Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny dzwięk?

Featured Replies

Napisano

Może ktoś cos poradzi? Podczas odpalania lub dodania lub odpuszczenia gazu słychac taki metaliczny dzwięk jak coś sie zatelepotało. Zdarza się to od czasu do czasu bez reguły jedynie zauważyłem że jak jest chłodniej dzieje się to częsciej. Dzwięk jakby ktoś postukal palcami w błotnik 270751858-jezyk.gif Takjakby z lewej strony ten dzwiek dochodzi. Miał ktos cos takiego?

Napisano

> Może ktoś cos poradzi? Podczas odpalania lub dodania lub odpuszczenia gazu słychac taki metaliczny

> dzwięk jak coś sie zatelepotało. Zdarza się to od czasu do czasu bez reguły jedynie zauważyłem

> że jak jest chłodniej dzieje się to częsciej. Dzwięk jakby ktoś postukal palcami w błotnik

> Takjakby z lewej strony ten dzwiek dochodzi. Miał ktos cos takiego?

Cały czas słychać coś takiego?

Z lewej strony silnika masz pompkę próżniową - może się rozleciała?

Pod maskę i dokładnie lokalizować - metaliczne dźwięki z pod maski są niebezpieczen cfaniaczek.gif

Napisano

> Może ktoś cos poradzi? Podczas odpalania lub dodania lub odpuszczenia gazu słychac taki metaliczny

> dzwięk jak coś sie zatelepotało.

Jtd ...

Dwumasa w jakim stanie?

Poduszki silnika?

Przy gaszeniu silnika nie pojawia się ten dzwięk?

Spróbuj odpalać i gasić z wduszonym sprzęgłem czy to usłyszysz?

Napisano
  • Autor

> Jtd ...

> Dwumasa w jakim stanie?

> Poduszki silnika?

> Przy gaszeniu silnika nie pojawia się ten dzwięk?

> Spróbuj odpalać i gasić z wduszonym sprzęgłem czy to usłyszysz?

Dwumas ok, na 100% to nie to wiem jak brzmi rozwalony dwumas.

Dzwięk ten słysze tylko jak jest zimno:) Dzwięk pojawia się tylko podczas odpalenia przy gaszeniu już nie. I czasem jak dodam lub odejmę gaz (jak auto zaczyna ciągnąć lub przestaje jest takie "trach")

A jeszcze jedno jakie ma znaczenie odpalanie auta z wciśniętym sprzęgłem lub bez sa auta które nie odpalą jak nie wciśniesz sprzęgła. Ja to różnie robię, raz tak, a raz tak.

Napisano

jak gasisz ze sprzeglem to dwumas nie "działa", dlatego porownanie _z_ i _bez_ podczas gaszenia jest istotne

Napisano

Jak już some1 napisał- gaszenie i odpalanie na sprzęgle dobrze robi dwumasowi...

Napisano

Na 99% jest to aluminiowa osłona termiczna kolektora wydechowego. Własnie w weekend zrobiłem to w swoim - 4 spore podkładki pod śruby mocujące i nastała cisza

Napisano

Ja się podłączę do wątku a jeżeli przy wciśniętym sprzęgle oraz wyciśniętym słychać walnięcie przy wyłączaniu silnika czy to dwumasa, druga sprawa czy wymieniać ja razem ze sprzęgłem i dociskiem czy wystarczy Tylka sama dwumasa a sprzęgło stare.

Napisano

> Ja się podłączę do wątku a jeżeli przy wciśniętym sprzęgle oraz wyciśniętym słychać walnięcie przy

> wyłączaniu silnika czy to dwumasa, druga sprawa czy wymieniać ja razem ze sprzęgłem i

> dociskiem czy wystarczy Tylka sama dwumasa a sprzęgło stare.

może być dwumasa. trzeba posłuchać.

Jeżeli sprzęgło+łożysko w bdb stanie to można zostawić

Jeżeli widać zużycie i chcesz autem pojeździć długo to komplet + łożysko

Jeżeli pada dwumas i chcesz auto sprzedać tak by 90% kupujących się nie zorientowała że pada... to Ci nie powiem co zrobić uzbroj_zlo.gif aczkolwiek znam sposoby mlot.gif

Napisano

a ja się podepnę pod temat.

jak jadę w zakresie 2000-2500 obr/min i mocno depnę do wyprzedzania (bez znaczenia jaki bieg, 4 czy 5) wyłapuję dzwięk jakby "utwardzenia" w pracy silnika, wyraźnie słychać takie "BRBRBRBRBR", czasem po zdjęciu nogi z gazu i wejściu w stałą prędkość nie zanika, znowu innym razem wogóle nie występuje. jazda do 120 km/h przy delkatnym operowaniu gazem jest cicha, wystarczy gwałtowniejsze depnięcie i masz "warczącego Stilacza"

jakieś sugestie Kolegów ?

Napisano
  • Autor

> Cały czas słychać coś takiego?

> Z lewej strony silnika masz pompkę próżniową - może się rozleciała?

> Pod maskę i dokładnie lokalizować - metaliczne dźwięki z pod maski są niebezpieczen

Nie nazywajmy tego metalicznym dzwiękiem z silnika. Trudno to opisać. Nazwe to efketem metalowej puszki:P

MOże to aluminiowa osłona termiczna kolektora wydechowego o czym wspominał AZBEST

Napisano

A moze ktoras rolka brzeczy ? Byl kiedys chyba jakis taki filmik jak sie napinacz paska klinowego luzowal ze starosci . Jak sie nagrzalo to przestawalo , dziwne

Napisano
  • Autor

Wczoraj było cieplej i nic nie było słychać.

A dziś chłodniej i już się odezwało.

Napisano

> Na 99% jest to aluminiowa osłona termiczna kolektora wydechowego. Własnie w weekend zrobiłem to w

> swoim - 4 spore podkładki pod śruby mocujące i nastała cisza

Oooo musze zajrzec pod auto na kanale. Zastanawialem sie co mi czasem wydaje dziwny metaliczny dzwiek przy ruszaniu/lekkim przyszpieszeniu. To moze byc to.

Nic innego niz jakas luzna blacha raczej nie wydaje takiego dzwieku jak u mnie.

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Noi sprawa się wyjaśniła. Hałasy się nasiliły przy porannym odpalaniu stilon zaczął ćwierkać do tego doszły stuki. DIAGNOZA ->Koło pasowe wału do wymiany. Fiacik już po zabiegu , powiem Wam całkiem inny samochód. Ciszej silniczek chodzi jakoś "przyjemniej rusza" Piękna sprawa.

Napisano

HEj!

Mam to samo, al u mnie orkiestra jakbym mial ze 3 jtd pod maska:)

Juz kolo do mnie leci.

Gdzie kupiles i za ile?

Tak dla porownania.

smile.gif

Napisano

> Noi sprawa się wyjaśniła. Hałasy się nasiliły przy porannym odpalaniu stilon zaczął ćwierkać do

> tego doszły stuki. DIAGNOZA ->Koło pasowe wału do wymiany.

A jak to kolego zdiagnozowałeś? bo mam podobne objawy jak Ty.

Napisano
  • Autor

> A jak to kolego zdiagnozowałeś? bo mam podobne objawy jak Ty.

Najpierw myślałem że to któraś rolka się posypała. Po włączeniu klimy robiło sie naprawdę głośno i myślałem że mi się sprężarka sypie. POjechałem do serwisu gdzie klime nabijam i od razu wiedzieli że to jest to koło. Koło było luźne jak się na nie napierało delikatnie breszką:). Wogóle to teraz silnik chodzi ciszej na luzie i jakoś tak delikatniej odpala "a'la benzyniak.

W gorszych przypadkach można zaobserwować na odpalonym silniku jak to koło nie kręci się w swojej osi tylko wibruje.

Napisano

> Najpierw myślałem że to któraś rolka się posypała.

No ja też właśnie zastanawiam się która to, ale teraz na 99% jestem pewien ze winowajca jest ten sam co u Ciebie. Co i za ile kupiłeś?

Napisano
  • Autor

> No ja też właśnie zastanawiam się która to, ale teraz na 99% jestem pewien ze winowajca jest ten

> sam co u Ciebie. Co i za ile kupiłeś?

Kupiłem koło pasowe wału korbowego ceny od 400 w górę smile.gif

Napisano
  • Autor

> Drogo.

> Aukcja

Nie miałem czasu na bujanie się z tym kołem. Pozatym turbo też można zregenerować za 900zł smile.gif Ceny na allegro widziałem.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.