Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tłumik czy łozysko??

Featured Replies

Napisano

witam

Mam takie pytanie.

Jak jade sobie samochodem i przy takich nierównościach znaczy bardziej takich górkach co samochód delikatnie sobie bujnie na dół i do góry, przy takim bujniejciu do dołu samochód mi buczy.

Czy to moga być łozyska? Czy bardziej tłumik bo już sie kończy i przy hamowaniu sinikiem tak od 4- ok 2 tyś obr samochód mi chodzi jak wrc ale czekam aż padnie cąłkiem grinser006.gif

Napisano

> witam

> Mam takie pytanie.

> Jak jade sobie samochodem i przy takich nierównościach znaczy bardziej takich górkach co samochód

> delikatnie sobie bujnie na dół i do góry, przy takim bujniejciu do dołu samochód mi buczy.

> Czy to moga być łozyska? Czy bardziej tłumik bo już sie kończy i przy hamowaniu sinikiem tak od 4-

> ok 2 tyś obr samochód mi chodzi jak wrc ale czekam aż padnie cąłkiem

tłumik zapewne , łożysko to buczy w zależności od prędkości/obciążenia-dociążenia. W takim przypadku jak opisujesz mogło by być jeszcze coś z zawieszenia np poduszka, guma etc.

Napisano
  • Autor

> tłumik zapewne , łożysko to buczy w zależności od prędkości/obciążenia-dociążenia. W takim

> przypadku jak opisujesz mogło by być jeszcze coś z zawieszenia np poduszka, guma etc.

oki, a czy przy takim wrc jak schodzi z obrotów to tez może być jakas guma czy cos?? bo jak jade i przyspieszam z duzymi obrotami to coś słychac ale dopiero jak puszcze noge z gazu i hamuje silnikiem to włącza sie to wrc, bo jak na jałowym przegazuje to też tego nie słychac jedynie przy hamowaniu silnikiem

Napisano

> oki, a czy przy takim wrc jak schodzi z obrotów to tez może być jakas guma czy cos?? bo jak jade i

> przyspieszam z duzymi obrotami to coś słychac ale dopiero jak puszcze noge z gazu i hamuje

> silnikiem to włącza sie to wrc, bo jak na jałowym przegazuje to też tego nie słychac jedynie

> przy hamowaniu silnikiem

a słychać jak jedziesz na luzie ?

przy skrętach coś słuchać ? jak poruszasz lewo prawo ?

takie bujnięcie w dół to dociążenie auta, więc może być łozysko, jeśli nie buczy przy skrętach to raczej tył

ja zrobiłem z 10kkm przekonany że tłumnik buczy, a to łożysko grinser006.gif

aha, można jeszcze podnieść i pokręcić kołem, czuć wibracje na sprężynie ok.gif

Napisano

Wygląda na uszkodzoną plecionkę lub inny element wydechu. Skoro wiesz że coś tam jest do zrobienia to to zrób. Jak objawy jak to mówisz buczenia nie ustąpią to będziesz szukać dalej.

Napisano

> oki, a czy przy takim wrc jak schodzi z obrotów to tez może być jakas guma czy cos?? bo jak jade i

> przyspieszam z duzymi obrotami to coś słychac ale dopiero jak puszcze noge z gazu i hamuje

> silnikiem to włącza sie to wrc, bo jak na jałowym przegazuje to też tego nie słychac jedynie

> przy hamowaniu silnikiem

na luzie też występują te przypadłości hmm.gif

jeśli tak to może to być dziura/przerwanie plecionki, wydmuchanie uszczelki kolektor wydechowy- katalizator.

Napisano

> witam

> Mam takie pytanie.

> Jak jade sobie samochodem i przy takich nierównościach znaczy bardziej takich górkach co samochód

> delikatnie sobie bujnie na dół i do góry, przy takim bujniejciu do dołu samochód mi buczy.

> Czy to moga być łozyska? Czy bardziej tłumik bo już sie kończy i przy hamowaniu sinikiem tak od 4-

> ok 2 tyś obr samochód mi chodzi jak wrc ale czekam aż padnie cąłkiem

Sprawdź też czy puszka filtra powietrza jest szczelna.

Ja już w 2 autach myślałem, że hałas jest z tłumika, a okazywało się, że pokrywa puszki filtra powietrza do silnika nie była szczelna.

Napisano

Mi w Lanosie (dawno temu) buczało, tyle że przy skręcie w lewo.

Panowie wymienili łożysko.

Nie pomogło, więc zaproponowali wymianę czegoś tam w skrzyni biegów - koszt ogromny, więc olałem.

Przy przeglądzie rejestracyjnym diagnosta stwierdził, że mam krzywą rurę wydechową (faktycznie cofając walnąłem o krawężnik),

wziął młotka i naprostował. Buczenie ustało.

Okazało się że krzywa rura przy skręcie dotykała podwozia i buczała grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.