Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przerejestrowanie pojazdu niesprawnego technicznie...

Featured Replies

Napisano

> Jest taka opcja?

przecież przy rejestracji nie robisz badań więc można

chyba, że masz trupa z importu to wtedy nie da rady (oczywiście teoretycznie)

Napisano
  • Autor

> przecież przy rejestracji nie robisz badań więc można

Pod warunkiem, że ma badania - a nie ma. grinser006.gif

> chyba, że masz trupa z importu to wtedy nie da rady (oczywiście teoretycznie)

"Trup" z kraju, ale oldtimer - wymaga dopieszczenia. oink.gifwink.gif

Napisano

> - a nie ma.

to trzeba było pisać od razu cool.gif - musisz jakiegoś znajomego diagnostę mieć grinser006.gifwink.gif

Napisano

> Pod warunkiem, że ma badania - a nie ma.

> "Trup" z kraju, ale oldtimer - wymaga dopieszczenia.

Przerejestrować możesz i formalnie powinieneś, tyle, że bez przeglądu nie wydadzą Ci twardego DR, ale możesz go spokojnie odebrać jak doprowadzisz autko do takiego stanu, że przejdzie przegląd.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Przerejestrować możesz i formalnie powinieneś, tyle, że bez przeglądu nie wydadzą Ci twardego DR,

> ale możesz go spokojnie odebrać jak doprowadzisz autko do takiego stanu, że przejdzie

> przegląd.

> Pozdrawiam BAS

icon_eek.gif skąd się biorą tacy fantaści jak Ty ?

nowe przepisy piszesz czy jak ?

Napisano

> Jest taka opcja?

masz taki obowiązek ale nie masz takiej możliwości ...

to jest taki jeden z wielu Polskich paradoksów sick.gifsick.gifsick.gif

Napisano

> skąd się biorą tacy fantaści jak Ty ?

> nowe przepisy piszesz czy jak ?

Z którą częścią wypowiedzi się nie zgadzasz?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Przerejestrować możesz i formalnie powinieneś, tyle, że bez przeglądu nie wydadzą Ci twardego DR,

> ale możesz go spokojnie odebrać jak doprowadzisz autko do takiego stanu, że przejdzie

> przegląd.

> Pozdrawiam BAS

A jak doprowadzanie do "stanu" będzie trwało np. rok, to W.K. się nie zapulta? blush.gif

Napisano

> Jest taka opcja?

Oczywiście.

I - wbrew temu co twierdzą koledzy - nie ma problemu z odebraniem stałego DR.

Po prostu - w DR wpiszą Ci datę ostatniego przeglądu, która będzie nieaktualna.

Są osobnicy (osobniczki) w WK, którzy uważają, że tak "se ne da", ale wówczas trzeba troszkę asertywniej poprosić o oficjalne pismo z odmową rejestracji.

Samochód ma obowiązek być zarejestrowany. Dopuszczenie do ruchu to ZUPEŁNIE inna kwestia.

Owszem - WK ma POWIEDZMY jakieś-tam podstawy do domagania się okazania np OC, ale przegląd? Prosz Cię...

Napisano

> A jak doprowadzanie do "stanu" będzie trwało np. rok, to W.K. się nie zapulta?

O dobrze, że mi przypomniałeś, muszę DW odebrać, leży u nich ze 2 lata. grinser006.gif

Na drugi samochód twardy dowód odbierałem po ok 3 latach i nic nie mówili smile.gif

Napisano

> masz taki obowiązek ale nie masz takiej możliwości ...

> to jest taki jeden z wielu Polskich paradoksów

A co stoi na przeszkodzie?

Napisano

> A co stoi na przeszkodzie?

brak badania technicznego w chwili przerejestrowania

Napisano

> brak badania technicznego w chwili przerejestrowania

Skąd się tacy fantasci jak Ty biorą?

Sam nie wiele wiesz a innych pouczasz crazy.gif

Można przerejestrować samochód bez BT, kilkukrotnie to praktykowałem. Chyba różne praktyki są w WK stosowane, ja dostawałem dowód tymczasowy, robiłem BT i w WK dostawałem twardy dowód, BT było robione kilka miesięcy po przerejestrowaniu.

Napisano

> Skąd się tacy fantasci jak Ty biorą?

> Sam nie wiele wiesz a innych pouczasz

> Można przerejestrować samochód bez BT, kilkukrotnie to praktykowałem. Chyba różne praktyki są w WK

> stosowane, ja dostawałem dowód tymczasowy, robiłem BT i w WK dostawałem twardy dowód, BT było

> robione kilka miesięcy po przerejestrowaniu.

... w sumie będę jutro w WK ... chętnie sprawdzę to co mówisz smile.gif

Napisano

> Skąd się tacy fantasci jak Ty biorą?

> Sam nie wiele wiesz a innych pouczasz

> Można przerejestrować samochód bez BT, kilkukrotnie to praktykowałem. Chyba różne praktyki są w WK

> stosowane, ja dostawałem dowód tymczasowy, robiłem BT i w WK dostawałem twardy dowód, BT było

> robione kilka miesięcy po przerejestrowaniu.

Niestety - wychodzi na to, że co WK to inna bajka frown.gif

W moim WK nie ma możliwości przerejestrowania pojazdu bez ważnego badania technicznego. Mam pojazd, który ostatnie badanie miał w latach 80 ubiegłego wieku wink.gif. Trzeci rok mam nieprzerejestrowany na siebie, bo jak mam zrobić mu badanie, skoro aktualnie znajduje się w kilku kartonach? zlosnik.gif

Napisano

> Niestety - wychodzi na to, że co WK to inna bajka

Niestety to prawda. Kiedyś nie chciano rejestrować aut bez dokumentu potwierdzającego zapłatę podatku od auta a we Wrocławiu bez problemu. Więc w każdym urzędzie inaczej podchodzą. Ale we Wrocławiu na 100% nie zarejestrują auta bez przeglądu (w piątek przerejstrowywałem auto i pan w okienku mówił że musi być aktualny przegląd).

Napisano

> Niestety to prawda. Kiedyś nie chciano rejestrować aut bez dokumentu potwierdzającego zapłatę

> podatku od auta a we Wrocławiu bez problemu. Więc w każdym urzędzie inaczej podchodzą. Ale we

> Wrocławiu na 100% nie zarejestrują auta bez przeglądu (w piątek przerejstrowywałem auto i pan

> w okienku mówił że musi być aktualny przegląd).

też tak uważam , ale ... skoro kolega powyżej zarzuca mi fantastyki tworzenie ... to zajdę do WK i poproszę o podstawę prawną smile.gif

Napisano

> Jest taka opcja?

piszesz oświadczenie że auto jest sprawne. Urzędnik rejestrując auto dopuszcza go do ruchu. Tak usłyszałem w okienku przy rejestracji auta. Dotyczy to badań jaki i kupna pojazdu np. z uszkodzonym silnikiem.

Napisano

> piszesz oświadczenie że auto jest sprawne. Urzędnik rejestrując auto dopuszcza go do ruchu. Tak

> usłyszałem w okienku przy rejestracji auta. Dotyczy to badań jaki i kupna pojazdu np. z

> uszkodzonym silnikiem.

pomyśl logicznie......

co taki urzędnik wtedy wpisze w dowodzie rejestracyjnym (a raczej jaką datę następnych badań technicznych?????)

"....oświadczam, że moje auto jest sprawne technicznie do 2015 roku do dnia 14 maja..."

hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> pomyśl logicznie......

> co taki urzędnik wtedy wpisze w dowodzie rejestracyjnym (a raczej jaką datę następnych badań

> technicznych?????)

> "....oświadczam, że moje auto jest sprawne technicznie do 2015 roku do dnia 14 maja..."

czytamy ze zrozumieniem i myślimy logicznie co napiszemy smirk.gif

A w którym urzędzie dostajesz od razu dowód stały. Bo o ile mi wiadomo najsampierw dostajesz czasowy a tam nie ma obowiązku wpisania terminu badań technicznych

piszesz oświadczenie z data z którą rejestrujesz pojazd dodatkowoproponuje dowiedzieć się jaka jest odpowiedzialność za napisanie oświadczenia w urzędzie czy to dotyczy rejestracji auta czy innej sprawy. A oświadczenie pisałem w sobotę rejestrując pojazd który zakupiłem z uszkodzonym silnikiem i było po naprawie. Czyt. jeżdżące.

Napisano

> innej sprawy. A oświadczenie pisałem w sobotę rejestrując pojazd który zakupiłem z uszkodzonym

> silnikiem i było po naprawie. Czyt. jeżdżące.

wiesz co ... nie wiem co to za WK przyjął takie oświadczenie ... ale .. przekonany jestem że do Naczelnika mówisz wujku albo ciociu ... hehe.gif

pierwszy raz w życiu słyszę taką historię smile.gif

Napisano

> wiesz co ... nie wiem co to za WK przyjął takie oświadczenie ... ale .. przekonany jestem że do

> Naczelnika mówisz wujku albo ciociu ...

> pierwszy raz w życiu słyszę taką historię

no właśnie jestem zwykłym petentem. Bez znajomości.

Napisano
  • Autor

> czytamy ze zrozumieniem i myślimy logicznie co napiszemy

> A w którym urzędzie dostajesz od razu dowód stały. Bo o ile mi wiadomo najsampierw dostajesz

> czasowy a tam nie ma obowiązku wpisania terminu badań technicznych

> piszesz oświadczenie z data z którą rejestrujesz pojazd dodatkowoproponuje dowiedzieć się jaka

> jest odpowiedzialność za napisanie oświadczenia w urzędzie czy to dotyczy rejestracji auta czy

> innej sprawy. A oświadczenie pisałem w sobotę rejestrując pojazd który zakupiłem z uszkodzonym

> silnikiem i było po naprawie. Czyt. jeżdżące.

Ale przyjmijmy pesymistyczną opcję, że doprowadzenie pojazdu do stanu, w którym przejdzie przegląd, trwa (powiedzmy) rok. I co wtedy - "twardziel" leży i czeka w W.K.? niewiem.gif

Napisano

> Ale przyjmijmy pesymistyczną opcję, że doprowadzenie pojazdu do stanu, w którym przejdzie przegląd,

> trwa (powiedzmy) rok. I co wtedy - "twardziel" leży i czeka w W.K.?

może tak być. jest inna opcja nie przerejestrować. Ewentualnie wyrejestrować i po zakończonej renowacji zarejestrować.

A najlepiej pójść do właściwego urzędu WK i dowiedzieć się co i jak. Z WK jest jak z US co urząd to inna interpretacja przepisów

Napisano

> Ewentualnie wyrejestrować i po zakończonej

> renowacji zarejestrować.

a wyrejestrować chcesz na jakiej podstawie? złomowanie lub sprzedaż... hmm.gif jest jeszcze jakaś furtka?

Napisano

> też tak uważam , ale ... skoro kolega powyżej zarzuca mi fantastyki tworzenie ... to zajdę do WK i

> poproszę o podstawę prawną

Byłeś może na Leszczyńskiego się pytać...?

Napisano

> Byłeś może na Leszczyńskiego się pytać...?

na wsiowym , kiedyś

na Leszczyńskiego będę jutro rejestrować fure

Napisano

> Ale przyjmijmy pesymistyczną opcję, że doprowadzenie pojazdu do stanu, w którym przejdzie przegląd,

> trwa (powiedzmy) rok. I co wtedy - "twardziel" leży i czeka w W.K.?

Nie bój się nie zginie grinser006.gif

Możesz odebrać DR nawet po kilku latach

Napisano

> a możesz zapytać przy okazji...?

z takim zamiarem się udaję ... po konkretny paragraf zakazujący smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.