Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy mogę dolać inny olej niż w silniku

Featured Replies

Napisano

Jeżdżę na lotos gas 15w40, czy mogę dolać innego oleju?? zwykłego lotos 15w40??

Napisano

> Jeżdżę na lotos gas 15w40, czy mogę dolać innego oleju?? zwykłego lotos 15w40??

lotos gaz to dokladnie to samo co lotos mineral roznia sie nalepka na opakowaniu.

poza tym mozna mieszac oleje dowolnych marek o podobnych parametrach nie musza byc nawet dokladnie takie same wystarczy ze bedze to inny olej mineralny.

Napisano

> Jeżdżę na lotos gas 15w40, czy mogę dolać innego oleju?? zwykłego lotos 15w40??

do twojego silnika możesz lac co chcesz a oleje są mieszalne.

pamiętaj tylko że oleje, które maja zdolności przemywania spowodują zwiększenie zużycia oleju. :D chyba że twój silnik to igła zlosnik.gif

Napisano

deczko odbiegajac od sedna sprawy dlaczego lejesz 15 w 40 przy silniku z hydraulika ??

Napisano

> deczko odbiegajac od sedna sprawy dlaczego lejesz 15 w 40 przy silniku z hydraulika ??

bo jest najtanszy?

Napisano

> bo jest najtanszy?

totalnie nietrafiony argument półsyntetyk jest niewiele droższy przecież.

Napisano

> totalnie nietrafiony argument półsyntetyk jest niewiele droższy przecież.

dla niektorych ta roznica to moze byc duzo screwy.gif ja zawsze leje to co mam w instrukcji obslugi i niewazne co wczesniej bylo zalewane, jak sa jakies wycieki to sie wymienia uszczelki/uszczelniacze a nie leje gestrzy olej

Napisano

> totalnie nietrafiony argument półsyntetyk jest niewiele droższy przecież.

piszesz o 10W-40 na bazie syntetycznej czy mineralnej? wink.gif

ale tak jak kolega napisał tak czy siak mineral jest najtańszy... grinser006.gif

nie wszyscy rozczulaja się nad autami, dla niektórych to jest tylko wół roboczy i u nich działa tylko zasada co najtańsze to najlepsze (mówię ogólnie a nie o autorze tematu)

Napisano

niezależnie co wlejesz - ważne żeby ten olej w silniku w ogóle był smile.gif W tym przypadku obojętnie jaki 15W40.

W sytuacji awaryjnej lepiej wlać jakikolwiek (nawet semi- do syntetyku i odwrotnie) byle by smarowanie było.

Bo jak mówi stara zasada: nie smarujesz nie jedziesz grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Taki po prostu był wiem że ten olej to lipa, a akurat mam lotosa na dolewkę. Przebieg 260 tys. nie wiem czy orginalny, ale słyszałem że im większy przebieg tym gęstszy olej, nie bierzcie tego tak dosłownie.

Napisano

> ale słyszałem że im większy przebieg tym gęstszy olej, nie bierzcie tego

> tak dosłownie.

ogólnie tak ale tylko wtedy gdy silnik paliwo przepija olejem ale gdy masz hydraulike przy zaworach mineral- jak pisano wyzej- nie jest wskazany dlatego lepiej zostać przy semisyntetyku- jedynie dolewki beda troszkę droższe...

Napisano
  • Autor

czyli przy najbliższej wymianie oleju przejść z minerału na półsyntetyk??

Napisano

> czyli przy najbliższej wymianie oleju przejść z minerału na półsyntetyk??

moim zdaniem tak, jeśli wolno się wtrącić w pogawędkę :-DDD

Napisano

> czyli przy najbliższej wymianie oleju przejść z minerału na półsyntetyk??

raczej tak,

ale to też zależy w jakim stanie jest silnik, ile bierze oleju itd.

Napisano

> dla pewności spytam się w zakładzie

możesz się pytać, ale licz się z tym, że usłyszysz powielany mit o tym,

jak to silniki się "rozszczelniają" po takiej zmianie

oczywiście w większości przypadków ktoś słyszał, że "brata kolegi-kolegi mojego wujka" się tak porobiło

praktyka kącikowa wskazuje, że nic takiego nie ma miejsca - choć pewnie jakiegoś jednostkowego

przypadku wykluczyć się nie da - jeśli silnik jest w agonalnym stanie to raczej mu zaszkodzi, niż pomoże

osobiście dwukrotnie, w astrze, dokonałem takiej zmiany po dużych przebiegach na mineralu

do poczytania w archeo - sporo wątków na ten temat jest ok.gif

Napisano

> możesz się pytać, ale licz się z tym, że usłyszysz powielany mit o tym,

> jak to silniki się "rozszczelniają" po takiej zmianie

sam mam zalany połsyntetyk po mineralu i nie raz słyszałem przy okazji jak powiedziałem o tej zmianie, że silnik rozszczelni się ale jest prosty sposób aby zgasic takiego delikwenta - zapytać się co dokładnie się stanie i na czym bedzie polegać to rozszczelnienie grinser006.gif

99,9% odpowiedzi wyglada tak: yyyyyyhhhhhh i tyle wink.gif

Napisano

> sam mam zalany połsyntetyk po mineralu

a znaleźć Ci w archeo post, w którym kiedyś - delikatnie mówiąc - byłeś sceptyczny?

pisałeś coś w stylu "nie ma już powrotu do minerala po takiej zmianie" :-D

Napisano

> a znaleźć Ci w archeo post, w którym kiedyś - delikatnie mówiąc - byłeś sceptyczny?

> pisałeś coś w stylu "nie ma już powrotu do minerala po takiej zmianie" :-D

pewnie i tak było nie mówię, że nie waytogo.gif

nie pamietam tylko czy było to w momencie jak zastanawiałem się nad przejściem na połsyntetyk czy jeszcze wcześniej

a nawet jakbym kiedyś był zdeklarowanym przeciwnikiem takiego przejścia to cóż, ludzie popełniają w zyciu rożne głupoty grinser006.gif

Napisano
  • Autor

poczytałem trochę w książce "Sam naprawiam vectra b" i wnioskuję z tego że nie ma różnicy jaki olej mam w silniku, np. 15W-40 oznacza przydatnośc tego oleju w określonych temperaturach. Czyli olej jest tylko słabszej jakości i zakres stosowania tego oleju jest pomiędzy -15*C do powyżej 40*C

Napisano

> poczytałem trochę w książce "Sam naprawiam vectra b" i wnioskuję z tego że nie ma różnicy jaki olej

> mam w silniku, np. 15W-40 oznacza przydatnośc tego oleju w określonych temperaturach. Czyli

> olej jest tylko słabszej jakości i zakres stosowania tego oleju jest pomiędzy -15*C do powyżej

> 40*C

skoro uważasz, że nie ma po co lac połsyntetyka to zalej mineralny - nie bedzie to jakas straszna krzywda dla silnika wink.gif

a co do lewek to zawsze stosuje się oleje tej samej klasy lepkościowej czyli do 15W lejemy 15W

Napisano

> skoro uważasz, że nie ma po co lac połsyntetyka to zalej mineralny - nie bedzie to jakas straszna

> krzywda dla silnika

każdy tak mówi do pierwszych naprawdę silnych mrozów

trzeba mieć gumowe ucho albo mocne nerwy :-DDD

Napisano

> każdy tak mówi do pierwszych naprawdę silnych mrozów

> trzeba mieć gumowe ucho albo mocne nerwy :-DDD

bez przesady, grinser006.gif

2 zimy przejezdziłem na mineralnym i po przejściu na półsyntetyk jakiejś aż tak bardzo znaczacej róznicy nie słyszałem uzbroj_zlo.gif

byc moze dlatego że mam dieselka i w zimie rano i tak klekocze jak szalony hmm.gif

Napisano

Tak czytam wybiórczo i mnie aż strach bierze tu takie teorie powstają że aż żal

Lej co chcesz auto masz stare i nic mu nie zaszkodzi ważne żebyś ten olej miał.

Nie masz turbiny więc nawet na najtańszym z lidla pojeździsz.

Napisano

> każdy tak mówi do pierwszych naprawdę silnych mrozów

> trzeba mieć gumowe ucho albo mocne nerwy :-DDD

na silne mrozy to trzeba mieć akumulator dobry. Kolega nie ma Kraza ani DETA więc zima mu nic nie zrobi.

Napisano

> na silne mrozy to trzeba mieć akumulator dobry.

o akumulatorach to nie w tym wątku...

> Kolega nie ma Kraza ani DETA więc zima mu nic nie

> zrobi.

gdzie napisałem, że coś "zrobi"?

i co to wg Ciebie jest to "coś"?

widać, że nie słyszałeś nigdy silnika zalanego olejem mineralnym odpalonego poniżej -20oC

jeżeli wg Ciebie takie traktowanie auta jest ok, to nie o czym mówić ok.gif

tak, zdaję sobie sprawę, że oleje mineralne są "dla ludzi" i tysiące aut mają takowe zalane

wiem też, że tak mroźnych dni w roku jest stosunkowo niewiele

nie wiem tylko, dlaczego Ci się tłumaczę hehe.gif

Napisano

> Tak czytam wybiórczo i mnie aż strach bierze tu takie teorie powstają że aż żal

z ciekawości: które konkretnie? :-)

> Lej co chcesz auto masz stare i nic mu nie zaszkodzi ważne żebyś ten olej miał.

tak czytam i strach mnie bierze...

Napisano

> z ciekawości: które konkretnie? :-)

> tak czytam i strach mnie bierze...

Nie przejmuj się. Masa ludzi ma jeszcze mentalność dawnych czasów, kiedy do dużego fiata lało się superol z braku jakiegokolwiek oleju.

Jak ktoś nie widzi różnicy między mineralem a syntetykiem w szcególności przy mrozach, to go nie przekonasz niestety.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.