Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ceny używanych diesli po nowym roku?

Featured Replies

Napisano

> ponieważ mierzyłem oba, to mogę dodać że różnica w osiągach jest duża, a średnie (miasto/trasa)

> spalanie wychodzi odpowiednie 6/7,5

nie znasz się. Diesel pali w mieście 6, a benzynowy 12 (turbobenzyna pewnie z 15l/100km). Diesle są dobre, bo są trwałe, oszczędne i elastyczne old.gif

Napisano

> ojej, to ja chyba nie umiem liczyć, bo mnie w T-Jet wychodzi średnie spalanie za ostatnie 58,5 tys.

> km dokładnie 7.48l/100km. Popsuty, czy jaki?

Nie popsuty tylko chyba ze wsi jakiejś wink.gif pod Krakowem. Jak wjedzie do miasta to dycha będzie jak nic.

Mój klekot z ostatnich 11 tyś ma spalanie 8.6 litra. Żeby nie było ze popsuty jakiś to jest w stanie super TIP TOP. Ale pali wiecej niż Twój benzyniak.

Niestety poranno popołudniowe warszawskie korki ciągną ze zbiornika i nic na to nie można poradzić. A jaką średnią prędkość masz na kompie bo u mnie było ostatnio 26 km/h sciana.gif Nie ma sie kurka wodna gdzie rozpędzić sciana.gif

Napisano

> OO nigdy nie bedzie ON chocbys nie wiem ile na tace polozyl

Jasne. w koncu barwnik mocno zmienia jego wlasciwosci ok.gif

Napisano

> Mylisz się, są userzy którym odpowiada charakterystyka jazdy dieslem.

Kto wie, moze i oni kiedys przejrzą...

Napisano

> Ale porównując spalanie Turbo benzyny i TDI wychodzi że taniej się jeździ TDI. A w miarę mocny TDI

> niewiele wolniej jeździ od przeciętnej Turbobenzyny.

W miare mocny TDI to znaczy? Bo nie jestem pewien czy porownujemy silniki majace 150KM i siedzace w kompakcie czy tez cos troche mocniejszego...

Napisano

> Jasne. w koncu barwnik mocno zmienia jego wlasciwosci

Jest ok 5% różnica w gęstości obu paliw a to już ma znaczenie w wysokociśnieniowych układach (różne normy dla obu paliw).

Napisano

> Kto wie, moze i oni kiedys przejrzą...

Tylko po co? hehe.gif

Jak komuś leży diesel, to go będziesz na siłę uszczęśliwiał noPb (bo ma np. lepsze osiągi - jak pociągniesz do czerwonego hehe.gif) ?

Napisano

> hehe no właśnie. Ja również kupiłem nowego diesla po kożystnej cenie...

auć, moje oczy

!

> po za tym ze był tańszy od benzyniaka bo z wyprzedazy rocznika cieszę się że pali 4 l w trasie i

> 5,5 litra po mieście!

Chyba po miasteczku...

> auto ma silnik 1,6 MJ z wykonanym remapem,

To znaczy na ile ten remap?

> wszystko to co pisali koledzy

> wyżej się zgadza, dynamika jest, elastyczność, fun z jazdy...

no...

> i teraz weźmy auto w benzynie... silnik 1,4 (90KM) spala 6-8 l./100km

jesli cos porownywac to tylko dwa silniki o podobnej mocy.

> albo nawet T-Jeta ze

> spalaniem poniżej 10l. nie schodzi nie mówiąc już że zachęca do wdepnięcia

A Twoje nie zacheca do wdepniecia? To co byl ten remap? hehe.gif

> takze pod kątem ekonomiki i spalania nadal wole swojego MultiJeta

dokladnie takich argumentow uzylem tlumaczyc koledze dlaczego wole moja stara turbobenzyne od wolnossacego silnika legitymujacego sie podobna moca/momentem hehe.gif

Tylko ta czesc o ekonomice pominalem hehe.gif

Napisano

> Tylko po co?

hehe.gif

> Jak komuś leży diesel, to go będziesz na siłę uszczęśliwiał noPb (bo ma np. lepsze osiągi - jak

> pociągniesz do czerwonego ) ?

Nie musze ciagnac do czerwonego biglaugh.gif

Napisano

Jestem przekonany, że cena ON będzie równa cenie noPB.

Ja osobiście, wolę by moje auto spaliło 7-8l ON niż 12-15l noPB.

Napisano

> Jest ok 5% różnica w gęstości obu paliw a to już ma znaczenie w wysokociśnieniowych układach (różne

> normy dla obu paliw).

Gdzies czytalem, ze cala roznica to tylko dodanie barwnika w celu ulatwienia odroznienia paliw.

Napisano

> Jestem przekonany, że cena ON będzie równa cenie noPB.

> Ja osobiście, wolę by moje auto spaliło 7-8l ON niż 12-15l noPB.

Zdajesz sobie sprawe ze takie roznice w spalaniu wystepuja praktycznie tyklo wtedy gdy porownujemy stare benzyny do nowych diesli lub gdy porownujemy bardzo duze silniki?

Nowe silniki benzynowe potrafia byc naprawde bardzo oszczedne ok.gif

Napisano

Porównuję to co znam czyli dwa duże silniki o zbliżonej mocy.

W tym wypadku różnica na korzyść diesla jest (IMO) odczuwalna.

Napisano

> Porównuję to co znam czyli dwa duże silniki o zbliżonej mocy.

Generacyjnie sa takie same?

> W tym wypadku różnica na korzyść diesla jest (IMO) odczuwalna.

duzo zalezy w jakim aucie, jak uzytkowanym i jaki silnik. Np A8 bym w benzynie nie kupil bo to bez sensu z punktu widzenia ekonomiki. Ale np taka Honda Jazz nawet jakby byla z dieslem to pewnie by sie nie kalkulowala.

Nie da sie przyjac generalnej zasady, ze diesle zawsze bedzie tanszy wink.gif

Napisano

> Nie musze ciagnac do czerwonego

Pisałem wcześniej - przeszło 20 koni więcej w TB i jechało mi się (subiektywnie) gorzej. Więc nie ma się co śmiać - każdy kupuje, co mu pasuje. ok.gif

Napisano

> Tylko po co?

> Jak komuś leży diesel, to go będziesz na siłę uszczęśliwiał noPb (bo ma np. lepsze osiągi - jak

> pociągniesz do czerwonego ) ?

wydaje mi się, że obie strony dżihadu powinny być bardziej obiektywne. grinser006.gif

Spójrz drogi Pyrku na wykres nowoczesnej turbobenzyny którą według Ciebie trzeba ciągnąć do "czerwonego" KLIK wink.gif

O tym jak to się ma osiągami do nowoczesnego dizla, który w tej samej budzie kosztuje duużo więcej, pisałem wyżej.

Napisano

> Pisałem wcześniej - przeszło 20 koni więcej w TB i jechało mi się (subiektywnie) gorzej.

A ile ta TB lacznie miala?

>Więc nie ma się co śmiać - każdy kupuje, co mu pasuje.

Pewnie, ze tak chociaz z drugiej strony czasami sluchajac argumentow niektorych osob jezdzacych dieslem to nie wiadomo czy smiac sie czy plakac...

Osobiscie znam dwie osoby ktore jezdza dieslem "bo lubia". Reszta upiera sie, ze jest sporo taniej i to nawet gdyte ich diesle spalaja wiecej niz benzyniaki... hehe.gifhehe.gif

Napisano

> wydaje mi się, że obie strony dżihadu powinny być bardziej obiektywne.

to wtedy by dzihadu nie bylo hehe.gif

> Spójrz drogi Pyrku na wykres nowoczesnej turbobenzyny którą według Ciebie trzeba ciągnąć do

> "czerwonego" KLIK

U mnie wykres wyglada mniej zachecajaco, ale i tak krecenie do czerwonego pola jest zbedne zeby samochod sie napedzal. genralniesredni zakres obrotow i overboost robia swoje ok.gif

> O tym jak to się ma osiągami do nowoczesnego dizla, który w tej samej budzie kosztuje duużo więcej,

> pisałem wyżej.

Duzo osob subiektywnie uwaza diesla za szybszego z racji charakterystyki silnika.

Napisano

> Generacyjnie sa takie same?

> duzo zalezy w jakim aucie, jak uzytkowanym i jaki silnik. Np A8 bym w benzynie nie kupil bo to bez

> sensu z punktu widzenia ekonomiki. Ale np taka Honda Jazz nawet jakby byla z dieslem to pewnie

> by sie nie kalkulowala.

> Nie da sie przyjac generalnej zasady, ze diesle zawsze bedzie tanszy

Bardzo dużo zależy również od stylu jazdy. W przypadku diesla, nagłe "zgłupienie" i jazda nieekonomiczna nie przekłada sie na taki wzrost spalania jak ma to miejsce nawet w najnowocześniejszej "dałnsajzingowej" benzynie.

Napisano

> Bardzo dużo zależy również od stylu jazdy.

Prawda. Moja zabytkowa TB ma rozrzut miedzy 8 a 18. Wszystko zalezy od prawej nogi.

>W przypadku diesla, nagłe "zgłupienie" i jazda

> nieekonomiczna nie przekłada sie na taki wzrost spalania jak ma to miejsce nawet w

> najnowocześniejszej "dałnsajzingowej" benzynie.

to jeszcze zalezy co kto rozumie przez zglupienie. Kilka razy mialem okazje mocno meczyc diesla i wbrew pozorom super oszczednie nie bylo.

Napisano

> Bardzo dużo zależy również od stylu jazdy. W przypadku diesla, nagłe "zgłupienie" i jazda

> nieekonomiczna nie przekłada sie na taki wzrost spalania jak ma to miejsce nawet w

> najnowocześniejszej "dałnsajzingowej" benzynie.

Bo trzeba mieć świadomość, że to jest cecha tych nowoczesnych turbobenzyn - jeśli ktoś chce i umie jeździć oszczędnie, to proszę bardzo - te silniki oferują spalanie niewiele wyższe od dizli. Natomiast jak ktoś chce się powygłupiać, to ma pod ręką dobre osiągi z fajną charakterystyką, ale za to okupione wysokim spalaniem...

Napisano

> Natomiast jak ktoś chce się powygłupiać, to ma pod ręką dobre osiągi z fajną charakterystyką,

> ale za to okupione wysokim spalaniem...

A i tu trzeba sobie zdawac sprawe, ze silniki gwarantujace dobra zabawe nigdy oszczedne nie byly. Nie wazne czy byly wolnossace, doladowane czy pedzone dieslem.

Napisano

> Bo trzeba mieć świadomość, że to jest cecha tych nowoczesnych turbobenzyn - jeśli ktoś chce i umie

> jeździć oszczędnie, to proszę bardzo - te silniki oferują spalanie niewiele wyższe od dizli.

> Natomiast jak ktoś chce się powygłupiać, to ma pod ręką dobre osiągi z fajną charakterystyką,

> ale za to okupione wysokim spalaniem...

Oczywiście - jak we wszystkim trzeba mieć świadomość ok.gif

Z tym że wygłupy dieslem (o ile można to tak nazwać zlosnik.gif) nie będą tak kosztowne w zużycie ok.gif

Napisano

> Prawda. Moja zabytkowa TB ma rozrzut miedzy 8 a 18. Wszystko zalezy od prawej nogi.

> to jeszcze zalezy co kto rozumie przez zglupienie. Kilka razy mialem okazje mocno meczyc diesla i

> wbrew pozorom super oszczednie nie bylo.

Czy ja wiem, wystarczy nowoczesny 1.6 N/A Pb. Rozrzut może być od 8 do 14. Sprawdzone empirycznie.

Natomiast dieslem 1.6 nie udało mi się przekroczyć 9 (zakładając ten sam stopnień "zgłupienia" oczywiście zlosnik.gif)

Napisano

> wydaje mi się, że obie strony dżihadu powinny być bardziej obiektywne.

O nie, nie! Mnie w to nie wciągajcie... nono.gifhehe.gif

> Spójrz drogi Pyrku na wykres nowoczesnej turbobenzyny którą według Ciebie trzeba ciągnąć do

> "czerwonego" KLIK

Oj tam, oj tam - przejaskrawiłem z tym czerwonym. ok.gif

Jeździłem i noPb, i dieslami - lepiej mi leżą diesle. ok.gif

Może dlatego, że - poza tym 1.4 122KM - nie jeździłem nowszą turbobenzyną? niewiem.gif

W każdym razie - jak się przesiadłem ze 128 konnej benzynowej avensis na 101 konnego diesla, to w moim użytecznym zakresie obrotów lepiej się odpychał. ok.gif

P.S. Poza wykresem mocy/momentu trzeba jeszcze zerknąc na przełożenia, bo te różnią się znaczne dla ON i no/Pb.

Napisano

> Czy ja wiem, wystarczy nowoczesny 1.6 N/A Pb. Rozrzut może być od 8 do 14. Sprawdzone empirycznie.

czyli okolice 120KM?

> Natomiast dieslem 1.6 nie udało mi się przekroczyć 9 (zakładając ten sam stopnień "zgłupienia"

> oczywiście )

A ten diesel to ile mial koni?

Napisano

> A ile ta TB lacznie miala?

Nie doczytałes. nono.gif

122KM. ok.gif

> Pewnie, ze tak chociaz z drugiej strony czasami sluchajac argumentow niektorych osob jezdzacych

> dieslem to nie wiadomo czy smiac sie czy plakac...

> Osobiscie znam dwie osoby ktore jezdza dieslem "bo lubia". Reszta upiera sie, ze jest sporo taniej

> i to nawet gdyte ich diesle spalaja wiecej niz benzyniaki...

Coż mam na to poradzić? niewiem.gif

Napisano

> przeszło 20 koni więcej w TB i jechało mi się (subiektywnie) gorzej.

Proste - za cicho było.

W klekocie klekotało tak, że myślałeś, że za chwilę prędkość dźwięku przekroczysz. W TB była cisza i myślałeś, że auto stoi.

Napisano

> Proste - za cicho było.

> W klekocie klekotało tak, że myślałeś, że za chwilę prędkość dźwięku przekroczysz. W TB była cisza

> i myślałeś, że auto stoi.

Yarek - masz dżihadowca! hehe.gifok.gif

Napisano

> czyli okolice 120KM?

Egzakli ok.gif

> A ten diesel to ile mial koni?

116

Napisano

> O nie, nie! Mnie w to nie wciągajcie...

juz w tym siedziesz hehe.gif

> Oj tam, oj tam - przejaskrawiłem z tym czerwonym.

> Jeździłem i noPb, i dieslami - lepiej mi leżą diesle.

> Może dlatego, że - poza tym 1.4 122KM - nie jeździłem nowszą turbobenzyną?

Mi np bardziej leza stare TB niz nowe. jakos turbodziura i lag dodaja im charakteru. Naturalnie w autach do zabawy bo w jezdzie na codzien troche inaczej to wyglada.

> W każdym razie - jak się przesiadłem ze 128 konnej benzynowej avensis na 101 konnego diesla, to w

> moim użytecznym zakresie obrotów lepiej się odpychał.

Jestes pewien? A moze po prostu bylo czuc ze wgniata w fotel i to wszystko?

Znajomy jak wysiadl ze swojej 140 konnej 156 pedzonej dieslem i wsiadl do mojego 140 konnego civica pedzonego benzyna to stwierdzil, ze civic nie jedzie. Jego pasazer powiedzial to samo. Cytujac "jak w alfie turbo dmuchnie to az czuc jak ciagnie!". Testy drgowe wykazaly, ze oba auta ida niemal rowno z przewaga dla Hondy. Po prostu charakterystyka silnika (nagly przyrost momentu w waskim zakresie obrotow) daje takie wrazenie.

> P.S. Poza wykresem mocy/momentu trzeba jeszcze zerknąc na przełożenia, bo te różnią się znaczne dla

> ON i no/Pb.

Musza sie roznic. Mnie np denerwuja strasznie rotkie przelozenia w dieslu - wole dlugie przelozenia ok.gif

Napisano

> Nie doczytałes.

> 122KM.

Mea culpa blagam.gif

> Coż mam na to poradzić?

Nic, przynajmniej masz jaja zeby do tego nie dorabiac zadnej ekonoideologii i powiedziec "jezdze dieslem bo lubie".

Napisano

> Proste - za cicho było.

> W klekocie klekotało tak, że myślałeś, że za chwilę prędkość dźwięku przekroczysz. W TB była cisza

> i myślałeś, że auto stoi.

Pamietajmy tylko, ze glosnosc silnika w aucie to nie tylko sprawa silnika. W takiej np klasie E to ciezko poczuc co jest pod maska a o tym zeby uslyszec nie ma mowy.

Napisano

> Mocny dieselek

Hjundaj i30 1.6 CRDI zlosnik.gif

Napisano

> Jestes pewien? A moze po prostu bylo czuc ze wgniata w fotel i to wszystko?

Jestem pewien swojego odczucia. ok.gif

Na papierze ave jest szybsza. ok.gif

> Znajomy jak wysiadl ze swojej 140 konnej 156 pedzonej dieslem i wsiadl do mojego 140 konnego civica

> pedzonego benzyna to stwierdzil, ze civic nie jedzie. Jego pasazer powiedzial to samo. Cytujac

> "jak w alfie turbo dmuchnie to az czuc jak ciagnie!". Testy drgowe wykazaly, ze oba auta ida

> niemal rowno z przewaga dla Hondy. Po prostu charakterystyka silnika (nagly przyrost momentu w

> waskim zakresie obrotow) daje takie wrazenie.

No ale ja właśnie o tym cały czas piszę grinser006.gif - mi to pasi i już. grinser006.gif

Nie twierdzę, że diesle są szybsze do setki. wink.gif

> Musza sie roznic. Mnie np denerwuja strasznie rotkie przelozenia w dieslu - wole dlugie przelozenia

ok.gif

Napisano

> Hjundaj i30 1.6 CRDI

Jeszcze troche i nam koreanczycy na kolejnych japonczykow wyrosna ok.gif

Napisano

> Nic, przynajmniej masz jaja zeby do tego nie dorabiac zadnej ekonoideologii i powiedziec "jezdze

> dieslem bo lubie".

U mnie sprawa jest jeszcze mocniej skomplikowana - ostatnie trzy auta odkupiłem z fabryki, więc brałem co było. hehe.gif

Ale następne pewnie będzie z rynku/salonu i rozglądam się jednak za kopciuchem. ok.gif

Napisano

> Yarek - masz dżihadowca!

Ale ten dżihadowiec ma tu sporo racji wink.gif Dizel przez swoją charakterystykę pracy daje wrażenie że się szybko rozpędza.

Piszesz, że lepiej Ci się jeździ słabszym dizlem, niż mocniejszą turbobenzyną, że w Twoich "zakresach obrotów" (zapewne masz na myśli elastyczność) jest lepiej w dizlu, że przełożenia skrzyni biegów też są ważne, i tak dalej.

No to kliknij w ten link: KLIK

Masz tam praktyczne porównanie osiągów dwóch aut - ta sama buda, różne silniki. Specjalnie dobrałem t-dizla mocniejszego od t-benzyny, żebyś nie miał wątpliwości (170KM vs 160KM).

No i jaki jest efekt? Otóż słabsza turbobenzyna wygrywa w tym porównaniu - nie tylko od zera do setki (co Ciebie nie interesuje, bo nie lubisz "kręcić", ale sekunda szybciej daje do myslenia) ale również elastycznością nie odstaje.

Dżihadowcy "momętu" w dizlach niech zwrócą uwagę, że ten dizel z porównania, ma prawie połowę więcej "momętu" - na silniku hehe.gif

Napisano

> U mnie sprawa jest jeszcze mocniej skomplikowana - ostatnie trzy auta odkupiłem z fabryki, więc

> brałem co było.

To pewnie byly skatowane trupy, ktore upalano na placu i skakano nimi z tasmy montazowej. moze dlatego tak skrzywily Twoj gust? niewiem.gif

> Ale następne pewnie będzie z rynku/salonu i rozglądam się jednak za kopciuchem.

skoro lubisz? Mimo wszystko modle sie abys pewnego piekna dnia ujrzal swiatlo. nadzieja umiera ostatnia hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Jestem przekonany, że cena ON będzie równa cenie noPB.

> Ja osobiście, wolę by moje auto spaliło 7-8l ON niż 12-15l noPB.

Jesteś błędnie przekonany - ON będzie droższy od benzyny po 1 stycznia 2012 - pytanie czy o 10 czy 15 czy 20 groszy.

Może będą jakieś dziwne stacje gdzie ta różnica będzie mniejsza - ale jakbym miał takiego nowszego diesla - to raczej bym tam nie tankował.

12-15 l benzyny na 100 km?

Albo ktoś ma zwykły benzyniak i stoi w permanentnych korkach - wtedy wolę jednak MPK...

Albo jeździ raczej sportowo - tylko po co?

Albo ma wóz stary lub ooogromnego beznyniaka.... - po co?

Mała benzyna na turbo i ew. bezpośredni wtrysk (120-140 KM)- mieści się w 8-9 l /100 w dużym mieście.

Napisano

> Albo jeździ raczej sportowo - tylko po co?

for fun ok.gif

> Albo ma wóz stary lub ooogromnego beznyniaka.... - po co?

for fun szczegolnie gdy ie ma ooogromnego benzyniaka

> Mała benzyna na turbo i ew. bezpośredni wtrysk (120-140 KM)- mieści się w 8-9 l /100 w dużym

> mieście.

mala w sensie tak kolo 2000ccm ok.gif

Napisano
  • Autor

> Co roku 'wiadomo', że akcyza na LPG tak skoczy do góry, że nie będzie ono w ogóle opłacalne i co? I

> nic.

LPG dostanie "po pupie" w ciągu najbliższych 3 lat. Disel już od stycznia - to nie jest jakieś moje "widzi misie"

Stawka akcyzy wzrosła z 303 do 330 EURO - a złotówka 1 października była słaba... I gdyby nie interwencja NBP - byłoby jeszcze gorzej.

UE mało obchodzi na czym jeżdżą u nas ciężarówki. Obciążenie podatkami typu akcyza ma wynieść min. 330 eur

Napisano

> No to kliknij w ten link: KLIK

Czytamy z uwagą!!! old.gif

Nie jeździłem inną TB - poza tym gofrem. ok.gif

Nie upieram się, że 1.8tsi by mi nie pasowało. grinser006.gif

Żeby było śmieszniej - teraz we fabryce leasingują się tsi, więc jak nerwowo wytrzymam tam jeszcze parę miesięcy, to moze i tsi kupię. rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Oczywiście - jak we wszystkim trzeba mieć świadomość

> Z tym że wygłupy dieslem (o ile można to tak nazwać ) nie będą tak kosztowne w zużycie

Ale też frajda z wygłupów turbo dymiącym dieslem jest średnia w porównaniu do turbo- benzyny....

Napisano

> To pewnie byly skatowane trupy, ktore upalano na placu i skakano nimi z tasmy montazowej. moze

> dlatego tak skrzywily Twoj gust?

Jeden był benzynowy. 033102bebe_1_prv.gif

A wybierałem te niekatowane. ok.gif

> skoro lubisz? Mimo wszystko modle sie abys pewnego piekna dnia ujrzal swiatlo. nadzieja umiera

> ostatnia

Wyżej pisałem - teraz fabryka lata w duzej mierze na tsi, więc nie upadaj na duchu. hehe.gif

Tylko naprawa 4 z 5-ciu 1.8 tsi na gwarancji nieco studzi chęc kupna. rotfl.gif

Napisano

> Czytamy z uwagą!!!

No właśnie - czytamy z uwagą panie Kolego grinser006.gif

> Nie jeździłem inną TB - poza tym gofrem.

> Nie upieram się, że 1.8tsi by mi nie pasowało.

Ten przykład który podałem, to właśnie tylko przykład, który ma uzmysłowić "efekt dizla" - możesz tam sobie podstawić 1.4 TSI którym jeździłeś i 1.9 TDI 101KM - w tym przypadku też 1.4 TSI będzie wygrywał, pomimo Twojego wrażenia że jest lepiej w dyszlu wink.gif

> Żeby było śmieszniej - teraz we fabryce leasingują się tsi, więc jak nerwowo wytrzymam tam jeszcze

> parę miesięcy, to moze i tsi kupię.

Nie polecam, tłoki puchną i takie tam. Popytaj na autokąciku. skromny.gif

> Tylko naprawa 4 z 5-ciu 1.8 tsi na gwarancji nieco studzi chęc kupna.

a co się popsuło?

Napisano

> Jeden był benzynowy.

> A wybierałem te niekatowane.

Niemozliwe. Wszystkie napewno spadly na dach podczas transportu hehe.gif

> Wyżej pisałem - teraz fabryka lata w duzej mierze na tsi, więc nie upadaj na duchu.

Nadzieja umiera ostatnia hehe.gif

> Tylko naprawa 4 z 5-ciu 1.8 tsi na gwarancji nieco studzi chęc kupna.

bo wiesz, ja tam tak prywatnie moge Ci polecic cos z Wloch... hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Ale też frajda z wygłupów turbo dymiącym dieslem jest średnia w porównaniu do turbo- benzyny....

najgorsze w wygłupach przednionapędowym dizlem, jest rozkład masy i sposób w jaki rośnie krzywa momentu crazy.gif

Napisano
  • Autor

> hehe no właśnie. Ja również kupiłem nowego diesla po kożystnej cenie...

> po za tym ze był tańszy od benzyniaka bo z wyprzedazy rocznika cieszę się że pali 4 l w trasie i

> 5,5 litra po mieście! auto ma silnik 1,6 MJ z wykonanym remapem, wszystko to co pisali koledzy

> wyżej się zgadza, dynamika jest, elastyczność, fun z jazdy...

> i teraz weźmy auto w benzynie... silnik 1,4 (90KM) spala 6-8 l./100km albo nawet T-Jeta ze

> spalaniem poniżej 10l. nie schodzi

Mnie zszedł poniżej 10 (do 7-8 l /100) - na dystansie 20 km, odpalony rano na zimno, było to 120 KM w Bravo - to był pierwszy silnik, w którym doświadczyłem różnicy między tdieslem a tbenzyną...

>nie mówiąc już że zachęca do wdepnięcia

> takze pod kątem ekonomiki i spalania nadal wole swojego MultiJeta

Widzisz ty już kupiłeś i udało Ci się pojeździć te kilka czy kilkanaście miesięcy na pozytywnej różnicy.

Ale za 2-3-4-5 lat będziesz sprzedawał i ten klient który przyjdzie do Ciebie wtedy - będzie kalkulował w innych warunkach rynkowych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.