Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymieniac olej czy nie?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Doradzcie prosze bo sam nie wiem czy wymieniac olej przed zima czy nie.

Ostatnia wymiana byla w listopadzie 2010 Catrol EDGE 5W40 przebieg ~152680km

Teraz mam nalatane ~160xxx km, zbiza sie listopad wiec tak sie zastanawiam czy wymieniac czy nie?

Jak widac za wiele nie jezdze w roku i mysle ze gdyby nie wypad do Włoch w lutym to wynik kilometrowy bylby spokojnie o te 3500km mniejszy.

Oleju nie ubywa. Jak w listopadzie byla kropka mniej na wyswietlaczu tak i teraz jest to samo. Na bagnecie tez jest OK.

Wymieniac? jaki wlewac? ten sam czy inszy?

Napisano

Jak dla mnie to min. co rok olej trzeba zmienić - bez względu na przebieg.

Napisano

> Witam!

> Doradzcie prosze bo sam nie wiem czy wymieniac olej przed zima czy nie.

> Ostatnia wymiana byla w listopadzie 2010 Catrol EDGE 5W40 przebieg ~152680km

> Teraz mam nalatane ~160xxx km, zbiza sie listopad wiec tak sie zastanawiam czy wymieniac czy nie?

> Jak widac za wiele nie jezdze w roku i mysle ze gdyby nie wypad do Włoch w lutym to wynik

> kilometrowy bylby spokojnie o te 3500km mniejszy.

> Oleju nie ubywa. Jak w listopadzie byla kropka mniej na wyswietlaczu tak i teraz jest to samo. Na

> bagnecie tez jest OK.

> Wymieniac? jaki wlewac? ten sam czy inszy?

Wszystko zależy od zalanego oleju, jeśli ma aprobatę LL, to możesz zmieniać co dwa lata. Okazyjna jazda na krótkich odcinkach powoduje przedostawanie się paliwa do oleju i jego szybką degradację. Raz na powiedzmy 2 miesiące warto takie auto przegonić po autostradzie, żeby paliwo odparowało z oleju.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Wszystko zależy od zalanego oleju, jeśli ma aprobatę LL dla diesla, to możesz zmieniać co dwa lata.

> Osobiście zmienił bym ten olej, turbo i silnik odwdzięczą się długą bezawaryjną pracą.

> Okazyjna jazda a krótkich odcinkach powoduje przedostawanie się paliwa do oleju i jego szybką

> degradację. Raz na powiedzmy 2 miesiące warto takie auto przegonić po autostradzie, żeby

> paliwo odparowało z oleju.

> Pozdrawiam

Bajerancko tylko ze ja do najblizszej autostrady mam jakies 400km wink.gif.

Olej napisalem jaki wlany jest...a wlewac ten sam czy cos innego? Co polecacie do naszych JTD z ~2003r.

Napisano

> Bajerancko tylko ze ja do najblizszej autostrady mam jakies 400km .

> Olej napisalem jaki wlany jest...a wlewac ten sam czy cos innego? Co polecacie do naszych JTD z

> ~2003r.

W innym wątku ustalono komisyjnie, że obecnie jedynie słuszny

jest Liqui Moly Synthoil 5W40 palacz.gif

Napisano

Myślę, że spokojnie możesz raz na rok wymienić, nie będzie to zbytnio obciążać budżetu a na pewno silnik będzie wdzięczny tym bardziej, że domyślam się, że większość Twojego przebiegu to krótkie odcinki a olej wówczas bardziej się zużywa. Możesz również poczekać do tych 10 tyś km.

U mnie jest lana od nowości Selenia WR 5W-40 i mogę spokojnie polecić. Nie pali go więcej niż jedną kropkę z elektronicznego wskaźnika między wymianami a wymieniam tak jak w książce co 20 tys km ( u mnie to jakieś pół roku) bo jeżdżę głownie trasy.

W każdym ASO powinieneś dostać. U mnie w ASO koszt to 50zł za litr więc koszt nie jest astronomiczny.

Napisano

> Bajerancko tylko ze ja do najblizszej autostrady mam jakies 400km .

Oj tam, oj tam.

> Olej napisalem jaki wlany jest...a wlewac ten sam czy cos innego? Co polecacie do naszych JTD z

> ~2003r.

Tu masz wątek olejowy.

Głównym problemem w Twoim przypadku jest niewygrzanie silnika, czyli woda w oleju.

Producent zaleca częstszą wymianę oleju jeśli auto jest eksploatowane w specyficznych warunkach, np. jeśli jest eksploatowane tylko na krótkich odcinkach albo tylko na autostradach.

Nie wnikając w szczegóły wygląda to tak, że przesada w każdą ze stron nie jest zbyt zdrowa.

Moje podejście jest jest takie, że staram się mieć na zimę świeży olej.

Gdybyś miał np. 1.6 16V 103KM to powiedziałbym, że możesz zostawić olej, doświadczenie pokazuje, że zamordowanie dołu tego silnika nie jest łatwe. Stosunkowo rzadko zdarzają się awarie dołu.

Podejrzewam, że (M)JTD jest równie trudne do zamordowania, niestety (M)JTD posiada osprzęt w postaci turbiny, którą jest zdecydowanie łatwiej zamordować niż silnik, dlatego uważam, że rozsądnie byłoby wymienić.

Uważam, że lepiej częściej wymieniać olej na tańszy np. Lotos niż rzadziej na jakiś drogi.

Z Lotosem jest tak, że są to dobre oleje, w przystępnych cenach, rzadko lub wcale są podrabiane, tylko ten wstyd przed Ryśkiem. wink.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Z Lotosem jest tak, że są to dobre oleje, w przystępnych cenach, rzadko lub wcale są podrabiane,

> tylko ten wstyd przed Ryśkiem.

> Pozdrawiam BAS

Olewam Ryśka.Mam zalany Lotos. biglaugh.gif

Napisano

dołączam się do zdania przedmówców (albo raczej "przedpiszców" hehe.gif) i dodam tylko tyle, że castrol nie zbiera zbyt pochlebnych opinii wśród obeznanych w temacie.. tym bardziej bym go wymienił.

Napisano

> Wymieniac? jaki wlewac? ten sam czy inszy?

Jeśli należysz do "rekreacyjnych wymieniaczy oleju", to wymieniaj, jeśli liczysz się z każdą złotówką, to zmień później.

Najprawdopodobniej nie odczujesz konsekwencji ani zmiany ani nie zmiany oleju

Napisano

> Witam!

> Doradzcie prosze bo sam nie wiem czy wymieniac olej przed zima czy nie.

> Ostatnia wymiana byla w listopadzie 2010 Catrol EDGE 5W40 przebieg ~152680km

Ja bym nie wymieniał. Po prostu olej tej jakości nie może być zużyty więcej niż w 50%. Albo inaczej; zanim wymienisz zastanów się co ta wymiana ma niby dać, pomóc, wnieść do działania silnik.

Większy sens miałaby wymiana płynu hamulcowego przed zimą o ile tego dawno nie robiłeś smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi...

obawialem sie lekko ze zdania beda podzielone wink.gif

A jeszcze jedno najwazniejsze - ile tego oleju kupowac? wiem ze sa to pytania z podstaw, ale nie mam instrukcji a przy rocznym synku ciezko jest mi szukac czegos w szukajce wink.gif

Napisano

> A jeszcze jedno najwazniejsze - ile tego oleju kupowac?

A nie ma w Twojej okolicy warsztatu, który za cenę oleju wymieni Ci go za free?

Dodatkowo może być taniej jak w markecie (bo taniej ni z na stacji beznynowej to prawie na pewno) i nie będzie zmartwienia co zrobić z przepracowanym olejem.

Kupisz jeno filtr...

Napisano

> Dziekuje wszystkim za odpowiedzi...

> obawialem sie lekko ze zdania beda podzielone

> A jeszcze jedno najwazniejsze - ile tego oleju kupowac? wiem ze sa to pytania z podstaw, ale nie

> mam instrukcji a przy rocznym synku ciezko jest mi szukac czegos w szukajce

musisz kupić 5l bo wchodzi 4,7 litra

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.