Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mercedes A i jego pochodne - do 15 tys.

Featured Replies

Napisano

Witam grono

Potrzebuję wybrać i kupić auto dla mamuśki zlosnik.gif Wymagania to:

- dobra widoczność, nieduże

- rocznik najlepiej powyżej 2000, fajnie jak by był 01-03

- spalanie na poziomie 7-8 litrów w mieście

- buda najlepiej a`la A-klasa, czyli krótki, wysoki zlosnik.gif

- silnik najlepiej 1.4, ostatecznie 1.6, może być diesel ale nic nie wiem o małych silnikach Mercedesa, a nie chciałbym matkę na minę wsadzić typu naprawa turbiny itp.

Czy Mercedes A140 lub 160 z roku 2002 będzie dobrym wyborem? Czy coś ciekawego jeszcze istnieje z tego typu aut? Podoba mi się Meriva w miarę ale pewnie będzie droższa hmm.gif poza tym strasznie twarda Meriva, raz jechałem to jak na taborecie i twarde zawieszenie, ale może to dobre auto jeżeli chodzi o całokształt?

Może coś ciekawego jest w tych wymaganiach i cenie? Megane Scenic na pewno odpada, dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> nie chciałbym matkę na minę wsadzić typu naprawa turbiny itp.

W takim razie zapomnij o A-classe zlosnik.gif I wcale mi nie chodzi o to, że psuje się na potęgę ale głównie o to, że mechanicy sami uciekają na jego widok, a ci, którzy już się podejmą naprawy kasują za to jak za złoto zlosnik.gif Poza tym z Mercedesem to on ma tylko znaczek wspólny- komfort jazdy mizerny, jakość elementów we wnętrzu też jakaś nie taka oslabiony.gif

No i ten tłumik... czerwona.gif

Napisano
  • Autor

> RAV4? HRV?

auta fajne, ale widzę, że do 15 tys. raczej ciężko będzie z rocznikiem 2000+, ale najbardziej mnie martwi, że spalanie będzie wysokie z racji wyższej masy od tzw. mikro-vanów

Napisano
  • Autor

> W takim razie zapomnij o A-classe I wcale mi nie chodzi o to, że psuje się na potęgę ale głównie o

> to, że mechanicy sami uciekają na jego widok, a ci, którzy już się podejmą naprawy kasują za

> to jak za złoto

sam mam MB, co prawda E i wiem, że tzw. Rysiek tego nie ogarnie za 6-paka zlosnik.gif ale myślałem, że w przypadku prostego A i silnika 1.4 sprzężonego z manualną przekładnią nie będzie źle ale skoro napisałeś, że to awaryjne auta to zonk crazy.gif

Poza tym z Mercedesem to on ma tylko znaczek wspólny- komfort jazdy mizerny,

> jakość elementów we wnętrzu też jakaś nie taka

to akurat wiem, nikt nie spodziewa się komfortu prawdziwego MB, zresztą przy tym rozstawie osi trudno wymagać cudów

> No i ten tłumik...

a to nie słyszałem, rdzewieje na potęgę? zlosnik.gif

Napisano

> auta fajne, ale widzę, że do 15 tys. raczej ciężko będzie z rocznikiem 2000+, ale najbardziej mnie

> martwi, że spalanie będzie wysokie z racji wyższej masy od tzw. mikro-vanów

akurat krótka toyota czy ta honda to lekkie samochody. Oba ważą mniej niż mój Civic ok.gif

Napisano
  • Autor

> akurat krótka toyota czy ta honda to lekkie samochody. Oba ważą mniej niż mój Civic

1309 kg-1386 kg w przypadku HR-V, na innej stronie znalazłem 1250kg co i tak nie jest mało, poza tym pewnie CX będzie wysoki i spalanie na poziomie 10-11 litrów w mieście co nie nastraja mnie pozytywnie, ale fakt autko ma coś w sobie waytogo.gif

Napisano

> 1309 kg-1386 kg w przypadku HR-V, na innej stronie znalazłem 1250kg co i tak nie jest mało,

Tyle ważą współczesne kompakty

poza

> tym pewnie CX będzie wysoki i spalanie na poziomie 10-11 litrów w mieście co nie nastraja mnie

> pozytywnie, ale fakt autko ma coś w sobie

Akurat opór powietrza w mieście mało znaczy. W każdym razie inne wymagania spełniają. Mój dziadek jeździ toyota i jest bardzo zadowolony z z tego że jest tak wysoko. Łatwo się wsiada i wysiada, widoczność też dobra. Ile palą w mieście nie wiem. Dziadek mieszka w miasteczku gdzie jest jedno skrzyżowanie ze światłami hehe.gif

Napisano

> sam mam MB, co prawda E i wiem, że tzw. Rysiek tego nie ogarnie za 6-paka ale myślałem, że w

> przypadku prostego A i silnika 1.4 sprzężonego z manualną przekładnią nie będzie źle ale skoro

> napisałeś, że to awaryjne auta to zonk

nie chodzi o to ze awaryjny zlosnik.gif (chociaz moze - nie wiem )

Quote:

I wcale mi nie chodzi o to, że psuje się na potęgę ale głównie o to, że mechanicy sami uciekają na jego widok, a ci, którzy już się podejmą naprawy kasują za to jak za złoto

w A po prostu nie ma jak rak wlozyc i jakakolwiek wymiana osprzetu slilnika = wyciaganie silnika zlosnik.gif

zreszta zajrzyj takiemu pod maske zlosnik.gif trza miec male chinskie raczki i do tego po chorobie H-M

Napisano

> jakakolwiek wymiana osprzetu slilnika = wyciaganie

> silnika

> zreszta zajrzyj takiemu pod maske trza miec male chinskie raczki i do tego po chorobie H-M

Nie wiesz nie pisz. Ogarnięci w A-klasie mechanicy mają sposoby i większość napraw robią "od dołu".

Miałem A-klasę i przy okazji naprawy klimy w serwisie specjalizującym się w Mercach rozmawiałem na ten temat. Kolejny przykład to wymiana alternatora - bez problemu temat ogarnięty przez zwykłego mecha ok.gif

Napisano

> Ogarnięci w A-klasie mechanicy mają sposoby

Mam wrazenie że w Szczecinie ilość ogarniętych mechaników będzie drastycznie mniejsza i ceny wyższe

@jacob24

Pomyśl nad Hyundaiem Atosem. Może piękny to on nie jest ale spełnia wymagania. Silnik co prawda tylko 1 litr ale daje rade. Nawet w trasie jest niezły czym przyjermnie mnie zaskoczył. Teść ma takiego rocznik 2000 od chyba 6 czy 7 lat i zdaża mi sie nim jeździć . Auto nie do zajechania przez normalnego kierowcę. Teść to zapalony wedkarz i bryka nim po takich dziurach że nawet byś nie pomyślał że można tam wjechać A do tego jest elektrykiem budowlanym wiec zawsze wozi jakieś drabiny, kubły i to wszystko sie mu tam mieści

Do tej pory z rzeczy silnikowych nic nie robił , nawet klimy nie nabijał a dalej działa

Za 15 tysi to miałbyś nawet ładniejszego Atosa Prime z klimą z 2006 roku

No ale to nie Mercedes...

Napisano

Jesli już zdecydujesz się na A-klasę to aby nie mieć problemów kup porządny, zdrowy egzemplarz, żadnej łataniny. Przy Twoich założeniach rocznikowych musisz się liczyć z przekroczeniem budżetu za uczciwe auto.

Pamiętaj że szczególnie dla A-klasy kupno "jak najtaniej - jak najmłodziej - nieważne co" wyjdzie Ci bokiem w dwójnasób a problemy będą powracały jak bumerang.

Uczciwa, porządna A-klasa bez przejść i w stanie technicznym zapewniajacym niedrenującą kieszeni eksploatację, kosztuje w D od ok. 3000 euro w górę. Wycieczka się opłaci.

Napisano

> Może coś ciekawego jest w tych wymaganiach i cenie? Megane Scenic na pewno odpada, dzięki za

> odpowiedzi, pozdrawiam

opel meriva polecam obejrzeć i pomacać

Napisano

> Nie wiesz nie pisz. Ogarnięci w A-klasie mechanicy mają sposoby i większość napraw robią "od dołu".

ogarnieci tak maja ze potrafia zlosnik.gif

ja z tym autem mam tyle wwspolnego ze wiem jak wyglada

wiem jak jezdzi

i wiem jak kolega z pracy sie ze swoim egzemplarzem meczy smile.gif

a wiekszosc ogarnietych mechanikow stuknie dwa razy mlotkiem i skasuje stowe smile.gif bo wiedza jak i gdzie ok.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Mam wrazenie że w Szczecinie ilość ogarniętych mechaników będzie drastycznie mniejsza i ceny wyższe

> @jacob24

> Pomyśl nad Hyundaiem Atosem. Może piękny to on nie jest ale spełnia wymagania.

wiem, że koreańskie auta mimo głupich stereotypów są tak naprawdę dobre i trwałe waytogo.gif dzięki za propozycję ale szkaradne to i za wąskie zlosnik.gif szukamy dalej, ale poddałeś mi koreańską myśl o nazwie Aveo, może to będzie dobry wybór hmm.gif

Napisano

> a to nie słyszałem, rdzewieje na potęgę?

Wygląda odstraszająco hehe.gif

Napisano

> ja z tym autem mam tyle wwspolnego ze wiem jak wyglada

> wiem jak jezdzi

No to nie pisz bzdur jak nie wiesz jaka jest prawda.

Powtórzę jeszcze raz, legenda że do wszystkiego trzeba wyciągać silnik wyszła z ASO i jest rozpowszechniana przez mechaników żeby kasować a prawda jest inna.

Napisano

A klasy nie kupujemy z silnikami benzynowymi i to nie z powodu że silnik jest zły tylko że w głupi sposób zainstalowali komputer połączony z przepływką.

Nie kupujemy z półautomatem i automatem bo podobna sytuacja, skrzynia dobra ale osprzęt głupio rozwiązany.

IMO najlepszym wyborem w A klasie jest silnik Diesla połączony ze skrzynią manualną, nie bać się wersji 60KM bo mimo małej mocy wcale nie jest mułem.

Jeżeli chodzi o turbinę to wiadomo wszystko może się zepsuć ale tragedii nie ma bo używki są od 500zł a nowe po 1,5tyś., dla przykładu podam że za naprawę kompa z przepływką w benzynie liczą od 1,5tyś.zł w górę.

Kupując zwracamy uwagę czy turbina nie jest za bardzo spocona olejem a widać ją doskonale.

Warto poszukać opcji LANG/LONG bo niby to tylko kilka cm ale jednak przydają się.

Napisano

zapomniales o czyms zlosnik.gif

Quote:

i wiem jak kolega z pracy sie ze swoim egzemplarzem meczy

> No to nie pisz bzdur jak nie wiesz jaka jest prawda.

smirk.gif

> Powtórzę jeszcze raz, legenda że do wszystkiego trzeba wyciągać silnik wyszła z ASO i jest

> rozpowszechniana przez mechaników żeby kasować a prawda jest inna.

oczywiscie zlosnik.gif tyle ze tam faktycznie nie ma jak łapy wsadzic grinser006.gif

ale 170cdi

Napisano

> zapomniales o czyms

> Quote:

> i wiem jak kolega z pracy sie ze swoim egzemplarzem meczy

Nie nie zapomniałem, ale skoro się męczy to albo ma kiepskiego mechanika albo pecha.

A jak już tak piszesz to może rozwiń swoją wypowiedź i powiedz z czym się tak męczy. smirk.gif

> oczywiscie tyle ze tam faktycznie nie ma jak łapy wsadzic

> ale 170cdi

a Co za różnica jak wersja silnikowa ??

W każdej dostęp jednakowy, ja jakoś nie mam problemu z wsadzeniem łapy a małych rączek nie mam. I jeszcze dodaj gdzie i po co łapki masz wkładać to Ci powiem czy dobrze kombinujesz zlosnik.gif

Napisano

> IMO najlepszym wyborem w A klasie jest silnik Diesla połączony ze skrzynią manualną, nie bać się

> wersji 60KM bo mimo małej mocy wcale nie jest mułem.

Maksymalna prędkość 155 km/h, 0-100 robi w 17 sekund icon_eek.gif To nie jest muł? spineyes.gif

Napisano

Multipla ? hmm.gif

chyba jedyne auto gdzie masz najlepsza widocznosc w kazdym kierunku

Napisano

> Maksymalna prędkość 155 km/h,

A po co Ci więcej w mieście lub nawet poza miastem ??

>0-100 robi w 17 sekund To nie jest muł?

Przy 60KM to co Ty byś chciał ??

Mając porównanie do diesla 75KM bez turbiny stwierdzam że nie jest to muł i bardzo sprawnie się odpycha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.