Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

D-44 czyli strefa parkowania [CK] versus [Wa-wa]

Featured Replies

Napisano

Witam,

W Warszawie strefa parkowania jest oznaczona D-44, a dodatkowo każde miejsce parkingowe podpadające pod odpłatnośc jest oznaczone:

jakiś tekst

Byłem na gościnnym wyjeździe w Krakowie i wjechałem do strefy oznaczonej D-44. Z wygody / braku cierpliwości / lenistwa (proszę sobie wybrać) zaparkowałem na miejscu oznaczonym:

jakiś tekst

konkretnie tu: jakiś tekst

Dodatkowo na całej ulicy i w bezpośredniej okolicy skrzyżowania a poprzecznymi nie było ŻADNEGO parkometru. Mam na to zdjęcia.

Czy zgodnie z prawem jestem winny 50 zł naszemu Państwu, czy może państwo próbuje mnie zrobić w ... przez lekką nadinterpretację?

Z np. tego "artykułu" jakiś tekst wynika, że nie trzeba płacić. Jak jest naprawdę? Podpowiedzcie proszę,

Pozdrawiam,

Pi_

Napisano

> Witam,

> W Warszawie strefa parkowania jest oznaczona D-44, a dodatkowo każde miejsce parkingowe podpadające

> pod odpłatnośc jest oznaczone:

> jakiś tekst

> Byłem na gościnnym wyjeździe w Krakowie i wjechałem do strefy oznaczonej D-44. Z wygody / braku

> cierpliwości / lenistwa (proszę sobie wybrać) zaparkowałem na miejscu oznaczonym:

> jakiś tekst

> konkretnie tu: jakiś tekst

> Dodatkowo na całej ulicy i w bezpośredniej okolicy skrzyżowania a poprzecznymi nie było ŻADNEGO

> parkometru. Mam na to zdjęcia.

> Czy zgodnie z prawem jestem winny 50 zł naszemu Państwu, czy może państwo próbuje mnie zrobić w ...

> przez lekką nadinterpretację?

> Z np. tego "artykułu" jakiś tekst wynika, że nie trzeba płacić. Jak jest naprawdę? Podpowiedzcie

> proszę,

> Pozdrawiam,

> Pi_

Wrzuć to na kącik regionalny.

Napisano

W przepisach chyba nie ma wymagania dot oznaczania każdego miejsca jako PŁATNE

jest D-44 na każdym wjedzie do strefy i to automatycznie pokazuje że jesteś w strefie płatnego parkowania

w opisie D-44 masz nawet zdanie "w strefie oznakowanej D-44 postój w czasie wskazanym na znaku, bez wniesienia stosowanej opłaty jest zabroniony"

DzU nr 220, poz 2181

więc IMO sprawa jasna hmm.gif

Napisano

Maja prawo i musisz zaplacic. d-44 oznacza OBSZAR a nie miejsca parkingowe objete oplata.

Napisano

> Dodatkowo na całej ulicy i w bezpośredniej okolicy skrzyżowania a poprzecznymi nie było ŻADNEGO

> parkometru.

A to za parkowanie można TYLKO w parkomacie płacić?

Napisano
  • Autor

> A to za parkowanie można TYLKO w parkomacie płacić?

Nie ale nikt jeszcze nie nałożył konieczności posiadania tel kom na obywatela.

A parkomat w jakimś rozsądnym oddaleniu od miejsc postojowych powinien się (chyba) znaleźć...

Quote:

1 lipca br z ulic Krakowa zniknęli sprzedawcy kart postojowych, a ich obowiązki przejęte zostały przez
315 parkomatów
(lista lokalizacji), które zostały zamontowane na terenie strefy płatnego parkowania.

Płatności można w nich uiszczać bilonem (automat nie wydaje reszty),
smsem via mpay.pl oraz specjalnie doładowana Krakowską Kartą Miejską
. ....

Napisano
  • Autor

> Wrzuć to na kącik regionalny.

sprawa dotyczy przepisów obowiązujących w całym kraju a nie w galicji...

Zresztą admini tu w tym momencie rządzą...

Napisano
  • Autor

> W przepisach chyba nie ma wymagania dot oznaczania każdego miejsca jako PŁATNE

OK - tylko (jeśli dobrze pamiętam)kiedyś w Wawie było polowanie na miejsca nieoznaczone jako płatne. W tych miejscach SM nie dawała mandatów.

> jest D-44 na każdym wjedzie do strefy i to automatycznie pokazuje że jesteś w strefie płatnego

> parkowania (...)

> więc IMO sprawa jasna

No tego się obawiam, ale próbuję...

Napisano

> OK - tylko (jeśli dobrze pamiętam)kiedyś w Wawie było polowanie na miejsca nieoznaczone jako

> płatne. W tych miejscach SM nie dawała mandatów.

może to były miejsca prywatne ?

a może taką mieli interpretacje, wiesz że strefami było sporo zamieszania icon_rolleyes.gif

Napisano

> może to były miejsca prywatne ?

dokładnie - miejsca na terenach prywatnych lub nie oznaczone jako parking, ale takie, na których można legalnie zaparkować (czyli np. szeroki chodnik 10m od skrzyżowania). Wszystkie miejsca parkingowe w strefie płatnego parkowania oznaczone jako parking są płatne (nie wliczam oczywiście parkingów strzeżonych na prywatnych terenach). Ale np. w Bydgoszczy każdy taki parking ma dodatkowo tabliczkę "Płatny" - żeby nie było wątpliwości.

> a może taką mieli interpretacje, wiesz że strefami było sporo zamieszania

Napisano

> sprawa dotyczy przepisów obowiązujących w całym kraju a nie w galicji...

Zgadzam się, ale co województwo to obyczaj. Bo to Polska...

Napisano

Parkomatów być nie musi. Każde miasto indywidualnie ustala sposób uiszczania opłaty. W Kielcach w ogóle ich nie ma a strefa obowiązuje i płacić trzeba.

Strefa parkowania w Krakowie jest ustalona Uchwałą NR XXI/229/11 RADY MIASTA KRAKOWA z dnia 6 lipca 2011 r.

w sprawie ustalenia strefy płatnego parkowania, ustalenia opłat za parkowanie pojazdów samochodowych

na drogach publicznych w strefie płatnego parkowania, wprowadzenia opłaty abonamentowej dla

niektórych użytkowników dróg oraz sposobu pobierania tych opłat.

Wprost z uchwały nie wynika, żeby warunkiem powstania obowiązku uiszczenia opłaty było oznakowanie samego miejsca.

Quote:

§ 1. Ilekroć w uchwale jest mowa o:

(...)

§ 3. 1. Opłata pobierana jest w dni robocze od poniedziałku do piątku, w godz. 10.00 – 20.00 za pomocą

środków pieniężnych uiszczanych w parkomacie, poprzez wykupienie abonamentu postojowego oraz za pomocą

innych elektronicznych form płatności.

2. Opłatę wnosi się z góry, za cały deklarowany czas parkowania.

3. Opłatę wnosi się bez uprzedniego wezwania, niezwłocznie z chwilą zaparkowania pojazdu w miejscu

postojowym i nie później niż po upływie 5 minut od czasu zajęcia miejsca postojowego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.