Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odważnik 50g- to dużo?

Featured Replies

Napisano

> Ostatnio tak miałem: "Panie, pneumatycznym tak dokręciliśmy że nie ma sensu

> ten klucz ręczny...". Kazałem sprawdzić i tak.

Problem polega na tym, ze wcale nie chodzi o to zeby dokrecic sruby tak mocno jak sie da. To tylko wyciaga gwinty i uniemozliwa demontaz kola w razie potrzeby.

Napisano
  • Autor

> Problem polega na tym, ze wcale nie chodzi o to zeby dokrecic sruby tak mocno jak sie da. To tylko

> wyciaga gwinty i uniemozliwa demontaz kola w razie potrzeby.

I sprawia, że prz byle puknięciu można zerwać śrubę/szpilkę bo jest już mocno naprężona.

Napisano

> I sprawia, że prz byle puknięciu można zerwać śrubę/szpilkę bo jest już mocno naprężona.

Mozna. Z reszta mialem kiedys klienta, ktory mial bzika na punkcie dokreconych kol. My dokrecalismy my jak nalezy, on poprawial "bo przeciez to ledwie trzyma". Kiedy wrocil wiosna to na 20 srub zerwalismy my 16 zeby odkrecic kola. Zaplacil za wyciaganie reszetek, komplet nowych srub do kol i nasza robocizne.

Wyjechal z hali i jezscze przed firma znow zaczal dokrecac kola... sciana.gif

Napisano

> zadne urban legend. Prawda

> opony na 1 montaz maja specjalne znaki ktorych na identycznych oponach nie na 1 montaz nie ma.

> jest kilka przyczyn dlaczego tak robia ale glownie jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase

> jak masz jakies pytanka to pytaj

Gdzie dostać takie opony? Jakich oznaczeń szukać?

Napisano

> zadne urban legend. Prawda

> opony na 1 montaz maja specjalne znaki ktorych na identycznych oponach nie na 1 montaz nie ma.

> jest kilka przyczyn dlaczego tak robia ale glownie jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase

> jak masz jakies pytanka to pytaj

> a co do pytania autora wątku to moim zdaniem ciutke za duzo 50 g dla tego rozmiaru opon

> napewno idzie to zmniejszyc "obracajac" opone na feldze. ale jesli nie bije a auto nie jezdzi za

> szybko to bym to olal

Piszesz o tych "kropkach" ??

Jeżeli tak to w sumie to jest tylko orientacyjne położenie gdzie montować względem wentyla a i tak przy optymalizacji wychodzi znak w innym miejscu zlosnik.gif

Napisano

> Gdzie dostać takie opony? Jakich oznaczeń szukac

nie wiem jak w pl sprawa wyglada ale przypuszczam ze podobnie.

my przy skladaniu zamowien przez komputer na stronie hurtowni mielismy zaznaczone

np

195/65/15 91H continental ecocontact

195/65/15 91H continental ecocontact 1ste montage

i te na 1 montaz przewaznie byly kilka e drozsze

Napisano

> Piszesz o tych "kropkach" ??

> Jeżeli tak to w sumie to jest tylko orientacyjne położenie gdzie montować względem wentyla a i tak

> przy optymalizacji wychodzi znak w innym miejscu

niee kropki to calkiem inna rzecz.

sa to niewielkie znaczki ktore roznia sie tym dla ktorego koncernu byly opony robione

pierwszy raz mialem z tym stycznosc jak klient w swoim bentleju rozwalil lekko opone i mimo ze proponowalem mu identyczną marke.indeks predkosci, nosnosci itd nie chcial i wrocil po kilku dniach z dokladnie identyczna opona na ktorej byl maly znaczek w ksztalcie literki "B" i to znaczylo ze jest to na 1 montaz w bentleyu. z normalnymi autami jest dokladnie tak samo

np na mercedesy sa znaczki MO

Napisano

> nie wiem jak w pl sprawa wyglada ale przypuszczam ze podobnie.

> my przy skladaniu zamowien przez komputer na stronie hurtowni mielismy zaznaczone

> np

> 195/65/15 91H continental ecocontact

> 195/65/15 91H continental ecocontact 1ste montage

> i te na 1 montaz przewaznie byly kilka e drozsze

Czyli musiałbym mieć znajomość w jakiejś oponiarni i wyraźnie sobie

zażyczyć by takie zamówić... Bo na pewno nie kupię takich na

necie np. przez Baloon frown.gif

Napisano

> Czyli musiałbym mieć znajomość w jakiejś oponiarni i wyraźnie sobie

> zażyczyć by takie zamówić... Bo na pewno nie kupię takich na

> necie np. przez Baloon

wiesz ciezko stwierdzic bo ogolnie bardzo malo osob wie o takich oponach. nie raz moze byc tak ze nawet maja takie opony a nie wiedzą, bede w tym tygodniu u mojego bylego szefa to popytam troche jak to dokladnie jest.

faktem jest tez ze my bralismy opony bezposrednio od glownych producentow. do jakiego auta to potrzebujesz ?

Napisano

> wiesz ciezko stwierdzic bo ogolnie bardzo malo osob wie o takich oponach. nie raz moze byc tak ze

> nawet maja takie opony a nie wiedzą, bede w tym tygodniu u mojego bylego szefa to popytam

> troche jak to dokladnie jest.

> faktem jest tez ze my bralismy opony bezposrednio od glownych producentow. do jakiego auta to

> potrzebujesz ?

A do mojego, ale to za jakiś czas, albo w sumie letnie. Bo zimowe

są dobre, a na letnich, na rantach porobiły się fale frown.gif

195/65/15 właśnie. Pamiętam, że jak kupiłem auto to miało Continentale

i tak równo toczących się opon nie miałem nigdy już potem...

Napisano

> kiedys u jednego wulaknizatora usłyszałem, że felga i opony sa do du... i pokazał ile musiał

> ponaklejać, to samo koło robione u innego, ten nawet 1/2 ciężaru nie pokleił na koło

Bo czasem przesuniecie opony na feldze pomaga ok.gif Niestety mało komu się chce i naklejają kilogramy ciężarków sick.gif

Napisano

> Bo czasem przesuniecie opony na feldze pomaga Niestety mało komu się chce i naklejają kilogramy

> ciężarków

Problem polega na tym, że te maszynki do wyważania opon są duże, ciężkie

i strasznie drogie. Jakbym miał do dyspozycji taką maszynkę i trochę czasu,

zrobiłbym sobie to choćby w 2h, ale wszystko robiłbym powoli, ostrożnie i dokładnie.

Niestety na Śląsku nie ma jeszcze takiej opcji, by wynająć choćby w nocy

warsztat by sobie samemu to wszystko porobić...

Nawet w Warszawie, gdzie taki warsztat jest, nie ma możliwości robienia przy

oponach, bo nie mają/nie udostępniają takiej maszyny...

Dodam jeszcze, że maszyny te mają kilkanaście różnych programów optymalizacji,

z czego zwykle się nie korzysta. Oponiarz ustawia jakiś jeden program na stalówki,

jeden na alu i ma resztę w pupie...

Napisano

Komplet kół zimowych (nowe, oryginalne felgi+nowe opony) miałem wyważany i optymalizowany na wyważarce Hunter z testem drogowym. Trzy koła wymagały symbolicznych ciężarków (po jednym z zewnątrz lub wewnątrz). Czwarte natomiast po teście drogowym doważono dość sporo, może i 50 g. Próba obrócenia opony na feldze i ponowne sprawdzenie na wyważarce sygnalizowane było nieprawidłowymi wartościami na czerwonym polu więc zostało jak pierwotnie. Tu jest wyjaśniony problem dlaczego optymalizacja nie zawsze przyniesie zamierzony efekt. Oczywiście podczas jazdy nie ma najmniejszych drgań na kierownicy ok.gif

Poza tym każda wyważarka wymaga okresowej kalibracji. Kilka razy zdarzyło mi się wyważanie/doważanie tego samego kompletu kół w różnych serwisach i za każdym razem okazywało się, że koła są źle wyważone.

Napisano

Jeszcze taka dzisiejsza ciekawostka...laweta z nowymi hondami, jedna z nich miała na oponie czerwoną kropę a po przeciwnej stronie kropy na feldze dołożona ołowiana paróweczka, tak na oko 50-70g biglaugh.gif

Napisano

> Jeszcze taka dzisiejsza ciekawostka...laweta z nowymi hondami, jedna z nich miała na oponie

> czerwoną kropę a po przeciwnej stronie kropy na feldze dołożona ołowiana paróweczka, tak na

> oko 50-70g

Jakby taką maszynę do wyważania dało się wykonać samemu w domu...

I oprogramować na Linuksie spineyes.gif

Napisano

Witam ponownie.

> Podaj markę/model/rozmiar dla potomności (i niedowiarków "nadlewkowych")

Komplet nowych BF Goodridge Winter Slalom 215/65R16 made in Mexico ;-)

Jedna miała 300g. druga koło 100g. a dwie pozostałe w miarę OK. Chciałem reklamować, ale to służbowy i flota kazała zakładać.

Widać nikomu nie chciało się bawić?

W sumie po wyważeniu jest ok. Nawet przy 180km./h. nie ma bicia ale każda wymiana opon to 2h. i później poprawka u ojca.

> Gdzie twój ojciec ma zakład?

Białystok... ale nie potrzebuje reklamy.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.