Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przystanki tramawajowe na prawym pasie ruchu.

Featured Replies

Napisano

Wrocław należy do zdecydowanie najbardziej zakorkowanych miast Europy.

Odpowiedzialnych za ruch w mieście najwyraźniej to nie obchodzi,

bo ostatnio wymyślili jak te korki... zwiększyć:

Likwidują prawy pas ruchu przy przystankach tramwajowych,

budując na pasie podwyższone o 20 cm wysepki tarasujące przejazd.

"Kierowca, który zagapi się i nie zahamuje odpowiednio wcześniej przed przystankiem, będzie najpewniej skazany na wizytę u mechanika."

285322848-kamaz.jpg

Tylko czekać jak ktoś pojedzie prosto i staranuje wszystkich czekających pasażerów icon_eek.gif

Czym ci ludzie myślą? niewiem.gif

źródło

post-9683-14352514107474_thumb.jpg

Napisano

wreszcie ktoś pomyślał. Te przystanki, gdzie tramwaj zatrzymuje się na środku ulicy są mega niebezpieczne. W Krakowie też takich pełno. Lepiej żeby były większe korki, za to więcej ludzi miało szansę wrócić cało do domu.

Napisano

> Likwidują prawy pas ruchu przy przystankach tramwajowych,

> budując na pasie podwyższone o 20 cm wysepki tarasujące przejazd.

ających pasażerów

> Czym ci ludzie myślą?

> źródło

W Krakowie jest już dawno to samo, np na Lubiczu

Napisano
  • Autor

> Lepiej żeby były większe korki, za to więcej ludzi

> miało szansę wrócić cało do domu.

A wrócą jeśli kierowca Kamaza nie zauważy wysepki i wpadnie na ludzi stojących na pasie ruchu ?

Wypadki spowodowane najechaniem zdarzają się "co chwilę" na pobliskiej A4.

Więc nie wystarczy powiedzieć, że kierowcy powinni uważać.

Ten pomysł stwarza odwrotnie, znacznie większe niebezpieczeństwo dla pasażerów.

Napisano

> wreszcie ktoś pomyślał. Te przystanki, gdzie tramwaj zatrzymuje się na środku ulicy są mega

> niebezpieczne. W Krakowie też takich pełno. Lepiej żeby były większe korki, za to więcej ludzi

> miało szansę wrócić cało do domu.

zablokujmy wszystkie ulice, bedzie bezpieczniej

ile widziales przypadkow, ze samochod stworzyl zagrozenie na takim przystanku? a ile, ze pieszy zachowywal sie jak swieta krowa?

Napisano

a ile, ze pieszy

> zachowywal sie jak swieta krowa?

Co musi zrobić pieszy, żebyś powiedział, że w tej sytuacji zachowuje się jak święta krowa? shocked.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> a ile, ze pieszy

> Co musi zrobić pieszy, żebyś powiedział, że w tej sytuacji zachowuje się jak święta krowa?

> pozdrawiam,

> bromsky

wychodzi z tramwaju i zamiast udac sie najkrotsza droga na chodnik zapindala ulica do przejscia, na Obozowej w Wawie to standard. W d00pie maja, ze blokuja ruch i narazaja sie na niebezpieczestwo

Napisano
  • Autor

> a ile, ze pieszy

> Co musi zrobić pieszy, żebyś powiedział, że w tej sytuacji zachowuje się jak święta krowa?

Podejrzewam, że piesi będą wchodzić na tą wysepkę nie tylko wtedy gdy podjedzie tramwaj.

Czyli że ulice de facto mają parmanentne zwężenia do jednego pasa co kilkaset metrów.

Napisano

> zablokujmy wszystkie ulice, bedzie bezpieczniej

> ile widziales przypadkow, ze samochod stworzyl zagrozenie na takim przystanku? a ile, ze pieszy

> zachowywal sie jak swieta krowa?

a jakie to ma znaczenie kto stwarza większe zagrożenie? W Krakowie widziałem juz wszystkie możliwe sceny. Jak piesi zaczynają włazić na jezdnię przed jadące samochody, jeszcze jak tramwaj jest daleko przed przystankiem, jak kierowcy samochód na siłę się wciskają między ludzi, jak koleś na motorze się przeciska między wysiadającymi, itd. Nie ma znaczenia czyja jest wina. Ważne że jest niebezpiecznie

Napisano

> a jakie to ma znaczenie kto stwarza większe zagrożenie? W Krakowie widziałem juz wszystkie możliwe

> sceny. Jak piesi zaczynają włazić na jezdnię przed jadące samochody, jeszcze jak tramwaj jest

> daleko przed przystankiem, jak kierowcy samochód na siłę się wciskają między ludzi, jak koleś

> na motorze się przeciska między wysiadającymi, itd. Nie ma znaczenia czyja jest wina. Ważne że

> jest niebezpiecznie

stawiasz swiatla przed przystankiem i masz problem rozwiazany bez zwezania ulicy

Napisano

> A wrócą jeśli kierowca Kamaza nie zauważy wysepki i wpadnie na ludzi stojących na pasie ruchu ?

Dużo większe ryzyko jest tak jak teraz, że nie zauważy że dojeżdża do przystanku, gdy ludzie już zaczynają wychodzić na ulicę, do zatrzymującego się tramwaju.

> Wypadki spowodowane najechaniem zdarzają się "co chwilę" na pobliskiej A4.

> Więc nie wystarczy powiedzieć, że kierowcy powinni uważać.

> Ten pomysł stwarza odwrotnie, znacznie większe niebezpieczeństwo dla pasażerów.

Ja tak nie uważam. Poza tym uważam, że centra miast powinny być nastawione przede wszystkim na komunikację miejską, czyli najwięszke ułatwienia dla tramwajów, autobusów, pieszych i rowerzystów, a kierowcy samochodów na ostatnim miejscu.

Napisano
  • Autor

> a jakie to ma znaczenie kto stwarza większe zagrożenie?

Takie że kierowcy są przeszkoleni i lepiej unikają ryzyka.

Pieszy nie musi mieć prawa jazdy, dobrego wzroku, zdrowia ani nawet rozumu.

Napisano

> Takie że kierowcy są przeszkoleni i lepiej unikają ryzyka.

> Pieszy nie musi mieć prawa jazdy, dobrego wzroku, zdrowia ani nawet rozumu.

nieznajomosc prawa nie jest wytlumaczeniem

Napisano
  • Autor

> uważam, że centra miast powinny być nastawione przede wszystkim na

> komunikację miejską, czyli najwięszke ułatwienia dla tramwajów, autobusów, pieszych i

> rowerzystów, a kierowcy samochodów na ostatnim miejscu.

Ci co tak uważają powinni mieszkać tam, gdzie Ty sądzac po wpisie pod Twoim awatarem: na wsi.

Napisano

> stawiasz swiatla przed przystankiem i masz problem rozwiazany bez zwezania ulicy

tylko że skutek ten sam - zwiększenie korków. Też niebiezpiecznie, bo przelatujący na "późnym żółtym" będą masowo potrącać ludzi, a kierowca kamaza, jeśli ma nie zauważyć wysepki, to jest duże prawdopodobieństwo, że świateł też nie zauważy hehe.gif

Napisano

> Dużo większe ryzyko jest tak jak teraz, że nie zauważy że dojeżdża do przystanku, gdy ludzie już

> zaczynają wychodzić na ulicę, do zatrzymującego się tramwaju.

> Ja tak nie uważam. Poza tym uważam, że centra miast powinny być nastawione przede wszystkim na

> komunikację miejską, czyli najwięszke ułatwienia dla tramwajów, autobusów, pieszych i

znaczy co? wypierdzielic samochody nie dajac nic w zamian? moze wpierwa jakies obwodnice i inne arterie?

Napisano

> Takie że kierowcy są przeszkoleni i lepiej unikają ryzyka.

z tego co ja widzę, to w PL kierowcy raczej przodują w stwarzaniu ryzyka hehe.gif

Napisano

> znaczy co? wypierdzielic samochody nie dajac nic w zamian? moze wpierwa jakies obwodnice i inne

> arterie?

no to właśnie we Wrocławiu, gdzie zbudowali ten przystanek, niedawno oddali obwodnicę, więc powinieneś być zadowolony zlosnik.gif

Napisano

> Ja tak nie uważam. Poza tym uważam, że centra miast powinny być nastawione przede wszystkim na

To możesz już dzisiaj sprzedać auto i przesiąść się do komunikacji zbiorowej.

Napisano
  • Autor

> nieznajomosc prawa nie jest wytlumaczeniem

Jakiego prawa?

Pieszy ma PRAWO być np. głuchy i niedowidzący 270751858-jezyk.gif

i ma PRAWO nie być zabitym z tego powodu w ruchu drogowym.

Napisano

> Ci co tak uważają powinni mieszkać tam, gdzie Ty sądzac po wpisie pod Twoim awatarem: na wsi.

ojej, poczułem się dotknięty hehe.gif

Myślisz że łatwo dojechać z tej wsi do centrum Krakowa w godzinach szczytu? Mimo to staram się patrzeć na sprawę obiektywnie.

Napisano

> To możesz już dzisiaj sprzedać auto i przesiąść się do komunikacji zbiorowej.

gdyby tylko mi pasował dojazd, to bym się przesiadł. Moja żona niedawno zmieniła pracę i właśnie się przesiadła. ok.gif

Napisano
  • Autor

> no to właśnie we Wrocławiu, gdzie zbudowali ten przystanek, niedawno oddali obwodnicę, więc

> powinieneś być zadowolony

To obwodnica autostradowa i na nic się zda mieszkańcom Wrocławia

Dla nich nie jest alternatywą bo jest położona daleko od miasta.

Napisano

> gdyby tylko mi pasował dojazd, to bym się przesiadł. Moja żona niedawno zmieniła pracę i właśnie

> się przesiadła.

I dzięki Wam zmniejszyły się korki w rejonie Krakowa. waytogo.gif

Nie po to płacę podatki, żeby mi ktoś co chwilę kłody pod koła rzucał.

Napisano

Witam.

W Pradze, Monachium, Berlinie jakoś funkcjonują przystanki "na środku", co prawda, w różnych wydaniach, ale jakoś tam jest bezpiecznie....

Napisano
  • Autor

> ojej, poczułem się dotknięty

> Myślisz że łatwo dojechać z tej wsi do centrum Krakowa w godzinach szczytu? Mimo to staram się

> patrzeć na sprawę obiektywnie.

I będzie coraz trudniej przez takie zwężania ulic.

Napisano
  • Autor

> Witam.

> W Pradze, Monachium, Berlinie jakoś funkcjonują przystanki "na środku", co prawda, w różnych

> wydaniach, ale jakoś tam jest bezpiecznie....

Czyżby? Byłem i nie widziałem. Masz jakieś zdjęcie?

EDIT:

nie, czekaj. Widziałem coś takiego w Berlinie np. na Alexanderplatz.

Ale to miejsce z bardzo ograniczonym ruchem, strefa pieszych.

A to "chyba" różnica w stosunku do zupełnie normalnej, dwupasmowej ulicy jak we Wrocławiu?

Napisano

> To obwodnica autostradowa i na nic się zda mieszkańcom Wrocławia

> Dla nich nie jest alternatywą bo jest położona daleko od miasta.

To dlaczego mieszkańcy Wrocławia protestowali przeciwko temu, żeby była płatna, skoro tak rzadko będą nią jeździć? hmm.gif

Napisano

> ających pasażerów

> W Krakowie jest już dawno to samo, np na Lubiczu

przyjrzyj się uważnie fotce, bo to jest inne rozwiązanie

na Lubicz masz wyspy przejezdne, mają tylko spowolnić ruch i dać kierowcą sygnał że są "na przystanku"

tutaj likwiduje się zupełnie przejazd

dziwi mnie tylko że piszę to osoba która tak dużo pisała o głupocie PL kierowców,

oraz o wymuszeniach wobec pieszych icon_rolleyes.gif

przecież to rozwiązanie dla ludzi właśnie, a tłumaczenie że ktoś się zagapi i wpitoli się na wyspę ...

to co zrobi jak ludzie będą szli do tramwaju ? wtedy sie zatrzyma ?

Napisano

> tylko że skutek ten sam - zwiększenie korków. Też niebiezpiecznie, bo przelatujący na "późnym

> żółtym" będą masowo potrącać ludzi, a kierowca kamaza, jeśli ma nie zauważyć wysepki, to jest

> duże prawdopodobieństwo, że świateł też nie zauważy

nie masz racji, na zielonym przepustowosc rosnie dwukrotnie

Napisano

> I będzie coraz trudniej przez takie zwężania ulic.

jest trudniej, bo ogólnie jest więcej samochodów na ulicach. W miastach one się po prostu fizycznie przestają mieścić, więc miasta muszą promować komunikację, gdzie do jednego trawaju czy autobusu wsiada kilkadziesiąt osób, a nie jedna jak w większości samochodów.

Ale nawet po odpowiedziach w tym wątku widać jak Polacy są przywiązaniu do swoich dupowozów i dowiezienie dupy swąją bryką na samo miejsce, pod drzwi jest koniecznością. zlosnik.gif

Napisano

> no to właśnie we Wrocławiu, gdzie zbudowali ten przystanek, niedawno oddali obwodnicę, więc

> powinieneś być zadowolony

spd00fa, nie jestem z wroclawia

Napisano
  • Autor

> To dlaczego mieszkańcy Wrocławia protestowali przeciwko temu, żeby była płatna, skoro tak rzadko

> będą nią jeździć?

No jak to.

Gdyby była płatna, to większość ruchu tranzytowego waliłaby przez miasto zupełnie jakby jej nie było.

Napisano

Fajny flejm wątek się rozwija biglaugh.gif

to ja się też zapytam grinser006.gif

> centra miast powinny być nastawione przede wszystkim na

Czym rowerzyści zasłużyli sobie na tak szczególne traktowanie?

A co z kierującymi motorowerami i skuterkami do 50ccm?

EDIT:

dorzucę jeszcze motorowery o napędzie elektrycznym biglaugh.gif

Napisano

W Monachium, w samym centrum i do "pierwszego ringu" wysiadasz "na drogę", później tramwaje mają swoje "korytka" po których także autobusy jeżdżą.

W Pradze, wysiadasz po prostu "na drogę" w wielu miejscach.

Napisano

> Jakiego prawa?

> Pieszy ma PRAWO być np. głuchy i niedowidzący

> i ma PRAWO nie być zabitym z tego powodu w ruchu drogowym.

uwazasz, ze zapisy w PORD, dotyczace ruchu pieszcych, sa napisane dla zabawy?

Napisano
  • Autor

> Ale nawet po odpowiedziach w tym wątku widać jak Polacy są przywiązaniu do swoich dupowozów i

> dowiezienie dupy swąją bryką na samo miejsce, pod drzwi jest koniecznością.

Nie chcę Cię urazić, ale po Twoich wpisach widać, że jesteś zindoktrynowanym "zielonym"

i łykasz w całości wszystko co Ci powiedzą.

Nie chodzi o przywiązanie. Chodzi o realia, a te są takie że komunikacja

w wielu wypadkach nie jest wystarczająca.

I mówię ci to ja, jeżdżący 20 km dziennie do i z pracy rowerem .

Spójrz na realia bardziej realistycznie. Aut z wielkich miast nie da się pozbyć.

Ograniczanie ich ruchu prowadzi wyłącznie do większych korków i do niczego więcej.

Napisano
  • Autor

> uwazasz, ze zapisy w PORD, dotyczace ruchu pieszcych, sa napisane dla zabawy?

Te przepisy możesz sobie użyć po fakcie, żeby zabić wyrzuty sumienia gdy kogoś potrącisz.

Ale zanim to zrobisz, dobrze by było pomyśleć że pieszy nawet nie musi umieć... czytać.

Napisano

> Czym rowerzyści zasłużyli sobie na tak szczególne traktowanie?

zajmują na drodze x razy mniej miejsca niż samochód, mogą jechać po parku, ścieżce, chodniku nie wpływając na powiększanie korków, w przeciwieństwie do jednego człowieka jadącego swoim rodzinnym kombi do pracy

Napisano

> zajmują na drodze x razy mniej miejsca niż samochód, mogą jechać po parku, ścieżce, chodniku nie

> wpływając na powiększanie korków, w przeciwieństwie do jednego człowieka jadącego swoim

> rodzinnym kombi do pracy

Raczyłeś pominąć milczeniem inne jednoślady, o których wspomniałem wink.gif

Napisano

> I mówię ci to ja, jeżdżący 20 km dziennie do i z pracy rowerem .

To tak troche OT

Czy jadac rowerem mozna przejezdzac na czerwonym swietle, podobnie jak piesi, a policja nie bedzie zwracac na to uwagi?

Czy jak jest sciezka rowerowa wzdluz ulicy, ale sygnalizator jest tylko dla kierowcow, to znaczy, ze obowiazuje on rowniez rowerzystow?

Napisano

> Nie chcę Cię urazić, ale po Twoich wpisach widać, że jesteś zindoktrynowanym "zielonym"

> i łykasz w całości wszystko co Ci powiedzą.

Oczywiście możesz tak myśleć, jeżeli tak lubisz od razu oceniać ludzi.

> Nie chodzi o przywiązanie. Chodzi o realia, a te są takie że komunikacja

> w wielu wypadkach nie jest wystarczająca.

No właśnie. Dlatego priorytetem miasta powinna być jej poprawa poprzez budowę nowych linni tramwajowych, poprawę przepustowości istniejących, budowę metra, ścieżek rowerowych itd, czy rozwiązania poprawiające bezpieczeństwo podróżnych, jak omawiana w tym wątku przebudowa przystanku

> I mówię ci to ja, jeżdżący 20 km dziennie do i z pracy rowerem .

> Spójrz na realia bardziej realistycznie. Aut z wielkich miast nie da się pozbyć.

Oczywiście że się nie da, ale da się przynajmniej część. Moja żona jest tu dobrym przykładem. Jedzie samochodem na stację kolejową w naszej wsi, gdzie niedawno zbudowano parking Park&Ride, po czym wsiada do pociągu i jedzie do pracy w samym centrum Krakowa. I właśnie takie rozwiązania trzeba rozwijać i promować, bo to kolejny, jeden samochód w korku mniej.

> Ograniczanie ich ruchu prowadzi wyłącznie do większych korków i do niczego więcej.

W krótkiej perspektywie tak. W dłuższej ci co stoją w korkach, jak zobaczą że ci jadący tramwajem jadą szybciej, przesiądą się też do tramwajów. Oczywiście ci co mogą. Ale ci co nie mogą i muszą jechać autem bedą wtedy mieć luźniej na drodze.

Napisano

> Czym rowerzyści zasłużyli sobie na tak szczególne traktowanie?

pomysl sobie, im wiecej osob bedzie jezdzic na rowerach, tym wiecej miejsca bedziesz mial dla siebie w swoim samochodzie.

> A co z kierującymi motorowerami i skuterkami do 50ccm?

powinni byc traktowani podobnie jak rowerzysci

Napisano
  • Autor

> To tak troche OT

> Czy jadac rowerem mozna przejezdzac na czerwonym swietle, podobnie jak piesi, a policja nie bedzie

> zwracac na to uwagi?

> Czy jak jest sciezka rowerowa wzdluz ulicy, ale sygnalizator jest tylko dla kierowcow, to znaczy,

> ze obowiazuje on rowniez rowerzystow?

Wiem, to zaraza.

Sam się śmieję z kretynów przejeżdżających rowerem na czerwonym, a 50 m za skrzyżowaniem ich wyprzedzam.

Po co oni to robią niewiem.gif

Napisano

>> A co z kierującymi motorowerami i skuterkami do 50ccm?

> powinni byc traktowani podobnie jak rowerzysci

To pójdźmy dalej biglaugh.gif

Co z motocyklami? W końcu to też pojazdy jednośladowe grinser006.gif

Napisano

> Sam się śmieję z kretynów przejeżdżających rowerem na czerwonym, a 50 m za skrzyżowaniem ich

> wyprzedzam.

> Po co oni to robią

Zapewne po to, żeby trzymać średnia prędkość na odpowiednim poziomie. Ty nadrabiasz chwilową zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Oczywiście możesz tak myśleć, jeżeli tak lubisz od razu oceniać ludzi.

Nie od razu, zauważ. Po wielu wpisach wink.gif

> No właśnie. Dlatego priorytetem miasta powinna być jej poprawa poprzez budowę nowych linni

> tramwajowych, poprawę przepustowości istniejących, budowę metra, ścieżek rowerowych itd, czy

> rozwiązania poprawiające bezpieczeństwo podróżnych, jak omawiana w tym wątku przebudowa

> przystanku

> Oczywiście że się nie da, ale da się przynajmniej część. Moja żona jest tu dobrym przykładem.

> Jedzie samochodem na stację kolejową w naszej wsi, gdzie niedawno zbudowano parking

> Park&Ride, po czym wsiada do pociągu i jedzie do pracy w samym centrum Krakowa. I właśnie

> takie rozwiązania trzeba rozwijać i promować, bo to kolejny, jeden samochód w korku mniej.

> W krótkiej perspektywie tak. W dłuższej ci co stoją w korkach, jak zobaczą że ci jadący tramwajem

> jadą szybciej, przesiądą się też do tramwajów. Oczywiście ci co mogą. Ale ci co nie mogą i

> muszą jechać autem bedą wtedy mieć luźniej na drodze.

Akurat mieszkam w mieście, gdzie od ładnych paru lat budowana jest nowa linia tramwajowa,

rozbudowywane jest metro w celu zwiększenia przepustowości,

stworzono nowe szybkie linie autobusowe,

rozbudowuje się już wczęśniej ogromną sieć ścieżek rowerowych,

zwęża się ulice robiąć "miasto przyjazne pieszym"

podwyższono opłaty za parkowanie w mieście,

a nawet wprowadzono opłaty za wjazd i wyjazd z miasta.

I co? JAJCO. Znaczy nic. Żaden z zielonych pomysłów nie wypalił.

Zwłaszcza po wprowadzeniu opłat za wjazd do centrum ruch najpierw spadł,

ale ludzie zobaczyli że komunikacja miejska nie jest alternatywą i wrócili.

Jeżdżą i płacą, bo muszą. Wiele ludzi MUSI używać auta i koniec.

I będą jeździć nawet jak paliwo będzie i po 10 zł.

A te wszystkie oszołomskie pomysły tylko zwiększają korki.

I zanieczyszczenia crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Zapewne po to, żeby trzymać średnia prędkość na odpowiednim poziomie.

A co to, jakiś konkurs jest na trzymanie średniej prędkości? hehe.gif

Napisano

> Wiem, to zaraza.

ale wolno, czy nie wolno?

bo ja sam tak robie zlosnik.gif

Myslalelm, ze jest na to przyzwolenie (podobnie jak z piezymi), bo wiele osob tak przejezdza.

Ale jesli nie ma, to bede musial zmienic swoje przyzwyczajenia.

> Sam się śmieję z kretynów przejeżdżających rowerem na czerwonym, a 50 m za skrzyżowaniem ich

> wyprzedzam.

> Po co oni to robią

ja przejezdzam przez cale centrum i jak tak kiedys policzylem to na wszystkich czerwonych swiatlach stoje w sumie ok 5 minut.

Oczywiscie, nie zawsze da sie przejechac na czerwonym, ale i tak troche czasu udaje sie zaoszczedzic (ktory zwlaszcza rano jest strasznie cenny zlosnik.gif )

Drugi argument jet taki, ze nagle zatrzymanie sie i stanie na swiatlach zaburza moj komfort termiczny.

Napisano

> To pójdźmy dalej

> Co z motocyklami?

zaczynasz trolowac zlosnik.gif

> W końcu to też pojazdy jednośladowe

i widzialbys dla nich miejsce na sciezkach rowerowych?

bo ja nie bardzo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.