Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przekaźnik główny i zwłoka w wyłączaniu napięcia

Featured Replies

Napisano

Pisałem na elektrodzie, ale nikt nie pomógł frown.gif

Zauważyłem u siebie w aucie takie dziwne zjawisko, że po skończonej jeździe i wyłączaniu zapłonu przez kilkanaście sekund słychać z komory silnika cichutki pisk i potem kliknięcie. Okazało się, że to kliknięcie to wyłączenie tzw. przekaźnika głównego MAIN RELAY, zasilającego m.in. ECU i wtryskiwacze. Przekaźnik ten jest sterowany przez ECU i po wyłączeniu silnika napięcie wyjściowe utrzymuje się jeszcze kilkanaście sekund . Jaka jest funkcja tego opóźnienia wyłączenia napięcia?

Napisano

> Pisałem na elektrodzie, ale nikt nie pomógł

> Zauważyłem u siebie w aucie takie dziwne zjawisko, że po skończonej jeździe i wyłączaniu zapłonu

> przez kilkanaście sekund słychać z komory silnika cichutki pisk i potem kliknięcie. Okazało

> się, że to kliknięcie to wyłączenie tzw. przekaźnika głównego MAIN RELAY, zasilającego m.in.

> ECU i wtryskiwacze. Przekaźnik ten jest sterowany przez ECU i po wyłączeniu silnika napięcie

> wyjściowe utrzymuje się jeszcze kilkanaście sekund . Jaka jest funkcja tego opóźnienia

> wyłączenia napięcia?

to w KIA? funkcje mogą być różne, nie znam się na KII ale jeśli to diesel to domniemywam, że może to być np. afterrun water pump, wypalanie katalizatora jeśli ma ku temu osprzęt, być może wentylatory jakieś , nie wiem sam, alarm? Zabezpieczenie elektroniczne przed niekontrolowanym wyłączeniem urządzeń? Gdybam.

Napisano
  • Autor

> to w KIA?

Tak

funkcje mogą być różne, nie znam się na KII ale jeśli to diesel

Tak, CRDI

> to domniemywam, że może

> to być np. afterrun water pump, wypalanie katalizatora jeśli ma ku temu osprzęt, być może

> wentylatory jakieś , nie wiem sam, alarm? Zabezpieczenie elektroniczne przed niekontrolowanym

> wyłączeniem urządzeń? Gdybam.

Napisano

Dzialaja np elektryczne szyby.

Napisano
  • Autor

> Dzialaja np elektryczne szyby.

nie, tę funkcję u mnie realizuje tzw. BCM (Body Control Module)

Napisano

> Pisałem na elektrodzie, ale nikt nie pomógł

> Zauważyłem u siebie w aucie takie dziwne zjawisko, że po skończonej jeździe i wyłączaniu zapłonu

> przez kilkanaście sekund słychać z komory silnika cichutki pisk i potem kliknięcie. Okazało

> się, że to kliknięcie to wyłączenie tzw. przekaźnika głównego MAIN RELAY, zasilającego m.in.

> ECU i wtryskiwacze. Przekaźnik ten jest sterowany przez ECU i po wyłączeniu silnika napięcie

> wyjściowe utrzymuje się jeszcze kilkanaście sekund . Jaka jest funkcja tego opóźnienia

> wyłączenia napięcia?

Jestes pewny, ze ten przekaznik zasila ECU i jest przez ECU sterowany? Troche sie to kupy nie trzyma, bo jak ECU mialby podac napiecie na cewke przekaznika jesli nie bylby zasilany? wink.gif

Jak masz dostep do schematow, to zerknij ponownie co jest przez ten przekaznik zasilane ok.gif

Napisano

> Jestes pewny, ze ten przekaznik zasila ECU i jest przez ECU sterowany? Troche sie to kupy nie

> trzyma, bo jak ECU mialby podac napiecie na cewke przekaznika jesli nie bylby zasilany?

>

Raczej się trzyma 270751858-jezyk.gif

Napiecie na ECU podajesz "po kluczyku" wtedy ECU załącza sobie przedmiotowy przekaźnik i sam się nim w pewnym sensie zasila- po wyłączeniu kluczyka odlicza czas i go odłącza

co nie zmienia faktu ,że dalej nie wiemy po co tak sie dzieje spineyes.gif

Napisano

> to w KIA?

Całkiem przypadkiem zwróciłem na to uwagę w Kia Picanto 1.0 noPb, również po wyłączeniu zapłonu po kilku sekundach słychać charakterystyczne cyknięcie przekaźnika ...

Szyby wtedy już nie działają, nie umiem powiedzieć jaki to przekaźnik i czy to wogóle przekaźnik smile.gif

Napisano

> Całkiem przypadkiem zwróciłem na to uwagę w Kia Picanto 1.0 noPb, również po wyłączeniu zapłonu po

> kilku sekundach słychać charakterystyczne cyknięcie przekaźnika ...

> Szyby wtedy już nie działają, nie umiem powiedzieć jaki to przekaźnik i czy to wogóle przekaźnik

A czy czasem nie jest to pompa paliwa?

Napisano

> Okazało

> ECU i wtryskiwacze.

> Jaka jest funkcja tego opóźnienia

> wyłączenia napięcia?

Fiat Sedici benzyna też tak ma i nie wiem po co smile.gif

Aha wiem to bo centralka od gazu działa. Gazownik powiedział że dużo nowych samochodów podtrzymuje napięcie po wyłączeniu.

Napisano

Jak widać z tego przekaźnika są zasilane elementy, którymi komp steruje bezpośrednio za pomocą tranzystorów. A teraz wyobraź sobie co by było gdyby nie dali tego przekaźnika, a np: w kompie uległby przebiciu jeden z tranzystorów. Podczas pracy silnika dostałbyś check, że coś się dzieje, ale co zrobić po wyłączeniu zapłonu? Uszkodzony obwód szybko zeżarłby cały prąd z akumulatora.

Napisano
  • Autor

> Jak widać z tego przekaźnika są zasilane elementy, którymi komp steruje bezpośrednio za pomocą

> tranzystorów. A teraz wyobraź sobie co by było gdyby nie dali tego przekaźnika, a np: w kompie

> uległby przebiciu jeden z tranzystorów. Podczas pracy silnika dostałbyś check, że coś się

> dzieje, ale co zrobić po wyłączeniu zapłonu? Uszkodzony obwód szybko zeżarłby cały prąd z

> akumulatora.

nie bardzo kumam - wyjasniłeś po co jest przekaźnik, ale dlaczego jest to podtrzymanie?

Napisano

Na tym przekaźniku jest też pompa paliwa. Zwłoka jest po to, żeby utrzymać pracę jej i innych elementów na wypadek, gdyby trzeba było szybko uruchomić silnik. Np: z jakiegoś powodu zgasł podczas jazdy, a jak wiadomo bez silnika nie ma wspomagania hamulców itp.

Poza tym czasami osprzęt wymaga zasilania przez krótki czas po wyłączeniu silnika. Kiedyś za czasów przepływomierzy drutowych komp podawał na niego przez chwilę prąd w celu wypalenia syfu, który osiadł na drutach. Czasami trzeba zamknąć jakiś zaworek, klapkę w dolocie, albo - jak wspomniał kol. LeoLepsi - podtrzymać obieg chłodzenia elektryczną pompą. Innymi słowy Ty - przekręcając kluczyk - dajesz informację do sterownika, że ma zgasić silnik, z on wykonuje określone czynności, do których wykonania potrzebuje jeszcze przez chwilę prądu.

Napisano
  • Autor

> Na tym przekaźniku jest też pompa paliwa. Zwłoka jest po to, żeby utrzymać pracę jej i innych

> elementów na wypadek, gdyby trzeba było szybko uruchomić silnik. Np: z jakiegoś powodu zgasł

> podczas jazdy, a jak wiadomo bez silnika nie ma wspomagania hamulców itp.

U mnie zdaje się jest pompa mechaniczna (schemat dotyczy silnika benzynowego, a ja mam diesla, do którego nigdzie nie ma serwisówki)

> Poza tym czasami osprzęt wymaga zasilania przez krótki czas po wyłączeniu silnika. Kiedyś za czasów

> przepływomierzy drutowych komp podawał na niego przez chwilę prąd w celu wypalenia syfu, który

> osiadł na drutach. Czasami trzeba zamknąć jakiś zaworek, klapkę w dolocie, albo - jak

> wspomniał kol. LeoLepsi - podtrzymać obieg chłodzenia elektryczną pompą. Innymi słowy Ty -

> przekręcając kluczyk - dajesz informację do sterownika, że ma zgasić silnik, z on wykonuje

> określone czynności, do których wykonania potrzebuje jeszcze przez chwilę prądu.

Wydaje się to logiczne. Czyli to trochę tak, jak wyłączanie kompa - zanim Windows się zamknie tez upływa kilkanaście sekund smile.gif

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Znalazłem serwisówke i jest w niej tak:

Quote:

Main relay operates when Ignition ON signal is inputted to terminal 28 of ECM C101-1 connector and it supplies power

to ECM, fuel pump relay, CMP, EGR actuator, throttle flap actuator, PTC heater relay and brake switch, etc. Especially,

the power supplied to ECM is used as a main power of injectors, rail pressure control valve and ECM operation.When IG

KEY ON signal is shut off during turning engine OFF, ECM stops injector operation then engine turns OFF. Approx. after

5 sec., ECM shuts OFF main relay and system turns OFF. Main relay is very important for engine operation, so careful

inspection is strongly required.

When IG KEY OFF signal is imputted to ECM. ECM stops injector operation andn engine turns OFF. Then, After-run(turning

off process of ECM intermal system) is performed in order to shut system down. During this process, if main relay

power supply is cut too late or power supply is cut too early before After-run process completes, ECM detect main relay

error and P0685 is set.

Normally, battery voltage fluctuates from 11.5V to 14.5V. Especially at cranking, voltage can drop to 9.8V. Therefore,

actuators which require 12V power supply meet fluctuation of power by 5V.A little change of voltage supply can shift

controlling characteristic of actuators, such as injectors, Rail pressure regulator valve and EGR actuator, which should be

controlled delicately. To correct controlling characteristic change arrised from voltage fluctuation, ECM performs actuator

operating correction according to voltage change as detecting battery voltage change.

Czyli wynika z tego, że takie elementy jak EGR, wtryski czy regulator cisnienia paliwa powinny byc sterowane delikatnie, ich charakterystyka zmienia się przy zmianach napięcia w instalacji, więc ECU wykonuje korekcje tych charakterystyk i dlatego jest ta zwłoka czasowa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.