Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Panda/Getz/206/Micra ???

Featured Replies

Napisano

Potrzebny mały samochód do miasta i na niewielkie wypady poza miasto.

Warunki konieczne to:

1. 4 drzwi ,hatchback

2. Klima

3. Benzyna + LPG

roczniki od 2002r, budżet do 15k; oczywiście mała awaryjność, tanie części itd itp smile.gif co wybrać ???

Napisano

> Potrzebny mały samochód do miasta i na niewielkie wypady poza miasto.

> Warunki konieczne to:

> 1. 4 drzwi ,hatchback

> 2. Klima

> 3. Benzyna + LPG

> roczniki od 2002r, budżet do 15k; oczywiście mała awaryjność, tanie części itd itp co wybrać ???

Mam Micre 2004, przebieg 300kkm. Benzyna+LPG (od poczatku). Silnik na łańcuchu, bezawaryjny praktycznie. Jedyna wada IMHO to zawieszenie, szybko sie wybija na polskich drogach, co 50kkm cos tam trzeba wymienić.

Napisano

Nieważne co (obstawiam Pandę) ważne co trafisz bo w większości to złom. Nie ma co się nastawiać na konkretny model. Możesz trafić coś większego równie taniego w utrzymaniu.

Napisano

Posiadam getz`a 2004r

Silnik 1.3 klima i 4xel szyby, Zalozylem gaz wiec koszty eksploatacji zmalały.

Ogolnie auto bezproblemowe. Duzo zalezy jaki egzemplarz trafisz.

Na auto nie moge narzekac. Przez 50k km jakie do tej pory przejechalem (auto ma 99k km) wymienilem tylko jeden łącznik stabilizatora, bo byla peknieta gumka. Wymienilem zaraz po zakupie lacznik elastyczny i przelacznik zespolony od kierunkowskazow (zjaraly sie mijania).

Wymienilem tez 2 razy klocki i raz lozyska z przodu, bo przylozylem kiedys ktoryms kolem w dziure i zaczelo z czasem wyc.

I to byłoby tyle. Reszta to rzeczy eksploatacyjne.

Jedyna wada to spalanie. 8l benzyny po miescie to norma. Gazu w korkach ok 10.

W trasie jak jedziesz spokojnie do 90 zmiescisz sie w 8l gazu. Jak do 110-120 z klima to ok. 9. Autostrada 140-160 z klima ok. 9.5-10.

Osiągi też spoko. Ok 11s do 100km/h. Super jak dla mnie zestopniowanie skrzynii.

1. 50, 2. 90, 3. 140 na maxa jechalem 182 licznikowe. 172 było na nawigacji.

Musisz zwrócić na jedna rzecz uwage. niestety getz jest miejscami słabo zabezpieczony przed rdzą. Najszybciej pojawia sie na tylnej klapie szczegolnie w okolicy plastikowej osłony klamki klapy bagażnika. Aha obejrzyj tez zagięcie blachy maski pod spodem. Rdza wychodzi spod zagiecia i juz sie tego nie zwalczy. mozna doraznie zaleczyc, ale i tak wszystko wyjdzie na powierzchnie maski predzej czy pozniej.

W razie pytań pisz śmiało.

Pozdrawiam

PS. Po tym, jak u mnie pojawila sie ruda przyjrzałem się innym Getzom i niestety u wiekszosci widac wokol plastikowej oslony juz purchle. Wada projektowa jak dla mnie, bo twardy plastik trze o klape...

Napisano

> Potrzebny mały samochód do miasta i na niewielkie wypady poza miasto.

> Warunki konieczne to:

> 1. 4 drzwi ,hatchback

> 2. Klima

> 3. Benzyna + LPG

> roczniki od 2002r, budżet do 15k; oczywiście mała awaryjność, tanie części itd itp co wybrać ???

Panda 1,2 + lpg w wersji dynamic lub emotion.

Jeśli chodzi o eksploatację jak i blachy, tylko Pandę skromny.gif

Napisano

od miesiąca co jakiś czas śmigam pandą w robocie...

no niestety ale to auto nie dorównuje niczym w starciu z typowym autem segmentu B, to jednak segment A i to bez zadatków na B

jedyne co w nim fajnego to to, że jest strasznie wąskie i dobre na ciasne uliczki, nie jest to złe auto, bo zrobione sprytnie ale nie widzę w nim nic szczególnie lepszego od starego poczciwego matiza

podobne cenowo getz i aveo to o wiele większe i sprawiają zdecydowanie lepsze wrażenie, bliżej im do normalnego auta

micry i 206 raczej bym nie kupił w tych pieniądzach, bo będą to pewnie w większości auta ściągnięte i po zabiegach kosmetycznych

PS. W pracy nikt nie chce brać pandy...ale jak nie ma innych aut to trzeba.

Napisano

Rozpisywałem się przy okazji analogicznych wątków o Getz więc nie będę się powtarzał wink.gif

W skrócie - ponad 165k km przebiegu i jak bym się uparł to mógłbym nie wiedzieć gdzie jest silnik.

Mam też taką teorię, że 'koreańce' mają specjalny dział który wymyśla jak ułatwić klientowi wymiany eksploatacyjne wink.gif

Pandą jeździłem - w sumie spoko, ale jak dla mnie jest za wysoka i za głośna.

Corsę ma mój kumpel z pracy (tyle, że 2008r) - jest zadowolony.

Micra - jeśli niezawodnością dorównuje poprzedniej generacji, to jest warta polecenia.

Jako jedyne, odradzałbym 206, bo w przeciwieństwie do ww. słyszałem, że tam się coś wymienia zlosnik.gif

Napisano

Pomyśl o Punto II FL, Aveo.

206 nie chcesz - awaryjność.

Napisano

Za taka kase kupisz spokojnie ibize 6L lub fabie. Oba auta tanie w eksploatacji i w porownaniu do reszty proponowanych tu aut lepiej wykonane. Dodatkowym atutem jest ich niska utrata wartosci, co milo zaskoczy przy odsprzedazy. pozdro

Napisano

> Za taka kase kupisz spokojnie ibize 6L lub fabie.

W stanie agonalnym.

Wolę aveo z 2005 r. udokumentowane, z PL salonu niż sprowadzaną, składaną z 2 ibizę.

Różnica (miałem aveo, aktualnie użytkuję ibizę) nie jest powalająca.

Napisano

> W stanie agonalnym.

> Wolę aveo z 2005 r. udokumentowane, z PL salonu niż sprowadzaną, składaną z 2 ibizę.

> Różnica (miałem aveo, aktualnie użytkuję ibizę) nie jest powalająca.

Juz bez przesady, z rocznika ktory podal kolega kupi spokojnie za 14-15 tysi 6L w TDI a w 1.4 PB moze wybierac i przebierac grinser006.gif

CO do aut typu aveo nie bede sie wypowiadal 270635636-JUMP2.gif

A nie powiesz mi chyba ze nie ma roznicy miedzy panda a ibiza zlosnik.gif

Napisano

> Juz bez przesady, z rocznika ktory podal kolega kupi spokojnie za 14-15 tysi 6L w TDI

Jaasne. Od dziadka z Niemiec, stan idealny, "z oryginalnymi emblematami na tylnej klapie".

> CO do aut typu aveo nie bede sie wypowiadal

Miałeś ? Prowadziłeś ? Siedziałeś w ?

Czy chodzi o - 100 do lansu na dzielni ?

> A nie powiesz mi chyba ze nie ma roznicy miedzy panda a ibiza

Między pandą a ibizą pewnie jest, ale jak już wyżej pisałem, jeździłem aveo i ibizą. Ibiza przy Aveo wcale szału nie robi.

Napisano

> Między pandą a ibizą pewnie jest, ale jak już wyżej pisałem, jeździłem aveo i ibizą. Ibiza przy

> Aveo wcale szału nie robi.

W sumie to gabarytowo są zbliżone wink.gif

Seat Ibiza Ibiza IV (2001 - 2008) vs. Chevrolet Aveo Aveo I (2002 - 2006)

3955 vs 3880 -długość [mm] - 11.5 cm różnicy na + dla Ibizy

1440 vs. 1495 -wysokość [mm] -5.5 cm różnicy na + dla Aveo

1700 vs. 1670 -szerokość [mm] -3 cm różnicy na + dla Aveo

2460 vs. 2480 -rozstaw osi [mm] -2 cm różnicy na + dla Aveo

Jeśli to 11.5cm jest na nogi pasażera z tyłu - to rzeczywiście może być wygodniej.

W każdym innym przypadku to różnica porównywalna do wystającego spod zderzaka haku wink.gif

Napisano
odnośnie Pandy - IMHO nie pasuje do pozostałych samochodów (może z wyj. micry) bo to segment A, a nie tak jak 206 i Getz - B - tu prędzej Punto II FL - duuuża ilość samochodów do wyboru, w dużej mierze krajowych. Większe, przestronniejsze, wygodniejsze, wnętrze mniej plastikowe, lepiej od Pandy wyposażone i praktycznie w tej samej cenie co ona (porównując rocznik/stan/przebieg)
Napisano

> Jaasne. Od dziadka z Niemiec, stan idealny, "z oryginalnymi emblematami na tylnej klapie".

Znajomy z forum seata sorzedawal ibize 2003 zrobiona na 190KM, heble z S3, zawiecha B6 itp bezwyadek za 16-17tysi. Jak ktos jest naiwny i szuka 130 lub cupry za 13tysi i przebieg do 120kkm to jego problem sick.gif

> Miałeś ? Prowadziłeś ? Siedziałeś w ?

Siedzialem, jechalem sparkiem - poracha, punto i panda tez latalem, dodatkowo corsa C, 206, corsa D itd takze jakies obeznanie mam grinser006.gif

> Czy chodzi o - 100 do lansu na dzielni ?

Do lansu to sie kupuje 18 letnie BMW 316i, nakleja znaczki M-Power i lata po deszczu bokami biglaugh.gif

Z tych ofert raczej da sie cos wybrac smile.gif

http://moto.allegro.pl/listing.php/showc...attr=Poka%C5%BC

http://moto.allegro.pl/listing.php/showc...attr=Poka%C5%BC

pzdro palacz.gif

Napisano

> Znajomy z forum seata sorzedawal ibize 2003 zrobiona na 190KM, heble z S3, zawiecha B6 itp

Czyli auto nie nadające się do normalnej jazdy.

Nie pytam nawet o stan, bo konfiguracja wskazuje, że jeździł tym morderca samochodów.

> Siedzialem, jechalem sparkiem - poracha

Ale aveo i spark to różne auta.

Napisano

> Czyli auto nie nadające się do normalnej jazdy.

> Nie pytam nawet o stan, bo konfiguracja wskazuje, że jeździł tym morderca samochodów.

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Ja sie w takim razie nie wypowiadam bo ze zmianami jakie poczynilem w swoim aucie tez wyjde na killera klekotow.

Pozdro kolego 20.GIF

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

kupiłem Fabię i jak na razie żona jest megazadowolona wink.gif

dzięki wszystkim za odpowiedzi 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.