Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gwarancja antykorozyjna VW

Featured Replies

Napisano

Teść zanabył sobie passata z 2004 roku. Auto z pełną historią serwisową, niebite, wszystkie awarie, przeglądy naprawiane w serwisie. Auto niestety posiadało fabryczną wadę powłoki antykorozyjnej i wyszły na nim jakies bąble - w 2007 roku w ramach gwarancji było cale lakierowane (rozebrane praktycznie do szkieletu i lakierowane w całości). No ibył spokój aż do tego roku, gdzie wyszly drobne purchle na przednich błotnikach oraz na 3 drzwiach (od wewnątrz, przy łączeniu blach).

Pojechałem się z tym passem do Margo do Tychów, gdzie uzyskałem parę dziwnych informacji.

Na ten przyklad - skoro auto bylo lakierowane wczesniej w ASO Lellek w gliwicach, to mam tam się udać confused.gif - dlaczego? Przecież lakierowane było w ASO, więc gwarancja trwa nadal i mogę sobie jechac do dowolnego innego ASO w ramach gwarancji...

Otóż nie - dowiedziałem się, że skoro auto było całe malowane, to należy mi się 2 letnia gwarancja na tą robotę (a i owszem), ALE - nie przysługuje mi już kontynuacja 12 letniej gwarancji perforacyjnej, bo auto nie ma oryginalnej powłoki lakierniczej icon_eek.gif CZyli co? Zgłoszenie z tytułu gwarancji anuluje kontynuację gwarancji?

Auto jest objęte 12 letnią gwarancją na perforację i 3 letnią na lakier...

Mógłby mi ktoś coś rozjaśnić sprawę z tą gwarancją, bo po południu jadę do tego Lellka i chcę mieć konkretne argumenty.

Za głupie teksty dziękuję, proszę o konkretną dyskusję.

Napisano

Wygląda to na błąd w fazie produkcji (niedoróbka) Niestety walka z korozją jest z góry skazana na niepowodzenie. Producent zachowałby się poprawnie gdyby wymienił na wolne od takich wad. Ale o takim przypadku jeszcze nie słyszałem grinser006.gif Przelakierowanie nic nie da, korozja wyjdzie. W skrócie ten samochód to mina.

Napisano
  • Autor

> Wygląda to na błąd w fazie produkcji (niedoróbka) Niestety walka z korozją jest z góry skazana na

> niepowodzenie. Producent zachowałby się poprawnie gdyby wymienił na wolne od takich wad. Ale o

> takim przypadku jeszcze nie słyszałem Przelakierowanie nic nie da, korozja wyjdzie. W

> skrócie ten samochód to mina.

Bardzo mi Twoja odpowiedź pomogła w procesie dojścia swoich praw w firmie VW.

Napisano

a to nie jest przypadkiem tak że "gwarancja na perforację" obejmuje w wielkim skrócie to że nie będzie dziur na wylot??? hmm.gif

Napisano

> Wygląda to na błąd w fazie produkcji (niedoróbka) Niestety walka z korozją jest z góry skazana na

> niepowodzenie. Producent zachowałby się poprawnie gdyby wymienił na wolne od takich wad. Ale o

> takim przypadku jeszcze nie słyszałem Przelakierowanie nic nie da, korozja wyjdzie. W

> skrócie ten samochód to mina.

Daewoo wymieniał Lanosy old.gif

Napisano

> a to nie jest przypadkiem tak że "gwarancja na perforację" obejmuje w wielkim skrócie to że nie

> będzie dziur na wylot???

Właśnie to obejmuje. I oczywiście nie obowiązuje w przypadku uszkodzeń mechanicznych. Czyli np. jeżeli dziura powstała w wyniku uszkodzenia powłoki przez kamyk, to dupa. Jeżeli powłoka lakiernicza była narażona na działanie substancji chemicznych (np. soli wink.gif) - to tez dupa. Generalnie cała gwarancja na lakier, a zwłaszcza na perforacje to lipa. Można coś naprawić właściwie tylko w pierwszych latach użytkowania, kiedy można udowodnić producentowi, że coś było nie tak od samego poczatku. Potem raczej nie ma szans.

Napisano

> Otóż nie - dowiedziałem się, że skoro auto było całe malowane, to należy mi się 2 letnia gwarancja

> na tą robotę (a i owszem), ALE - nie przysługuje mi już kontynuacja 12 letniej gwarancji

> perforacyjnej, bo auto nie ma oryginalnej powłoki lakierniczej CZyli co? Zgłoszenie z tytułu

> gwarancji anuluje kontynuację gwarancji?

> Auto jest objęte 12 letnią gwarancją na perforację i 3 letnią na lakier...

> Mógłby mi ktoś coś rozjaśnić sprawę z tą gwarancją, bo po południu jadę do tego Lellka i chcę mieć

> konkretne argumenty.

Nie chciałbym Cię martwić, ale w Chevrolecie usłyszałem to samo. Auto teścia (akurat ja je użytkowałem) było robione z AC w ASO, po 2.5 roku w tym miejscu wyszły purchle, no więc ja do nich (do tego samego ASO akurat) żeby poprawiali w ramach gwarancji fabrycznej. A pan z serwisu mnie uświadomił, że gwarancji fabrycznej na ten malowany element nie ma, gdyż został naruszony "fabryczny ocynk" i zostaje tylko 24-miesięczna rękojmia na usługę z ASO gdzie auto było naprawiane.

Na moje pytanie "jaki jest w takim razie sens naprawiania szkód blacharskich w ASO, skoro nie ma ciągłości gwarancji fabrycznej" (czyli efekt taki sam jak po naprawie u pana Zenka w garażu) pan się tylko zmieszał...

Dodatkowo teść miał niefart, że purchle wyszły po 2.5 roku, a nie w ciągu 2 lat objętych rękojmią, ale jakoś doszliśmy do kompromisu i panowie poprawili po sobie "w cenie materiałów".

Napisano

> a to nie jest przypadkiem tak że "gwarancja na perforację" obejmuje w wielkim skrócie to że nie

> będzie dziur na wylot???

perforacja, tak to wygląda, ale...bywa też tak, że tylko jak wyjdzie od wewnątrz na zewnątrz, nie odwrotnie. ekhh... te foldzwageny zlosnik.gif

Napisano

> perforacja, tak to wygląda, ale...bywa też tak, że tylko jak wyjdzie od wewnątrz na zewnątrz, nie

> odwrotnie. ekhh... te foldzwageny

korozja perforacyjna dotyczy bardzo wielu aut, zwykle pojawia się bardzo późno, czasami jednak oznaki tego, że coś jest spaprane widać np po uszkodzeniach zewnętrznych. Dlatego należy wykonać ekspertyzę przez rzeczoznawcę samochodowego. Jeśli zaatakowane będą profile takie auto po prostu jest bezwartościowe. Bo kto będzie wymieniał progi, podłużnice lub inne elementy które nie są widoczne na pierwszy rzut oka? Podlakierowywanie w aso to najwieksze druciarstwo.

Napisano

> Bardzo mi Twoja odpowiedź pomogła w procesie dojścia swoich praw w firmie VW.

cieszę się, niestety twój bój będzie coś jak kopanie się z koniem, z góry wiadomo jaki będzie rezultat. Nadal twierdzę, że producenci mają w dupie klientów dlatego nie kupie nówki nigdy grinser006.gif

Napisano

Lepiej idź po poradę do rzecznika praw konsumentów albo zadzwoń po darmową poradę do UOKiK. W tym momencie nie masz żadnych szans z radami z forum.

Napisano
  • Autor

> Nie chciałbym Cię martwić, ale w Chevrolecie usłyszałem to samo. Auto teścia (akurat ja je

> użytkowałem) było robione z AC w ASO,

auto nie było robione z AC, tylko w ramach gwarancji na lakier.

Napisano
  • Autor

No nic w Lellku byłem i po dokładnych oględzinach bazy danych okazało się, że poprzedni właściciel nie był na jednym przeglądzie w ASO. No nic w takim razie automatycznie nie ma gwarancji na perforacje i sprawa zamknięta smile.gif

Teść sobie musi passa sam pomalować.

Napisano

Nie chciałbyś z ciekawości mimo wszysko spytać TU i zamieścić odpowiedź na kąciku? Ciekawy temat:) Oczywiście zakładając że jednak jest pełna gwarancja (czyli w tym wypadku teoretycznie)

Napisano
  • Autor

Na sztukę dla sztuki nie mam czasu...

To nie zachód, gdzie komuś zależy na kliencie - jeden przegląd przegapiłeś - spadaj na drzewo. Pewnie nawet jakbym miał wszystkie przeglądy aktualne (co na początku myslałem zarówno ja, jak i wszyscy moi rozmówcy)to i tak widziałem jak każdy kombinuje jak by mnie spławić.

Napisano

> cieszę się, niestety twój bój będzie coś jak kopanie się z koniem, z góry wiadomo jaki będzie

> rezultat. Nadal twierdzę, że producenci mają w dupie klientów dlatego nie kupie nówki nigdy

No tak, bo używki nie rdzewieją, w przeciwieństwei do nówek, a producent dba o używane lepiej, niż o nowe grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.