Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana rozrządu

Featured Replies

Napisano

Witam klubowiczów mam pytanie związane z wymianą rozrządu, a mianowicie po jakim okresie trzeba wymienić rozrząd bo troszeczkę zgłupiałem bo co jeden mechanik to mówi inaczej

Napisano

Zgodnie z książką serwisową co 120 tys. km, ale mechanicy i forumowicze zalecają skrócenie tego terminu (szczególnie po pierwszej wymianie) o połowę.

> Witam klubowiczów mam pytanie związane z wymianą rozrządu, a mianowicie po jakim okresie trzeba

> wymienić rozrząd bo troszeczkę zgłupiałem bo co jeden mechanik to mówi inaczej

Napisano

> Zgodnie z książką serwisową co 120 tys. km,

Taa jasne grinser006.gif Chyba na 2 kompletach zlosnik.gif Niektóre egzemplarze nawet 50kkm nie wytrzymują sciana.gif

Napisano

> Taa jasne Chyba na 2 kompletach

Ja zrobiłem na jednym zlosnik.gif

Drugi raz juz zrobiłem po kolejnych 57 kkm. smile.gif

Napisano

> Witam klubowiczów mam pytanie związane z wymianą rozrządu, a mianowicie po jakim okresie trzeba

> wymienić rozrząd bo troszeczkę zgłupiałem bo co jeden mechanik to mówi inaczej

60kkm nie dłużej niż 5lat.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Informacje z ASO z przed 5 lat.

Gdy pojawile sie 1,6 16v, w pierwszych zaleceniach bylo do 120 000 km lub 5 lat

Niestety, pojawialy sie liczne rzypadki zerwania i zmniejszono przebieg do 90 000

Ja od zawsze i we wszystkich swoich autkach wymieniam max przy ok 70 000 i przebieg mama realny, auto bylo w rodzinie od wyjazdu z salonu w Bremen

Napisano

Moją padakę kupiłem w marcu...koleś zapewniał mnie,że rozrząd był w styczniu robiony.

W czerwcu pojechałem do "swojego" mechanika i co stwierdził,że rozrząd jest zrobiony,ale chyba przez ucznia na warsztatach praktycznych... zlosnik.gif

Tak więc, teraz w październiku robiłem ponownie i mam gwarancje (rzekomą) na 50tyś.....

Napisano

> W czerwcu pojechałem do "swojego" mechanika i co stwierdził,że rozrząd jest zrobiony,ale chyba

> przez ucznia na warsztatach praktycznych...

A niby po czym wysnul takie wnioski ? Ciekawe. Co wymienil w ramach poprawki ?

Napisano

> A niby po czym wysnul takie wnioski ? Ciekawe. Co wymienil w ramach poprawki ?

W tych modelach była stosowany jeden plastikowy element (nazwy nie pamiętam), który zresztą mi pokazywał.

Jego wniosek: skoro ktoś robił przy rozrządzie,co faktycznie było widać,że ktoś coś dłubał (dosłownie) to powinien od razu wymienić ten element, bynajmniej on nie zna nikogo, kto robi w tych modelach rozrząd i pomija wymianę tego elementu....

Napisano

Ale tam jest tylko pasek, napinacz i pompa wody. I na wymianie tych elementow, polega wymiana rozrzadu.

Napisano

kolega pewnie chce napisać , że jak kupisz auto to najlepiej wymienic i jeździć sobie na nowym i być pewnym w 70% ze nic się z nim nie stanie ... bo 30% zostawiam na wady wykonania ...

Napisano

Rób co 60 kkm lub co 2 lata

I nie baw sie w sam pasekm tylko komplecik

Napisano

> Rób co 60 kkm lub co 2 lata

> I nie baw sie w sam pasekm tylko komplecik

Co 2 lata to nie przesada?

Napisano

> Co 2 lata to nie przesada?

Wszystko zależy ile km w ciągu roku robisz i jaki styl jazdy preferujesz zlosnik.gif

Ale 2 lata to nie przesada....

Napisano

> Co 2 lata to nie przesada?

Raczej nie wink.gif

Godzinkę temu odebrałem swoją brave smile.gif

Zrobiona upg, wymienione 8 zaworów, kompletny rozrząd, planowanie, docieranie zaworów, uszczelniacze, uszczelki, olej, płyn .......

Jestem 1k lżejszy angryfire.gif

Napisano

> Rób co 60 kkm lub co 2 lata

Bez przesady.

Napisano

> Taa jasne Chyba na 2 kompletach Niektóre egzemplarze nawet 50kkm nie wytrzymują

Ja tylko piszę, co jest w książce serwisowej, którą posiadam.

Zaznaczyłem przecież, że na forum zaleca się skrócenie czasu o połowę.

Sam pierwszy wymieniłem po 110 tys., kolejny po 60 tys., następny wymienię znowu po 60 tys.

Napisano

> Bez przesady.

i po tym, jak ostatnia wymiana kosztowała 1900zł wymieniam po 50kkm sob.gif

Napisano

> Raczej nie

> Godzinkę temu odebrałem swoją brave

> Zrobiona upg, wymienione 8 zaworów, kompletny rozrząd, planowanie, docieranie zaworów,

> uszczelniacze, uszczelki, olej, płyn .......

> Jestem 1k lżejszy

To i tak nieźle....cenowo oczywiście....

Ja za rozrząd, wymianę uszczelniaczy, poduszek/tył

Zaplaciłem 1500 oslabiony.gif

Napisano

> Raczej nie

> Godzinkę temu odebrałem swoją brave

> Zrobiona upg, wymienione 8 zaworów, kompletny rozrząd, planowanie, docieranie zaworów,

> uszczelniacze, uszczelki, olej, płyn .......

> Jestem 1k lżejszy

No to przykra sprawa, a przy jakim przebiegu paska, on nie wytrzymal?

W moim td przejechane jest 40 tys na tym rozrządzie i wymienię jak będzie z 60-70 kkm. Sądziłem, że 1.6 to bardziej bezobsługowy silnik, niż co 2 lata bez znaczenia ile km sie przejechalo.

Napisano

> No to przykra sprawa, a przy jakim przebiegu paska, on nie wytrzymal?

> W moim td przejechane jest 40 tys na tym rozrządzie i wymienię jak będzie z 60-70 kkm. Sądziłem, że

> 1.6 to bardziej bezobsługowy silnik, niż co 2 lata bez znaczenia ile km sie przejechalo.

Pasek wytrzymał zlosnik.gif Poszła uszczelka pod głowicą przy 220kkm wink.gif

Zaworki poleciały bo mechanika zjadła rutyna zlosnik.gif i uwalił 8 sztuk zanim nawet pasek nowy założył yikes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.