Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[h] awaryjne hamowanie

Featured Replies

Napisano

Hej,

Zastanawiam sie ostatnio na autobanie czy AIII ma cos takiego jak automatycznie wlaczane awaryjne przy naglym hamowaniu. Jakos nie zaobserwowalem zeby osobiscie w moim aucie sie wlaczaly. Jest to konfigurowalne w kompie czy jak? Na rynek polski (a takowe auto mam) nie bylo to wlaczane?

Napisano

awaryjne nie włączą sie ale przy ostrym hamowaniu miga chyba 3 swiatło stopu

Napisano

> awaryjne nie włączą sie ale przy ostrym hamowaniu miga chyba 3 swiatło stopu

dokładnie, przy awaryjnym hamowaniu i przy włączonym ABS(czyt. zadziała system ABS) migają światła stopu wink.gif

Napisano

Mam pytanko.. A co by było, gdybym w swojej ASI dołozył impulsator do 3-go swiatła STOP..? confused.gif Hamuję, stop świeci, a dodatkowy stop swieci "pulsacyjnie".. hmm.gif Czy byłoby to dopuszczalne z racji przepisów ?

Napisano

> Mam pytanko.. A co by było, gdybym w swojej ASI dołozył impulsator do 3-go swiatła STOP..? Hamuję,

> stop świeci, a dodatkowy stop swieci "pulsacyjnie".. Czy byłoby to dopuszczalne z racji

> przepisów ?

nie wiem jak przepisy na to, ale powiedz mi jedno bo nie wiem czy dobrze rozumiem. Chcesz , żeby przy każdym hamowaniu światła stopu świeciły normalnie, a ten dodatkowy pulsował, czy przy ostrym hamowaniu ma tylko pulsować ten dodatkowy stop?

Jeśli pierwsza to IMO dziwnie będzie to wyglądać, fakt, że bardziej będzie zwracać uwagę, ale czy aby nie będzie to wyglądać na jakieś zwarcie?

Napisano

> Mam pytanko.. A co by było, gdybym w swojej ASI dołozył impulsator do 3-go swiatła STOP..?

IMHO Średni pomysł. Głupio to będzie wyglądało jak np. w mieście będziesz chciał trochę przyhamować, a trzeci stop będzie mrugał.. Kierowcy za Tobą nie będą wiedzieli o co biega i to dopiero może stworzyć zagrożenie.

Co innego układ z akcelerometrem, który przy odpowiednim przyspieszeniu odpali impulsator ok.gif Ale jak na moje to szkoda czasu i pieniędzy na takie cuda. A czy Kolega aż tak często gwałtownie hamuje, że to mruganie awaryjnych/stopu jest tak konieczne??

Napisano

> IMHO Średni pomysł. Głupio to będzie wyglądało jak np. w mieście będziesz chciał trochę

> przyhamować, a trzeci stop będzie mrugał.. Kierowcy za Tobą nie będą wiedzieli o co biega i to

> dopiero może stworzyć zagrożenie.

No to samo właśnie myślę. Lepiej zostawić jak jest bez zbędnych bajerów bo raczej wyjdzie z tego wiocha niż coś pożytecznego. IMO oczywiście biglaugh.gif

Napisano

> Poczytaj mi mamo..........

Ciekawe jak to się ma do przepisów hmm.gif

Napisano

> Ciekawe jak to się ma do przepisów

Tak samo jak wiele innych wynalazków zlosnik.gif

Napisano

> Ciekawe jak to się ma do przepisów

normalnie się ma

znaczy nie znajduje się na liście dopuszczalnego oświetlenia zewnętrznego (załącznik 6 wiadomego Rozporządzenia)

ale czego się nie robi dla zysku:

Quote:

Pamiętajmy, że najechania na tył należą do bardzo niebezpiecznych wypadków i mogą

być tragiczne w skutkach, szczególnie gdy na tylnej kanapie przewożone są dzieci.

chwyta za serce, nieprawdaż...?

sprzedawcy zamiennych za H4 i H7 "zenonów" na allegro też podnoszą argument bezpieczeństwa - "bo jaśniej"

Napisano

Co racja to racja zlosnik.gif

EDIT:

I dla tego stwierdzenia trzeba było zacytować całego posta... Eh....

Napisano

Czyli MOŻNA, ale niekoniecznie.. Bedzie bardziej zwracało uwagę, ale bedzie wygladało na WIOCHĘ, Czyli jak kto woli..Chyba ze się policial.gif przy----doli... hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> Poczytaj mi mamo..........

Nigdzie nie napisalem ze chce dolozyc jak nie ma ... po prostu zaciekawilo mnie ostatnio to na autobanie ... jak innym zaczelo mrugac (nawet starym szrotom) a mi nie spineyes.gif

Napisano

>jak innym zaczelo mrugac (nawet starym szrotom) a mi nie

bo na autobanie jest taki zwyczaj że nawet szroty mrugają a włącznik jest w palcu kierownika biglaugh.gif

Napisano

> Nigdzie nie napisalem ze chce dolozyc jak nie ma ... po prostu zaciekawilo mnie ostatnio to na

> autobanie ... jak innym zaczelo mrugac (nawet starym szrotom) a mi nie

Oni to palcem odpalają a nie automatem grinser006.gif Zawsze podczas nagłego hamowania na drodze powinno się włączyć awaryjne i mrugać dotąd aż ktoś za tobą się nie zatrzyma. Wtedy on powinien mrugać jako ostatni.

Napisano
  • Autor

> Oni to palcem odpalają a nie automatem

Skubancy dosc synchronicznie to robili hehe.gif moze i fakt ale wydawalo sie jak by to bylo z automata. zreszta w takiej chwili ostatnia rzecza jest patrzec na kabine 2 samochodu ( patrze w lusterko czy jakis pajac nie zagapil sie spineyes.gif )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.