Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

znika mi płyn chłodniczy w 1.6 16v

Featured Replies

Napisano

Znika mi płyn. I zastanawiam się jaka tego przyczyna.

Objawów padniętej uszczelki nie ma, ciśnienia w układzie nie ma, co dziwne wycieków nie zaobserwowałem, póki co.... a płyn ucieka. W ciągu 2 miesięcy potrafi ze zbiorniczka wyrównawczego płyn zniknąć i muszę dolać. Poziom oleju się nie zwiększa, ani nie ma zmiany jego konsystencji...

Gdzie go szukać? smile.gif

Napisano

chlodnica/nagrzewnica

weze i polaczenia na nich

Napisano

> chlodnica/nagrzewnica

> weze i polaczenia na nich

sprawdź nagrzewnicę chyba większość osób już to przerabiała zlosnik.gif

Napisano

> sprawdź nagrzewnicę chyba większość osób już to przerabiała

jak by nie bylo to raczej masz racje oink.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Znika mi płyn. I zastanawiam się jaka tego przyczyna.

> Objawów padniętej uszczelki nie ma, ciśnienia w układzie nie ma, co dziwne wycieków nie

> zaobserwowałem, póki co.... a płyn ucieka. W ciągu 2 miesięcy potrafi ze zbiorniczka

> wyrównawczego płyn zniknąć i muszę dolać. Poziom oleju się nie zwiększa, ani nie ma zmiany

> jego konsystencji...

> Gdzie go szukać?

Zapaszku wo włączeniu ogrzewania nie ma??

Napisano

Dywanik pasażera suchy ??

Napisano
  • Autor

> Dywanik pasażera suchy ??

no właśnie suchy...

Wydaje mi się, że jednak może to być uszczelka, ponieważ nawet po długiej jeździe w trasie, kiedy to wydech powinien się wygrzać, jest widoczna para z wydechu, nie znacząco , ot jak czajnik na gazie gotujący wodę (duży czajnik) ale zawsze to jakaś poszlaka.

Gdyby była nagrzewnica, to bym czuł w aucie, bo jestem wrażliwy na punkcie zapachów w aucie.

Niemniej jednak - wody w oleju brak. No nic, pojeździmy jeszcze trochę i się zobaczy.

Napisano

> nawet po długiej jeździe w trasie, kiedy

> to wydech powinien się wygrzać, jest widoczna para z wydechu, nie znacząco , ot jak czajnik na

> gazie gotujący wodę (duży czajnik) ale zawsze to jakaś poszlaka.

Spokojnie...

po 1. BBM to nie maluch, gdzie tłumik był krótki i zawsze gorący (przez co rozgrzane maluchy prawie nigdy nie dymią)

Normalne auto benzynowe (w sensie długi wydech) przy obecnej pogodzie (temperatura, wilgotność), nawet po rozgrzaniu będzie wydalać wodę w sposób widoczny (zwłaszcza fiatoski 1.6 co chla paliwo jak smok wink.gif)

po 2. Gdyby gorący wydech miał powodować, że woda powstająca przy spalaniu paruje niewidocznie, to czemu tego samego miałby nie czynić z wodą z chłodzenia (chyba że ubywa wiadro na godzinę)

Ja tam bym dalej szukał przecieku

Napisano

> Spokojnie...

> po 1. BBM to nie maluch, gdzie tłumik był krótki i zawsze gorący (przez co rozgrzane maluchy prawie

> nigdy nie dymią)

> Normalne auto benzynowe (w sensie długi wydech) przy obecnej pogodzie (temperatura, wilgotność),

> nawet po rozgrzaniu będzie wydalać wodę w sposób widoczny (zwłaszcza fiatoski 1.6 co chla

> paliwo jak smok )

> po 2. Gdyby gorący wydech miał powodować, że woda powstająca przy spalaniu paruje niewidocznie, to

> czemu tego samego miałby nie czynić z wodą z chłodzenia (chyba że ubywa wiadro na godzinę)

> Ja tam bym dalej szukał przecieku

Co do spalania smoka:) kuzyn miał bravo 1.6 16v, teraz jeździ A-klasą 1.6 i...bravo było 3 litry oszczędniejsze:)

Uważam, że 1.6 w spalaniu nie są takie złe:)

Napisano
  • Autor

> Co do spalania smoka:) kuzyn miał bravo 1.6 16v, teraz jeździ A-klasą 1.6 i...bravo było 3 litry

> oszczędniejsze:)

> Uważam, że 1.6 w spalaniu nie są takie złe:)

Mam w automacie. Uwierz, jest złe wink.gif Drugim autem na codzień jeżdżę Audi 2.3 20v quattro, i potrafię osiągnąć takie samo spalanie co mareą ... A audi do oszczędnych nie należy...

W każdym razie, marea pali swoje 10 litrów.

No to co, pozostaje mi szukać wycieku ... kurdebelefrag.

Napisano

> Znika mi płyn. I zastanawiam się jaka tego przyczyna.

> Objawów padniętej uszczelki nie ma, ciśnienia w układzie nie ma, co dziwne wycieków nie

> zaobserwowałem, póki co.... a płyn ucieka. W ciągu 2 miesięcy potrafi ze zbiorniczka

> wyrównawczego płyn zniknąć i muszę dolać. Poziom oleju się nie zwiększa, ani nie ma zmiany

> jego konsystencji...

> Gdzie go szukać?

Sądząc po tempie znikania płynu masz bardzo mały wyciek. Przerabiałem coś takiego w Fiacie Tempra. Przy rozgrzanym silniku na trójniku przy bloku pojawiał się mały "spray" z płynu pod ciśnieniem. Płyn znikał w z prędkością 1L na 3 tygodnie. Trudno to było zobaczyć rano na zimnym silniku bo termostat nie puszczał płynu z bloku.... a gólym okiem nie było widać dziury ani wycieku pod autem. Ot ciekawostka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.