Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A w Lidlu jest smar,czyścidło do łańcucha 6.5zł

Featured Replies

Napisano

Ja już kupiłem 2 , ponoć chwalone były tutaj hmm.gif, ciekawe kiedy znów będą akcesoria moto, może te kaski crivit szczękowe bo już jeden mam i jest całkiem ok food.gif

Napisano

> Ja już kupiłem 2

O, dzięki za info ok.gif

2 zejdą Ci szybciutko, jeśli dopadnę to kupię co najmniej 4 (w sumie mi są potrzebne tylko jak lecę gdzieś dalej od domu - normalnie hipol + pędzelek dają radę hehe.gif )

Napisano

za taka kase sa ok, a np czyscik do lancucha z lidla to na mycie lancucha calego mi nie wystarczyl, poltorej puszki mi poszlo, ale fakt lancuch byl brudny.

Napisano
  • Autor

> O, dzięki za info

> 2 zejdą Ci szybciutko, jeśli dopadnę to kupię co najmniej 4 (w sumie mi są potrzebne tylko jak lecę

> gdzieś dalej od domu - normalnie hipol + pędzelek dają radę )

Ciii...Już myślałem, że stykną mi na cały sezon rotfl.gif

Napisano

> Ciii...Już myślałem, że stykną mi na cały sezon

Jeśli w sezonie robisz do 2kkm to może wystarczy hehe.gif

Napisano

> wystarczyl, poltorej puszki mi poszlo, ale fakt lancuch byl brudny.

Ja jak mam troche czasu, to biore pędzelek i nafte, kłade naczynko pod koło, obficie zmaczam i pędzluje tym co spływa i kapie cool.gif naprawde idzie tym sposobem doczyscic ekstra łańcuch setką nafty. Potem smarowanko smarem. Ze smarów bardzo polecam ten:

http://allegro.pl/smar-do-lancucha-crc-spray-500ml-extra-i1943839999.html

Testowalem wszystkie drogie castrole i motule - zdecydowanie crc najdluzej trzyma sie na łancuchu i nie brudzi tak mocno.

Napisano

> za taka kase sa ok, a np czyscik do lancucha z lidla to na mycie lancucha calego mi nie

Mało wydajnie używasz biglaugh.gif

Czyścidło jest fajne, ale do smaru jakoś do końca nie mam przekonania smile.gif

Napisano
  • Autor

> za taka kase sa ok, a np czyscik do lancucha z lidla to na mycie lancucha calego mi nie

też nad tym myślałem ale kiedyś w Lidlu mieli takie urządzenie do czyszczenia smarowania łańcucha wyglądało to tak, że w środku były 2 zębatki i łańcuch "kąpał się" w pojemniku z olejem trakcie używania tego czegoś tylko nie wiem jak to nazwać.

Foto podglądowe(sory troche wypiłem rotfl.gif ) to pomarańczowe to łancuch rotfl.gif , nie chcę nikomu czyścić monitora hehe.gif

klik

jak to sie nazywa?

Napisano

> Czyścidło jest fajne, ale do smaru jakoś do końca nie mam przekonania

Smar jest OK. Konsystencja coś jak hipol.

Ja nie uznaję smarów w spray'u, oblepiają łańcuch, ciężko doczyścić.

Hipol bardzo ładnie oliwi i syf tak się klei do łańcucha.

I jeszcze jedno, założyłem nowiutki napęd - był traktowany tylko hipolem co jakieś 300 - 500 km. Pierwsze naciąganie łańcucha po około 15kkm (w zasadzie non stop jazda w 2 osoby).

No i cena hipolu, za litrową butlę płaci się około 10 zł a wystarcza to na ooooooooooo.... albo i dłużej wink.gif

Niezaprzeczalnym minusem jest upierdliwość machania pędzelkiem, jeszcze jak ma się "centralkę" to pół biedy, ja nauczyłem się kręcenia kołem na "kosie" ale i tak jest to operacja uciążliwa.

Napisano

> Ja już kupiłem 2 , ponoć chwalone były tutaj , ciekawe kiedy znów będą akcesoria moto, może te

> kaski crivit szczękowe bo już jeden mam i jest całkiem ok

Był. Kupił 5 sztuk zlosnik.gif

Napisano

ja smaruje teraz MOTUL CHAIN LUBE OFFROAD, jest OK. W trakcie sezonu smarowałem jak Sky olejem, brudzi ciut felge, ale jest ok i tanio, teraz myśle kupić olejarke

olejarka

Napisano
  • Autor

> ja smaruje teraz MOTUL CHAIN LUBE OFFROAD, jest OK. W trakcie sezonu smarowałem jak Sky olejem,

> brudzi ciut felge, ale jest ok i tanio, teraz myśle kupić olejarke

> olejarka

ja mam scotoiler ale dopiero będę się z tym zapoznawać na wiosnę(był już zamontowany w motocyklu) 270751858-jezyk.gif. Trzeba kupować specjalny olej do tego(pewnie o gęstość chodzi) czy jakiś przekładniowy 80W90 się nada? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Ale to było do rowerów

nawet sobie przypomniałem, szkoda, że nie ma do motocykli tzn mocujesz do czegoś wlewasz czyścik, centralka 1 bieg i pijesz browca a łańcuch się czyści, dopijasz bro, zlewasz czyścidło i zalewasz olej, zapinasz 1 bieg i dopijasz browca do końca - to było by idealne trophy.gif

Napisano

> Trzeba kupować specjalny olej do tego(pewnie o gęstość chodzi) czy jakiś przekładniowy 80W90

> się nada?

zwykły hipol przekładniowy 80W90

p.s. mnie żona wczoraj niespodziewanie zaopatrzyła w smar z Lidla spineyes.gif nie wiedząc, że kombinuję z olejarką własnej roboty tzn. wg pomysłów jakich wiele na forach.

Trza będzie smar odsprzedać po kosztach

Napisano

> ja mam scotoiler ale dopiero będę się z tym zapoznawać na wiosnę(był już zamontowany w motocyklu) .

> Trzeba kupować specjalny olej do tego(pewnie o gęstość chodzi) czy jakiś przekładniowy 80W90

> się nada?

Zamontowałem scottoilera i chodzi ok. Na buteleczce 0,5L za 60 zł zrobisz pewnie od 10 do 20 tyś km.

Napisano
  • Autor

Był, dokupił jeszcze Chain Spray ale jest jedno ale:

W gazetce podają, że jest "Chain Cleaner" - środek do czyszczenia łacuchów 300ml za 5.99 a w Lidlu nie ma icon_eek.gif. Chain Cleaner . Tak szybko by zszedł albo pomyłka? Jest takie coś u was? hmm.gif

Jak myślicie jaki jest skład takiego smaru w spray'u? (np te W5) po wyschnięciu pozostaje sam smar i to raczej ten beżowy czyli litowy?

Wg mnie to nic innego jak propanol i smar...- propanol odparowuje a rozpuszczony smar zostawia warstwę na łańcuchu.

Jadę kupić naftę, choć myślę nad tym propanolem czy on nie bedzie lepszy do oczyszczenia łańcucha...lepiej nafta?

Napisano

> Był, dokupił jeszcze Chain Spray ale jest jedno ale:

> W gazetce podają, że jest "Chain Cleaner" - środek do czyszczenia łacuchów 300ml za 5.99 a w Lidlu

> nie ma . Chain Cleaner . Tak szybko by zszedł albo pomyłka? Jest takie coś u was?

W poprzedniej "edycji" był i kupiłem, teraz nie widziałem w żadnym lidlu z 3 w mojej okolicy.

Napisano

>myślę nad tym propanolem czy on nie bedzie lepszy do oczyszczenia

> łańcucha...lepiej nafta?

Jesli mowisz o alkoholu to nie nadaje sie do czyszczenia łańcucha bo mocno odtłuszcza i szybko odparowuje. Moim zdaniem nafta oświetleniowa (taka prima sort), daje rade najlepiej.

Napisano

> Jesli mowisz o alkoholu to nie nadaje sie do czyszczenia łańcucha bo mocno odtłuszcza i szybko

> odparowuje. Moim zdaniem nafta oświetleniowa (taka prima sort), daje rade najlepiej.

W Lidlu jest też jakiś preparat w sprayu do czyszczenia motocykli. Miałem kiedyś podobny preparat firmy S100, który nazywał się Total Reiniger i łańcuch też można było nim czyścić.

Nafta daje dobrze radę, ale poczyszczeniu naftą zawsze miałem większy syf w garażu niż przy użyciu preparatów w sprayu. Nafta jednak dociera chyba głębiej i jest zdecydowanie wydajniejsza.

Napisano

> kaski crivit szczękowe bo już jeden mam i jest całkiem ok

No właśnie, widziałem je kiedyś w necie. Cena bardzo atrakcyjna, a jak z bezpieczeństwem ?

Napisano
  • Autor

Zapytałem z ciekawości w rowerowym co poleca do czyszczenia łańcucha, odparł, że osobiście stosuje środek do czyszczenia felg + karcher icon_eek.gif , widocznie też spełnia swoją funkcję... hmm.gif

Napisano

> Zapytałem z ciekawości w rowerowym co poleca do czyszczenia łańcucha, odparł, że osobiście stosuje

> środek do czyszczenia felg + karcher , widocznie też spełnia swoją funkcję...

Łańcuch rowerowy zdejmujesz, wrzucasz do słoika z benzyna i potrząsasz kilka razy. Tylko, że łańcuch rowerowy nie ma oringów.

Napisano
  • Autor

Byłem jeszcze drugi raz w Lidlu i jednak pojawił się środek do czyszczenia łańcucha Chain Cleaner, kupiłem jeden zobaczymy na wiosnę co z tego wyjdzie 893goodvibes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.