Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wałek turbosprężarki

Featured Replies

Napisano

Witam.

Orientuje się ktoś jak w samochodowej turbosprężarce wygląda kwestia połączenia wałka i koła turbiny? W żadnym źródle nie mogę znaleźć konkretnej informacji na ten temat. To, że koło sprężarki jest osobnym elementem, to wiem. Jednak na większości zdjęc i rysunków wałek wydaje się być zintegrowany z kołem turbiny, ale coś powątpiewam żeby były to elementy nierozłączne.

Ma ktoś wiedzę na ten temat?

Napisano

> Witam.

> Orientuje się ktoś jak w samochodowej turbosprężarce wygląda kwestia połączenia wałka i koła

> turbiny? W żadnym źródle nie mogę znaleźć konkretnej informacji na ten temat. To, że koło

> sprężarki jest osobnym elementem, to wiem. Jednak na większości zdjęc i rysunków wałek wydaje

> się być zintegrowany z kołem turbiny, ale coś powątpiewam żeby były to elementy nierozłączne.

> Ma ktoś wiedzę na ten temat?

Na większości zdjęć z allegro widać nakrętkę na wałku.

Napisano

Ja widziałem tylko z nakrętką. Być może są jeszcze inne patenty, ale nie sądzę.

Napisano
  • Autor

> Ja widziałem tylko z nakrętką. Być może są jeszcze inne patenty, ale nie sądzę.

Ale na pewno masz na myśli koło turbiny? Bo koło sprężarki bankowo jest przykręcane nakrętką, ale koło turbiny jak juz pisałem wszędzie występuje jako "z wałkiem" hmm.gif

Może inaczej - jako mechanik spotkałeś się kiedyś z "gołym" wałkiem turbosprężarki, bez żadnego wirnika z żadnej strony?

Napisano
  • Autor

> Na większości zdjęć z allegro widać nakrętkę na wałku.

Daj jakiś link bo ja chyba ślepy jestem zlosnik.gif

Napisano

może jest mocowany na ścisk jedna część w azot druga do pieca i składa się w całość.

Jutro jak nie zapomnę zapytam ojca, on projektował technologię produkcji sprężarek i zna temat.

Napisano

Koło kompresora jest przykręcane. Kółko strony gorącej raczej w większości z tym co miałem kontakt było zintegrowane z ośką. Nie wnikałem nigdy w to czy to całość czy dwa elementy.

Napisano

> Może inaczej - jako mechanik spotkałeś się kiedyś z "gołym" wałkiem turbosprężarki, bez żadnego

> wirnika z żadnej strony?

Nie widziałem czegoś takiego. Nigdy nie zgłębiałem tematu turbosprężarek. Miałem kilka w ręku, ale całych kompletnych. Faktycznie od strony sprężarki jest nakrętka, a przy turbinie może być wprasowane koło na wałek.

Napisano

W TS made by mitsubishi do benzyny w Volvo tez wyglada na skrecone...

Napisano
  • Autor

> koło turbiny jest zgrzewane z wałkiem

Dzieki ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.