Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nieszczęsne dogrzewanie postojowe w Corolce

Featured Replies

Napisano

po włączeniu tego przycisku co powinno się stać

chodzi mi o to czy obroty jakoś podskoczą spadną, zacznie coś głośniej pracować syczeć warczeć itp ?

to ze rośnie temperatura to wiem (niestety tylko w teorii bo ciągle mam to dziadostwo niesprawne)

dla ułatwienia corolka 2005 wersja polaris 1,4 D4-D

Napisano

> po włączeniu tego przycisku co powinno się stać

> chodzi mi o to czy obroty jakoś podskoczą spadną, zacznie coś głośniej pracować syczeć warczeć itp

> ?

> to ze rośnie temperatura to wiem (niestety tylko w teorii bo ciągle mam to dziadostwo niesprawne)

> dla ułatwienia corolka 2005 wersja polaris 1,4 D4-D

wzrastaja obroty, zaczynasz slyszec cos jakby mikro silnik odrzutowy zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif wchodzacy na obroty, a po dojsciu do odpowiedniej temp zwalniajacy i tak w kolko .... poza tym mozesz zauwazyc wydobywajace sie z prawej strony auta spaliny ....

i najwazniejsze: urzadzenie zalacza sie chyba ponizej 5 st C, wiec to, iz u Ciebie nie widac objawow nie musi swiadczyc o jego niesprawnosci ok.gif

poza tym: nie jest to ogrzewanie postojowe a dodatkowa nagrzewnica spalinowa majaca pomoc silnikowi szybciej zlapac optymalna temp pracy ok.gif

Napisano

> wzrastaja obroty, zaczynasz slyszec cos jakby mikro silnik odrzutowy wchodzacy na obroty, a po

> dojsciu do odpowiedniej temp zwalniajacy i tak w kolko .... poza tym mozesz zauwazyc

> wydobywajace sie z prawej strony auta spaliny ....

> i najwazniejsze: urzadzenie zalacza sie chyba ponizej 5 st C, wiec to, iz u Ciebie nie widac

> objawow nie musi swiadczyc o jego niesprawnosci

> poza tym: nie jest to ogrzewanie postojowe a dodatkowa nagrzewnica spalinowa majaca pomoc silnikowi

> szybciej zlapac optymalna temp pracy

W Yarisie z d4d obroty silnika na jałowym podnoszą się, gdy włączyć ogrzewanie na max ... ciekawe, czy tam coś więcej się dzieje oprócz podniesienia obrotów hmm.gif

Napisano

> W Yarisie z d4d obroty silnika na jałowym podnoszą się, gdy włączyć ogrzewanie na max ... ciekawe,

> czy tam coś więcej się dzieje oprócz podniesienia obrotów

podniesienie obrotow jest spowodowane wiekszym zapotrzebowaniem na prad - czytaj dodatkowa grzalka w bloku silnika.

Napisano

> podniesienie obrotow jest spowodowane wiekszym zapotrzebowaniem na prad - czytaj dodatkowa grzalka

> w bloku silnika.

Znaczy jakieś dogrzewanie jest - fajnie, bo myślałem, że to tylko taka wkurzająca (drażniąca uszy) fanaberia tego silnika zlosnik.gif

Napisano

> i najwazniejsze: urzadzenie zalacza sie chyba ponizej 5 st C, wiec to, iz u Ciebie nie widac

> objawow nie musi swiadczyc o jego niesprawnosci

U mnie działa przy dodatnich temp. np. dziś rano przy 11 st C. załączyła się bez problemów, dodatkowo słychać jeszcze zwiększający się stukot pompki paliwa.

Napisano

> U mnie działa przy dodatnich temp. np. dziś rano przy 11 st C. załączyła się bez problemów,

> dodatkowo słychać jeszcze zwiększający się stukot pompki paliwa.

no stukocik jest, ale u mnie przy 11 st C sie nie wlacza ... ok 5-6 st i dziala ok.gif

Napisano
  • Autor

> no stukocik jest, ale u mnie przy 11 st C sie nie wlacza ... ok 5-6 st i dziala

u mnie na bank jest to uszkodzone podobno pompa, zastanawiam się jak to zewryfikować albo zreanimować

Napisano

> u mnie na bank jest to uszkodzone podobno pompa, zastanawiam się jak to zewryfikować albo

> zreanimować

najlepiej pojechac do ASO ok.gif

Napisano
  • Autor

> najlepiej pojechac do ASO

wydali już werdykt 2000 pln i im podziękuje

edit:

a na papierze pompa wygląda jak zwyła pompka przepływowa

Katalog

więc myślę o podmiance, ale czy ktoś coś grzebał przy tym?

Napisano

> zastanawiam się jak to zewryfikować albo

> zreanimować

U mnie wyglądało to tak, że dogrzewacz załączał się tylko czasami i działał przez około minutę po czym się wyłączał. Byłem w dwóch warsztatach w Katowicach które zajmują się ogrzewaniem postojowym i w obydwu nie potrafili się wpiąć do tego urządzenia by zdiagnozować co jest grane.W ASO w Chorzowie dowiedziałem się z kolei, że ten dogrzewacz jest jednorazowy i ze trzeba cały wymienić shocked.gif. Na końcu podjechalem do znajomego mechanika, który pracował kiedyś w ASO w Bytomiu, ten wyciągnął to całe ustrojstwo i zawiózł gdzieś do Katowic. Tam to rozebrali i sprawdzali po kolei. Okazało się, że padł sterownik - koszt 800 zł. Z tego co słyszałem to praktycznie wszystkie części są wymienne w tym piecyku. Jest to bodajże model Hydronic D5WZ.

Spróbuj może w ten sposób na pewno Cię wyjdzie taniej niż w ASO

Pozdrawiam

Napisano

> najlepiej pojechac do ASO

ASO nie pomoże - ćwiczyłem w trzech. Nie mają nawet narzędzi diagnostycznych do tego bo dostają cały zespół od Ebera i wkładają do samochodu.

Koszt ok 2000 tys to koszt nowej nagrzewnicy więc na pewno nie będą naprawiać.

Najlepiej znaleźć serwis Eberspacher'a lub jakiś inny który zajmuje się naprawa tego typu urzadzeń

Napisano

> wydali już werdykt 2000 pln i im podziękuje

> edit:

> a na papierze pompa wygląda jak zwyła pompka przepływowa

> Katalog

> więc myślę o podmiance, ale czy ktoś coś grzebał przy tym?

Zalezy o jakiej pompce piszesz bo sa tam dwie , paliwa i wodna , wodna jets raczej zabudowana w urządzeniu ale tez da sie ją kupić .

Olej ASO i jedzi do kogos kto od lat zajmuje sie postojowymi bo to nic innego jak zwykły piecyk uboższy o sterowanie czasowe waytogo.gif

Napisano

> wzrastaja obroty, zaczynasz slyszec cos jakby mikro silnik odrzutowy wchodzacy na obroty, a po

> dojsciu do odpowiedniej temp zwalniajacy i tak w kolko .... poza tym mozesz zauwazyc

> wydobywajace sie z prawej strony auta spaliny ....

Dlatego o ile dobrze pamiętam używa się tego podczas jazdy, a nie na postoju.

Napisano
  • Autor

może mi ktoś powiedzieć który z tych systemów jest w corolce ?

jakiś tekst

Napisano

> może mi ktoś powiedzieć który z tych systemów jest w corolce ?

> jakiś tekst

Eber Hydronic II-H

D5Z-H

Napisano

> Eber Hydronic II-H

> D5Z-H

No to lipa, o ile dobrze pamiętam pompki paliwa w Eberspacherze są dopbierane pod konkretny piec, w Webasto wszystkie są takie same.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.