Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z serii jak to robia nas w konia - żarówki samochodowe

Featured Replies

Napisano

To a propos wątku o halogenach przeciwmgłowych. Uważam że temat jest poważny i zasługuje na osobny wątek. Poczytałem trochę w necie i znalazłem to,

Quote:

bartekwwy, w podpisie masz 2008 rok, a piszesz o 2010. Więc po 2010 roku, czyli po face liftingu, więc tutaj chyba będzie leżała różnica, gdyż w 207 przed liftem występuje żarówka H11, a po lifcie, wszystko wskazuje na to, iż będzie to właśnie ta, o której mówisz, czyli PSX24W, czyli w kształcie jest okrągła

to

Quote:

This can be realized on redesigning our existing products that are already very successful in the market. For example we already have a mature signaling bulbs products with more than 60 years history, but we are today bringing a new HiPerVision bulb series to the market, which uses the TV CRT(Cathode Ray Tube) sealing technology and Halogen bulb filament technology. The HiPerVision bulb has a lifetime of 8000 hours, and consumes less energy. HiPerVision PSX24W bulb can be used to replace 55W H3 bulb.

i ordered 9145's.. come to find out its china's psx24w.. energy savings bulbs... which are same as the h3..

so now i got to return my h10 fog lights (hids) to get h3 bulbs eh

hope this helps some one

, to

Quote:

PSX24W for front fog application

PSX24W

• R37 lamp allowed for front fog application

• Low energy consumption: only 24W

• Low heat dissipation allowing plastic reflector and lens

• Cost saving: metal part and glass can be removed from the luminary

• Weight reduction of luminary

- czyli pieprzenie o jakichś duperelach, podczas gdy kierowcę interesuje to, aby żarówka dobrze oświetlała drogę

i wreszcie rozbrajające "wyjaśnienie"

Quote:

Dominiek: In China, we find 60% drivers have less than 4 years driving experience. They have not been educated well to pay attention to the relationship between auto lighting and driving safety. As result, around 75% volume shares are taken by low end products. It is key issue for not only Philips but also other auto lighting players to lead customers from price oriented to be value oriented.

Follow this direction, we define customers' demands to two segments, one is "value care" group such as private car and company car drivers. For this group, we would like to leverage Philips leading technology innovation capabilities to offer upgrading products to match their high end demands. Another segment is "cost care" group such as taxi and truck drivers. For these customers, we would like to introduce "TCO" concept and offer well balanced product with great life time and brightness features at reasonable price.

Czyli pan z firmy Philips opowiada, jak to jego wiodąca w branzy firma wprowadza na rynek coraz lepsze produkty, spełniające oczekiwania kierowców. A z drugiej strony ta sama firma wprowadza jakiś szajs pod tytułem PSX24W frown.gif

Pod pozorem "oszczędzania energii" producenci żarówek i lamp wyciągają z ludzi pieniądze, wypuszczając na rynek zarówno lampy jak i dziwaczne żarówki typu PGJ13 W27W czy PSX24W - te nawet nie wyglądają na halogeny shocked.gif Świeci toto chyba gorzej niz w starym maluchu, ale kosztuje majatek. Żądanie 120 zł za żarówkę, niedostępna w sklepach to IMO oszustwo w biały dzień. Same halogeny i reflektory to też kantowanie. Wytwarzane z plastiku, delikatne jak zabawki dla dzieci ale kosztują majątek. Np. 150 zł za halogenik czy 600 za reflektor główny. A produkcja tych wynalazków w Chinach to pewnie kilka - kilkanaście USD

Napisano

> Pod pozorem "oszczędzania energii" producenci żarówek i lamp wyciągają z ludzi pieniądze,

> wypuszczając na rynek zarówno lampy jak i dziwaczne żarówki typu PGJ13 W27W czy PSX24W - te

> nawet nie wyglądają na halogeny Świeci toto chyba gorzej niz w starym maluchu, ale kosztuje

> majatek.

Niedługo pewnie doczekamy czasów, że nawet bańka żarówki będzie zrobiona z plastiku, bo będzie troszkę taniej hehe.gif

W każdym razie nie widzę sensu wyposażania samochodu w światła przeciwmgłowe, które mają moc 24W

Napisano

> Quote:

> bartekwwy, w podpisie masz 2008 rok, a piszesz o 2010. Więc po 2010 roku, czyli po face liftingu,

> więc tutaj chyba będzie leżała różnica, gdyż w 207 przed liftem występuje żarówka H11, a po

> lifcie, wszystko wskazuje na to, iż będzie to właśnie ta, o której mówisz, czyli PSX24W, czyli

> w kształcie jest okrągła

To nie jest prawda, miałem PSX24W w przedliftowym 207 z 2008 roku.

Szczerze mówiąc pomyślałem sobie, że to wersja specjalnie na Polskę, gdzie każdy głupek włącza przednie przeciwmgłowe w deszczu, bo zgodnie z literą wadliwych przepisów mu wolno biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> To nie jest prawda, miałem PSX24W w przedliftowym 207 z 2008 roku.

> Szczerze mówiąc pomyślałem sobie, że to wersja specjalnie na Polskę, gdzie każdy głupek włącza

> przednie przeciwmgłowe w deszczu, bo zgodnie z literą wadliwych przepisów mu wolno

Skoro przepisy pozwalają na włączenie halogenów w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza? Ta kwestia IMO powinna byc doprecyzowana w przepisach bo jak widac każdy je interpretuje na swój sposób.

A co do żarówek to są też wersje tuningowe. IMO to powinno świecic lepiej, niz oryginały zlosnik.gif

Napisano

> Skoro przepisy pozwalają na włączenie halogenów w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza?

"Wywołanej opadami atmosferycznymi". Wystarczyłoby napisać "opadami śniegu".

> Ta kwestia IMO powinna byc doprecyzowana w przepisach bo jak widac każdy je interpretuje na

> swój sposób.

Też tak uważam. O ile w gęstej śnieżycy przednie przeciwmgłowe są naprawdę przydatne, o tyle w deszczu nic nie dają, tylko oślepiają światłem odbitym od jezdni.

> A co do żarówek to są też wersje tuningowe. IMO to powinno świecic lepiej, niz oryginały

facepalm%5B1%5D.gif Czego to Chińczyk nie wymyśli. spineyes.gif Gdzieś kiedyś na obrazku widziałem ustrojstwo na diodach SMD, symulujące żarówkę H4 rotfl.gif

Napisano

Równo rok temu pisałem o żarówce HP24W, której nikt tu nie znał (włącznie ze mną).

Ponoć w Pezocie kosztuje 200pln...

HP24W

Napisano

> Równo rok temu pisałem o żarówce HP24W, której nikt tu nie znał (włącznie ze mną).

> Ponoć w Pezocie kosztuje 200pln...

Nie mam pojęcia, ile u nich kosztuje, w ciągu 2 lat użytkowania auta miałem te "przeciwmgłowe" włączone może przez 10 minut, bo po prostu do niczego się nie nadawały. Trudno, żeby się przepaliły w takim czasie smile.gif Prawdę mówiąc myślałem, że to zwykłe 21-watowe żarówki, jak do świateł stopu czy kierunkowskazów, przez szybę reflektora wyglądały tak samo... Zacząłem je oglądać po pierwszej próbie użycia przeciwmgłowych, gdy okazało się, że są całkiem do dupy - świecą na 2 metry przed samochodem sick.gif

Napisano
  • Autor

> Równo rok temu pisałem o żarówce HP24W, której nikt tu nie znał (włącznie ze mną).

> Ponoć w Pezocie kosztuje 200pln...

> HP24W

Sposób na kryzys? icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> świateł stopu czy kierunkowskazów, przez szybę reflektora wyglądały tak samo... Zacząłem je

> oglądać po pierwszej próbie użycia przeciwmgłowych, gdy okazało się, że są całkiem do dupy -

> świecą na 2 metry przed samochodem

A ustawiałeś je? rok temu był wątek

BTW Kolega Fred77 dalej zbanowany? hmm.gif

Napisano

> A ustawiałeś je? rok temu był wątek

Nawet nie próbowałem, stwierdziłem, że nie ma o co walczyć. Po prostu przyjąłem do wiadomości, że w tym samochodzie nie mam przeciwmgłowych.

Napisano

Sposoby na wyciąganie kasy z klientów to wielkie koncerny mają opracowane do perfekcji. Przecież wystarczyło by do żarówek halogenowych fabrycznie montować termistor i w ten sposób podnieść ich trwałość kilkukrotnie. NIKT tego nie robi.

Napisano

> Nie mam pojęcia, ile u nich kosztuje, w ciągu 2 lat użytkowania auta miałem te "przeciwmgłowe"

> włączone może przez 10 minut, bo po prostu do niczego się nie nadawały. Trudno, żeby się

> przepaliły w takim czasie Prawdę mówiąc myślałem, że to zwykłe 21-watowe żarówki, jak do

> świateł stopu czy kierunkowskazów, przez szybę reflektora wyglądały tak samo... Zacząłem je

> oglądać po pierwszej próbie użycia przeciwmgłowych, gdy okazało się, że są całkiem do dupy -

> świecą na 2 metry przed samochodem

Nie wiem co jest na p/mgłowych, HP24W jest stosowana w Peżocie na pewno na dzienne w C5 i 3008.

Forum.

Napisano

Pytanie tylko ile tak w rzeczywistosci kozystacie z tych swiatel przeciwmgielnych w roku ?

wink.gif

Napisano

> Pytanie tylko ile tak w rzeczywistosci kozystacie z tych swiatel przeciwmgielnych w roku ?

W ciągu 2 lat i 96 tysięcy przejechanych 207 potrzebę użycia miałem 3 lub 4 razy. Włączyłem raz, gdy jeszcze nie wiedziałem, że są bezużyteczne.

Napisano

> Pytanie tylko ile tak w rzeczywistosci kozystacie z tych swiatel przeciwmgielnych w roku ?

Tyle że np.w lanosie 11 letnim nie wymieniałem ani razu żarówek a kilka razy w roku używałem.

Średnio może 8-10 razy w roku. Tylne użyłem cały 1 raz z powodu mgły i 2 razy z powodu inteligentnego inaczej co mu się nie chciało długich jadąc za mną wyłączyć.

Napisano

Działanie przeciwmgłowych sprawdza diagnosta (przynajmniej ma obowiązek), i czy korzystamy, czy nie, działać muszą.

BTW żarówki halogenowe nie są tylko w przeciwmgłowych.

Napisano

> BTW żarówki halogenowe nie są tylko w przeciwmgłowych.

Ta HP24W chyba nie jest halogenowa, w każdym razie na taką nie wygląda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.