Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Badanie techniczne a brak miejsca w dowodzie?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jest taka sprawa, ktora dotyczy obu moich autek - w każdym z nich skończyły się miejsca w DR na pieczątkę. I wszystke byłoby cacy gdyby były zarejestrowane na mnie wink.gif.

Sprawy maja się nastepująco:

Sej - białe blachy ale jeszcze z flagą, ztcw to jadę na SKP robię przegląd i dostaję kwitek na 30 dni. Idę do wydziału komunikacji( z właścicielem z DR) i właśnie tutaj mam obiekcje czy nie każą mi wymienić blach,( bo jak tak, to bym od razu przerejestował na siebie) czy wystarczy wymiana samego dowodu...?

CC - czarne blachy - zarejestrowany jeszcze na poprzedniego właściciela. I jaka tutaj scieżką powinieniem podążać? Ztcw to nie zarejestruję samochodu, którego badanie techniczne jest krótsze niż 30 dni(tu juz nie ma), czyli robię przegląd na kartkę, spisuję umowę i ide przerejestrować tak...? czy cos jeszcze?

Z gory dzieki za wszelkie sugestie i uwagi 20.GIF

Napisano

ja w lanosie mam biale blachy bez flagi i w polowie wrzesnia odbieram nowy dowod (teraz dostalem od WK tymczasowy taki kartonik)

co do pkt 2 nie wiem biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> ja w lanosie mam biale blachy bez flagi i w polowie wrzesnia odbieram nowy dowod (teraz dostalem od

> WK tymczasowy taki kartonik)

Ale blachy zostały te same tak?

Napisano

W Twoim przypadku przerejestrowanie będzie kosztowało bardzo podobnie(groszowe różnice) do samej wymiany DR.

Nawet jeśli masz jeszcze czarne tablice to też nie musisz ich wymieniać.

Jest jeden warunek: tablice muszą być z tego samego powiatu gdzie Ty jesteś zameldowany.

W przypadku tablic białych, musisz je zabrać ze sobą do WK bo dostaniesz nowe hologramy(tylko przeczyść te tablice, żeby nie uświnić całego WK).

Przegląd "na kartce" oczywiście robisz przed udaniem się do WK.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> W Twoim przypadku przerejestrowanie będzie kosztowało bardzo podobnie(groszowe różnice) do samej

> wymiany DR.

> Nawet jeśli masz jeszcze czarne tablice to też nie musisz ich wymieniać.

Przy przerejestriowaniu na Siebie nie musi? cfaniaczek.gif

> Jest jeden warunek: tablice muszą być z tego samego powiatu gdzie Ty jesteś zameldowany.

> W przypadku tablic białych, musisz je zabrać ze sobą do WK bo dostaniesz nowe hologramy(tylko

> przeczyść te tablice, żeby nie uświnić całego WK).

Jeżeli auto zostaje "pod blokiem", to radzę równiez spisać mały numerek z naklejki homo oink.gif na szybie. skromny.gif

Napisano

> W Twoim przypadku przerejestrowanie będzie kosztowało bardzo podobnie(groszowe różnice) do samej

> wymiany DR.

Quote:

12,50 zł - komplet nalepek legalizacyjnych (w przypadku tablic o nowym wzorze - "białych")

13,50 - pozwolenie czasowe

54 zł - dowód rejestracyjny

Opłata ewidencyjna za wydanie:

a. dowodu rejestracyjnego – 0,50 zł

b. pozwolenie czasowe – 0,50 zł

> Jest jeden warunek: tablice muszą być z tego samego powiatu gdzie Ty jesteś zameldowany.

nie wszystkie WK się na to godzą 270751858-jezyk.gif

> W przypadku tablic białych, musisz je zabrać ze sobą do WK bo dostaniesz nowe hologramy(tylko

> przeczyść te tablice, żeby nie uświnić całego WK).

ja naklejki dostałem "do łapki"

Napisano

Czarne przy zmianie właściciela muszą być zmienione.

Napisano

> Sej - białe blachy ale jeszcze z flagą, ztcw to jadę na SKP robię przegląd i dostaję kwitek na 30

> dni. Idę do wydziału komunikacji( z właścicielem z DR) i właśnie tutaj mam obiekcje czy nie

> każą mi wymienić blach,( bo jak tak, to bym od razu przerejestował na siebie) czy wystarczy

> wymiana samego dowodu...?

Blachy zostają bez zmian.

Dostają nową nalepkę legalizacyjną (hologram).

Przetestowane w lipcu b.r.

Napisano

Przy zmianie właściciela trzeba wymienić czarne tablice. Można je zostawić gdyby wymieniało się tylko sam dowód, np z powodu braku miejsca na pieczątki.

Napisano

> Czarne przy zmianie właściciela muszą być zmienione.

Nie musza, jesli wlasciciele mieszkaja na terenie tego samego WK.

Napisano

> Nie musza, jesli wlasciciele mieszkaja na terenie tego samego WK.

jak przerejestrowywałem traktor z ojca na siebie, to też myślałęm ze tak jest. Przeprowadziłem dłuższą dyskusję z urzednikiem, potem z jakimś jego szefem, który to powoływął się na paragrafy (nie pamietam już jakie) i zostało na tym, że muszę mieć białe tablice.

ps

zameldowany jestem razem z ojcem pod tym samym adresem.

cała sprawa działa się ~1.5 roku temu.

Napisano

> jak przerejestrowywałem traktor z ojca na siebie, to też myślałęm ze tak jest. Przeprowadziłem

> dłuższą dyskusję z urzednikiem, potem z jakimś jego szefem, który to powoływął się na

> paragrafy (nie pamietam już jakie) i zostało na tym, że muszę mieć białe tablice.

> ps

> zameldowany jestem razem z ojcem pod tym samym adresem.

> cała sprawa działa się ~1.5 roku temu.

Problemem było to, że rozmawiałeś na gębę. Trzeba było złozyć wniosek i poczekać na decyzję odmowną, od której możesz odwołać. Jedyne co musioał byś zrobić to odszukać paragraf w KPA mówiący, ze urzednik nie może odmówić przyjęcia wniosku.

Taki stan rzeczy wynika z niedouczenia urzedników w WK i tym, że ludzie słuchaja ich jak wyrocznie. Z reszta w innych urzedach jest tak samo.

Napisano

> nie wszystkie WK się na to godzą

A to już inna sprawa, że co urzędnik to inna wykładnia tego samego przepisu.

> ja naklejki dostałem "do łapki"

A ja musiałem nosić(co kraj tfu urząd to obyczaj).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Przy przerejestriowaniu na Siebie nie musi?

Jeśli auto jest zarejestrowane w tym samym WK to nie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> jak przerejestrowywałem traktor z ojca na siebie, to też myślałęm ze tak jest. Przeprowadziłem

> dłuższą dyskusję z urzednikiem, potem z jakimś jego szefem, który to powoływął się na

> paragrafy (nie pamietam już jakie) i zostało na tym, że muszę mieć białe tablice.

> ps

> zameldowany jestem razem z ojcem pod tym samym adresem.

> cała sprawa działa się ~1.5 roku temu.

Tablice rejestracyjne podlegaja wymienaie w przypadku zgubienia lub ich zniszczenia (staja sie neiczytelne). W przypadku zmian dotyczacych wylacznie dowodu rejestracyjnego wymiana tablic nie jest koneiczna gdyz ani nei zgubiles, ani nagle nei stala sie nieczytelna z powodu wymiany DR.

Dales sie po prostu naciagnac. Trzeba bylo poprosic o paragraf NAKAZUJACY wymiane tablic w przypadku zmiany danych w DR. Wtedy pan urzednik szybko by wymiekl. Temat przerabialem osobiscie w lanosie, ktry nalezal najpierw do mojej mamy, a pozniej stal sie wlasnoscia mojego brata. Tablice czarne, stary DR szary, nowy niebieski.

Napisano

Podczepię się do pytania- mam samochód z 2001r. na białych tablicach i też skończyły się miejsca na pieczątki przeglądu technicznego. Rozumiem, że tylko mi wymienią dowód rejestracyjny? Coś się płaci?

Napisano

> Podczepię się do pytania- mam samochód z 2001r. na białych tablicach i też skończyły się miejsca na

> pieczątki przeglądu technicznego. Rozumiem, że tylko mi wymienią dowód rejestracyjny? Coś się

> płaci?

Kliken.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Kliken.

> Pozdrawiam BAS

Dziękuję za pomoc, ale nie uważam, że jest taka, jaką oczekiwałem.

Napisano

> Dziękuję za pomoc, ale nie uważam, że jest taka, jaką oczekiwałem.

gdybys przeczytal ze zrozumieniem watek od poczatku mysle ze bys byl usatysfakcjonowany iloscia wypowiedzi na temat zlosnik.gif

Napisano

> Tablice rejestracyjne podlegaja wymienaie (...)

Tzn. mogę sobie na moto po przerejestrowaniu zostawić "czarne" WAR? blush.gif

Napisano

> gdybys przeczytal ze zrozumieniem watek od poczatku mysle ze bys byl usatysfakcjonowany iloscia

> wypowiedzi na temat

Aha- czyli cytat:" 12,50 zł - komplet nalepek legalizacyjnych (w przypadku tablic o nowym wzorze - "białych")

13,50 - pozwolenie czasowe" jest odpowiedzią na moje pytanie?

Napisano

> Dziękuję za pomoc, ale nie uważam, że jest taka, jaką oczekiwałem.

Ale innej odpowiedzi nie ma.

Jedziesz na SKP, robisz przegląd, dostajesz kwitek(98zł+1zł).

EDIT: Jak masz LPG to drożej, ale to pewnie wiesz.

Z kwitkiem i tablicami rejestracyjnymi idziesz do WK, dostajesz nowe hologramy(12,5zł) na tablice rejestracyjne i nowy dowód rejestracyjny(który dostaniesz za 2-3tygodnie za 54zł płatne z góry), do czasu wydania nowego DR dostajesz pozwolenie czasowe(13,5zł), do tego 2x0,5zł za wklepanie tego do CEPiK'a.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Aha- czyli cytat:" 12,50 zł - komplet nalepek legalizacyjnych (w przypadku tablic o nowym wzorze -

> "białych")

> 13,50 - pozwolenie czasowe" jest odpowiedzią na moje pytanie?

Jeżeli tak wybiórczo czytasz, to polecam wizytę w WK, gdzie ktoś grzecznie i powoli wytłumaczy Ci co ile kosztuje.

Wkleiłem poszczególne składniki które składają się na wymianę dowodu, dla ułatwienia dodam że razem jest to kwota około 80 złotych icon_rolleyes.gif

Napisano

> Aha- czyli cytat:" 12,50 zł - komplet nalepek legalizacyjnych (w przypadku tablic o nowym wzorze -

> "białych")

> 13,50 - pozwolenie czasowe" jest odpowiedzią na moje pytanie?

Aby nie przeciągać... Dziś odebrałem dowód rejestracyjny - wymieniałem z powodu braku miejsc na pieczątki bad. tech.

Opłaty:

- Znaki legalizacyjne tablic = 12,50 zł

- Druk dowodu rejestracyjnego = 54 zł

- Opłata ewidencyjna dow.rej. = 0,50 zł

Razem: 67 zł

Ja miałem białe tablice z polską flagą (stary wzór) i te chcieli legalizować, ale gdy zobaczyli jedną zniszczoną tablicę kazali zrobić wtórnik.

Jeszcze może być jeden problem. Jeśli dowód rejestracyjny, który wymieniasz jest "starego" wzoru (czyli czterostronicowy) i nie ma w nim informacji o masie własnej pojazdu oraz mocy silnika to wyślą Cię na stację diagnostyczną w celu ustalenia tychże.

Napisano

> Opłaty:

> - Znaki legalizacyjne tablic = 12,50 zł

> - Druk dowodu rejestracyjnego = 54 zł

> - Opłata ewidencyjna dow.rej. = 0,50 zł

Pozwolenia czasowego nie miałeś?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Pozwolenia czasowego nie miałeś?

> Pozdrawiam BAS

ja też nie miałem. Stary dowód rejestracyjny i tę kartkę z badaniem technicznym z SKP sobie skserowali i mi oddali żebym jeździł na nich jeszcze przez te 2 tygodnie do obioru nowego dowodu.

ps czyli każdy WK robi tak jak mu się podoba a nie jak obligują go przepisy hehe.gif

Napisano

> Pozwolenia czasowego nie miałeś?

> Pozdrawiam BAS

Nie. Teoretycznie miałbym dowód wydany tego samego dnia (po upływie 1,5 godziny od złożenia papierów), ale musiałem wtórnik tablic robić, bo jedna była za bardzo zniszczona. W związku z tym oddali mi tablice i stary dowód (w nim wstawili adnotacje, że złożono wniosek o wymianę czy coś takiego) i prosili zgłosić się po 7 dniach. W międzyczasie musiałem dostarczyć ze stacji diagnostycznej informacje o masie własnej pojazdu i mocy silnika, ponieważ dowód rejestracyjny starego wzoru nie zawiera takich informacji, a wymagane są na nowym wzorze.

Napisano

> ja też nie miałem. Stary dowód rejestracyjny i tę kartkę z WK sobie skserowali i mi oddali żebym

> jeździł na nich jeszcze przez te 2 tygodnie do obioru nowego dowodu.

No to spoko, mi przy zmianach konstrukcyjnych wydali pozwolenie czasowe a DR sobie zatrzymali.

Formalnie mieli rację bo po zmianach konstrukcyjnych DR nie był zgodny ze stanem faktycznym to jednak uważam to za bzdurę.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Nie czytam wybiórczo, tylko nie mogę się nadziwić, że aż tyle trzeba zaplacić tylko i wyłącznie z tego powodu, ze ktoś źle zaprojektował ten kartonik, czyli DR. Myślałem, że będzie to maksymalnie kilkanaście zł. Ale żeby ok. 70zł płacić??? Lubię ten kraj...

Napisano

> Podczepię się do pytania- mam samochód z 2001r. na białych tablicach i też skończyły się miejsca na

> pieczątki przeglądu technicznego. Rozumiem, że tylko mi wymienią dowód rejestracyjny? Coś się

> płaci?

Tak, zostaja stare, bedziesz musial je wziac ze soba do okienka, zeby pani w okienku nakleila nowe naklejki homologacyjne na nie z numerem nowego DR, ale tablice zostaja stare. Nie daj sobie wmowic, ze koneicznie musisz wymienic tablice. Jesli beda sie upierali popros o pokazanie prepisu NAKAZUJACEGO wymiane tablic przy wymianie dowodu rejestracyjnego.

Napisano

> Tzn. mogę sobie na moto po przerejestrowaniu zostawić "czarne" WAR?

W obrebie tego samego WK powinno sie to udac.

Napisano

> ... dostajesz nowe hologramy(12,5zł) na tablice

> rejestracyjne i nowy dowód rejestracyjny(który dostaniesz za 2-3tygodnie za 54zł płatne z

> góry), do czasu wydania nowego DR dostajesz pozwolenie czasowe(13,5zł), do tego 2x0,5zł za

> wklepanie tego do CEPiK'a...

W moim przypadku wszystko było tak jak piszesz tylko bez pozwolenia czasowego.

Zostawili mi w ręku stary DR który oddałem dopiero przy odbieraniu nowego.

Napisano

> Kliken.

> Pozdrawiam BAS

Przepraszam i dziękuję- jednak "przytoczyłeś" dobrą "wersję"- zapłaciłem wczoraj 81zł. Teraz czekam na nowy DR. Przyjedzie AŻ Z WARSZAWY.

Napisano

> ... bedziesz musial je wziac ze soba do okienka, zeby pani w okienku nakleila nowe naklejki homologacyjne na nie z numerem nowego DR.

Tablice zaniosłem wczoraj, aby przyklejono naklejki, ale mogłem to zrobić także przy odbiorze nowego DR.

Już znają nowy numer DR, że jest na naklejce?

Napisano

> Już znają nowy numer DR, że jest na naklejce?

W drugą stronę, na dowodzie jest naklejana naklejka z zestawu naklejek.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> jednak "przytoczyłeś" dobrą "wersję"- zapłaciłem wczoraj 81zł.

Ech, czyli kolejny WK goli za pozwolenie czasowe.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> W drugą stronę, na dowodzie jest naklejana naklejka z zestawu naklejek.

> Pozdrawiam BAS

OK ok.gif.

Oczywiście nie omieszkałem powiedzieć gostkowi w WK o bezsensowności wydawania/ sprzedawania tymczasowego DR w sytuacji, gdy jestem pierwszym i jedynym właścicielem pojazdu. Zażartowałem nawet sobie i zaproponowałem zwiększenie wpływu kasy do budżetu państwa poprzez zmniejszenie ilości miejsc na pieczątkę diagnosty sick.gif. W odpowiedzi dostałem info, że i tak mam dobrze, bo przecież pierwszy przegląd był po 3. latach; drugi po 2. a dopiero następne były co rok. "Nowy DR "skończy" się szybciej"- szelmowsko zażartował urzędnik z_lol1.gif. Dowiedziałem się również, że autobusy "zmieniają" DR jeszcze szybciej.

Biurokracja...

Napisano

> Ech, czyli kolejny WK goli za pozwolenie czasowe.

> Pozdrawiam BAS

Ależ oczywiście, bo na starym nie można jeździć, a nowy ( parafrazując Sibui'a grinser006.gif ): to panocku z samiuśkiej WARSZAWY przyleci i trza płacić i dziękować, że w ogóle można jeździć bryką hehe.gif.

Napisano

> W odpowiedzi dostałem info, że i tak mam dobrze, bo

> przecież pierwszy przegląd był po 3. latach; drugi po 2. a dopiero następne były co rok. "Nowy

> DR "skończy" się szybciej"- szelmowsko zażartował urzędnik . Dowiedziałem się również, że

> autobusy "zmieniają" DR jeszcze szybciej.

> Biurokracja...

Tia, golić na czym się da. Sprzedawać tablice po 80zł z folią 3M i full-wypas hologramami sciana.gif bo przecież każdy polak to złodziej sciana.gif w GB jakoś nie ma full-wypas naklejek, tablice kupuje się w najbliższym sklepie motoryzacyjnym a DR dostaje się pocztą, ale w PL musimy mieć full-wypas zabezpieczone tablice rejestracyjne, że o full-wypas zabezpieczonym DR nie wspomnę, który kosztuje tylko 54zł. Cepik jest tylko dla funu bo przecież nie wystarczy, że policja może sobie sprawdzić czy autko ma przegląd(każdy przegląd jest wklepywany do CEPiK'a za co diagnosta pobiera 1zł), trzeba go jeszcze wstemplowywać w DR. Chory kraj, ale co ja tam wiem.

Ponieważ zaraz zlecą się tacy, którzy wykażą, że w D jest podobnie to uprzejmie informuję, że wiem o tym, ale nie uważam tego za sensowny argument w dyskusji.

Pozdrawiam BAS

ps. Przepraszam, musiałem sobie po marudzić.

Napisano

> Na pewno WK?

> A nie powiatu?

W powiecie warszawskim jest kilkanascie jesli nie dziesiat WK.

Napisano

> W powiecie warszawskim jest kilkanascie jesli nie dziesiat WK.

Kupiłem auto z Brudna WJ a mieszkam na Bemowie WB i blachy zostały WJ. Więc nie dotyczy to WK .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.