Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przegrzewajace sie hamulce tyl

Featured Replies

Napisano

witam czy ktos moze mi powiedziec co moze byc przyczyna przegrzewajacych sie hamulcow na tylnej osi?? mam problem taki ze robie trase ok 30km... nie uzywam hamulca praktycznie wogole , staje gdy dojade i kolo tylne prawe jest nie do dotkniecia, a lewe jest w miare ok.. dodam ze wczesniej przesmarowalem prowadnice w zacisku specjanym smarem ok50ml na strone i dalej mam problem z hamulcami:( moze ktos pomoze?

Napisano

> witam czy ktos moze mi powiedziec co moze byc przyczyna przegrzewajacych sie hamulcow na tylnej

> osi?? mam problem taki ze robie trase ok 30km... nie uzywam hamulca praktycznie wogole , staje

> gdy dojade i kolo tylne prawe jest nie do dotkniecia, a lewe jest w miare ok.. dodam ze

> wczesniej przesmarowalem prowadnice w zacisku specjanym smarem ok50ml na strone i dalej mam

> problem z hamulcami:( moze ktos pomoze?

Poluzuj linkę hamulcową na maks i zobacz czy dalej trzyma.

Napisano

Jeśli nie pomoże poluzowanie linki, to możesz mieć zapieczone tłoczki. Klocki wymieniałeś ostatnio?

Napisano

sprawdź, czy nie masz uszkodzonego pancerzyka linki hamulcowej. szukaj w okolicach mocowania belki tylnej ok.gif

Napisano

> Poluzuj linkę hamulcową na maks i zobacz czy dalej trzyma.

hmm, gdyby to miała być tylko kwestia naciągu linki, to raczej hamulce grzałyby się w równym stopniu. na ręcznym jest przecież regulator równomiernego naciągu hmm.gif

Napisano

> hmm, gdyby to miała być tylko kwestia naciągu linki, to raczej hamulce grzałyby się w równym

> stopniu. na ręcznym jest przecież regulator równomiernego naciągu

linki w stilo są niezależne, ale tu masz problem z zaciskiem, wyjac wyczyścić, dać nowe gumki i cieszyć się

Napisano

> linki w stilo są niezależne,

pomijając blachę przy regulacji naciągu, która zapewnia równomierny rozkład sił, faktycznie są niezależne grinser006.gif

Napisano
  • Autor

linki nowe, reczny tak wyregulowany gdy zaciagne na maxa nie chwyta kol zeby je zablokowalo<abs??> prawa tarcza jest tak jakby zahartowana juz a lewa stan normalny srebrny wytarty od klockow(wymienione na nowe) czyzby wina tarczy bo 1 zostala przegrzana i stracila swoje wlasciwosci??(tarcze brembo STD)... rozkrece i zobacze jeszcze raz<--- gumki wymienione na oryginaly na tloczku i prowadnicach...

czy moze byc wina np: centralki abs z ebd?? albo cos w tym stylu??

Napisano

> linki nowe

skoro tak, to szukaj problemu w zacisku

> reczny tak wyregulowany gdy zaciagne na maxa nie chwyta kol zeby je

> zablokowalo

ale w ręcznym właśnie o to chodzi, żeby kola zablokowało icon_eek.gif

Napisano

Temat znany , opisywany . Tloczek sie przycina , trzeba zdjac i w 2 osoby pompowac , psikac , wywalac rdze umiejetnie i tak z 3x , powinno zalatwic sprawe smile.gif Tylko ,zeby Ci tloczek nie wypadl jak za duzo napompujesz

Napisano

Dokładnie, z pewnością zapieczony zacisk... temat znany i lubiany w Fiacikach smile.gif

Napisano

"gumki wymienione na oryginaly na tloczku i prowadnicach.."

Gdzie moge dostać "gumki orginały" ewentualnie jakiś numer z nich proszę , bo też czeka mnie wymiana. Ew. jaki zamiennik mogę zastosować ?? Stilo 1.2 16v 3d 2003 rok

Napisano

> linki nowe, reczny tak wyregulowany gdy zaciagne na maxa nie chwyta kol zeby je zablokowalo prawa

> tarcza jest tak jakby zahartowana juz a lewa stan normalny srebrny wytarty od

> klockow(wymienione na nowe) czyzby wina tarczy bo 1 zostala przegrzana i stracila swoje

> wlasciwosci??(tarcze brembo STD)... rozkrece i zobacze jeszcze raz

Prawdopodobnie jest tak jak pisałem wyżej. Piszesz, że klocki wymieniałeś na nowe i to własnie może być przyczyną blokowania hamulców. Może postaram się wyjaśnić problem. Przy zużytych (cienkich) klockach tłoczek znacznie wyszedł z cylinderka, a nie smarowany zaczął korodować. Zakładając nowe (grubsze) klocki musiałeś tłoczek wcisnąć głębiej w cylinderek. Jeśli cylinderek nie był dokładnie oczyszczony i nasmarowany więc zacina się w cylinderku, nie cofa się swobodnie i pewnie w tym cała sprawa. W tylnych zaciskach tłoczek nie tylko się wysuwa, ale i obraca (mechanizm samoregulacji ręcznego) co powoduje szybsze zacieranie w w/w przypadku.

PS. Skoro tarcza od przegrzania zmieniła kolor, to blokuje solidnie i jeśli nawet założysz nową tarczę to szybko czka ją ten sam los. Pozdrawiam.

Napisano

ja tak miałem i pomogło dopiero wymiana gumek(na jeden zacisk 25zł) i przesmarowanie i teraz jest OK cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.