Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z rejestracją Focusa. PILNA sprawa. Pomocy!!

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam problem z zarejestrowaniem mojego focusa.

Kupiłem auto sprowadzone z Niemiec od handlarza w Polsce. Ów handlarz zrobił wszystkie opłaty i tłumaczenia, mi pozostało tylko iść do wydziału komunikacji wypełnić wniosek o rejestrację i złożyć pozostałe dokumenty..

Sprzedawca auta prowadzi działalność gospodarczą, więc wystawił mi Fakturę VAT - Marża. W Wydziale Komunikacji powiedzieli mi, że na fakturze potrzebna jest informacja o kwocie akcyzy. Regułka w stylu: "W tym akcyza [kwota]". Bez tego nie zarejestrują mi auta.

Niezorientowany w przepisach dzwonię do handlarza i pytam co z tym fantem. Ten stwierdził, że przepisy nie wymagają takiego wpisu na fakturze i jeżeli nie podali mi na to żadnej podstawy prawnej, to nie muszę tego mieć.

Czy WK sprawdza kwotę akcyzy w Urzędzie Celnym?? Po co im to??

Co mam robić? WK nie chce mi zarejestrować Focusa, a handlarz nie poprawi (nie wystawi nowej, nie zrobi korekty) faktury :/

Proszę o pomoc!

Napisano

> Witam. Mam problem z zarejestrowaniem mojego focusa.

> Kupiłem auto sprowadzone z Niemiec od handlarza w Polsce. Ów handlarz zrobił wszystkie opłaty i

> tłumaczenia, mi pozostało tylko iść do wydziału komunikacji wypełnić wniosek o rejestrację i

> złożyć pozostałe dokumenty..

> Sprzedawca auta prowadzi działalność gospodarczą, więc wystawił mi Fakturę VAT - Marża. W Wydziale

> Komunikacji powiedzieli mi, że na fakturze potrzebna jest informacja o kwocie akcyzy. Regułka

> w stylu: "W tym akcyza [kwota]". Bez tego nie zarejestrują mi auta.

> Niezorientowany w przepisach dzwonię do handlarza i pytam co z tym fantem. Ten stwierdził, że

> przepisy nie wymagają takiego wpisu na fakturze i jeżeli nie podali mi na to żadnej podstawy

> prawnej, to nie muszę tego mieć.

> Czy WK sprawdza kwotę akcyzy w Urzędzie Celnym?? Po co im to??

> Co mam robić? WK nie chce mi zarejestrować Focusa, a handlarz nie poprawi (nie wystawi nowej, nie

> zrobi korekty) faktury :/

> Proszę o pomoc!

zapytaj tutaj...

Napisano

> Witam. Mam problem z zarejestrowaniem mojego focusa.

> Kupiłem auto sprowadzone z Niemiec od handlarza w Polsce. Ów handlarz zrobił wszystkie opłaty i

> tłumaczenia, mi pozostało tylko iść do wydziału komunikacji wypełnić wniosek o rejestrację i

> złożyć pozostałe dokumenty..

> Sprzedawca auta prowadzi działalność gospodarczą, więc wystawił mi Fakturę VAT - Marża. W Wydziale

> Komunikacji powiedzieli mi, że na fakturze potrzebna jest informacja o kwocie akcyzy. Regułka

> w stylu: "W tym akcyza [kwota]". Bez tego nie zarejestrują mi auta.

> Niezorientowany w przepisach dzwonię do handlarza i pytam co z tym fantem. Ten stwierdził, że

> przepisy nie wymagają takiego wpisu na fakturze i jeżeli nie podali mi na to żadnej podstawy

> prawnej, to nie muszę tego mieć.

> Czy WK sprawdza kwotę akcyzy w Urzędzie Celnym?? Po co im to??

> Co mam robić? WK nie chce mi zarejestrować Focusa, a handlarz nie poprawi (nie wystawi nowej, nie

> Proszę o pomoc!

O wpisie na fakturze to pierwsze słyszę ale handlarz powinien dać Ci zaświadczenie z UC o wysokości akcyzy iże została zapłacona. Na tej podstawie powinni zarejestrować auto.

Napisano
  • Autor

> Z tego co pamiętam, powinieneś mieć osobny kwit o opłaconej akcyzie.

Mam "Dokument potwierdzający zapłatę akcyzy na terytorium kraju od nabytego wewnątrzwspólnotowo samochodu osobowego niezarejestrowanego wcześniej na terytorium kraju", ale w WK powiedzieli, że oprócz tego muszę mieć na fakturze wpisaną kwotę akcyzy.

Napisano

> Mam "Dokument potwierdzający zapłatę akcyzy na terytorium kraju od nabytego wewnątrzwspólnotowo

> samochodu osobowego niezarejestrowanego wcześniej na terytorium kraju", ale w WK powiedzieli,

> że oprócz tego muszę mieć na fakturze wpisaną kwotę akcyzy.

Bzdura, rejestrowałem w zeszłym miesiącu i takiego wpisu nie było na fakturze.

Napisano
  • Autor

> dokumenty wymagane przy rejestracji sprowadzonego

Czyli handlarz powinien mi wystawić fakturę z wykazaną kwotą akcyzy. Czy mogę go jakoś zmusić?? :/

Napisano
  • Autor

> Bzdura, rejestrowałem w zeszłym miesiącu i takiego wpisu nie było na fakturze.

Myślałem, że ten wpis na fakturze to wymysł pani w okienku, ale rozmawiałem z samym naczelnikiem WK i on potwierdził, że muszę to mieć.

Napisano

> O wpisie na fakturze to pierwsze słyszę ale handlarz powinien dać Ci zaświadczenie z UC o wysokości

> akcyzy iże została zapłacona. Na tej podstawie powinni zarejestrować auto.

Na zaświadczeniu o opłaceniu akcyzy nie ma żadnego wpisu o jej wysokości.

To tylko informacja że została zapłacona.

Sam dopiero rejestrowałem auto (ale umowa k/s), i w WK nikt czegoś takiego nie chciał.

Co innego w US - tak babka wzięła ode mnie potwierdzenie przelewu do izby celnej. ok.gif

Napisano

> Myślałem, że ten wpis na fakturze to wymysł pani w okienku, ale rozmawiałem z samym naczelnikiem WK

> i on potwierdził, że muszę to mieć.

Ja nie miałem, bo facet opłacał akcyzę po zakupie auta. Jedyne co przychodzi do głowy, to tak jak powiedział sprzedawca - zapytać o podstawę prawną.

Napisano

> Czyli handlarz powinien mi wystawić fakturę z wykazaną kwotą akcyzy. Czy mogę go jakoś zmusić?? :/

A gdzie tam masz coś takiego napisane ??

Napisano
  • Autor

> A gdzie tam masz coś takiego napisane ??

Punkt 11.

Tylko tam jest napisane albo dokument potwierdzający zapłatę akcyzy (to mam) albo faktura z wykazaną kwotą akcyzy. Jeżeli dobrze rozumiem to nie potrzeba obu jednocześnie.

Czyli to w moim WK po prostu się czepiają?

Napisano

> Punkt 11.

> Tylko tam jest napisane albo dokument potwierdzający zapłatę akcyzy (to mam) albo faktura z

> wykazaną kwotą akcyzy. Jeżeli dobrze rozumiem to nie potrzeba obu jednocześnie.

> Czyli to w moim WK po prostu się czepiają?

Dokładnie ... potrzeba albo jedno albo drugie !!

11. Jeżeli pojazd został sprowadzony z terytorium państwa członkowskiego Wspólnoty Europejskiej:

dokument potwierdzający zapłatę akcyzy na terytorium kraju albo dokument potwierdzający brak obowiązku zapłaty akcyzy na terytorium kraju albo zaświadczenie stwierdzające zwolnienie od akcyzy, jeżeli samochód osobowy został sprowadzony z terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej i jest rejestrowany po raz pierwszy LUB faktura z wykazaną kwotą akcyzy.

Napisano

> Myślałem, że ten wpis na fakturze to wymysł pani w okienku, ale rozmawiałem z samym naczelnikiem WK

Wydrukuj im kawałek ustawy , która o tym mowi i im wręcz. Jeśli sie im nie spodoba, proś o o pismo wraz z podstawa prawna dlaczego nie, mysle że zmiękną.

Napisano

> Co mam robić? WK nie chce mi zarejestrować Focusa, a

skladasz w WK podanie o rejstracje (na dziennik) z dokumentami, ktore masz. jezeli nie chca przyjac - wzywasz policje i skladasz ... W ciagu 7 dni MUSZA wydac decyzje - ciekawe czy sprobuja odmowna zlosnik.gif Przy skladaniu papierow proponuje nadmienic, ze jakiekolwiek przeciaganie sprawy czy bezprawna odmowa rejestracji spowoduje powiadomienie prokuratury o uniemozliwieniu korzystania z Twojej wlasnosci.

> handlarz nie poprawi (nie wystawi nowej, nie

i nie musi - kwota akcyzy jak i kwota za ktora kupil auto podlega tajemnicy handlowej. Do rejestracji wystarcza potwierdzenie oplacenia akcyzy.

M.

Napisano

> Czyli handlarz powinien mi wystawić fakturę z wykazaną kwotą akcyzy. Czy mogę go jakoś zmusić?? :/

Jeśli masz papier z UC o zapłacie akcyzy to to wystarcza, nie wiem czemu "pani Krysia" z okienka upiera się o fakturę z adnotacją. Poproś kierownika i z rozporządzeniem w ręku poproś o wskazanie nakazu faktury z adnotacja przy posiadaniu papieru UC. Zawsze możesz żądać przyjęcia wniosku zgodnie z KPA i zapowiedzieć odwołanie w przypadku wydania decyzji odmownej rejestracji pojazdu.

Napisano

A Ty powiedz, że nie musisz bo tak jest napisane w rozporządzeniu i tak jak pisałem - nie mogą odmówić przyjęcia wniosku. Mogą wydać decyzję odmowną, na którą przysługuje odwołanie zgodnie z opisem w pouczeniu.

Napisano

> skladasz w WK podanie o rejstracje (na dziennik) z dokumentami, ktore masz. jezeli nie chca przyjac

> - wzywasz policje i skladasz ... W ciagu 7 dni MUSZA wydac decyzje - ciekawe czy sprobuja

> odmowna Przy skladaniu papierow proponuje nadmienic, ze jakiekolwiek przeciaganie sprawy czy

> bezprawna odmowa rejestracji spowoduje powiadomienie prokuratury o uniemozliwieniu korzystania

> z Twojej wlasnosci.

Jest paragraf o działaniu urzędnika na szkodę interesu prywatnego

Napisano
  • Autor

Focus zarejestrowany :D Znajomy znajomego pomógł, zdobyłem tą kwotę akcyzy (tak żeby mieć święty spokój). Podobno NIEDAWNO jakieś przepisy się zmieniły i WK ma prawo żądać na F-rze VAT-Marża kwoty akcyzy.. podobno. Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.

Napisano

> Focus zarejestrowany :D Znajomy znajomego pomógł, zdobyłem tą kwotę akcyzy (tak żeby mieć święty

> spokój). Podobno NIEDAWNO jakieś przepisy się zmieniły i WK ma prawo żądać na F-rze VAT-Marża

> kwoty akcyzy.. podobno. Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.

W połowie sierpnia rejestrowałem i papier z UC wystarczył.

Napisano

> W połowie sierpnia rejestrowałem i papier z UC wystarczył.

A ja we Wrześniu i też wystarczył.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.