Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator padu padu?

Featured Replies

Napisano

Pacjent: Dacia Logan 2006 1,6 16V

Jakis miesiac temu zona pojechala "na miasto", spokojnie dojechala, ale jak chciala wrocic to juz lipa, auto nie odpala.

Wezwalismy assistance i Pan z booster odpalil.

No coz, akumulator ma 5 lat, mial prawo pasc.

Podjechalismy do pobliskiego sklepu z akumulatorami i zakupilem Centre ze zwiekszonym pradem rozruchowym. Pojemnosc co prawda nie wg. katalogu, ale dokladnie taka jak byla tego akumulatora z pierwszego montazu (katalog mogl nie uwzgledniac np. klimatyzacji). No i wszystko pieknie ladnie.

Dzisiaj znowu to samo... Zona udala sie komunikacja do pracy (i tak byl mega koras), ale co jest generalnie???

Przy montazu aku Pan sprawdzil wszystkie parametry ladowania itd itp.

Samochod uzywany co prawda na krotkich odcinkach i to w korkach, ale ostatnio dalej tez jezdzil. Zreszta nie wierze zeby tak szybko aku zarżnąć.

Zadnych alarmow i tego typu duperel samochod nie posiada....

Napisano

Rozrusznik kręci?

Ja w renoowce kiedyś miałem problemy z odpalaniem i winny okazała się rozrusznik - raz słaby styk kabli przy rozruszniku, innym razem trzeba było wyjąć rozrusznik i oczyścić bendiks.

A Może jakiś czujnik padł. Żona znajomego miała takie dziwne objawy w Clio i winny okazał się czujnik położenia wału.

Ja bym zaczął od sprawdzenia połączeń kablowych z altkiem i rozrusznikiem.

Napisano

Jeśli kupiłeś Centrę Futurę to mogłeś mieć pecha i mógł paść, ale bardziej prawdopodobna wydaje mi się usterka alternatora.

Jakiś miesiąc temu podjechał do mnie znajomy, że coś mu autko ciężko odpala.

Odpalił, zmierzyłem ładowanie bez/pod obciążeniem przy obrotach jałowych/na wysokich obrotach itd.

Okazało się, że w pewnym momencie miernik pokazał mi 12,6V...

Znajomy pojechał do serwisu(nie ASO, ale serwis specjalizujący się), facet zmierzył ładowanie i powiedział, że wszystko jest ok...

Wczoraj znajomy dzwoni, że autko nie odpaliło po krótkim postoju, szczęście że stało się to rzut kamieniem ode mnie. Podjechałem z kablami, podładowałem go przez 10minut swoim alternatorem, odpalił, sprawdziłem ładowanie(na szybko tylko na jałowych obrotach bo w środku siedziała jego mulher.gif , która bardzo śpieszyła się do toalety), wyszło 14,2V. Dzisiaj miał pojechać do serwisu, niech kombinują, ale obstawiam, że coś się dzieje ze szczotkami/szczotko trzymaczem...

Miałem kiedyś podobny przypadek w swoim autku, kiedy raz na miesiąc pojawiał się problem, który rozwiązywałem przez naładowanie aku, z czasem ten okres się skrócił i ledwie dojechałem do domu, pod domem już nie odpaliłem(napięcie ładowania pod obciążeniem 11,6V), podładowałem go innym samochodem, wjechałem na podwórko, akumulator pod prostownik a autko do mechanika i nowy altek.

Ale się rozpisałem.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Rozrusznik kręci?

nie, zupelnie martwy

slychac pykniecie po przekreceniu kluczyka i tylko kontrolki gasna

miesiac temu tez myslalem, ze to inna awaria, ale skoro odpalil z boostera to sie upewnilem, ze to aku

zreszta gosciu stary aku pomierzyl i faktycznie byla agonia

Napisano

> nie, zupelnie martwy

> slychac pykniecie po przekreceniu kluczyka i tylko kontrolki gasna

> miesiac temu tez myslalem, ze to inna awaria, ale skoro odpalil z boostera to sie upewnilem, ze to

> aku

> zreszta gosciu stary aku pomierzyl i faktycznie byla agonia

sprawdzić aku bo może wadliwy, futura lubiła padać

jeśli aku dobry to sprawdzić połączenia

sprawdzić czy prąd gdzieś nie ucieka

Napisano

Standard niestety, to znaczy nie kręci -> wymieniamy akumulator.

Błąd straszliwy jak widać i tutaj popełniony bo założę się, że ta centra jest całkiem sprawna jak i ten akumulator z pierwszego montażu.

Bo 5 lat to nie jest żadna kryska na akumulator.

A to nie są tanie rzeczy, więc po co przepłacać.

Stawiam dolce przeciw bananom, że akumulator ma odpowiedni ładunek, lecz nie ma jak go w odpowiedniej ilości i w krótkim czasie dostarczyć rozrusznikowi.

Rozruch silnika to setki amperów (to naprawdę dużo), nie bez powodu kable od klem i do rozrusznika są takie grubaśne.

Wystarczy, by gdzieś po drodze między klemą (+) a rozrusznikiem lub gdzieś pomiędzy klemą (-) a blokiem silnika było "niepewne" połączenie i już mamy gotowe problemy z rozruchem.

Typowym objawem jest przygasanie kontrolek połączone z leniwym kręceniem lub brakiem całkowitym kręcenia.

Co ciekawe, objawy takiej usterki najczęściej występują sporadycznie, nieregularnie raz są raz nie ma.

Kilka razy spotkałem się z przypadkiem, że największy problem z rozruchem występował tuż po trasie, gdy silnik jeszcze ciepły.

Proponuję sprawdzić połączenie (+) z rozrusznikiem, połączenie (-) z budą oraz połączenie budy z blokiem silnika (najczęściej z obudowa alternatora), a także same klemy które mogą się uszkodzić.

Każde z tych połączeń musi umieć przepuścić te setki amperów bo inaczej są kłopoty.

Czasami da się to wyczuć ręką, kiedy podczas rozruchu takie niedobre połączenie mocno się nagrzewa.

Napisano

Ja tak miałem w renówce kiedyś tak, że wjechałem samochodem do garażu, po 10 minutach przy próbie odpalenia tylko coś pykło i kontrolki gasły. Ładowałem akumulator i było dobrze przez 2 miesiące. I znowu to samo. podejrzewałem akumulator. Kupiłem nowy i pomimo jazdy tylko miejskiej problemów od 1,5 roku nie ma smile.gif

Widocznie akumulator miał jakieś zwarcie wewnętrzne.

Napisano

Witam serdecznie.

...

> Proponuję sprawdzić połączenie (+) z rozrusznikiem, połączenie (-) z budą oraz połączenie budy z

> blokiem silnika (najczęściej z obudowa alternatora), a także same klemy które mogą się

> uszkodzić.

> Każde z tych połączeń musi umieć przepuścić te setki amperów bo inaczej są kłopoty.

> Czasami da się to wyczuć ręką, kiedy podczas rozruchu takie niedobre połączenie mocno się nagrzewa.

Wystarczy sprawdzić napięcie bezpośrednio na klemach akumulatora w momencie rozruchu i będzie wiadomo czy to aku czy niekontakt.

Pozdrawiam.

Napisano

> Widocznie akumulator miał jakieś zwarcie wewnętrzne.

Albo przy okazji wymiany akumulatora z dobrego na dobry poprawiłeś połączenie na klemach

Napisano

sprawdz tak Ci tu pisza, napieci na aku w chwili kiedy zalaczasz rozrusnik. dokładnie niepamietam jaka jest wartość dopuszczalna spadku napiecia, do liczb niemam pamieci ale jak sie niemyle przy aku 12V napiecie niepowinno spasc poniżej 9V. jak spadnie nizej to aku, jak nie to rozrusznik i okablowanie. poprzeczyszczaj punkty masowe silnika.

Napisano

> Albo przy okazji wymiany akumulatora z dobrego na dobry poprawiłeś połączenie na klemach

waytogo.gif

tak miałem kiedyś, była niedokręcona klema, odpalam ciemność, poruszałem klemą i auto ożyło cool.gif

Napisano
  • Autor

Mozesz miec racje

Malzonka sie przyznala, ze wczoraj tez nie zakrecil za pierwszym razem tylko za drugim. Ale zwalila to na zmeczenie i ze ona cos zle zrobila.

Tak samo bylo chyba z ponad roku temu, ze mial takie fazy, ale zwykle ze drugim przekrecenia kluczyka bylo OK.

Podjade do elepstryka coby posprawdzal co i jak

a tego starego aku jakos super nie jest mi zal i tak pewnie jego dni byly policzone

Napisano
  • Autor

okazalo sie jedynie, ze rumunskie dziury sa za duze na polskie (a moze chinskie) trzpienie zlosnik.gif

Po prostu klem sa ciutke zssunela i zaczela byc luzna

z aku wszystko w porzadku ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.