Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Klima] Mokro pod dywanikiem po stronie pasażera

Featured Replies

Napisano

Zauważyłem po wyjęciu dywanika od strony pasażera, że "cieknie" z tunelu zaraz na wysokości deski rozdzielczej (badałem organoleptyczne i ta ciecz to chyba woda).

Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że ma mokrą podłogę przy używaniu klimatyzacji?

Napisano

Mój podpis ci pomoże....

A gdyby tak przypadkiem strajkowała, to ściągnij osłonę tunelu jak do wymiany filtra PP i sprawdź drożność przewodów/wężyków od skraplacza

uprzedzając pytanie

Gdzie jest rurka

jak mi wpadnie w łapki foto to dołożę jeszcze

Zamiast plamę z klimy mieć pod autem, Ty ją masz w środku spineyes.gif

I link z fotkami... KLIK

Napisano

Cześć.

Ja ostatnio spuściłem chyba z litr wody po odetkaniu korpusu. Rurka nie byla zapchana za to coś zablokowalo odpływ i woda lała sie już i pod kierowcę i pod pasażerów (z tyłu też) Pomogło przetkanie drutem.

Napisano

weś wjedź na kanał i pod aluminiową osłoną tłumika powinna wystawać gumka którą ma wypływać woda od klimy zobacz czy nie jest zagnieciona ali też od środka zdejmij osłonę i zobacz czy nie spadła. no i masz do wyjęcia całą wykładzinę do blachy i suszenie bo inaczej gnój w samochodzie.

Napisano

> Cześć.

> Ja ostatnio spuściłem chyba z litr wody po odetkaniu korpusu. Rurka nie byla zapchana za to coś

> zablokowalo odpływ i woda lała sie już i pod kierowcę i pod pasażerów (z tyłu też) Pomogło

> przetkanie drutem.

Tam potrafią nawet i liscie trafić do tego woda i mamy gotową papkę do zatkania odpływu.

Napisano

> Zauważyłem po wyjęciu dywanika od strony pasażera, że "cieknie" z tunelu zaraz na wysokości deski

> rozdzielczej (badałem organoleptyczne i ta ciecz to chyba woda).

> Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że ma mokrą podłogę przy używaniu klimatyzacji?

Witam

Przerabiałem to u siebie.Odkęć boczek przy nogach pasażera ,odsun dywaniki ,włacz klime(auto),a po chwili zobaczysz jak cieknie ze złacza od skraplacza na który nasunięta jest rurka gumowa.Rurka jedna strona idzie do skraplacza ,a drugą do podłogi.W moim przypadku połączyłem rurkę na silikon i już mam spokuj 2 lata.

Napisano

> W moim przypadku połączyłem

> rurkę na silikon i już mam spokuj 2 lata.

Najważniejsze to mieć"spokUj".

Przy takim uszczelnieniu woda może wypłynąć spod "dekielka"filtra pp.

Aby mieć spokÓj wskazane jest oczyszczenie /wewnąrz/ gumowej rurki oraz kanałów do i wylotowych.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Najważniejsze to mieć"spokUj".

> Przy takim uszczelnieniu woda może wypłynąć spod "dekielka"filtra pp.

> Aby mieć spokÓj wskazane jest oczyszczenie /wewnąrz/ gumowej rurki oraz kanałów do i wylotowych.

Z tego co słyszałem od kumpli jeżdżących innymi markami to u nich wlot do nagrzewnicy jest zabezpieczony filtrem. Może i w Stilo trzeba by to zrobić?

Bo tak to pozostaje nieustannie drżeć czy aby jakis listek nie przeniknął przez podszybie...

Napisano

> Z tego co słyszałem od kumpli jeżdżących innymi markami to u nich wlot do nagrzewnicy jest

> zabezpieczony filtrem. Może i w Stilo trzeba by to zrobić?

> Bo tak to pozostaje nieustannie drżeć czy aby jakis listek nie przeniknął przez podszybie...

dobry pomysł waytogo.gif

FIAT też na to wpadł spineyes.gif

Napisano

> dobry pomysł

> FIAT też na to wpadł

Znaczy że jak? Ja mam jakieś dziwne auto, że wlot jest otwarty czy też można coś dokupić i zabezpieczyć wlot powietrza?

Napisano

> Znaczy że jak? Ja mam jakieś dziwne auto, że wlot jest otwarty czy też można coś dokupić i

> zabezpieczyć wlot powietrza?

Kiedy wymieniałeś filtr kabinowy?

Przy wymianie zobaczysz nie tylko liście... warto tam odkurzyć przed aplikacją nowego filterka..

Napisano

> Kiedy wymieniałeś filtr kabinowy?

> Przy wymianie zobaczysz nie tylko liście... warto tam odkurzyć przed aplikacją nowego filterka..

Moja wyobraźnia nie jest aż tak elastyczna bym mógł przywołać obraz odkurzania podczas zmiany filtra przeciwpyłkowego. Ja bym tam rury ni ręki nie zmieścił ale może są wsród nas jakieś elastyny... Wracając do meritum - czy istnieje fiatowskie zabezpieczenie wlotu powietrza w podszybiu? Bo filtr ppyłkowy jest jednak nieco dalej niż wlot powietrza do układu.

Napisano

Ja nie używam wyobraźni tylko odkurzacza....

Przeważnie przy wyjmowaniu filtra kabinowego razem z nim wypadają liście i inny syf, zanim się włoży nowy warto "gniazdo" wąską ssawką odkurzacza reszty syfu pozbawić.

Nic dziwnego w tym nie widzę...

W poprzednich autach się po prostu pończochę na wlot naciągało.

Napisano

>Wracając do meritum - czy istnieje fiatowskie zabezpieczenie wlotu powietrza w

> podszybiu? Bo filtr ppyłkowy jest jednak nieco dalej niż wlot powietrza do układu.

Przecież wentylator masz przed filtrem i nie istotne jest umiejscowienie wlotu. Z zewnątrz czy obieg zamknięty zawsze masz nadmuch przez filter.

Napisano

> Przecież wentylator masz przed filtrem i nie istotne jest umiejscowienie wlotu. Z zewnątrz czy

> obieg zamknięty zawsze masz nadmuch przez filter.

Przez filtr, to prawda. Jednak wielu osobom dokucza zapychający sie wylot skraplacza więc jednak cos jest na rzeczy a wlot na podszybiu jest potencjalnym źródłem problemów. Pończocha to chyba jest trochę za gęsta - chyba że kabaretki smile.gif - ale jakaś kratka z oczkiem 8-10 mm?

Napisano

> Pończocha to chyba jest trochę za gęsta

nie jest za gęsta, nadaje się świetnie.

Napisano

zwykły odkurzacz z wąską ssawką, po wyjęciu wkładu jest sporo miejsca na operowanie "zasysem"

Napisano

jak się co najmniej raz w roku wymienia filtr p.pyłkowy i sprawdza drożność odpływu ze skraplacza to nie ma z nim problemów i nie widzę sensu wkładania czegoś przed wentylatorem bo to pogorszy tylko efektywność nawiewu old.gif

Napisano

> jak się co najmniej raz w roku wymienia filtr p.pyłkowy i sprawdza drożność odpływu ze skraplacza

> to nie ma z nim problemów i nie widzę sensu wkładania czegoś przed wentylatorem bo to pogorszy

> tylko efektywność nawiewu

Zgadzam się, nawiew i tak nie powala skutecznością.

Wymieniać filtr częściej i nie ma co kombinować.

Zaznaczyłem już na wstępie, że pończocha to archiwalne rozwiązanie filtra pp i swierszczy w układzie wentylacyjnym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.