Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zgłaszać szkodę przy zakupie nowej polisy???

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Słuchajcie jak to jest z tymi zwyżkami ubezpieczeń

załóżmy, że właściciel ma trzy auta i jednym spowodował stłuczkę parkingową, pobrał kasę z AC, poszkodowany pobrał z jego OC. Auto którym dokonał tłuczki było w TU X, dwa następne są w Y.

Mała stłuczka spowodowała u niego szkodę całkowitą, wygasło AC, zostało wykupione nowe i to na normalnych zasadach z pełną zniżką, TU X nic nie potrąciło z racji powstałej szkody.

Teraz nadchodzi czas kiedy trzeba wykupić OC i AC na dwa kolejne auta i pytanie czy informować o powstałej szkodzie na trzecim aucie czy nie? Jest tego obowiązek? Czy oni sami będą wiedzieli na podstawie bazy danych?

Czy to prawda, że jest kara za zatajenie tego faktu?

Teoretycznie powinno się powiedzieć o wszystkim, ale często praktyka pokazuje, że można inaczej.

Napisano

> Czy to prawda, że jest kara za zatajenie tego faktu?

Nic mi nie wiadomo o karze.

Ale zniżki sprawdzą w razie szkody - i to przerabiałem. Agent mi zaznaczył coś nienależnego i przy szkodzie okazało się, że miałem nienależną zniżkę 20% i zamiast 100% szkody oddadzą mi tylko 80%. Dobrze, że było to w sumie przy drobiazgu - bo gdyby była szkoda całkowita, to mogłoby boleć konkretnie.

Napisano

> Cześć,

> Słuchajcie jak to jest z tymi zwyżkami ubezpieczeń

> załóżmy, że właściciel ma trzy auta i jednym spowodował stłuczkę parkingową, pobrał kasę z AC,

> poszkodowany pobrał z jego OC. Auto którym dokonał tłuczki było w TU X, dwa następne są w Y.

> Mała stłuczka spowodowała u niego szkodę całkowitą, wygasło AC, zostało wykupione nowe i to na

> normalnych zasadach z pełną zniżką, TU X nic nie potrąciło z racji powstałej szkody.

> Teraz nadchodzi czas kiedy trzeba wykupić OC i AC na dwa kolejne auta i pytanie czy informować o

> powstałej szkodzie na trzecim aucie czy nie? Jest tego obowiązek? Czy oni sami będą wiedzieli

> na podstawie bazy danych?

> Teoretycznie powinno się powiedzieć o wszystkim, ale często praktyka pokazuje, że można inaczej.

Wiekszosc TU sprawdza baze w UFG, wyjdzie predzej czy pozniej.

Oby przy zawieraniu polisy, przy szkodzie moze byc mniej wesolo

Napisano

> Teoretycznie powinno się powiedzieć o wszystkim, ale często praktyka pokazuje, że można inaczej.

Nie można.

Napisano
  • Autor

czyli trzeba zgłosić i już

swoją drogą dziwne, że przy zawieraniu nowej polisy AC na auto na które została wypłacona szkoda całkowita nie było utraty 10% ze zniżki

Napisano

> czyli trzeba zgłosić i już

> swoją drogą dziwne, że przy zawieraniu nowej polisy AC na auto na które została wypłacona szkoda

> całkowita nie było utraty 10% ze zniżki

Zależy od OWU. Od jakiegoś czasu niektóre TU dopuszczają jedną czy dwie szkody, żeby podkupić klientów tych TU, które tego nie mają.

Napisano

> Cześć,

Podepnę się do pytania, bo sam jestem w dziwnej sytuacji i nie wiem, czy agent ubezpieczeniowy nie wprowadzał mnie w błąd.

Miałem szkodę z mojego OC w 2008, z tym że była ona zgłoszona dopiero rok później. W międzyczasie zawarłem nową polisę na inny pojazd z pełnymi zniżkami. Od tego czasu polisa już dwukrotnie była przedłużana dalej z pełnymi zniżkami. Pomimo, że przy przedłużaniu polisy informowałem agenta o tej szkodzie, nie zmniejszał mi zniżek twierdząc, że szkody które nie zdarzyły się w trakcie ubezpieczenia go nie interesują. Gdy próbowałem dociekać, czy aby na pewno, stwierdził, że w razie czego ubezpieczyciel może co najwyżej zażądać dopłaty do składki.

Co o tym sądzicie?

Napisano

> Podepnę się do pytania, bo sam jestem w dziwnej sytuacji i nie wiem, czy agent ubezpieczeniowy nie

> wprowadzał mnie w błąd.

> Miałem szkodę z mojego OC w 2008, z tym że była ona zgłoszona dopiero rok później. W międzyczasie

> zawarłem nową polisę na inny pojazd z pełnymi zniżkami. Od tego czasu polisa już dwukrotnie

> była przedłużana dalej z pełnymi zniżkami. Pomimo, że przy przedłużaniu polisy informowałem

> agenta o tej szkodzie, nie zmniejszał mi zniżek twierdząc, że szkody które nie zdarzyły się w

> trakcie ubezpieczenia go nie interesują. Gdy próbowałem dociekać, czy aby na pewno,

> stwierdził, że w razie czego ubezpieczyciel może co najwyżej zażądać dopłaty do składki.

> Co o tym sądzicie?

OWU i rozdział zasady bonus malus.

Napisano

> Cześć,

> załóżmy, że właściciel ma trzy auta i jednym spowodował stłuczkę parkingową, pobrał kasę z AC,

> poszkodowany pobrał z jego OC. Auto którym dokonał tłuczki było w TU X, dwa następne są w Y.

> Mała stłuczka spowodowała u niego szkodę całkowitą, wygasło AC, zostało wykupione nowe i to na

> normalnych zasadach z pełną zniżką, TU X nic nie potrąciło z racji powstałej szkody.

> Teraz nadchodzi czas kiedy trzeba wykupić OC i AC na dwa kolejne auta i pytanie czy informować o

> powstałej szkodzie na trzecim aucie czy nie? Jest tego obowiązek? Czy oni sami będą wiedzieli

> na podstawie bazy danych?

Wg mnie to jest totalna glupota, ze trzeba o tym samemu pamietac na klika lat wstecz...

TU powinny miec jakas baze i nia sie poslugiwac...

Jak ja mam pamietac, czy mialem jakas stluczek 2 czy 4 lata temu, skoro to juz nie ma zadnego znaczeniaok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.