Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i w koncu pojawil sie....

Featured Replies

Napisano

... problem z EGR. Dzis po raz pierwszy odpalila sie "nigdynieswiecaca", "jakbynieistniejaca" kontrolka i komunikat "Check Engine". FES pokazal blad EGR. Nigdy nie czyscilem EGR, nie bylo nigdy rozbierane, czyszczone itp. DPF-a fabrycznie niet. Na razie zgasilem blad, ale nie jechalem.

Screenshot1

Screenshot2

Jestem umowiony do ASiO na czyszczenie, ale zapytam Was czy ECU przelacza w tryb awaryjny w takim przypadku?

Jakie sa wersje scenariusza naprawy?

1. wyciagnac zarowke aby nie wkurzala grinser006.gif

2. daje sie toto wyczyscic po nieruszaniu przy 105kkm?

3. wymiana EGR? (530zl odnowiony w ASiO)

Na co zwrocic uwage mechanikowi? Poradzicie cos?

Przy okazji mistrz ASiO dzis zaczepiony powiedzial, ze w swoim aucie profilaktycznie czysci co roku....

Pomyslalem sobie tez, ze moze warto do Cinka_ uderzyc, co prawda jest do niego kawalek drogi z WRC, ale ludziska zadowolone bo odwala kawal dobrej roboty....

post-4671-1435251394557_thumb.jpg

Napisano

> ... problem z EGR. Dzis po raz pierwszy odpalila sie "nigdynieswiecaca", "jakbynieistniejaca"

> kontrolka i komunikat "Check Engine". FES pokazal blad EGR. Nigdy nie czyscilem EGR, nie bylo

> nigdy rozbierane, czyszczone itp. DPF-a fabrycznie niet. Na razie zgasilem blad, ale nie

> jechalem.

> Screenshot1

> Screenshot2

> Jestem umowiony do ASiO na czyszczenie, ale zapytam Was czy ECU przelacza w tryb awaryjny w takim

> przypadku?

> Jakie sa wersje scenariusza naprawy?

> 1. wyciagnac zarowke aby nie wkurzala

> 2. daje sie toto wyczyscic po nieruszaniu przy 105kkm?

> 3. wymiana EGR? (530zl odnowiony w ASiO)

> Na co zwrocic uwage mechanikowi? Poradzicie cos?

> Przy okazji mistrz ASiO dzis zaczepiony powiedzial, ze w swoim aucie profilaktycznie czysci co

> roku....

> Pomyslalem sobie tez, ze moze warto do _Cinka uderzyc, co prawda jest do niego kawalek drogi z WRC,

> ale ludziska zadowolone bo odwala kawal dobrej roboty....

Witam

Widocznie to jakiś rodzaj wirusa panującego we Wrocławiu - dwa tygodnie temu u mnie też umarł zawór EGR . Objawy brak mocy przy zimnym silniku , po rozgrzaniu wszytko było OK .

Zdecydowałem się na wymiane zaworka na regenerowany - koszt w Amicarze cos około 650 zł z robotą .

Też zastanawiałem się nad całkowitym wywaleniem tego ustrojstwa , ale doszedłem do wniosku , że jeśli pierwszy wytrzymał prawie 110 tys. km to przynajmniej do 200 tys. powinien być spokój ( przynajmniej teoretycznie ) więc kazałem wymienić . Zobaczymy czy miałem rację .

Pozdrawiam

K.

Napisano

Moja rada jest taka:

Wydrukować manuala i podjechać do dowolnego warsztatu.... koszty to może 100 zł a jak dobrze wyczyści cewke i zawór to będzie spokój na 25 tyś km...

Zawór jest dośc prosty więc nic tam sie specjalnie nie może rozlecieć... namoczyć w ON lub benzynie i umyć a cewkę rozebrać i przeczyścić od środka.... niestety nawet nowe są źle wykonane i spasowane....

Jeśli błąd jest aktywny to zawór przestaje pracować-cewka nie otwiera się .... a tylko świeci kontrolka... o ile zawór się nie zaciął to można śmiało pomykać, auto zachowuje sie tak jak przy zaślepionym EGR-e.....

Napisano

> ... problem z EGR. Dzis po raz pierwszy odpalila sie "nigdynieswiecaca", "jakbynieistniejaca"

> kontrolka i komunikat "Check Engine". FES pokazal blad EGR. Nigdy nie czyscilem EGR, nie bylo

> nigdy rozbierane, czyszczone itp. DPF-a fabrycznie niet. Na razie zgasilem blad, ale nie

> jechalem.

> Screenshot1

> Screenshot2

> Jestem umowiony do ASiO na czyszczenie, ale zapytam Was czy ECU przelacza w tryb awaryjny w takim

> przypadku?

> Jakie sa wersje scenariusza naprawy?

> 1. wyciagnac zarowke aby nie wkurzala

> 2. daje sie toto wyczyscic po nieruszaniu przy 105kkm?

> 3. wymiana EGR? (530zl odnowiony w ASiO)

> Na co zwrocic uwage mechanikowi? Poradzicie cos?

> Przy okazji mistrz ASiO dzis zaczepiony powiedzial, ze w swoim aucie profilaktycznie czysci co

> roku....

> Pomyslalem sobie tez, ze moze warto do _Cinka uderzyc, co prawda jest do niego kawalek drogi z WRC,

> ale ludziska zadowolone bo odwala kawal dobrej roboty....

Nowe zawory na allegro to około 400 zł, koniecznie założyć przyślepkę zmniejszającą ilość recyrkulowanych spalin!

Napisano

Marsz do Gliwic ! Z Wroclawia dolecisz A4 w 90 min

Napisano
  • Autor

Nie chciales czyscic czy nie dalo juz rady? Mieli EGR na miejscu czy czekales na zamowienie?

Ja tez uwazam, ze okolo 100kkm to rozsadna wartosc jak na te cene. Dla nastepnego zaworu to chyba bede regularnie co 2 zmiane oleju (30kkm) bede zlecal czyszczenie EGR-a.... moze to ma jednak sens......

Tak a propos to chyba zalozymy Wroclawski Klub Pokonanych Przez Sierpniowy Blad z EGR......: "Hm, Hm. Witam Was, jestem MANIEK i tez mam problemy z EGR...." frown.gif

Blad skasowalem, odpalilem auto i nie zaswiecilo sie ponownie. Na dalsza czesc tygodnia przesiadlem sie na "malego" Fiata. Zamknalem gadzine i moze Mucka przemysli sprawe za zamknietymi drzwiami i odpusci swoje fochy food.gifbokser.gif

Napisano
  • Autor

> Marsz do Gliwic ! Z Wroclawia dolecisz A4 w 90 min

Na razie dam szanse ASiO.

Przy okazji ciagle jeszcze z soba walcze, czy nie zglosic sie do niego w drugiej sprawie .... mam ochote poniaciągać wykresiki KM/Nm prezentowaly sie w jeszcze lepszych, wywolujacych wiekszy usmiech na gebie barwach..... rotfl.gif

Z drugiem strony po moich przebojach ze skrzynia biegow <TUTAJ> mam lęk, bo ponoc ta jest wyliczona na 400Nm. A jak kolega Cinek_ pokoloruje wykres to zahaczy jak nic ........

Napisano

> Nie chciales czyscic czy nie dalo juz rady? Mieli EGR na miejscu czy czekales na zamowienie?

> Ja tez uwazam, ze okolo 100kkm to rozsadna wartosc jak na te cene. Dla nastepnego zaworu to chyba

> bede regularnie co 2 zmiane oleju (30kkm) bede zlecal czyszczenie EGR-a.... moze to ma jednak

> sens......

> Tak a propos to chyba zalozymy Wroclawski Klub Pokonanych Przez Sierpniowy Blad z EGR......: "Hm,

> Hm. Witam Was, jestem MANIEK i tez mam problemy z EGR...."

> Blad skasowalem, odpalilem auto i nie zaswiecilo sie ponownie. Na dalsza czesc tygodnia przesiadlem

> sie na "malego" Fiata. Zamknalem gadzine i moze Mucka przemysli sprawe za zamknietymi drzwiami

> i odpusci swoje fochy

Zaczekać musiałem jeden dzień na sprowadzenie .

Czyszczenie nie dało spodziwewanych rezultatów więc zawór został wymieniony . W przyszłym tygodniu będę już we Wrocławiu i możemy nawet zrobić spotkanie Klubu Pokrzywdzonych .

O ile się orientuję to nasze dwa wynalazki to 66% całości stanu Crom z tego kacika zarejstrowanych we Wrocławiu zatem frekwencja była by wysoka nawet w przypadku 2 szt. aut

Pozdrawiam

Krzysiek

Napisano

albo przeczyścić albo wymieć z tym, że cena 530 za odnowiony to jakiś kosmos. Ja kupiłem na allegro nowy za 400zł.

Napisano

> Z drugiem strony po moich przebojach ze skrzynia biegow mam lęk, bo ponoc ta jest wyliczona na

> 400Nm. A jak kolega Cinek_ pokoloruje wykres to zahaczy jak nic ........

Cinek go tak podciagnie ze nie przekroczy tych 400Nm. IMHO gdzie wyczytales ze tylko 400 ? automatyczny aisin jest do 440. Cos mi nie pasuje ta liczba smile.gif

Napisano
  • Autor

> Cinek go tak podciagnie ze nie przekroczy tych 400Nm. IMHO gdzie wyczytales ze tylko 400 ?

> automatyczny aisin jest do 440. Cos mi nie pasuje ta liczba

Jest jeszcze gorzej. Jakos mialem w pamieci to skrzynka GM F40 (400Nm). elearn natomiast mowi ze manual to M32 - 320Nm max.

Napisano

> Jest jeszcze gorzej. Jakos mialem w pamieci to skrzynka GM F40 (400Nm). elearn natomiast mowi ze

> manual to M32 - 320Nm max.

Możesz załaczyć dane z elearna?

Napisano

mnie padł EGR przy 90kkm (gwarancja, wymienili), następnie kolejny failure przy 102kkm (niestety już po gwarancji, i troszkę ponad rok od poprzedniej wymiany) - nie wytrzymałem, wywaliłem dziada i mam spokój smile.gif

Napisano

> mnie padł EGR przy 90kkm (gwarancja, wymienili), następnie kolejny failure przy 102kkm (niestety

> już po gwarancji, i troszkę ponad rok od poprzedniej wymiany) - nie wytrzymałem, wywaliłem

> dziada i mam spokój

czyli nowy wytrzymał 12 tyś km...

jest to jakaś wskazówka zlosnik.gif

• 4 miesiące później...
Napisano

Elern mówi różne dziwne rzeczy, 320 Nm to nominalny moment na fabrycznym sofcie, bardzo dużo egzemplarzy ma na serii około 340-350 Nm i nic się nie dzieje. Skrzynie z Cromy spokojnie radzą sobie z 400 Nm i więcej, opisana przez Ciebie awaria skrzyni zakrawa mi na wadę montażową lub eksploatacyjną (czasem komuś zdarzy się zgrzytnąć przy redukcji o raz czy dwa za dużo i to odbija się na wytrzymałości skrzyni).

Tak czy siak, według mnie :

- Reanimowanie EGR to zbędny wydatek, przy okazji jego wymiany radzę zajrzeć do kolektora i zobaczyć jak wygląda przez ten wynalazek. Zaślepić, wyciąć z softu i po problemie nie tylko z nim, ale też z kolektorem, klapami (o ile są), dużo mniejszy kłopot z zabrudzaniem się wtryskiwaczy.

- Soft jak najbardziej, samochód zmienia się nie do poznania. Mam już trzeciego diesla robionego u Cinka i za każdym razem banan na twarzy gwarantowany smile.gif

Oczywiście proponuję wersję ,,bez hardkoru'' czyli jakieś 185-190 KM i do okolicy 400 Nm smile.gif

> Jest jeszcze gorzej. Jakos mialem w pamieci to skrzynka GM F40 (400Nm). elearn natomiast mowi ze

> manual to M32 - 320Nm max.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> kontrolka i komunikat "Check Engine". FES pokazal blad EGR.

U mnie wczoraj zapaliła się również. Samochód mam od 2 m-cy i nic przy nim jeszcze nie robiłem. Czy ktoś z kolegów może polecić jakiś warsztat w Bydgoszczy lub kuj-pom, który zajmnie się EGRem? Czyszczenie albo wywalenie?

Nie chce dać byle komu, żeby nie mieć problemów .... i tak ten samochód mnie dużo kosztował od kupna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.