Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] rozrząd + pompa wody

Featured Replies

Napisano

Niebawem czeka mnie wymiana rozrządu w lacku.

I tu pytanie... ASO wymienia sam pasek z rolkami bez pompy wody. Warto tą pompę zmieniać przy 60kkm? W daewoo kiedyś zalecali, bo przy 90kkm zwykle pompa już ciekła. Ktoś ma już nakręcone ponad 100kkm na oryginalnej pompie?

Napisano

> Niebawem czeka mnie wymiana rozrządu w lacku.

> I tu pytanie... ASO wymienia sam pasek z rolkami bez pompy wody. Warto tą pompę zmieniać przy

> 60kkm? W daewoo kiedyś zalecali, bo przy 90kkm zwykle pompa już ciekła. Ktoś ma już nakręcone

> ponad 100kkm na oryginalnej pompie?

Mi mechanik zmienił przy 60kkm i ta zmieniona zaczęła hałasować, więc trzeba było ją po kolejnych 15kkm wymienić.

Chyba, że nie zmienił, to oryginalna zaczęła hałasować po 75kkm zlosnik.gif

Napisano

> I tu pytanie... ASO wymienia sam pasek z rolkami bez pompy wody. Warto tą pompę zmieniać przy

> 60kkm? W daewoo kiedyś zalecali, bo przy 90kkm zwykle pompa już ciekła. Ktoś ma już nakręcone

Warto bo pompa niedroga a robota ta sama. Jedz na Przybyszewskiego do Polmozbytu bedzie tanio i dobrze zrobione.

Napisano

Jedyne co powiem to, to żebyś nie wymieniał tego wszystkiego w ASO mi w styczniu wymienili rozrząd i pompę za jedyne.... 1400 PLN.

Napisano

co 60 tyś wymiana i to wszystkie flaki ? co to za silnik jest a jak jest w instrukcji? nie więcej ? Przy moiim starym było co 240 tyś aprzy jeszcze starszym zrobiłem 210 tyś bez wymiany było też chyba co 100 tys . przy obecnym jest chyba co 100 tyś na ten przebieg zrobie przegląd i na tym sie skończy a kase wydam na pub2.gif

Napisano

>W daewoo kiedyś zalecali, bo przy 90kkm zwykle pompa już ciekła.

W tej pompie należy rozróżnić dwa rodzaje wycieków: przez uszczelniacz wałka i przez o-ring obudowy. Jak go ktoś nie zmieni przy wymianie rozrządu, to dość naturalne jest, że wyciek przez o-ring będzie od razu, lub "za chwilę", bo rozrząd luzuje się i napina właśnie przez obrót pompy względem bloku silnika.

Na Twoim miejscu zawinszowałbym sobie wymianę samego o-ringu za jakieś 3 zł, bo oryginalna pompa powinna wytrzymać spokojnie 2 wymiany rozrządu.

Napisano

Ja ma co prawda diesla i wymiana rozrządu w nim jest co 90 kkm, ale wymieniłem wszystko łącznie z pompą. To może byc pozorna oszczędnośc bo jak Ci pompa zacznie cieknąc załóżmy przy 100 kkm to znów trzeba zrzucac i zakładac rozrząd. A jak wiemy pasek nie lubi nieregulaminowych naprężeń, a po takiej naprawie nie dośc, że dostanie w "kośc" przy demoncie i montażu to jescze będzie musiał się od nowa ułożyc na kołach co zapewne ma wpływ na jego zużycie.

Napisano

213kkm na oryginalnej pompie.

zlosnik.gif

PS. Przynajmniej tak mi się wydaje, skoro ASO nie zmienia pompy przy wymianie rozrządu. Ale pewności nie mam bo się nie interesowałem co oni tam sobie robią.

smile.gif

Napisano
  • Autor

> 213kkm na oryginalnej pompie.

Tak. Ale Ty masz diesla, a nie silnik ze starej rodziny daewoo wink.gif

Napisano

> Tak. Ale Ty masz diesla, a nie silnik ze starej rodziny daewoo

Fakt. W Lanosie 1,6 wymieniałem rozrząd razem z pompą co 60kkm. Ale cena tej operacji była śmieszna - wychodziło taniej niż wymiana oleju w Lacetti.

boje_sie.gif

Napisano
  • Autor

Mnie proponują w ASO 1600zł za cały przegląd OT60 z rozrządem.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> Mnie proponują w ASO 1600zł za cały przegląd OT60 z rozrządem.

No i zrobiłem. Ale nie w ASO :D tylko dużym łódzkim warsztacie nieautoryzowanym.

Ze wszystkimi materiałami zmieściłem się w 1000zł brutto waytogo.gif

Rozrząd z pompą wody, paski, wszystkie filtry, świece NGK, kable WN (miały przebicia), uzupełnienie płynów i jedna żarówka H7 wink.gif

+ robocizna oczywiście i sam przegląd OT60 (stempelek w książce serwisowej też jest zlosnik.gif)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.