dziwo wrak udało się sprzedać na Allegro w przewidywanej przez nich cenie.

> A wycenę udało mi się za darmo uzyskać w ASO.

wycena klienta, zazwyczaj wyższej wartosci niż ubezpieczyciela i tak działa im na korzyść bo tym bardziej załatwia sprawę szkody całkowitej. Ale co do wyceny wraku to już tak chętnie nie przyjma Twojej pomocy

Napisano

> wycena klienta, zazwyczaj wyższej wartosci niż ubezpieczyciela i tak działa im na korzyść bo tym

> bardziej załatwia sprawę szkody całkowitej. Ale co do wyceny wraku to już tak chętnie nie

> przyjma Twojej pomocy

Oczywiście. Zresztą w moim przypadku wycena szkody nie obejmowała wyceny wraku.

Napisano
  • Autor

> wycena klienta, zazwyczaj wyższej wartosci niż ubezpieczyciela i tak działa im na korzyść bo tym

> bardziej załatwia sprawę szkody całkowitej. Ale co do wyceny wraku to już tak chętnie nie

> przyjma Twojej pomocy

W tym przypadku wartość szkody nie ma znaczenia - a nawet ułatwie sprawę bo nie ma problemu z remontem i późniejszą sprzedażą.

Chociaz w tym przypadku ciekawe byłoby, czy jak auto byłoby warte 35 kPLN to wyceniliby szkodę na 30 kPLN?

Napisano

To nie wygląda na pomyłkę tylko na celowe działanie ich "rzeczoznawców". Kiedyś też robiłem szkodę w Hestii (BRE TU) to do wyceny wzięli najbiedniejszą wersję auta (miałem 'prawie wypass'). skutkowało to zaniżeniem odszkodowania o mniej więcej 2k PLN. Oczywiście odwołałem się i uznali.

Liczą po prostu, że trafią na klienta "nie awanturującego się".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.