Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Termostat - wymiana ? Stilo 1.4

Featured Replies

Napisano

Witam.

Leci mi wskazówka temp. na ok. 25% skali (odczyt po 50 km ciągłej jazdy, temp. zewn. ok.7 st.). Jak wyłączę całkiem ogrzewanie - wraca do pionu powoli.

Czy nadszedł już czas na termostat, czy może to być coś innego ?

Jeszcze nigdy tak nie spadła po takim przebiegu.

Jeśli wymiana - jest jakiś manual ?, kompletnie nie wiem od czego zacząć.

Widziałem manual do JTD ale do 1.4 nie było.

Pozdrawiam.

Napisano

Witaj,

sprawdź najpierw czy ciepła jest chłodnica, po odpaleniu auta i odczekaniu jakiegoś czasu powinna być zimna. Z doświadczenia wiem, że można także FESem sprawdzić czujnik temperatury. Wiem to wszystko dobrze, wczoraj wymieniłem termostat i czujnik temperatury... wink.gif

Pozdrawiam

kubussss

Napisano
  • Autor

> Witaj,

> sprawdź najpierw czy ciepła jest chłodnica, po odpaleniu auta i odczekaniu jakiegoś czasu powinna

> być zimna. Z doświadczenia wiem, że można także FESem sprawdzić czujnik temperatury. Wiem to

> wszystko dobrze, wczoraj wymieniłem termostat i czujnik temperatury...

> Pozdrawiam

> kubussss

przy jakich nastawach ogrzewania ?

Napisano

Tego Ci nie powiem, bo mam climatronica wink.gif Tryb auto, temperatura na 18 lub 19 stopni.

U mnie też się tak działo: stałem autem w korku, wskaźnik temperatury szedł w górę, zacząłem jechać, szybciej i szybciej wskazówka opadała.

Napisano
  • Autor

I co - termostat to był czy czujnik temp. ?

Napisano

> I co - termostat to był czy czujnik temp. ?

Z opisu wynika że termostat do wymiany. Jak pisał kolega sprawdź czy węże do chłodnicy po odpaleniu robią się po chwili ciepłe - wtedy termostat na 100%.

A wymiana - banał.

Odkręcasz lub zrywasz opaskę metalową mocującą wąż na termostacie. Powoli zsuwasz wąż - poleci płyn chłodniczy. Ja podłożyłem lejek do paliwa i małe wiaderko pod samochód do którego spływało.

Odkecasz dwie nakrętki mocujące termostat oczkowa lub nasadowa 10tka, zdejmujesz a włąściwie zrywasz termostat, bo się bedzie dobrze trzymał. Czyścisz blok silnika z pozostałości uszczelki. Zakładasz nową uszczelkę i termostat, dokręcasz 10Nm, zakładasz wąż, przykręcasz opaskę metalową.

Uzupełniasz płyn chłodniczy w zbiorniku wyrównawczym, odpowietrzasz układ, sprawdzasz czy nie cieknie i się cieszysz, że "ci stoi"

http://forum.autokacik.pl/files/285422183-Bez%A0tytu%B3u.bmp

Napisano
  • Autor

Tylko znalazłem w Elearn dwa odpowietrzniki:

1 - przy chłodnicy zlokalizowałem

2 - od nagrzewnicy za cholerę nie wiem gdzie szukać ?

Wklejam fotkę tego co mam - może ktoś wie gdzie ten dźinks ?

http://i3.fmix.pl/fmi1809/910de1bf000b07d84ea1abe5

post-124041-14352514397101_thumb.jpg

Napisano

Ja odpowietrzyłem tylko tym jednym przy chłodnicy i wszystko pięknie działa.

Napisano

> 2 - od nagrzewnicy za cholerę nie wiem gdzie szukać ?

w historii tego forum nikt tego nie znalazł w 1.4 smile.gif

ja tym bardziej nie znalazłem, a odpowietrzałem już nie raz

Napisano

> Ja odpowietrzyłem tylko tym jednym przy chłodnicy i wszystko pięknie działa.

A ja w ogóle nie odpowietrzałem i też działa. 270751858-jezyk.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wymieniłem termostat.

Teraz wskazówka w pionie cały czas.

Nie odpowietrzałem.

Odkręciłem zbiornik wyrównawczy i uruchomiłem silnik.

Brak objawów awarii.

Dziękuję za wskazówki.

Napisano

Czyli jednak termostat... Niech ci służy jak najdłużej... smile.gif

Napisano

> Nie odpowietrzałem.

To sprawdź za 2 dni czy nie trzeba dolać

• 1 miesiąc później...
Napisano

Hmmm... ja wiem cena cyni cuda, ale przy wymianie całego wkładu od podniesienia do zamknięcia maski mija godzinka. A tu wyciągniesz wkład i jak będzie nierozbieralny? Skąd wezmiesz samą obudowę? Ewentualnie ile to czasu zajmie (rozbieranie itd.)

Napisano

> czy wystarczy ten element:

chyba nie wystarczy, bo oglądałem termostat i raczej jest nierozbieralny, a do tego swój kupiłem za 38 zł w ASO, więc chyba nie ma co kombinować.

Kolega pisze że wymienił w godzinę, ja dałem radę w 30 min, ale silnik miełem zimny i nie ma groźby poparzeń wink.gif

Napisano

A dajecie jakis silikon na uszczelke czy bez niczego?

U mnie wąż robi sie ciepły za termostatem ale czym dalej tym mniej i do konca nie wiem czy otwiera czy nie... przecież jak woda krąży to jednakowa powinna być temperatura w całym obiegu. Chyba jednak troche zamyka skoro czym dalej od niego tym zimniej.

Napisano

> A dajecie jakis silikon na uszczelke czy bez niczego?

jak masz nową oryginalną uszczelkę to jest ona 3 warstwowa (guma - blacha - guma) i ładnie uszczelnia.

Raczej nie polecam recyclingu starej uszczelki - będzie cieknąć bo guma zostaje na głowicy. Jeśli bez uszczelki lub z jakąś samoróbą, to pewnie bedzie potrzebny silikon

Napisano

Uszczelkę dostałem razem z termostatem (Ricambi Originali za 52 zł), a godzinę robiłem dlatego, ze gniazdo czysciłem z resztek starej uszczelki. Silikonu nie było trzeba.

Napisano

Podczepie się żeby nie zakładać nowego tematu.

Czy po wymianie pompy i płynu mogło się coś stać z termostatem, bo dziwnie zachowuje się teraz wskazówka temperatury. Strasznie skacze, raz pion a za chwile na moment opada w lewo. Zaraz po wymianie to raczej normalne i tak było. Potem już fajnie w pionie, a teraz po przejechaniu ok 80km znowu coś nią macha. Przed wymianą płynu i pompy było ok. Tak więc zaczyna siadać termostat czy jeszcze może resztki powietrza gzieś są i dają taki efekt.

Jak myślicie.

Pozdro.

Napisano

Stawiam na pad termostatu. Miałem podobne objawy, a teraz sterczy prosto i nie opada....

Napisano

> Stawiam na pad termostatu.

Tylko dziwne że zaczęło się to dziać dokładnie zaraz po wymianie.

Przed było idealnie, żadnych anomali.

Napisano

> Tylko dziwne że zaczęło się to dziać dokładnie zaraz po wymianie.

> Przed było idealnie, żadnych anomali.

Możesz zacząć od przeczyszczenia styków, na czujniku temp .

Napisano

> Możesz zacząć od przeczyszczenia styków, na czujniku temp .

Słuszna uwaga. Podobny problem miałem w firmowym Doblo. Ściągnięcie i wyczyszczenie konektorka załatwiło sprawę.

Pozdrawiam

Napisano

Jak spada temperatura na wskazniku to łatwo sprawdzić czy rzeczywiście temperatura płynu spadła czy czujnik wariuje. Odpalamy dmuchawe i przykładamy reke do kratki nawiewu, przy 90stopniach powietrze parzy, a przy 60-70'C czyli naszym pseudoprawdziwym wskazaniu spokojnie można długo utrzymać dłon przy nawiewie.

Napisano

A ile kkm tak średnio wytrzyma termostat. Wiadomo że nie da się dokładnie stwierdzić ale tak około ile to może być.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.