Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wtrysk Valtek+tomasetto+silnik 1.8 16V

Featured Replies

Napisano

Czy zestaw: silnik 1.8 16V 115 KM w astrze II + parownik tomasetto i wtryski valtek to dobre zestawienie? Spotkałem się z opinią, że takie połączenie nie wróży dobrze silnikowi. Co Wy na to?

Michał

Napisano

> Czy zestaw: silnik 1.8 16V 115 KM w astrze II + parownik tomasetto i wtryski valtek to dobre

> zestawienie? Spotkałem się z opinią, że takie połączenie nie wróży dobrze silnikowi. Co Wy na

> to?

> Michał

Nie napisales jaki reduktor tomasetto.

Jesli alaska, to zestaw nie ma prawa dobrze chodzic.

Napisano
  • Autor

> Nie napisales jaki reduktor tomasetto.

> Jesli alaska, to zestaw nie ma prawa dobrze chodzic.

Podejrzewam,że tak, ale tej wiedzy nie posiadam. Alaska to aż takie badziewie? Może to jest powód, dla którego właściciel chce sprzedać auto po 2 latach użytkowania go z instalacją. Gwarancja się skończyła i nie chce dokładać do auta? Gdyby moje podejrzenia co do instalki sie potwierdziły to co poradziłbyś, aby zrobić, by silnik nie padł po jeździe na gazie? Wymiana wtrysków na BRC Sequent? Jaki byłby to koszt orientacyjnie?

Pozdrawiam

Napisano

> Podejrzewam,że tak, ale tej wiedzy nie posiadam. Alaska to aż takie badziewie? Może to jest powód,

> dla którego właściciel chce sprzedać auto po 2 latach użytkowania go z instalacją. Gwarancja

> się skończyła i nie chce dokładać do auta? Gdyby moje podejrzenia co do instalki sie

> potwierdziły to co poradziłbyś, aby zrobić, by silnik nie padł po jeździe na gazie? Wymiana

> wtrysków na BRC Sequent? Jaki byłby to koszt orientacyjnie?

> Pozdrawiam

Alaska nie jest badziewiem, po prostu jest za slaba do tego silnika.

Nie napisales jakie waldemary siedza w tym samochodzie, ale podejrzewam ze czerwone. Napisano juz o nich epopeje smile.gif Nie sa one zbyt trwale, ale z drugiej strony sa tanie jak barszcz.

Na Twoim miejscu jesli zestaw jezdzi, to nic bym nie ruszal - chociaz jesli siedzi tam alaska - to nigdy nie bedzie dobrze trzymac cisnienia.

Podjedz do gazownika i niech zobaczy instalacje - mozliwe ze wsadzono tomasetto arctic - ten juz sobie powinien radzic.

Btw: silnik nie pada od jazdy na gazie - urban legend smile.gif po prostu im lepsza instalacja, tym wiekszy komfort jej uzytkowania smile.gif

Napisano

Jaki jest kontroler instalacji LPG, bo piszesz tylko o wtryskiwaczach i reduktorze?

Gdybyś miał kupować auto z zamiarem wymiany kompletnej instalacji, to lepiej kup sobie wóz niezagazowany (będzie tańszy) i załóż po prostu dobry komplet.

W swoim aucie mam bliźniaczy silnik do tego, o którym wspominasz i jeśli chodzi o współpracę z LPG, to nie powinno z nim być żadnych problemów.

Napisano

Co to znaczy nie ma prawa dobrze chodzić?

Pytam z ciekawości bo mi właśnie niedawno taki zestaw założył gaziarz (czerwone Valteki i alaska) ro silnika renault 1.4 16V.

Czym będzie się objawiało takie złe działanie? Osiągi? Spalanie?

Napisano

> Co to znaczy nie ma prawa dobrze chodzić?

> Pytam z ciekawości bo mi właśnie niedawno taki zestaw założył gaziarz (czerwone Valteki i alaska)

> ro silnika renault 1.4 16V.

> Czym będzie się objawiało takie złe działanie? Osiągi? Spalanie?

Powiem Ci tak. Miałem i Valteki i Magic Jety i wszystko niby było ok ale jak założyłem Hana H2000 to dopiero teraz jeździ na lpg jak na benzynie.

Napisano

Czyli różnica jest w osiągach, tak?

No to z tym jestem w stanie się pogodzić... Teraz kasę miałem tylko na najtańszą instalację zresztą autko ma całkiem żwawy silnik i na gazie też się dobrze zbiera...

Napisano

> Co Wy na to?

To jest zestaw, który 4/5 gazowników poleca do każdego auta, każdego silnika - każdej mocy i pojemności.

Może dlatego, że w każdym działa tak samo - źle, ale ma podstawową zaletę - jest tani.

Załóż od razu, że do wymiany jest reduktor i wtryski, elektronika pewnie "obleci".

Napisano

> Czyli różnica jest w osiągach, tak?

Nie tylko.

Po prostu precyzja podawania paliwa przez ten zestaw jest żadna - czyli auto może palić b.dużo, może wypluwać check'a, może wypalić zawory itp....

Napisano

> Co to znaczy nie ma prawa dobrze chodzić?

> Pytam z ciekawości bo mi właśnie niedawno taki zestaw założył gaziarz (czerwone Valteki i alaska)

> ro silnika renault 1.4 16V.

> Czym będzie się objawiało takie złe działanie? Osiągi? Spalanie?

To znaczy że producent wypisuje herezje o stabilności dla silników o mocy do 150KM a w rzeczywistości stabilnie działa dla mocy do 90KM, ten reduktor nie jest zły. Moim zdaniem reduktor powinien być dobierany z zapasem a nie z niedoborem mocy, ten reduktor pakują instalatorzy zarówno do ~60KM silników jak i do ~100KM a wtedy jak trzeba depnąć to wychodzą jego niedomagania i opinie że gaz to zuoooooo! :D

Napisano

No patrzcie, a u mnie w Pikusiu chodzi od 4 lat z tą alaską. smile.gif A silnik dokładnie 1,8i 16V 117KW. Regulacja Staga przez laptopa, filtry sobie sam wymieniam. Wtryski szare Valteki... smile.gif

Napisano

> No patrzcie, a u mnie w Pikusiu chodzi od 4 lat z tą alaską. A silnik dokładnie 1,8i 16V 117KW.

> Regulacja Staga przez laptopa, filtry sobie sam wymieniam. Wtryski szare Valteki...

A kto powiedział że nie będzie chodzić? Obstawiam że do 4000rpm z ciśnieniem wyrabia a potem leci na ryj...

Napisano

> No patrzcie, a u mnie w Pikusiu chodzi od 4 lat z tą alaską. A silnik dokładnie 1,8i 16V 117KW.

> Regulacja Staga przez laptopa, filtry sobie sam wymieniam. Wtryski szare Valteki...

A jakie masz cisnienie gazu przy 6 tys obrotow ? smile.gif

Napisano

> A kto powiedział że nie będzie chodzić? Obstawiam że do 4000rpm z ciśnieniem wyrabia a potem leci

> na ryj...

Nie mam obrotomierza. smile.gif A tak na poważnie - przy dynamicznym wyprzedzaniu, np. na trzecim biegu, jeszcze nigdy nie przełączyło na benzynę, więc dla mnie wszystko jest OK. smile.gif

Napisano

> Nie mam obrotomierza. A tak na poważnie - przy dynamicznym wyprzedzaniu, np. na trzecim biegu,

> jeszcze nigdy nie przełączyło na benzynę, więc dla mnie wszystko jest OK.

Bo gazownik montujący ten zestaw do wszystkiego co się rusza ustawia minimalne ciśnienie gazu np na 0,2 bara i jak Ci wtedy ma przełączyć? Ale co na ubogiej mieszance jedziesz to Twoje smile.gif

Napisano

> Nie mam obrotomierza. A tak na poważnie - przy dynamicznym wyprzedzaniu, np. na trzecim biegu,

To ja nie wiem jak to u Ciebie dziala ...

U mnie w punciaku 1,2 16V 80KM niniejszy reduktor ma na jalowym ustawione cisnienie 1,13-1,16, zeby przy maksymalnym bucie spadalo w okolice 1,0 - 1,05.

Nie wyobrazam sobie mozliwosci dzialania tego reduktora w aucie powyzej 90 KM.

Napisano

Ja dzisiaj z ciekawości dociągnąłem swojego do odcięcia i nie przełączył się na benzynę i cały czas równo ciągnął.

Silnik ma 98 KM.

Nie dyskutuje że na innych podzespołach nie byłoby lepiej ale te też dają radę.

Napisano

> Bo gazownik montujący ten zestaw do wszystkiego co się rusza ustawia minimalne ciśnienie gazu np na

> 0,2 bara i jak Ci wtedy ma przełączyć? Ale co na ubogiej mieszance jedziesz to Twoje

Hmmm.... Ja swoją instalkę sam reguluję, podłączając do lapka. I na pewno nie mam takiego niskiego ciśnienia ustawionego. Zdaje się że mam 0,8.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.