Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polerka reflektorów, pozostały cienie / zacieki

Featured Replies

Napisano

Witam, polerowałem u siebie reflektory (Astra G, orginał hella). Użyłem papierów wodnych 1000-1200-1500-2000, a na koniec pasta lekkościerna. Pozostały mi takie jakby zacieki albo cienie (ciężko to nazwać) po zewnętrznej stronie reflektora. Dwa razy ścierałem papierem po polerce i nawet w jej trakcie widać podłużne plamy albo kręgi które są bardziej przejrzyste od reszty lampy.. Coś jak tutaj na zdjęciu u kolegi z forum Astry po lewej stronie lampy z tym że reszta u mnie jest przejrzysta ok.gif

KLIK

Dodam ,że miejsca jaśniejsze podczas ścierania papierem są identycznego odcienia jak reszta lampy, a po wyschnięciu odrazu robią się jaśniejsze / mniej mleczne / bardziej przejrzyste .

Użyć grubszego papieru? Poradźcie coś 20.GIF

Pozdrawiam

Napisano

Jaka pasta i czym aplikowana ?? bo tutaj moze byc klucz do sukcesu..

Napisano

> Witam, polerowałem u siebie reflektory (Astra G, orginał hella). Użyłem papierów wodnych

> 1000-1200-1500-2000, a na koniec pasta lekkościerna. Pozostały mi takie jakby zacieki albo

> cienie (ciężko to nazwać) po zewnętrznej stronie reflektora. Dwa razy ścierałem papierem po

> polerce i nawet w jej trakcie widać podłużne plamy albo kręgi które są bardziej przejrzyste od

> reszty lampy.. Coś jak tutaj na zdjęciu u kolegi z forum Astry po lewej stronie lampy z tym że

> reszta u mnie jest przejrzysta

> KLIK

> Dodam ,że miejsca jaśniejsze podczas ścierania papierem są identycznego odcienia jak reszta lampy,

> a po wyschnięciu odrazu robią się jaśniejsze / mniej mleczne / bardziej przejrzyste .

> Użyć grubszego papieru? Poradźcie coś

> Pozdrawiam

Pewnie lama z polikarbonu. PC ciężko się poleruje bo jest Twardy (niestety) Te smugi mogą być nierównomiernym plastikiem (coś z procesu wtrysku), i jak zdjąłeś warstwę zewnętrzną to teraz to widać. Niech się wypowie ktoś, kto takie coś zwalczył.

Napisano

> Witam, polerowałem u siebie reflektory (Astra G, orginał hella).

Wrzuć zdjęcia swojej lampy, bo tak to nie wiadomo o czym rozmawiamy. Jak skończyłeś na papierze 2000 uzyskując równomierną satynową prawie przeźroczystą powierzchnię, to szoruj pastą do efektu nówki. Jak nie, to prawdopodobnie masz 10-cio letnie lampy pożółkłe i spękane, co dla poliwęglanowych kloszy stanowi techniczno optyczna śmierć. Mogłeś zostawić tak jak było - świeciły dobrze bo te zmatowienia nie mają wpływu na snop światła. Przeglądy też takie lampy przechodzą bez problemu. Jak zacząłeś całą zabawę dla poprawy estetyki samochodu, to teraz pozostaje tylko kupno nowych lamp i raczej niech nie będą to tak zwane "zamienniki" depo czy inne srepo, chociaż czasem pasują same klosze i jak się je uda oddzielić od reszty, to zamontowane do fabrycznych lamp dają efekt.

Napisano
  • Autor

Raczej chciałem poprawić estetykę. Nie były żółte, miały sporo odprysków i dużo rys. Chyba ktoś do mycia reflektorów używał szmaty z piachem wink.gif Lampę matuję w całości, a po wyschnięciu robią się jaśniejsze placki (reszta powierzchni jest matowa jak być powinna) które pozostają do samego końca-polerki pastą. Nie da się tego zmatowić jak reszty reflektora w efekcie na końcu te właśnie zmatowienia są jaśniejsze i bardziej przejrzyste od reszty powierzchni.

Napisano
  • Autor

Pasty niedrogie, ale używałem różnych firm. Autoland, K2 itp. Do reflektorów ponoć wystarczające. Ręcznie aplikowane

Napisano

> Pasty niedrogie, ale używałem różnych firm. Autoland, K2 itp. Do reflektorów ponoć wystarczające.

> Ręcznie aplikowane

masz 3 możliwości:

1. Wypolerować jeszcze raz, ale spróbować jakiejś pasty z wyższej półki, przeznaczonej do poliwęglanu

2. Spróbować zamaskować nierówności przy użyciu np. Meg's plastrx, a na to wos, żeby dłużej zachować efekt.

3. Kupić nowe lapmy.

Napisano

Jak masz mozliwość weź jeszcze papierem 2500 na mokro i po tym pastą lekko ścierna maszynowo na wolnych obrotach najlepiej bo ręcznie to sie zajedziesz nim efekt będzie

Napisano

> 2. Spróbować zamaskować nierówności przy użyciu np. Meg's plastrx, a na to wos, żeby dłużej

> zachować efekt.

Obawiam się, że nie jest to problem z użyciem taniego preparatu i że droższy niewiele pomoże frown.gif

Ja obstawiam problem z plastikiem...

Napisano
  • Autor

W najbliższym czasie spróbuje jeszcze raz ale zacznę od papieru 800 wink.gif Zobaczymy czy coś pomoże. Jeśli mój kalkulator coś uchwyci to wrzucę fotkę jak to wygląda na dzień dzisiejszy ok.gif

Napisano
  • Autor

> 2. Spróbować zamaskować nierówności przy użyciu np. Meg's

Nierówności brak ok.gif Klosz jest gładki jak pupcia niemowlęcia. Tylko te smugi nadal pozostają crazy.gif

Napisano

IMHO częściowo usunąłeś z klosza warstwę ochronną (rodzaj lakieru chyba) - stąd różnica w przezroczystości między miejscami, gdzie owa warstwa jeszcze jest a tymi, gdzie jest usunięta. Przynajmniej w autach DU i wielu innych koreańcach tak to wygląda.

Napisano

> IMHO częściowo usunąłeś z klosza warstwę ochronną (rodzaj lakieru chyba) - stąd różnica w

> przezroczystości między miejscami, gdzie owa warstwa jeszcze jest a tymi, gdzie jest usunięta.

> Przynajmniej w autach DU i wielu innych koreańcach tak to wygląda.

No i niestety na to samo dziś stawiałem icon_rolleyes.gif Jak będziesz polerował po raz kolejny to spróbujemy jeszcze moimi pastami smile.gif (może nie są to Meg's plastx ale firma się zgadza hehe.gif )

Napisano

ręcznie tego nie dopolerujesz ok.gif jednym z istotnych elementów polerowania jest temperatura a tego szmatką nie osiągniesz ok.gif tylko maszyną i pastą dużo ostrzejsza od k2 mozna to zrobić ...

oddaj do warsztatu , i nie rób tego więcej sam , jeśli nie masz wiedzy w temacie ok.gif

Napisano

Polerowałem swoje lampy w Cougarze i efekt był podobny.

Znalazłem w domu nakładkę do wiertarki do mocowania papieru ściernego.

Zamontowałem tam kawałek filcu, i tak przepolerowałem lampę.

Wyglądała jak nówka. ok.gif

W przypadku moich lamp, ręką nie dało się tego zrobić dobrze.

edit:

A te "plamy" o których mówisz to imo warstwa ochronna lakieru.

Na środku bardziej tarłeś papierem ściernym. ok.gif

Napisano

> to widać. Niech się wypowie ktoś, kto takie coś zwalczył.

Miałem to samo na moich lampach.

O ile lampa jest z tego samego materiału co moja (!), to są to miejsca które zostały za mało potraktowane papierem ściernym.

U mnie wystarczyło powtórzyć operację i było ok.

Te lampy mają na górze jakąś warstwę ochronną, jakby lakieru.

Napisano

Wrzuć na youtube frazę:

headlight renew doctor

i popatrz, jak to się robi.

Napisano

> Wrzuć na youtube frazę:

> headlight renew doctor

> i popatrz, jak to się robi.

Na końcu czym on spryskuje te reflektory? (nie mam dźwięku w pracy)

Napisano

> Na końcu czym on spryskuje te reflektory? (nie mam dźwięku w pracy)

Do tego dźwięk nie jest potrzebny.

Wrzuć w google zlepek słów:

headlightrenewdoctor

i popatrz, ile to kosztuje zlosnik.gif

Napisano

Ja robiłem w Focusie tak:

- papier wodny 800

- papier wodny 1000

- papier wodny 2500

To wszystko powyzej ręcznie.

Poźniej pasta tempo + nakładka na wiertarkę z gąbką polerską (oczywiscie nie za duze obroty).

Efekt jak ponizej, utrzymuje się juz tak 2 miesiąc od polerowanie więc jest dobrze zlosnik.gif

14248508e38c3982med.jpg

Ręcznie wydaje mi się ze nie ma się co zabierać za polerkę końcową.

Napisano
  • Autor

Wrzucam fotki.

Podczas pracy z papierem wodnym już widać jasne cienie u góry reflektora i na dole gdzieś na granicy świateł drogowych/mijania.

5c18ec79456f56f6med.jpg

A tu po polerce. Trzeba się przyjrzeć w róg reflektora.

fbba154c41e8ece1med.jpg

389d679b25602a4emed.jpg

Sorki za jakość. Robione kalkulatorem crazy.gif

Napisano

Ja w swojej astrze też miałem do spolerowania jeden reflektor. Był matowy, nieco pożółkły - ogólnie brzydki. Zacząłem od papierów wodnych 1000, potem 2000 i na koniec pasta tempo i mechaniczna polerka na średnich obrotach.

Po zabiegu lampa jak ze sklepu.

Myślę, że u Ciebie problem leży w ostatecznej polerce. Jak ja próbowałem za pierwszym podejściem tylko ręcznie to wyglądało to gorzej niż przed zabraniem się do pracy.

Napisano
  • Autor

Kupiłem pada na wiertarkę do tego lepsza pasta i z pomocą Rafała dałem radę ok.gif Reflektory wyglądają o niebo lepiej wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.