Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] falujące wolne obroty

Featured Replies

Napisano

Witam. Od pewnego czasu zauważyłem i usłyszałem, że na wolnych obrotach mój silnik nie chodzi zbyt równo. Minimalnie zwalnia i przyspiesza. Idealnie obrazuje to ten filmik ->

Co to może być? Czy można z tym jeździć? Jakoś mi to nie przeszkadza za bardzo. Poza tym silnik pracuje elegancko.

POZDRAWIAM

Napisano

Mam to samo u siebie, u rodziców w astrze też się tak dzieje. Żadnych skutków ubocznych nie zauważyłem..

Napisano

Myślę, że z obrotami jest ok, natomiast bardziej mnie zastanowiły te pulsujące kontrolki, nie wiem jak w H, ale w Fce jak mi się tak działo, to kończył się regulator napięcia (szczotki) w alternatorze, ale to tylko moja sugestia coby sprawdzić, bo paznokci za to sobie obciąć nie dam wink.gif

Napisano
  • Autor

> Myślę, że z obrotami jest ok,

Oj chyba nie, bo tego wcześniej nie było, a teraz zdarza się sporadycznie ale chyba co raz częściej.

> natomiast bardziej mnie zastanowiły te pulsujące kontrolki,

Filmik jest "pożyczony" z YouTube więc akurat tą kwestią nie muszą się Koledzy zajmować smile.gif

Napisano

Winny może być powoli kończący się czujnik położenia wału lub alternator.

Napisano

> Winny może być powoli kończący się czujnik położenia wału lub alternator.

alternator padł. Został wymieniony i dalej się tak dzieje.

Napisano
  • Autor

Gdzieś w necie wyczytałem, że może to być wina zaworu regulującego ciśnienie w szynie commonrail. Co Wy na to??

Napisano

U mnie w Astrze H też się tak dzieje cały czas(nawet gdy jadę widzę,że ta wskazówka się minimalnie rusza) ,ale zauważyłem,że gdy pada deszcz to przestaje tak ta wskazówka chodzić od obrotomierza na wolnych obrotach i stoi cały czas wtedy w miejscu wink.gif Ale co by miał deszcz do tego to nie wiem icon_eek.gif

Napisano

> Ale co by miał deszcz do tego to nie wiem

Brak dobrego styku, który wilgoć polepsza.

Napisano

> Gdzieś w necie wyczytałem, że może to być wina zaworu regulującego ciśnienie w szynie commonrail.

> Co Wy na to??

A my na to jak na lato.

Podłącz op-coma i zobacz jak faluje ci MPa na CR - u Ojca (z17dtr) skacze z optymalnych chyba 22Mpa do czasami 16 MPa i potrafi zgasnąć.

Winny jest zawór SCV na pompie wysokiego ciśnienia.

Problem narasta zimą (gaśnięcia) i prawie zanika latem.

U mnie w z17dtj też lekko falują, ale ciśnienie na CR waha się pomiędzy 24a20

Napisano

w DTH mam podobnie. moze nie tak czesto bardziej plynnie mysle i mam ciut wieksze wychylenia grinser006.gif mysle ze TTTM grinser006.gif

Napisano

To ja się podepnę do tego tematu, u mnie zawsze po odpaleniu zimnego silnika i ruszeniu przy zmianie biegu na II jak wcisnę sprzęgło to obroty skaczą na ponad 1tys, odmy i przepustnice wyczyściłem, fakt ze była zasyfiona ale to nie pomogło co jeszcze sprawdzić? diagnostyka komputerowa żadnych błędów nie pokazuje.

Napisano
  • Autor

> Podłącz op-coma i zobacz jak faluje ci MPa na CR

Sam nie mam, jak tylko dorwę znajomego z ASO to mi może podepnie i zobaczymy co się dzieje.

PS Teraz mi się przypomniało, że kiedyś wyskoczyło mi:

ECN 009366 - Common Rail pressure is to high

Teraz to zaczyna mieć sens.

Napisano

> Sam nie mam, jak tylko dorwę znajomego z ASO to mi może podepnie i zobaczymy co się dzieje.

> PS Teraz mi się przypomniało, że kiedyś wyskoczyło mi:

> ECN 009366 - Common Rail pressure is to high

> Teraz to zaczyna mieć sens.

normalna rzecz w 1.7. zawor na pompie

Napisano
  • Autor

> normalna rzecz w 1.7. zawor na pompie

A Kolega podpowie wiele taka atrakcja kosztuje?? I czy sam dam radę to ustrojstwo wymienić??

Napisano

> A Kolega podpowie wiele taka atrakcja kosztuje?? I czy sam dam radę to ustrojstwo wymienić??

zawor w zaleznosci od pompy 400-700 pln. wymiana prosta tylko z dojsciem nieciekawie.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam. Również w mojej astrze h mam zawór scv do wymiany. Mam jednak problem z jego identyfikacją. Czy któś móglby mi podpowiedzieć jakie on ma oznaczenie, gdyż w sklepach nie mogą dojść po numerze pompy. Mój silnik to z17dtr, nr pompy 294000-0501. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam. Jacek

Napisano
  • Autor

Rozwiązałem problem zlosnik.gif

Szczęście i przypadek sprawiły, że pewnego dnia zauważyłem plamkę oleju w garażu. Na oko jak złotówka. Pojawiła się raz, drugi. Pojechałem do mechanika i okazało się, że kapie z rury prowadzącej powietrze z turbo do intercoolera. Na zgięciu przy intercoolerze powstało małe pęknięcie/przetarcie, dosłownie 5mm. Po wymianie (używka za 150zł) silnik chodzi jak szwajcarski zegarek. No może delikatnie jeszcze czasem zafaluje ale ja jestem teraz bardzo wyczulony na falowanie i pewnie mi się wydaje.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.