Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

egzamin teoretyczny - pytanie o pytanie :)

Featured Replies

Napisano

w bazie pytań egzaminacyjnych jest pytanie o długość jakiej nie może przekroczyć zespół pojazdów złożony z motocykla i przyczepy i dostępne odpowiedzi są: 3m, 4m, 5m.

W PoRD w art. 62 ust 4a pkt 2 jest informacja, że taki zespół nie może przekroczyć 4m - i gitara.

W testach online prawidłowymi odpowiedziami są 4 i 5m. W sumie logiczne bo skoro dł nie może przekroczyć 4m to tym bardziej 5. Tymczasem w bazie pytań dostępnej na stronie warszawskiego WORD (pytanie A080 str 167) de facto podlinkowanej ze strony ministerstwa infrastruktury prawidłową odpowiedzią jest tylko 4m... niewiem.gif

spotkał się ktoś z tym pytaniem na egzaminie? jaka powinna być poprawna odpowiedź? hmm.gif

Napisano

> w bazie pytań egzaminacyjnych jest pytanie o długość jakiej nie może przekroczyć zespół pojazdów

> złożony z motocykla i przyczepy i dostępne odpowiedzi są: 3m, 4m, 5m.

> W PoRD w art. 62 ust 4a pkt 2 jest informacja, że taki zespół nie może przekroczyć 4m - i gitara.

> W testach online prawidłowymi odpowiedziami są 4 i 5m. W sumie logiczne bo skoro dł nie może

> przekroczyć 4m to tym bardziej 5. Tymczasem w bazie pytań dostępnej na stronie warszawskiego

> WORD (pytanie A080 str 167) de facto podlinkowanej ze strony ministerstwa infrastruktury

> prawidłową odpowiedzią jest tylko 4m...

> spotkał się ktoś z tym pytaniem na egzaminie? jaka powinna być poprawna odpowiedź?

Krzyżyk przy B i C - w druku jest błąd.

Napisano

Miałem to na egzaminie, tylko jedna odpowiedź jest prawidłowa. Też miałem wątpliwości bo na płycie z testami z Grupy Image prawidłowe były dwie, jednak po aktualizacji programu przez internet została tylko jedna prawidłowa odpowiedź.

ps. Zdawałem w sierpniu.

W necie wszędzie wychodzi że poprawne jest BiC - także nie wiem już o co chodzi. Spadam do jamki.

Napisano

Poważnie ? - taką odpowiedź wypluło w wynikach po egzaminie ?

Do tej pory wszyscy zaznaczali B i C jak programach (również płatnych) do nauki.

Chociaż wydruk z bazy pytań z MI powinien być pewny...

Napisano

Poważnie. Jak pisałem wcześniej miałem program z Grupy Image i tam były też dwie prawidłowe odpowiedzi,lecz po aktualizacji została tylko B.

Napisano
  • Autor

> Poważnie. Jak pisałem wcześniej miałem program z Grupy Image i tam były też dwie prawidłowe

> odpowiedzi,lecz po aktualizacji została tylko B.

ale na egzaminie zaznaczyłeś tylko B i była to poprawna odpowiedź?

Napisano

> ale na egzaminie zaznaczyłeś tylko B i była to poprawna odpowiedź?

Tak, zaznaczyłem tylko B, nie miałem żadnych błędów.

ps. Zdawałem na Odlewniczej

Napisano

Witam.

Przeklikałem kilka razy test na kat.A, i dwa pytania "rzuciły mi się w oczy", na które błędnie odpowiedziałem, a więc:

- czy szczelina między elektrodami świecy, świadczy o jej zużyciu ? Grubość mostka, kształt elektrody, ale odstęp ?

- pierwsza pomoc; na kursie na którym byłem, panowie z ratownictwa mówili, że nie należny starać się "wysłuchać" czy poszkodowany oddycha, tylko przykładamy policzek i patrzymy na klatkę. W odpowiedziach, poprawne jest " przykładanie ucha" dodatkowo, ale czy na pewno ?

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
który motocykl ma światła mijania włączone po włączeniu stacyjki (bez odpalenia)? 125?
Napisano

> Witam.

> Przeklikałem kilka razy test na kat.A, i dwa pytania "rzuciły mi się w oczy", na które błędnie

> odpowiedziałem, a więc:

> - czy szczelina między elektrodami świecy, świadczy o jej zużyciu ? Grubość mostka, kształt

> elektrody, ale odstęp ?

PJ kat A robiłem 18 lat temu, więc nie znam się na dzisiejszych testach hehe.gif ale IMO szczelina może świadczyć o zużyciu świecy - zbyt duża szczelina = wypalone elektrody wink.gif

Napisano

> który motocykl ma światła mijania włączone po włączeniu stacyjki (bez odpalenia)? 125?

wszystkie nowe? cbf125 chyba ma

Napisano

> który motocykl ma światła mijania włączone po włączeniu stacyjki (bez odpalenia)? 125?

Wydaje mi się, że Yamaha YBR 125 u mnie na kursie tak miała.

Napisano

W Warszawie zdajesz na YBR250, chyba, że ZAŻYCZYSZ sobie zdawania na Gienku 125.

YBR 125 jest tylko dla A1

Napisano

> - pierwsza pomoc; na kursie na którym byłem, panowie z ratownictwa mówili, że nie należny starać

> się "wysłuchać" czy poszkodowany oddycha, tylko przykładamy policzek i patrzymy na klatkę. W

> odpowiedziach, poprawne jest " przykładanie ucha" dodatkowo, ale czy na pewno ?

Nie wiem jakie masz odpowiedzi w testach .. ale bedac niedawno (z 2 tygodnie temu) na kursie ratownictwa .... ladowano nam do glowy, ze sprawdzanie czy poszkodowany oddycha psrawdza sie wlasnie przez przylozenie ucha do ust + polozenie dloni na brzuchu i dodatkowo patrzenie sie czy dlon sie podnosci i opada.

Tyle teorii i praktyki z zycia ..

co jest w testach ... nie mam pojecia.

Napisano
  • Autor

> W Warszawie zdajesz na YBR250, chyba, że ZAŻYCZYSZ sobie zdawania na Gienku 125.

> YBR 125 jest tylko dla A1

a nie jest tak, że zdajesz na tym co akurat egzaminatorzy przyprowadzą? Instruktor z kursu, mówiąc o Radarowej twierdził, że możesz trafić zarówno na 250 jak i 125 hmm.gif

stąd pytam o te światła bo już nie pamiętam frown.gif

Napisano

> Nie wiem jakie masz odpowiedzi w testach .. ale bedac niedawno (z 2 tygodnie temu) na kursie

> ratownictwa .... ladowano nam do glowy, ze sprawdzanie czy poszkodowany oddycha psrawdza sie

> wlasnie przez przylozenie ucha do ust + polozenie dloni na brzuchu i dodatkowo patrzenie sie

> czy dlon sie podnosci i opada.

> Tyle teorii i praktyki z zycia ..

> co jest w testach ... nie mam pojecia.

Szkoda ze nadal nauka sie ma nijak do zycia. Zajmuja sie pierdolami typu maksymalna dlugosc motocykla zamiast wazniejszymi sprawami jak naprzyklad bezpieczenstwo.

Zeby oficjalnie jezdzic to kurs przechodzilem i zdawalem 4 lata temu. Co prawda motocykl nie mial kierownicy "po drugej stronie" ale bylo dla mnie niesamomwitym przejsciem jak wygladaja kursy w innych krajach.

W przedostatni dzien instruktor powiedzial zeby sie trzymac tego co nas nauczyl i zdamy. A teraz nas zaczyna uczyc jak naprawde trzeba jezdzic zeby byc bezpiecznym dla siebie i otoczenia.

Na kursie ucza cie jak bezpiecznie otworzyc przepustnice i wkrecic silnik na obroty, jak bezpiecznie klasc sie w zakretach i jak bezpiecznie przeciskac sie miedzy samochodami w korku. Fundamentalne sprawy, za ktore oblewasz oblewasz egzamin a ktore obowiazuja na drogach na codzien.

Ale to pisze ja, ktory spotykam sie u ustepowaniem drogi w korkach. NIEZLICZONA ilosc razy jak stalem w korku to przy przeciskaniu sie, stojacy w korku radiowoz po prostu mie sie usunal a raz mialem nawet sytuacje ze otwarli mi okno i pomachali zebym jechal.

Niestety system szkolen w PL jeszcze jest nie z tej epoki

Napisano

> a nie jest tak, że zdajesz na tym co akurat egzaminatorzy przyprowadzą? Instruktor z kursu, mówiąc

> o Radarowej twierdził, że możesz trafić zarówno na 250 jak i 125

Bzdura.

Na A masz zdawać motocyklem "obsługującym" kat A, czyli pow 125 ccm lub pow 11kW.

Jak na C zdajesz to "może się Fabieda trafić"?

Proszsz Cię...

Na A masz YBR250, tu się światła zapalają po odpaleniu silnika, ew Gienka na życzenie - tu to nie wiem.

> stąd pytam o te światła bo już nie pamiętam

No jak nie działa, to odpalasz :-)

Napisano

> Bzdura.

> Na A masz zdawać motocyklem "obsługującym" kat A, czyli pow 125 ccm lub pow 11kW.

nie wiem jak w wawie, ale w WRC zdaje sie na TW125 i trafic mozesz co najwyzej w starszy model (gdzie trzeba wlaczyc mijania) albo nowszy (gdzie sie same wlaczaja)

wyboru nie masz - jezdzisz na tym co podstawia.

> Jak na C zdajesz to "może się Fabieda trafić"?

> Proszsz Cię...

ale technika jazdy motorem =125CC i wiekszym (np 250CC) rozni sie mniej niz technika jazdy kolosem conajmniej 2krotnie dluzszym niz egzaminacyjna panda wink.gif

> Na A masz YBR250, tu się światła zapalają po odpaleniu silnika, ew Gienka na życzenie - tu to nie

> wiem.

a jak akurat ktos bedzie mial pecha i dostanie nowke sztuke prosto z salonu - bo WORD wlasnie wymienil flote? to co?

> No jak nie działa, to odpalasz :-)

bo idea jest taka ze trzeba wiedziec ze maja byc wlaczone. Mnie nikt nie pytal gdzie sie wlacza, tylko kazali wlaczyc... przekrecilem stacyjke - nic, poszukalem hebla, pstryknalem i egzaminator poprosil o kolejny punkt z listy pytan wink.gif

Napisano

> ew Gienka na życzenie - tu to nie wiem.

...sie same nie zapalaja, trzeba pstryknac

Napisano

> a jak akurat ktos bedzie mial pecha i dostanie nowke sztuke prosto z salonu - bo WORD wlasnie

> wymienil flote? to co?

Zapisując się na egzamin WIESZ na co się zapisujesz.

Opcja zmiany w trakcie gry nie wchodzi w grę.

Przy zmianie floty masz deadline - "dziś do końca dnia zapisujemy na Jarisa, od jutra już tylko na fabiedę".

Każdy WORD informuje, na czym się zdaje.

> bo idea jest taka ze trzeba wiedziec ze maja byc wlaczone. Mnie nikt nie pytal gdzie sie wlacza,

> tylko kazali wlaczyc... przekrecilem stacyjke - nic, poszukalem hebla, pstryknalem i

> egzaminator poprosil o kolejny punkt z listy pytan

Y-y.

Aktualnie jest "proszę sprawdzić działanie xxxx", gdzie xxxx = 2 elementy "komputerowo losowane".

Stąd zapewne pytanie, czy mijanki odpalają się po włączeniu zapłonu, czy dopiero po odpaleniu silnika, coby się potem nie szamotać i nie zmoczyć na zupełnym bzdecie.

Napisano

> Szkoda ze nadal nauka sie ma nijak do zycia. Zajmuja sie pierdolami

No wlasnie .... samo szkolenie to jedno ..

a nauka ...poznanie niebezpieczenstw ... czy co robic w przypadku wypadku ...

Na kursie byli policjanci ... kurs dla chetnych ... wszyscy sie wypytywali policjantow na temat obchodzenia przepisow ... czy wolno jezdzic miedzy samochodami .. itp ... ale koles prowadzacy byl naprawde niezly ... caly czas tlumaczyl ludziom ... nie zajmujcie sie ..czy i kto bylby winny podczas wypadku ...ale myslcie .. co zrobic aby do tego wypadku nie doprowadzic.

Czy pozniej ratownicy ... mielismy testy na fantomach ...kazdy mial odowiazek wykonac masaz i oddychanie na "doroslym" i kto chcial .. na dziecku czy niemowlaku .... _wszystkim_ trzesly sie rece .... mimo iz to byl tylko fantom.

Na szczescie troche pozostalo po tym szkoleniu ... min ...prosta regula ..ktora wg mnie powinna byc wpajana na kursach ... NIE WIDZE ... NIE JADE.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.