Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przystanki tramawajowe na prawym pasie ruchu.

Featured Replies

Napisano

> A co to, jakiś konkurs jest na trzymanie średniej prędkości?

A nie wiem, ja tak nie robię swiety.gif

Napisano
  • Autor

> ale wolno, czy nie wolno?

> bo ja sam tak robie

> Myslalelm, ze jest na to przyzwolenie (podobnie jak z piezymi), bo wiele osob tak przejezdza.

W Szwecji możesz jako pieszy przejść na czerwonym przed maską radiowozu i nic ci nie zrobią.

Rowerzystów jednak traktuje się inaczej. Ale i tak chyba więszość jeździ na czerwonym no.gif

> ja przejezdzam przez cale centrum i jak tak kiedys policzylem to na wszystkich czerwonych swiatlach

> stoje w sumie ok 5 minut.

> Oczywiscie, nie zawsze da sie przejechac na czerwonym, ale i tak troche czasu udaje sie zaoszczedzic

Żebyś tylko z powodu tych pięciu minut nie stracił kiedyś 50 lat- życia.

Napisano

> zaczynasz trolowac

No zlosnik.gif

Ale już przestaję wink.gif

> i widzialbys dla nich miejsce na sciezkach rowerowych?

> bo ja nie bardzo.

Gdybym jednak chciał potrolować, zacząłbym się zastanawiać, czy taki skuterek nie mógłby po takiej ścieżce zasuwać wink.gif

Motocykl sobie w tym przypadku darujmy grinser006.gif

Napisano

> I co? JAJCO. Znaczy nic. Żaden z zielonych pomysłów nie wypalił.

> Zwłaszcza po wprowadzeniu opłat za wjazd do centrum ruch najpierw spadł,

> ale ludzie zobaczyli że komunikacja miejska nie jest alternatywą i wrócili.

a dlaczego nie jest alternatywą? hmm.gif

Oczywiście, że wiele osób ma taką pracę, albo sytuację, że muszą jeździć samochodem, ale wiele też jest takich, że jeżdżą tylko z przyzwyczajenia czy dla zasady, a równie dobrze mogliby jeździć tramwajem.

Poza tym w Polsce w ostatnich latach ogromnie zwiększyła się liczba samochodów (głównie poprzez masowy import złomu po Niemcach), co widać na ulicach, drogach, w miastach. I nie jest możliwe, żeby wszyscy ruszyli tymi autami do centrów miast, bo po prostu się nie zmieszczą. W tej sytuacji, przy tak rosnącej liczbie aut i migracji ludzi do dużych miast, jeżeli udaje się utrzymać poziom zakorkowania i ruchu na istniejącym poziomie, to uważam że jest sukces. Jak jest w Twoim mieście, nie wiem.

Napisano

> Gdybym jednak chciał potrolować, zacząłbym się zastanawiać, czy taki skuterek nie mógłby po takiej

> ścieżce zasuwać

skuter na sciezce rowerowej?

jak najbardziej, ja nie mam nic przeciwko temu

Napisano

> Ograniczanie ich ruchu prowadzi wyłącznie do większych korków i do niczego więcej.

I taki jest cel wladz Wroclawia. Szykanowanie kierowcow zaczelo sie od wydzielenia torowisk tramwajowych tam gdzie tramwaje i samochody wspóluzytkowaly ulice. Efekt: z dwóch pasów mamy jeden. Nastepnie aby wyprowadzic ruch poza centrum dobudowuje sie dodatkowe sygnalizacje swietlne, zamyka sie kolejne ulice z ruchu samodowego, albo przebudowuje najwazniejsze skrzyzowania w miescie, tak aby spowolnic ruch samochodowy. Kolejny hint to programy sygnalizacji swietlnej, gdzie celowo np. ruch na obwodnicy sródmiejskiej w godzinach szczytu jest sztucznie hamowany lub na wjazdach do miasta tworza się 4 kilometrowe korki. Tak więc antyzatoki to przy tym wszystkim maly pikuś smile.gif

Napisano

> skuter na sciezce rowerowej?

> jak najbardziej, ja nie mam nic przeciwko temu

To może jeszcze po chodnikach?

Napisano
  • Autor

> a dlaczego nie jest alternatywą?

Dla mnie osobiście głównie z powodu straty czasu.

Jak mam gdzieś dalej jechać komunikacją miejską, dajmy na to z przesiadką,

to niejednkrotnie zajmie mi to 2-3 razy więcej niż autem. Mimo korków!

Poza godzinami szczytu auto zawsze będzie wielokrotnie szybsze.

Bierze się to nie tyle z osiąganej szybkości, co 1. z braku przystanków, 2. krótszej trasy.

Może to jest powodem że zieloni starają się zwiększyć korki,

robiąc te ciągłe zwężenia ulic hehe.gif

Inny powód to brud. Komunikacja miejska jest obleśnie brudna,

ludzie niejednokrotnie również. Do tego zasmarkani, kaszlący itd.

To wbrew pozorom ważny argument przeciwko komunikacji zbiorowej.

> nie jest możliwe, żeby wszyscy ruszyli tymi autami do centrów miast,

> bo po prostu się nie zmieszczą.

Nie uważam żeby to było prawdą.

We Wrocławiu nie mam trudności w znalezieniu parkingu większych niż np. w Sztokholmie.

A korki są prócz remontów głównie z powodu źle działającej sygnalizacji świetlnej

i ospałych kierowców (w Polsce baaaardzo powoli rusza się ze świateł)

Napisano

> Te przepisy możesz sobie użyć po fakcie, żeby zabić wyrzuty sumienia gdy kogoś potrącisz.

> Ale zanim to zrobisz, dobrze by było pomyśleć że pieszy nawet nie musi umieć... czytać.

to nie znaczy, ze moze bezwzglednie epatowac swoja glupota/nieuctwem czy kalectwem

Napisano

> Nie uważam żeby to było prawdą.

> We Wrocławiu nie mam trudności w znalezieniu parkingu większych niż np. w Sztokholmie.

Być może dlatego, że część ludności pojechała autobusem/tramwajem/rowerem. Gdyby im nie robili przystanków, linii i nie starali się ułatwić życia, pewnie pojechali by samochodami i już byś mie miał gdzie zaparkować

> A korki są prócz remontów głównie z powodu źle działającej sygnalizacji świetlnej

> i ospałych kierowców (w Polsce baaaardzo powoli rusza się ze świateł)

To fakt, w Krakowie ta ospałość jest chyba szczególna, w Wawie np. takiej nie zauważyłem hehe.gif Ale imho nie jest to taki duży problem, bo w większości miejsc w miejście w godzinach szczytu nawet jak ruszysz sprawnie to i tak staniesz zaraz w korku za skrzyżowaniem.

Napisano

> W Szwecji możesz jako pieszy przejść na czerwonym przed maską radiowozu i nic ci nie zrobią.

> Rowerzystów jednak traktuje się inaczej.

niedobrze, to bede sie staral dostosowac

> Ale i tak chyba więszość jeździ na czerwonym

ja bym jeszcze rozroznil dwa rodzaje czerwonych swiatel.

takie na skrzyzowaniach: tam to raczej wielu rowerzystow stoi, a tylko niektorzy jada na czerwonym

i takie jak np. na Gotgatan, gdzie czerwone swiatlo jest, bo jest przejscie dla pieszych: tam to faktycznie raczej wszyscy rowerzysci jada

> Żebyś tylko z powodu tych pięciu minut nie stracił kiedyś 50 lat- życia.

staram sie rozgladac najpierw

zreszta po "szkoleniu" jakie przez kilkadziesiat lat przechodzilem w Polsce mam wrazenie, ze w Szwecji ruch na drogach to calkowita sielanka i nic mi tam nie grozi biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> niedobrze, to bede sie staral dostosowac

czyżbyś aktualnie był w Sztokholmie? smile.gif

> i takie jak np. na Gotgatan, gdzie czerwone swiatlo jest, bo jest przejscie dla pieszych: tam to

> faktycznie raczej wszyscy rowerzysci jada

Faktycznie.

Ja tam często staję, ale jak przez przejście nikt nie idzie, to nawet mnie zdarzy się przejechać.

Ale parę razy widziałem policyjne łapanki rowerzystów na Götgatan właśnie

i na Götgatsbacken (górka w stronę Slussen)

Łapali również za... jazde rowerem pod prąd.

Napisano

> czyżbyś aktualnie był w Sztokholmie?

tak, od lipca

i staralem sie jezdzic rowerem do pracy

ale od kiedy kupilem sobie karte SL, to jakos nie mam motywacji i coraz rzadziej jezdze

> Ale parę razy widziałem policyjne łapanki rowerzystów na Götgatan właśnie

> i na Götgatsbacken (górka w stronę Slussen)

> Łapali również za... jazde rowerem pod prąd.

To tam nie wolno jezdzic w obie strony?

Faktycznie sciezka jest wymalowana tylko z jednej strony, ale jak mam inaczej dostac sie z Gotgatan na Slussen?

Napisano
  • Autor

> i staralem sie jezdzic rowerem do pracy

> ale od kiedy kupilem sobie karte SL, to jakos nie mam motywacji i coraz rzadziej jezdze

Rowerem zajmuje mi mniej więcej tyle samo czasu co metrem.

> To tam nie wolno jezdzic w obie strony?

> Faktycznie sciezka jest wymalowana tylko z jednej strony, ale jak mam inaczej dostac sie z Gotgatan

> na Slussen?

Od Medborgarplatsen ścieżką pod górę, a w przeciwną stronę ulicą.

Generalnie to jedno z niewielu źle dla rowerzystów rozwiązanych miejsc w mieście.

A jakby Ci się nudziło, to zapraszam:

http://gpps.raceit.se/

Napisano

> I będzie coraz trudniej przez takie zwężania ulic.

Ale to jest podobno zabieg celowy we Wrocławiu - ma zmusić kierowców do unikania centrum miasta. W dalszych planach jest całkowite zamykanie dla ruchu samochodowego niektórych ulic w centrum.

Problem tylko w tym, że sensownych parkingów (nawet płatnych), na których mozna zostawić auto, brak - ja sam autem do centrum Wrocławia nie zapuszczam się już od dawna, zorganizowanie sobie porządnego miejsca parkingowego było dość skomplikowanym tematem (i nie chodzi o cenę - w większości budynków mających miejsca w garażach podziemnych na wynajem nie da się takiego miejsca wynająć nie prowadząc działalności gospodarczej hehe.gif ).

Napisano

> ile widziales przypadkow, ze samochod stworzyl zagrozenie na takim przystanku? a ile, ze pieszy

> zachowywal sie jak swieta krowa?

Jak wszędzie... to zależy...

U mnie na dzielnicy było kilka śmiertelnych potrąceń aż w końcu przerobili przystanek na takiego właśnie typu i muszę przyznać że w tym konkretnym miejscu była to bardzo dobra decyzja... tyle że nie wszędzie jest to potrzebne...

Napisano

> Rowerem zajmuje mi mniej więcej tyle samo czasu co metrem.

ja jezdze glownie pendeltagiem, a one troche szybciej sie poruszaja

ale faktycznie rowerem wychodzi podobnie, ale pociag ma ta zalete, ze nie pada w nim na glowe i jest cieplo zlosnik.gif

> Od Medborgarplatsen ścieżką pod górę, a w przeciwną stronę ulicą.

i ta ulica nie moge jechac?

to jak powinienem tam pojechac? bo jakiejs alternatywnej drogi jakos nie kojarze

> A jakby Ci się nudziło, to zapraszam:

> http://gpps.raceit.se/

bylem juz dwa lata temu popatrzec i podobalo mi sie

w tym roku tez sie wybieralem, ale cos mi wypadlo

Napisano

> Jak wszędzie... to zależy...

> U mnie na dzielnicy było kilka śmiertelnych potrąceń aż w końcu przerobili przystanek na takiego

> właśnie typu i muszę przyznać że w tym konkretnym miejscu była to bardzo dobra decyzja... tyle

> że nie wszędzie jest to potrzebne...

niemożliwe. I naprawdę kierowcy kamazów nie rozjeżdżają wysiadających z tramwaju? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ale pociag ma ta zalete, ze nie pada w nim na glowe i jest cieplo

> i ta ulica nie moge jechac?

Jest takie szwedzkie przysłowie "det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder"

(nie ma złej pogody, jedynie złe ubrania)

> to jak powinienem tam pojechac? bo jakiejs alternatywnej drogi jakos nie kojarze

No tam właśnie za bardzo nie ma innej drogi.

Możesz tam jechać, ale nie pod prąd tym kawałkiem który jest jednokierunkowy.

Na szczycie ulica jest już dwukierunkowa, ale to strefa pieszych tzn. piesi miają pierwszeństwo.

Zdecydowanie najgorsze miejsce w Sztokholmie dla rowerzystów.

A pedałuję tam prawie codziennie crazy.gif

> bylem juz dwa lata temu popatrzec i podobalo mi sie

> w tym roku tez sie wybieralem, ale cos mi wypadlo

Ostatnia szansa 1 października wink.gif

Napisano

> niemożliwe. I naprawdę kierowcy kamazów nie rozjeżdżają wysiadających z tramwaju?

Tak po prawdzie to zdarzył się już jeden "as" który ściął tam całą wiatę przystankową, ale przyczyną nie była obecność tej wysepki tylko bardzo wysokie stężenie procentów w jego krwi... na szczęście wpakował się tam w nocy i na przystanku nikogo nie było.

Napisano

> Ale to jest podobno zabieg celowy we Wrocławiu - ma zmusić kierowców do unikania centrum miasta. W

> dalszych planach jest całkowite zamykanie dla ruchu samochodowego niektórych ulic w centrum.

> Problem tylko w tym, że sensownych parkingów (nawet płatnych), na których mozna zostawić auto,

> brak - ja sam autem do centrum Wrocławia nie zapuszczam się już od dawna, zorganizowanie sobie

> porządnego miejsca parkingowego było dość skomplikowanym tematem (i nie chodzi o cenę - w

> większości budynków mających miejsca w garażach podziemnych na wynajem nie da się takiego

> miejsca wynająć nie prowadząc działalności gospodarczej ).

Niedlugo będziesz mógl zaparkowac pod fosa miejska, a co do miejsc to do niedawna latwo bylo wykupic abo na parkingu skrzyzowaniu Widok i Kazimierza Wlk. A i jeszcze w Renomie mozna bylo wykupic miejsce parkingowe.

Napisano

> Niedlugo będziesz mógl zaparkowac pod fosa miejska, a co do miejsc to do niedawna latwo bylo

> wykupic abo na parkingu skrzyzowaniu Widok i Kazimierza Wlk. A i jeszcze w Renomie mozna bylo

> wykupic miejsce parkingowe.

Prawie zawsze są jakies problemy zlosnik.gif - np. w rzeczonej Renomie w dni robocze parking zamykają o 23 i do 6 jest zamknięty (nie da się wjechać/wyjechać), więc bez sensu zupełnie.

Akurat budynki biurowe mają zdecydowanie ciekawsze oferty (dostep 24/h na dobę, ochrona) - tyle, że trzeba mieć działalność gospodarczą (albo mieć kogoś, na kogo zarządca może wystawić fakturę - z osobą fizyczną nie prowadzącą DG nie podpiszą umowy). W tej chwili mam np. fajne miejsce przy Legnickiej, pod dachem, za 60 EUR netto miesięcznie - tylko szkoda, że trzeba tak kombinować.

Napisano

> wychodzi z tramwaju i zamiast udac sie najkrotsza droga na chodnik zapindala ulica do przejscia, na

> Obozowej w Wawie to standard. W d00pie maja, ze blokuja ruch i narazaja sie na

> niebezpieczestwo

Dokładnie, dziadki idą asfaltem, a potem stoją na środku pasa, bo muszą przepuścić ruszający z przystanku tramwaj zlosnik.gif

imho, rozwiązanie z wysepką to dobra myśl, a na początku wysepki zawsze można postawić betonowy kloc, coby zagapialscy nie rozjeżdżali czekających pasażerów.

Tylko w naszym mieście, wyglądałoby to tak, że od razu znaleźliby się 'cfańsi' i by były tory zajęte już 50 metrów od przystanku i prawy pas nie miałby jak jechać obok wysepki. Nagminna sytuacja przed skrzyżowaniem młynarskiej z wolską - skręcający w lewo zajmują połowę torów, a są ciągłe linie i powierzchnia wyłączona z ruchu.

Napisano

W Łodzi na Piotrkowskiej są takie super wysepki, zglebionym autem trzeba zwalniać do 0, do tego światła przed przystankiem i zaraz za.

Napisano

> Możesz tam jechać, ale nie pod prąd tym kawałkiem który jest jednokierunkowy.

rozumiem

> Na szczycie ulica jest już dwukierunkowa, ale to strefa pieszych tzn. piesi miają pierwszeństwo.

cale szczescie rano nie mam az tak wielu pieszych, a po poludniu to juz mi sie tak nie spieszy

> Zdecydowanie najgorsze miejsce w Sztokholmie dla rowerzystów.

przyjedz do Lodzi pojezdzic na rowerze zlosnik.gif

wtedy zobaczysz jak mozna utrudniac zycie rowerzystom biglaugh.gif

> Ostatnia szansa 1 października

az sprawdzilem czy termin nie koliduje z dniami otwartymi Norra Lanken, ale cale szczescie nie koliduje

poza tym Sodertalje sa blisko, wiec postaram sie przyjechac.

Napisano

> wychodzi z tramwaju i zamiast udac sie najkrotsza droga na chodnik zapindala ulica do przejscia, na

> Obozowej w Wawie to standard. W d00pie maja, ze blokuja ruch i narazaja sie na

> niebezpieczestwo

Leff, ale PJ to Ty kupiłeś, czy jak?

Do momentu zamknięcia przez tramwaj drzwi i ruszenia masz psi obowiązek stać w miejscu, więc do diabła jakie "blokuje ruch"?!

Pomijam już kwestię tego, że na Obozowej ostatnio dołożono światła przed przystankiem, żeby wreszcie "pospiesznych" przystopować.

Napisano

> Leff, ale PJ to Ty kupiłeś, czy jak?

> Do momentu zamknięcia przez tramwaj drzwi i ruszenia masz psi obowiązek stać w miejscu,

mnie na kursie uczyli inaczej. Masz poczekac az wszyscy piesi wejda/wyjda, a potem mozesz jechac.

mozesz zacytowac jakis przepis, ktory potwierdzi Twoja teze?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.