Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki silnik do Zafiry ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Kilka osób ma Zafirę dlatego pytam tutaj poza tym jest tu kilku speców od Opla :D

Z racji tego że powiększyłem sobie rodzinę czas powiększyć też i samochód, Astra 3D będzie trochę kłopotliwa więc minimum to 5 drzwi a i wózek trzeba gdzieś spakować. Długo się zastanawiałem nad różnymi samochodami w końcu padło na Zafirkę. Teraz pytanie czy warto ładować się w diesle ? Opel jakoś średnio sobie radzi z projektowaniem silników wysokoprężnych (miałem 2.0DTL w AG kombi, oszczędny ale muuuł. A 2.2 też podobno do najlepszych nie należy). Czy może lepiej kupić 1.8 16V i do gazu z nim ? Samochód najlepiej żeby jeździł tak jak moje C16SE ale to pewnie będzie trudne... Moja AF rozpędza się od 1500rpm i idzie do 6500rpm... Jak te silniki sobie radzą z rozpędzaniem Zafiry ? Nie musi jeździć nie wiadomo jak ale żeby dało się wyprzedzać i podjechać pod górę z bagażami...

Mam nadzieje że coś doradzicie smile.gif

Napisano

po odpowiedź na to pytanie zapraszam Cię na www.zafiraklub.pl

a jaki masz budżet? Bo nie wiem czy Ci chodzi o ZA czy ZB

> Witam.

> Kilka osób ma Zafirę dlatego pytam tutaj poza tym jest tu kilku speców od Opla :D

> Z racji tego że powiększyłem sobie rodzinę czas powiększyć też i samochód, Astra 3D będzie trochę

> kłopotliwa więc minimum to 5 drzwi a i wózek trzeba gdzieś spakować. Długo się zastanawiałem

> nad różnymi samochodami w końcu padło na Zafirkę. Teraz pytanie czy warto ładować się w diesle

> ? Opel jakoś średnio sobie radzi z projektowaniem silników wysokoprężnych (miałem 2.0DTL w AG

> kombi, oszczędny ale muuuł. A 2.2 też podobno do najlepszych nie należy). Czy może lepiej

> kupić 1.8 16V i do gazu z nim ? Samochód najlepiej żeby jeździł tak jak moje C16SE ale to

> pewnie będzie trudne... Moja AF rozpędza się od 1500rpm i idzie do 6500rpm... Jak te silniki

> sobie radzą z rozpędzaniem Zafiry ? Nie musi jeździć nie wiadomo jak ale żeby dało się

> wyprzedzać i podjechać pod górę z bagażami...

> Mam nadzieje że coś doradzicie

Napisano

z nim ? Samochód najlepiej żeby jeździł tak jak moje C16SE ale to

> pewnie będzie trudne... Moja AF rozpędza się od 1500rpm i idzie do 6500rpm... Jak te silniki

A coz to za parametr okreslajacy dynamike zlosnik.gif

Napisano

O którą Zafireę Ci chodzi? Ja mam pierwszą 2.0 DTI ma ponad 200.000 km i nie narzekam.

Napisano

Zafira B.Silnik 120 KM 1.9 i do tego jeszcze automat.Prosty fiatowski silnik z jednym wałkiem i ośmioma zaworami naprawdę bardzo dynamiczne auto.Na razie zero problemów.

Napisano

> Zafira B.Silnik 120 KM 1.9 i do tego jeszcze automat.Prosty fiatowski silnik z jednym wałkiem i

> ośmioma zaworami naprawdę bardzo dynamiczne auto.Na razie zero problemów.

W wersji z Z19DTH 150 kucy z automatem będzie jeszcze lepiej śmigał zlosnik.gif

Napisano

Ja polecam silnik 1.8 Z18XE bardzo dobra jednostka u mnie przynajmniej nie biorąca oleju mogę z czystym sumieniem polecić, kumaty gazownik jak ją zagazuje to ciężko odczuć różnicę benzyna/gaz spalanie w cyklu mieszanym 10-11l

Jedyna wada tego silnika to pękające kolektory wydechowe, ja już jestem po naprawie, poza tym lać gaz i jeździć smile.gif Z czystym sumieniem polecam, a może jesteś zainteresowany moją zafirą smile.gif?

Napisano

To ja się podłącze do wątku. Jaki silnik do Zafiry B od 2008 roku wzwyż do LPG ? 1.6 czy 1.8 ? Obydwa się gazują ?

Pzdr

Napisano

> To ja się podłącze do wątku. Jaki silnik do Zafiry B od 2008 roku wzwyż do LPG ? 1.6 czy 1.8 ?

Żaden się za bardzo nie nadaje pod LPG ze względu na regulację zaworów poprzez wymianę szklanek.

Jedynie wersja OPC 2.0T ma hydraulikę, ale wiele osób mówi że OPC z LPG to profanacja

Napisano

Tak ale znowu silnik bardziej skomlikowany, dwa wałki masę zaworów no i te nieszczęsne klapy w dolocie. 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.