Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znak S-2 i warunkowy skret z 2 pasow, dozwolony czy nie?

Featured Replies

Napisano

Zalozmy, ze sa sobie na skrzyzowaniu 3 pasy ruchu, z czego na oznakowaniu poziomym skrajny lewy sluzy do skretu w lewo i jazdy na wprost, srodkowy do jazdy w prawo i na wprost i skrajny prawy do jazdy w prawo.

Stoi sobie znak S-2 z tzw. strzalka czyli warunkowym skretem w prawo.

Zgodnie z przepisami moga skrecic "na strzalce" jednoczesnie auta z pasa srodkowego i prawego czy tylko prawego?

Ja skrecam, sporo osob stoi.

Jedyne co znalazlem nie wyjasnia mej rozterki:

"Nadawany przez sygnalizator S-2 sygnał czerwony wraz z sygnałem w kształcie zielonej strzałki oznacza, że dozwolone jest skręcanie w kierunku wskazanym strzałką w najbliższą jezdnię na skrzyżowaniu, pod warunkiem, że kierujący zatrzyma się przed sygnalizatorem i nie spowoduje utrudnienia ruchu innym jego uczestnikom. "

Napisano

Tylko ze skrajnego. We Wrocławiu jest skrzyżowanie, na którym bardzo często wszyscy jadą na strzałce z lewego prawoskrętu. Dwa razy widziałem jak policjanci w takim wypadku podejmowali interwencję.

Napisano
  • Autor

> Tylko ze skrajnego. We Wrocławiu jest skrzyżowanie, na którym bardzo często wszyscy jadą na

> strzałce z lewego prawoskrętu. Dwa razy widziałem jak policjanci w takim wypadku podejmowali

> interwencję.

W moim przypadku podjeli interwencje jak na kierunkowym zielonym sygnalizatorze skrecilem w prawo, wmawiajac mi 300m dalej, ze pojechalem na czerwonym , a na tym skrzyzowaniu nie ma sygnalizatorow kierunkowych (na dodatek widzieli to z miejsca, z ktorego sygnalizatora nie widac) rotfl.gif.

Dobrze, ze po 5min i pogawedce przez szczekaczke wymiekli, bo do sadu raczej bym nie poszedl, a stracil troche $ i nabyl pare pkt.

Napisano

> Zalozmy, ze sa sobie na skrzyzowaniu 3 pasy ruchu, z czego na oznakowaniu poziomym skrajny lewy

> sluzy do skretu w lewo i jazdy na wprost, srodkowy do jazdy w prawo i na wprost i skrajny

> prawy do jazdy w prawo.

> Stoi sobie znak S-2 z tzw. strzalka czyli warunkowym skretem w prawo.

Takie coś jest na rondzie przy wjeździe do Wawy od Jabłonny.

Skrajny prawy jest bezkolizyjny, ale skręcanie z drugiego pasa na strzałce warunkowej często wiąże się z kursem kolizyjnym na rozpędzony pojazd. Miałem jużnieprzyjemność omijać takiego wjeżdżającego warunkowo na skrzyżowanie no.gif

Napisano
  • Autor

> Takie coś jest na rondzie przy wjeździe do Wawy od Jabłonny.

> Skrajny prawy jest bezkolizyjny, ale skręcanie z drugiego pasa na strzałce warunkowej często wiąże

> się z kursem kolizyjnym na rozpędzony pojazd. Miałem jużnieprzyjemność omijać takiego

> wjeżdżającego warunkowo na skrzyżowanie

Ja pisze o przypadku kolizyjnym, nie wazne z ktorego pasa ruchu sie skreca.

Moze nie umiem sobie z googlami poradzic, ale nie znalazlem odpowiedzi na moje zapytanie w necie.

Jezeli tu nikt nie podrzuci 100% rozwiazania przyjdzie zapytac sie kogos z drogowki (oby nie na skrzyzowaniu rotfl.gif).

Napisano

> Skrajny prawy jest bezkolizyjny, ale skręcanie z drugiego pasa na strzałce warunkowej często wiąże

> się z kursem kolizyjnym na rozpędzony pojazd. Miałem jużnieprzyjemność omijać takiego

> wjeżdżającego warunkowo na skrzyżowanie

Sygnalizator S2 z zasady jest warunkowy i nie gwarantuje bezkolizyjności. To, że ktoś popełnił błąd zajeżdżając Ci drogę nie oznacza, że nie miał prawa wjechać w ogóle.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Sygnalizator S2 z zasady jest warunkowy i nie gwarantuje bezkolizyjności. To, że ktoś popełnił błąd

> zajeżdżając Ci drogę nie oznacza, że nie miał prawa wjechać w ogóle.

> pozdrawiam,

> bromsky

Był kiedyś taki policjant co odpowiadał na pytania internautów - w tej serii padło dokładnie takie pytanie. Może ktoś da namiary na gościa (chyba z jakiegoś serwisu o tematyce motoryzacyjnej).

Napisano

> Sygnalizator S2 z zasady jest warunkowy i nie gwarantuje bezkolizyjności. To, że ktoś popełnił błąd

> zajeżdżając Ci drogę nie oznacza, że nie miał prawa wjechać w ogóle.

> pozdrawiam,

> bromsky

Pytanie zasadnicze jest, czy jest to dopuszczalne, by skręt warunkowy był możliwy z dwóch pasów.

Na opisywanym przeze mnie skrzyżowaniu, jest to wybitnie niebezpieczne. Często widzę u ludzi odruch ruszania, gdy zapali się zielona strzałka, a z lewej auta mkną z prędkościami rzędu 100km/h.

Napisano

> Pytanie zasadnicze jest, czy jest to dopuszczalne, by skręt warunkowy był możliwy z dwóch pasów.

> Na opisywanym przeze mnie skrzyżowaniu, jest to wybitnie niebezpieczne. Często widzę u ludzi odruch

> ruszania, gdy zapali się zielona strzałka, a z lewej auta mkną z prędkościami rzędu 100km/h.

Quote:

Dziennik Ustaw z 2008 r. Nr 67 poz. 413

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY1)

z dnia 28 marca 2008 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach

(Dz. U. z dnia 23 kwietnia 2008 r.)

2) w części 6 "Ocena konieczności stosowania sygnalizacji" pkt 6.2.1.2. i 6.2.1.3. otrzymują brzmienie:

6.2.1.3. Stosowanie sygnału dopuszczającego skręcanie w kierunku wskazanym strzałką

Sygnał dopuszczający skręcanie w kierunku wskazanym strzałką, wyświetlany przez sygnalizator S-2, stosuje się, jeżeli w czasie, gdy nadawany jest sygnał czerwony ogólny, istnieje możliwość ruchu pojazdów skręcających w prawo lub w lewo, pod warunkiem zapewnienia bezpieczeństwa pieszym i pojazdom, dla których wyświetlany jest w tym czasie sygnał zielony. Sygnału tego
nie wolno
stosować, gdy do jazdy w kierunku zgodnym z kierunkiem wskazanym strzałką przeznaczone są dwa lub więcej pasów ruchu.

Sygnał stosuje się w szczególności:

- na skrzyżowaniach trójwlotowych dla skręcających w prawo z drogi, której kierunek ma kontynuację na wprost za skrzyżowaniem,

- na skrzyżowaniach, na których na innych wlotach zastosowano sygnalizatory kierunkowe i istnieje możliwość nadawania sygnału zezwalającego na skręcanie w prawo w czasie, gdy na kierunku poprzecznym nadawany jest sygnał do skręcania w lewo i zabronione jest zawracanie.".

Natomiast żaden przepis nie zabrania skręcania na sygnalizatorze S-2 z pasa nieskrajnego.

To jest w gestii zarządcy drogi, aby dostosować skrzyżowanie do aktualnie obowiązujących przepisów.

Napisano
  • Autor

> Sygnału tego nie

> wolno stosować, gdy do jazdy w kierunku zgodnym z kierunkiem wskazanym strzałką przeznaczone

> są dwa lub więcej pasów ruchu.

Czyli takie oznakowanie jest niezgodne z prawem, a w BI ostatnio przybylo kolejne na DK 8.

Napisano

> Zalozmy, ze sa sobie na skrzyzowaniu 3 pasy ruchu, z czego na oznakowaniu poziomym skrajny lewy

> sluzy do skretu w lewo i jazdy na wprost, srodkowy do jazdy w prawo i na wprost i skrajny

> prawy do jazdy w prawo.

> Stoi sobie znak S-2 z tzw. strzalka czyli warunkowym skretem w prawo.

> Zgodnie z przepisami moga skrecic "na strzalce" jednoczesnie auta z pasa srodkowego i prawego czy

> tylko prawego?

> Ja skrecam, sporo osob stoi.

> Jedyne co znalazlem nie wyjasnia mej rozterki:

> "Nadawany przez sygnalizator S-2 sygnał czerwony wraz z sygnałem w kształcie zielonej strzałki

> oznacza, że dozwolone jest skręcanie w kierunku wskazanym strzałką w najbliższą jezdnię na

> skrzyżowaniu, pod warunkiem, że kierujący zatrzyma się przed sygnalizatorem i nie spowoduje

> utrudnienia ruchu innym jego uczestnikom. "

Zgodnie z przepisami taka sytuacja nie ma prawa mieć miejsca biglaugh.gif Wiem, że czasem ma, nawet w moim mieście są co najmniej dwa takie skrzyżowania - na jednym strzałka jest na środku, praktycznie ponad linią rozdzielającą pasy, a na drugim - nad pasem prawym smile.gif

Napisano

> Tylko ze skrajnego. We Wrocławiu jest skrzyżowanie, na którym bardzo często wszyscy jadą na

> strzałce z lewego prawoskrętu. Dwa razy widziałem jak policjanci w takim wypadku podejmowali

> interwencję.

ciekawe na jakiej podstawie biglaugh.gif

Napisano

> Pytanie zasadnicze jest, czy jest to dopuszczalne, by skręt warunkowy był możliwy z dwóch pasów.

Teoretycznie nie jest.

> Na opisywanym przeze mnie skrzyżowaniu, jest to wybitnie niebezpieczne. Często widzę u ludzi odruch

> ruszania, gdy zapali się zielona strzałka, a z lewej auta mkną z prędkościami rzędu 100km/h.

Jeśli ktoś się tam konkretnie rozwali, to projektant/osoba przeprowadzająca audyt BRD będzie miała ciepło...

Napisano

> ciekawe na jakiej podstawie

Bo im się coś wydawało? wink.gif

Napisano

> Bo im się coś wydawało?

a to ja przepraszam w takim razie i chowam się do jamki smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.