Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Manual - wymiana chłodnicy klimatyzacji (skraplacza)

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, chciałem się podzielić moimi doświadczeniami związanymi z wymianą chłodnicy klimatyzacji nazywaną fachowo skraplaczem w Astrze II kombi z silnikiem 1,8 XE1 - 116 KM.

Potrzebne narzędzia:

1 - grzechotka 1/2 + przedłużka;

2 - grzechotka 3/8 + przedłużka;

3 - nasadka 10;

4 - imbus 5;

5 - bit imbusowy 5;

6 - nasadka E14 TORX;

00klima.jpg

Klucze odpowiednio ponumerowałem od 1 - 6 ponieważ łatwiej będzie używać numeracji na zdjęciach niż opisu kluczy.

Potrzebne materiały:

-chłodnica klimatyzacji - skraplacz polecanej firmy NISSENS nr 94384 do silnika 1.8 XE1

-oring GM 1850712 - 9,3 x 2,4 - 2 sztuki

-oring GM 1850707 - 7,65 x 1,78 - 1 sztuka

Informuję, że w moim aucie jest system firmy BEHR.

01klima.jpg

Na zdjęciach będę posługiwał się numeracją narzędzi nadaną na początku.

Odkręcamy kluczem nr 3 śruby skraplacza oraz dwie śruby mocujące wentylator klimatyzacji, następnie wyciągamy delikatnie wentylator pamiętając o odczepieniu wiązki przewodów i samej kostki wentylatora. Następnie przechodzimy do kolejnego zdjęcia, do tego jeszcze wrócimy, ponieważ chcę dokładnie opisać kolejność odkręcania śrub.

02klima.jpg

Przy użyciu klucza nr 1 i nr 6 odkręcamy od skraplacza górny przewód klimatyzacji przymocowany dość długą śrubą na nasadkę torx E14

03klima.jpg

Wracamy następnie do poprzedniego zdjęcia i kluczem nr 4 poprzez kratki wlotowe na zderzaku odkręcamy dwie śruby imbusowe trzymające osuszacz do skraplacza, jest to lekko uciążliwe ale lepsze to niż ściąganie całego zderzaka przedniego.

Poniższe zdjęcie pokazuje od komory silnika które to śruby trzeba odkręcić poprzez kratki wlotowe.

04klima.jpg

Następnie od dołu kluczem nr 5 odkręcamy osuszacz od skraplacza.

Po tych zabiegach pozostaje nam tylko delikatnie wyciągnąć chłodnicę klimatyzacji (skraplacz) z komory silnika.

Następnie na zewnątrz wyciągamy także sam skraplacz który trzyma się jeszcze na jednym przewodzie od klimatyzacji oraz kostki elektrycznej.

Odpinamy kostkę i kluczem nr 6 odkręcamy ostatni przewód.

05klima.jpg

Wymieniamy oringi na dolnym, górnym przewodzie klimatyzacji oraz w dolnej części osuszacza, oczywiście wszystko trzeba dokładnie oczyścić z zanieczyszczeń.

06klima.jpg

07klima.jpg

Składamy wszystko w odwrotnej kolejności, mogę podpowiedzieć że skraplacz najlepiej wkładać tak jak na zdjęciu, elementem do podłączania do instalacji ku dołowi a następnie przekręcić do prawidłowej pozycji.

08klima.jpg

Ja dałem jeszcze podkładki dystansowe aby lekko odsunąć wentylator od skraplacza bo wg mojej oceny był zbyt blisko.

09klima.jpg

Czas około 2 godzinek spokojnej pracy.

10klima.jpg

Na koniec trzeba udać się do zakładu serwisującego klimatyzację, aby napełnili azotem układ w celu sprawdzenia szczelności, mi nabili do ciśnienia 15 barów i przez weekend auto w takim stanie jeździło, oczywiście klimatyzacji nie wolno używać.

Koszty:

- wykrycie nieszczelności - 30 zł

- chłodnica (skraplacz) - 397 zł

- oring GM 1850712 - 8 zł - 2 sztuki

- oring GM 1850707 - 15 zł

- sprawdzenie szczelności układu - 30 zł

- nabicie czynnikiem układu - 160 zł

Całość daje 640 zł (w tym robocizna we własnym zakresie). Klimatyzacja chłodzi teraz naprawdę szybko i wydajnie cool.gif

Stara chłodnica (skraplacz) miała nieszczelność za wentylatorem, a w rękach praktycznie się rozpadała.

11klima.jpg

biglaugh.gif zima się zbliża, a ja klimę naprawiam.

Napisano

claps.gif

Mam dwa pytanka:

- masz coś przeciwko umieszczeniu manuala na naszej stronie?

- zostawiłeś stary osuszacz? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Mam dwa pytanka:

> - masz coś przeciwko umieszczeniu manuala na naszej stronie?

oczywiście, że nie cool.gif

> - zostawiłeś stary osuszacz?

tak

Napisano

Dodam tylko od siebie że sposób wymiany z silnikiem Y20DTH w sumie niczym sie nie różni po za wielkością chłodnicy. A sama wymiana jest identyczna.

Co ciekawe uszkodzenie miałem podobne. Dół chłodnicy i bezpośrednio za wentylatorem były popękane

zdjcie0190ip.jpg

By johny128 at 2011-10-10

Ja dodatkowo wywaliłem zderzak bo wymieniałem lampy.

A belka poszła zaraz po zderzaku ze względu na to ze trzyma się tylko na 6 śrubach.

A tak sie prezentuje po wymianie.

zdjcie0193tb.jpg

By johny128 at 2011-10-10

Napisano
  • Autor

> Ja dodatkowo wywaliłem zderzak bo wymieniałem lampy.

do wymiany lampy trzeb zrzucać zderzak ?

Napisano

> do wymiany lampy trzeb zrzucać zderzak ?

Tak ze względu na to iż lampa przykręcana jest na 3 śruby. 2 widzimy z góry a trzecia jest pod lampą i łepek ma od zewnętrznej strony auta. Zderzak całkowicie zasłania. Chyba, że nie znam jakiegoś patentu grinser006.gif

Zdjęcie samego zderzaka to raptem odkręcenie chyba 10 śrubek plus dwa zatrzaski po bokach.

Napisano

> do wymiany lampy trzeb zrzucać zderzak ?

Można wymontować bez zdejmowania ale:

- i tak trzeba odczepić połowę mocowań zderzaka, żeby go z jednej strony lekko wysunąć do przodu

- ciężko dostać się do trzeciej śruby trzymającej lampę od dołu.

Dlatego czasowo wychodzi prawie tak samo a znacznie wygodniej po demontażu zderzaka.

Napisano

Do wymiany skraplacza klimy polecam zdjąć zderzak (co jest niezwykle proste) i jego stalowe wzmocnienie , kilkanaście minut pracy i mamy wszystko na wierzchu, co oczywiście nic nie ujmuje przedstawionemu wyżej manualowi waytogo.gif.

Do wyjęcia reflektorów również należy zdjąć zderzak.

W manualu jest bardzo ważna uwaga dotycząca odsunięcia wentylatora od skraplacza, w AG i VB dziwnie łatwo przeciera się skraplacz w wyniku wibrowania obudowy wentylatora (zbyt mała przestrzeń pomiędzy nim a powierzchnią chłodzącą skraplacza). należy przyjąć to jako regułę w przypadku wymiany skraplacza na nowy lub w celach profilaktycznych.

Pozdrawiam

Napisano

Super,

mam pytanko - jak poznac jaki jest rodzaj klimatyzacji?

Delphi czy BEHR?

Napisano

Chłodnica z allegro po roku używania . Oby Ci się kolego benypb tak samo lipna nie trafiła.

img0073gm.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Napisano

> jak poznac jaki jest rodzaj klimatyzacji?

> Delphi czy BEHR?

Wyjmij półeczkę pod pokrętłami nawiewów i w środku zobaczysz na spodzie modułu z pokrętłami naklejkę z nazwą producenta.

Możesz też poznać po pokrywie filtra p.pyłkowego. Behr ma mocowaną na spinki, a Delphi na wkręty.

Napisano
  • Autor

kupiłem polecaną NISSENS w hurtowni FOTA, podobno wytrzymuje kilka lat

Napisano

> kupiłem polecaną NISSENS w hurtowni FOTA, podobno wytrzymuje kilka lat

chłodnicę niszczy syf zbierający się między blaszkami + wilgoć

tydzien temu na działce wymyłem z zewnątrz chłodnicę- teraz owadów brak, nie ma co gnić

latem co dwa tygodnie tak robiłem, bo much i innego badziewia się duzo czepiało

Napisano

Ja mam z allegro.

Wątpię aby była tylko wina tego, iż jest z allegro. Ona jest pierwsza i obrywa kamieniami aż miło owadami też. Bezpośrednio za zderzakiem i za atrapą na masce należało by wstawić drobna siatkę tak aby zatrzymywała wszystko przed skraplaczem. Jak wiadomo klima chodzi pod dużym ciśnieniem roboczym. Wystarczy nie duże uszkodzenie a z czasem mamy dziurę gotową

Napisano

Chłodnica przez rok zgnic nie powinna.

Wątpię żeby robactwo było twardsze od aluminium smile.gif , a zakładanie siatek w przypadku kiedy aluminium jest kiepskiej jakości , pomoże jak umarłemu kadzidło.

Sąsiadowi chłodnica z allegro wytrzymała dwa miesiące dłużej. A zapłacił stówę więcej i miała być taka dobra bo droższa.

Napisano

> kupiłem polecaną NISSENS w hurtowni FOTA, podobno wytrzymuje kilka lat

Mam NISSENS czwarty rok i daje radę. Wcześniej miałem NO NAME i wytrzymywały pół roku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.