Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kto na prawie pierwszeństwa?

Featured Replies

Napisano

> Mial prawo pojawic sie pieszy na przejsciu. I dlatego bylo czerowne swiatlo z warunkowa strzalka.

> Ale tak jak Lucyfer napisal, na drodze nie mial prawa sie nikt pojawic.

nie można w takiej, w żadnej sytuacji, wychodzić z założenia, że nie może się ktoś tam pojawić

skręcający w lewo na strzałce warunkowej nie może brać pod uwagę swojego manewru jakie światło/sygnalizator ma zawracający

to jest jazda na pamięć

wg mnie jeżeli do kolizji dojdzie to winny będzie tylko jeden, ten który skręcał w prawo

Napisano

> Mial prawo pojawic sie pieszy na przejsciu. I dlatego bylo czerowne swiatlo z warunkowa strzalka.

> Ale tak jak Lucyfer napisal, na drodze nie mial prawa sie nikt pojawic.

nie zawsze. Znam trochę skrzyżowań, na których warunkowa strzałka oznacza zupełną bezkolizyjność.

Napisano

> nie można w takiej, w żadnej sytuacji, wychodzić z założenia, że nie może się ktoś tam pojawić

> skręcający w lewo na strzałce warunkowej nie może brać pod uwagę swojego manewru jakie

> światło/sygnalizator ma zawracający

> to jest jazda na pamięć

Oczywiscie masz racje.

I dlatego ten co pojechal na zielonej strzalce jest winny bez cienia watpliwosci.

Jednak uznawanie kogos, kto zawrocil w miejscu w ktorym mu nie wolno bylo tego zrobic za niewinnego, jest tutaj duzym nieporozumieniem.

Napisano

> nie zawsze. Znam trochę skrzyżowań, na których warunkowa strzałka oznacza zupełną bezkolizyjność.

ale strzałka warunkowa to warunkowa i nie określa czy na pieszych masz uważać czy na tramwaj

Napisano

> Oczywiscie masz racje.

> I dlatego ten co pojechal na zielonej strzalce jest winny bez cienia watpliwosci.

> Jednak uznawanie kogos, kto zawrocil w miejscu w ktorym mu nie wolno bylo tego zrobic za

> niewinnego, jest tutaj duzym nieporozumieniem.

ale to że złamał nakaz zawracania nie było powodem kolizji

Napisano

> ale strzałka warunkowa to warunkowa i nie określa czy na pieszych masz uważać czy na tramwaj

no wiem... nie zmienia to faktu, że znam takie skrzyżowania, gdzie skręt w prawo jest bezkolizyjny na warunkowej strzałce.

Napisano

> no wiem... nie zmienia to faktu, że znam takie skrzyżowania, gdzie skręt w prawo jest bezkolizyjny

> na warunkowej strzałce.

jest wiele takich skrzyżowań ale przyczyną kolizji nie było to, że jeden z jej uczestników zawrócił 20m wcześniej

Napisano

> ale to że złamał nakaz zawracania nie było powodem kolizji

Jakto nie?

Gdyby nie zlamal tego zakazu, to do kolizji by nie doszlo.

Wiec zawracajac niezgodnie z przepisami przyczynil sie do kolizji.

Napisano

> Jakto nie?

> Gdyby nie zlamal tego zakazu, to do kolizji by nie doszlo.

> Wiec zawracajac niezgodnie z przepisami przyczynil sie do kolizji.

to na jakiej podstawie skręcający w prawo skręcił ignorując strzałkę skrętu warunkowego?

to Ci napiszę, przepuścił pieszych i resztę olał a powinien się upewnić czy z lewej strony coś nie nadjeżdża

Napisano

> to na jakiej podstawie skręcający w prawo skręcił ignorując strzałkę skrętu warunkowego?

> to Ci napiszę, przepuścił pieszych i resztę olał a powinien się upewnić czy z lewej strony coś nie

> nadjeżdża

Dokladnie tak jak piszesz.

Dlatego tez przez to co zrobil przyczynil sie do powstania kolizji.

Winni oboje. Tak pisalem od poczatku.

Napisano

> Dokladnie tak jak piszesz.

> Dlatego tez przez to co zrobil przyczynil sie do powstania kolizji.

> Winni oboje. Tak pisalem od poczatku.

ja uważam, że winnym kolizji jest skręcający w prawo

Napisano

> ja uważam, że winnym kolizji jest skręcający w prawo

No czyli ogolnie mamy rozbiezne zdania i raczej nic tego nie zmieni.

Ja tylko moge dodac tak jak juz pisalem wczesniej, ze praktycznie wszedzie przy ocenianiu winy bierze sie pod uwage zachowania obu kierowcow.

Jesli np kierowca A wymusil pierwszenstwo na B, to nalezy sprawdzic czy B jechal prawidlowo - tzn czy nie przekraczal predkosci, czy mial prawo tamtedy jechac, czy wlasnei np przedchwila nie wykonal jakiegos nieoczekiwanego manewru ktorego A by sie mogl niespodziewac, oraz na koniec czy B gdy juz zobaczyl ze do kolizji moze dojsc ze wzgledu na to ze A wymusil pierwszenstwo, zrobil wszystko aby jej uniknac.

Jesli wiec na podstawie powyzszego mozna dojsc do wniosku ze B przyczynil sie do kolizji, to orzeka sie, ze oboje sa winni. Ewentualnie rozklada procentowo np 70/30.

Tak to dziala praktycznie w calej Europie i z jakiegos dziwnego powodu nie chce dzialac w Polsce.

Dzieki takim rozstrzygnieciom, kierowcy na drogach wiedza, ze w kazdego ineteresie jest nie robic nic co by moglo chociaz przyczynic sie do powstania kolizji lub wypadku, a nawet mowiac wiecej - zrobic wszystko aby tej kolizji lub wypadku uniknac.

W Polsce zato wyglada na to ze liczy sie tylko pierwszenstwo, i jak ktos go juz ma, to jedzie nie patrzac na nic, bo wie ze mu wolno i w razie czego nie bedzie jego wina.

Dlatego tez statystyki rannych i zabitych na drogach mamy jedne z najgorszych w EU.

Napisano

> Było, bo układ świateł tam jest taki, że gościowi skręcającemu w prawo nie miał prawa się nikt z

> lewej pojawić.

Ja to wiem, ale policjant orzeknie winę skręcającego, a nie zawracającego. Po tym jak zobaczyłem w którymś piracie, jak baba wyprzedzająca kolumnę samochodów, w której pierwszy zatrzymał się by wypuścić gościa z podporządkowanej i baba w niego przywaliła, a policjant powiedział, ze omijanie na skrzyżowaniu nie jest zabronione i winny jest włączający się to już nie mam złudzeń.

Napisano

> Ja to wiem, ale policjant orzeknie winę skręcającego, a nie zawracającego. Po tym jak zobaczyłem w

> którymś piracie, jak baba wyprzedzająca kolumnę samochodów, w której pierwszy zatrzymał się by

> wypuścić gościa z podporządkowanej i baba w niego przywaliła, a policjant powiedział, ze

> omijanie na skrzyżowaniu nie jest zabronione i winny jest włączający się to już nie mam

> złudzeń.

Heh zadko to ogladam, ale ten odcinek musialem widziec, bo tez mi to zapadlo w pamieci.

Masakra normalnie.

Napisano

> Heh zadko to ogladam, ale ten odcinek musialem widziec, bo tez mi to zapadlo w pamieci.

> Masakra normalnie.

Babie należało zabrać PJ bo doprowadziła do groźnego wypadku

Napisano

> jest wiele takich skrzyżowań ale przyczyną kolizji nie było to, że jeden z jej uczestników zawrócił

> 20m wcześniej

a czy ja gdzieś twierdziłem inaczej?

Napisano

> Winni oboje. Tak pisalem od poczatku.

mam takie samo zdanie

mozna sie spierac kto bardziej winny i w jakich proporcjach rozlozyc ta wine, ale moim zdaniem mowienie, ze zawracajacy jest niewinny to glupota

Napisano

> W Polsce zato wyglada na to ze liczy sie tylko pierwszenstwo

no niestety, ale co sie dziwic skoro juz na egzaminie na prawo jazdy najwiekszy nacisk kladzie sie na "pierwszenstwo", a nie na to jak probowac unikac kolizji

Napisano

> no niestety, ale co sie dziwic skoro juz na egzaminie na prawo jazdy najwiekszy nacisk kladzie sie

> na "pierwszenstwo", a nie na to jak probowac unikac kolizji

true, true.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.