Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odważnik 50g- to dużo?

Featured Replies

Napisano

Przy przekładce opon na zimę taki był największy. Felgi swoje już przeżyły. Nie bije nic do 140-150, dalej nie próbowałem. Czy 50g to dużo czy mało? No szpecjaliści... cool.gif

Od ilu można myśleć o sprawdzeniu felg i opon?

Napisano

kiedys u jednego wulaknizatora usłyszałem, że felga i opony sa do du... i pokazał ile musiał ponaklejać, to samo koło robione u innego, ten nawet 1/2 ciężaru nie pokleił na koło wink.gif

Napisano

> Przy przekładce opon na zimę taki był największy. Felgi swoje już przeżyły. Nie bije nic do

> 140-150, dalej nie próbowałem. Czy 50g to dużo czy mało? No szpecjaliści...

> Od ilu można myśleć o sprawdzeniu felg i opon?

ani dużo ani mało... mało to ok 10g dużo to ok 100g wiec Twoje jest tak sobie...

Napisano
  • Autor

> ani dużo ani mało... mało to ok 10g dużo to ok 100g wiec Twoje jest tak sobie...

a jakby uwzlgędnić przejechanie wysepki na rondzie na wprost? grinser006.gif

Napisano

> Przy przekładce opon na zimę taki był największy. Felgi swoje już przeżyły. Nie bije nic do

To zależy od felgi i opony oraz ich rozmiaru.

Następnym razem poproś osobę montującą aby spróbowała obrócić oponę na feldze o 180st. a jeśli to nie pomoże to wypróbować jeszcze po 90st w każdą stronę.

Napisano

> a jakby uwzlgędnić przejechanie wysepki na rondzie na wprost?

ja swoją pandą nie takie rzeczy robiłem grinser006.gif

śmiało można jeszcze zimą polatać na tych kołach.

Napisano

Wiekszosc wulkanizatorow twierdzi ze do 50-60g mozna wazyc,a dalej to szkoda czasu, bo felgi mega krzywe, wiec generalnie nie ma jeszcze tragedii u Ciebie...

Napisano

> ani dużo ani mało... mało to ok 10g dużo to ok 100g wiec Twoje jest tak sobie...

100g to jest kosmos w aucie osobowym. generalnie wszystko powyżej jednego paska odważników (60g) to znak ze warto spróbować "coś zrobić".

Napisano

> a jakby uwzlgędnić przejechanie wysepki na rondzie na wprost?

Jesli felga jest fizycznie prosta to nie ma to znaczenia.

Napisano
  • Autor

> To zależy od felgi i opony oraz ich rozmiaru.

205/55/16 felga alu 7,5J

> Następnym razem poproś osobę montującą aby spróbowała obrócić oponę na feldze o 180st. a jeśli to

> nie pomoże to wypróbować jeszcze po 90st w każdą stronę.

Nie chce mi się w to bawić. Jest duże prawdopodobieństwo, że z moim stylem jazdy za 2 mies będzie coś bić.

Napisano

> 205/55/16 felga alu 7,5J

To moim zdaniem jest ok szczególnie jeśli są to kola "do upalania".

> Nie chce mi się w to bawić. Jest duże prawdopodobieństwo, że z moim stylem jazdy za 2 mies będzie

> coś bić.

Akurat zabawy z tym nie ma gdy robi sie to przy zakładaniu opon.

Napisano

IMO dużo, mi ostatnio wyszło 50 z jednej strony i 20 z drugiej, przesunąłem oponę o cirka 3/4 obrotu i wyszło 10 i 15, więc warto zrobić optymalizację ok.gif

Napisano

co do duzo/malo - uwazam ze dla opon 205/50/16 norma to ok 20-30 gram a powyzej 50 jest podejrzane.

> warto zrobić optymalizację

otoz to, warto robic optymalizacje jesli wychodzi podejrzanie duzo. Wiele wywazarek ma te opcje tylko czesto obslugujacym je ludziom nie chce sie tego robic (fakt, wywazenie dluzej trwa - kazda opone trzeba 2 razy montowac) albo tego nie umieja / nie czytali instrukcji i nie wiedza w ogole ze tak mozna.

Kiedys naklonilem znajomego oponiarza do przeczytania instrukcji obslugi maszyny na ktorej pracuje i uczylismy sie razem zlosnik.gif W efekcie zamiast 110 gram ktore juz mial zamiar naklejac zeszlismy do 70 - tez duzo ale choc mniej niz bylo.

Napisano
  • Autor

> IMO dużo, mi ostatnio wyszło 50 z jednej strony i 20 z drugiej, przesunąłem oponę o cirka 3/4

> obrotu i wyszło 10 i 15, więc warto zrobić optymalizację

ja sądzę, że po dzisiejszej jeździe już niewarto grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Panowie, którzy zakładali mi te opony nie do końca wiedzieli do czego służy klucz dynamometryczny więc o czym tu mowa... Jeszcze mi chcieli wmówić, że moje auto ma cięższy tył niż przód i dlatego mi wpakowali ciśnienia 2,0 przód, 2,5 tył. "Bo panie to przecież tylnonapędówka a a one ciężkie som z tyłu" ok.gif

Napisano

> Panowie, którzy zakładali mi te opony nie do końca wiedzieli do czego służy klucz dynamometryczny

> więc o czym tu mowa... Jeszcze mi chcieli wmówić, że moje auto ma cięższy tył niż przód i

> dlatego mi wpakowali ciśnienia 2,0 przód, 2,5 tył. "Bo panie to przecież tylnonapędówka a a

> one ciężkie som z tyłu"

pora zmienic serwis hehe.gif

Napisano

> Panowie, którzy zakładali mi te opony nie do końca wiedzieli do czego służy klucz dynamometryczny

> więc o czym tu mowa... Jeszcze mi chcieli wmówić, że moje auto ma cięższy tył niż przód i

> dlatego mi wpakowali ciśnienia 2,0 przód, 2,5 tył. "Bo panie to przecież tylnonapędówka a a

> one ciężkie som z tyłu"

pochwal się lepiej gdzie tacy geniusze pracują żebyśmy mogli ich omijać jak najszerszym łukiem icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> pora zmienic serwis

byłem tam dwa razy: pierwszy i ostatni cool.gif

Trzeba było odpowiedzieć w moim wątku na GW jeśli znasz lepszy czynny w sobotę po południu 270751858-jezyk.gif

Napisano

> byłem tam dwa razy: pierwszy i ostatni

I slusznie ok.gif

> Trzeba było odpowiedzieć w moim wątku na GW jeśli znasz lepszy czynny w sobotę po południu

Nie bywam tam niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> pochwal się lepiej gdzie tacy geniusze pracują żebyśmy mogli ich omijać jak najszerszym łukiem

Obozowa 20. Panowie mieli chyba gorszy dzień.

Ale tu się nie ma co dziwić. Z tego co widzę ponad połowa "wulkanizatorów" nie używa klucza dynamometrycznego jeśli się nie upomnisz i nie przypilnujesz*

*bo co to za używanie klucza skoro po dopierniczeniu pneumatem podejdzie dumny i "truknie" po dwa razy a śruba już nawet nie drgnie. crazy.gif

Napisano

> Obozowa 20. Panowie mieli chyba gorszy dzień.

> Ale tu się nie ma co dziwić. Z tego co widzę ponad połowa "wulkanizatorów" nie używa klucza

> dynamometrycznego jeśli się nie upomnisz i nie przypilnujesz*

> *bo co to za używanie klucza skoro po dopierniczeniu pneumatem podejdzie dumny i "truknie" po dwa

> razy a śruba już nawet nie drgnie.

Ja bym dopisal sporo wiecej do listy typowych przewinien wulkanizatorow...

Napisano
  • Autor

> Ja bym dopisal sporo wiecej do listy typowych przewinien wulkanizatorow...

no to pouprawiajmy narodowy sport: narzekanie grinser006.gif Co oni Ci takiego zrobili?

Napisano

jak nie bije to czym sie martwic ?? ja mam na jednej chyba 75g i do 190 nic nie bije , wiec sie tym nie przejmuje ok.gif aha zeby nie bylo to te 190 u niemcow na autobanie policial.gif

Napisano

> no to pouprawiajmy narodowy sport: narzekanie Co oni Ci takiego zrobili?

A ja mogę? Mogę?

Pojechałem ostatnio do dawnego Carman'a w Łodzi Zgierska róg Bema.

Facet ściągał oponę z felgi maszyną prawie za bieżnik, zwróciłem uwagę, żeby docisnął koło kolanem i naprowadzał maszynę ręką(maszyna ma uchwyt) bo rozwali mi opony - facet stwierdził, że robi dobrze...

Jak płaciłem to przepraszali mnie, że tak długo to trwało(~2h), stwierdziłem, że spoko, rozumiem, że się dopiero uczą, czym spowodowałem duże oburzenie i stwierdzenie, że oni mają doświadczenie. frown.gif

Szczęście w nieszczęściu, że skończyły mi się klocki z tyłu i 2 dni później je robiłem bo jedną śrubę w prawym tylnym kole odkręciłem palcami a trzy pozostałe kluczem prawie bez użycia siły - koło samo spadło z piasty po odkręceniu śrub(normalnie trzeba kopnąć w oponę, żeby łaskawie zeszło).

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Szczęście w nieszczęściu, że skończyły mi się klocki z tyłu i 2 dni później je robiłem bo jedną

> śrubę w prawym tylnym kole odkręciłem palcami a trzy pozostałe kluczem prawie bez użycia siły

koła się dokręca po kilkunastu-kilkudziesięciu kilometrach od wyjazdu z wulkanizacji ok.gif Zawsze. Tak jest napisane nawet w instrukcji obsługi do mojego sztrucla.

> - koło samo spadło z piasty po odkręceniu śrub(normalnie trzeba kopnąć w oponę, żeby łaskawie

> zeszło).

Wystarczy odpowiednio oczyścić piastę i użyć smaru miedziowego (którego "moi" fachowcy oczywiście też nie mieli). Poza tym skoro śruby lekko się kręciły to nie ma co się dziwić, że samo odpadło. Nie biło nic na zakrętach?

Napisano

> Nie biło nic na zakrętach?

Opony zmieniałem w sobotę, później chwilkę się pokręciłem po mieście(pojechałem po tarcze i klocki) a klocki i tarcze zmieniałem w niedzielę wieczorem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Wszystko zależy od konkretnego przypadku. Jak felgi proste i opony markowe to trochę dużo. Jak felgi trochę pokrzywione i do tego chińska opona to nawet w normie.

Zasada jest prosta, jeli nic nie bije i odwazniki nie są ponaklejane/ponabijane w kilku miejscach na każdej ze stron to nie ma się co stresować.

Ja optymalizację robię jak wychodzi więcej niż 60gram na stronę dla osobówki i więcej jak 100gram dla dostawczaka/busa.

Napisano
  • Autor

a co byś powiedział na katowane felgi i... opony regenerowane? cool.gif

na trzech wyszło po 20-30g na stronę. Na jednej sztuce (dostała kiedyś) największy odważnik 50g. palacz.gif

To jak jest z tą chińszczyzną i nalewkami? Miałem farta czy bujda?

Napisano

> IMO dużo, mi ostatnio wyszło 50 z jednej strony i 20 z drugiej, przesunąłem oponę o cirka 3/4

> obrotu i wyszło 10 i 15, więc warto zrobić optymalizację

Byłem u bardzo wielu gumiarzy. ŻADEN sam nigdy nie chciał optymalizować

opony względem felgi. Jeden nawet żenująco szczerze przyznał - że to dla

niego za duża strata czasu. W tym czasie zrobi 2 klientów "na szybko" sick.gif

Jak się uprę to przekładają, ale widzę jacy są wkurzeni...

Przykładowo felgi alu, z gatunku chińskich ważyły się uparcie 30/70 czy 40/90.

Obrót opony na feldze o około 180 stopni i co? 10/15... crazy.gifcrazy.gifcrazy.gif

Napisano
  • Autor

> Obrót opony na feldze o około 180 stopni i co? 10/15...

...jedno moje przestrzelone hamowanie po betonowych płytach na treningu i co? Cała operacja psu w d... na budę... grinser006.gif

Napisano

> no to pouprawiajmy narodowy sport: narzekanie Co oni Ci takiego zrobili?

Z takich najpopularniejszych przewin?

-zle oczyszczone piasty

-felgi oklejone bloteem a mimo to idace do wywazenia

-niepompowanie opony do wartosci 5-5,5 bar w celu ulozenia jej na feldze

-wywazanie na zasadzie naklejania tyle ile maszyna pokaze i tam gdzie maszyna pokaze. Efektem sa "kologramy" odwaznikow nawet na malych kolach.

-jesli po naklejeniu maszyna znow cos pokaze to sie dokleja.

-dokrecanie bez uzycia klucza dynamometrycznego i czesto na zasadzie "dobij udarem i spokoj"

-niewzwracanie uwagi na zuzycie opon sugerujace inne usterki (zuzyte amortyzatory, niewlasciwa zbieznosc itp).

Napisano

> a co byś powiedział na katowane felgi i... opony regenerowane?

> na trzech wyszło po 20-30g na stronę. Na jednej sztuce (dostała kiedyś) największy odważnik 50g.

> To jak jest z tą chińszczyzną i nalewkami? Miałem farta czy bujda?

miales farta. problemem nalewek i chinczykow nie jest jakosc sama w sobie ale to, ze poziom jakosci nie jest staly. Np 10 opon sie mntuje i wazy spokojnie a przy 11 jest cyrk.

Napisano
  • Autor

> Z takich najpopularniejszych przewin?

e... ty to szczęśliwy człowiek jesteś.

grinser006.gif

takimi rzeczami większość kierowców się nie zajmuje.

Co powiesz na założenie opon odwrotnie do kierunku? mój brat przerabiał to kilka tyg temu. Panowie byli zdziwieni, że istnieje coś takiego jak strzałka kierunkowa hehe.gif

Całe szczęście to były opony na jeden trening do rajdówki.

Jeden Pan ostatnio chciał mi sprzedać komplet wypastowanych "świetnych" zimówek Michelin za 1000zł! Szkoda, że trafił na kogoś, kto umiał rozszyfrować DOT z 2004r i nie poleciał na "dużo mięcha panie".

Napisano
  • Autor

> miales farta. problemem nalewek i chinczykow nie jest jakosc sama w sobie ale to, ze poziom jakosci

> nie jest staly. Np 10 opon sie mntuje i wazy spokojnie a przy 11 jest cyrk.

z takimi na przykład Nokianami w wielu przypadkach są cyrki. Ja mam gwarancję na te opony. jeśli któraś by się nie wyważała jak nowa a miałbym pewność co do felg to odesłałbym dziadostwo do producenta. Sądząc po obsłudze przy sprzedaży nie powinno być problemów z wymianą. ok.gif

Napisano

> e... ty to szczęśliwy człowiek jesteś.

> takimi rzeczami większość kierowców się nie zajmuje.

> Co powiesz na założenie opon odwrotnie do kierunku? mój brat przerabiał to kilka tyg temu. Panowie

> byli zdziwieni, że istnieje coś takiego jak strzałka kierunkowa

> Całe szczęście to były opony na jeden trening do rajdówki.

> Jeden Pan ostatnio chciał mi sprzedać komplet wypastowanych "świetnych" zimówek Michelin za 1000zł!

> Szkoda, że trafił na kogoś, kto umiał rozszyfrować DOT z 2004r i nie poleciał na "dużo mięcha

> panie".

o Sprawach oczywistych nie pisalem bo zakladalem, ze wulkanizator jakies taj minimum trzyma i umie odroznic opone kierunkowa od asymetrycznej i normalnej wink.gif

Napisano

> -jesli po naklejeniu maszyna znow cos pokaze to sie dokleja.

To przecież wiadomo, że nie chce im się porządnie wycentrować felgi na tym

stożku... Inna sprawa jest taka, że słyszałem od gumiarza, który mi jeszcze

niczym nie podpadł, że w zasadzie powinno się każdą felgę ważyć na maszynie

do felg nieprzelotowych, żeby było zwyczajnie dokładniej. Tylko komu by się

chciało zakręcać 4 czy 5 śrub do ważenia felgi spineyes.gif

> -dokrecanie bez uzycia klucza dynamometrycznego i czesto na zasadzie "dobij udarem i spokoj"

Ostatnio tak miałem: "Panie, pneumatycznym tak dokręciliśmy że nie ma sensu

ten klucz ręczny...". Kazałem sprawdzić i tak.

> -niewzwracanie uwagi na zuzycie opon sugerujace inne usterki (zuzyte amortyzatory, niewlasciwa

> zbieznosc itp).

A tu spotkałem się wręcz z nadgorliwością. Opony po dwóch sezonach, z bieżnikiem

ok. 5,8 mm miałem niby wymienić bo "paaanie, zużyte" screwy.gifscrewy.gifscrewy.gifscrewy.gif

Napisano
  • Autor

> A tu spotkałem się wręcz z nadgorliwością. Opony po dwóch sezonach, z bieżnikiem

> ok. 5,8 mm miałem niby wymienić bo "paaanie, zużyte"

u moich wczorajszych fachur miałem odwrotnie. Zapakowali mi elegancko w worki opony letnie, w których już ścierałem znacznik zużycia hehe.gif Byli zdziwieni, że ich nie chcę.

Za to śmiali się z nowych zimówek twierdząc, że się na nich zabiję bo "panie to nadlewka". cool.gif

Napisano

Witam serdecznie.

To sporo ale w normie. Po sezonie możesz spróbować namówić jakiegoś znudzonego gumiarza na obracanie opony.

Zwykle nie chce im się tego robić bo to trwa i zabiera czas.

U mnie od kilku lat sami to robią by po godzinie stwierdzić, że się nie da. Opona dobrej, znanej marki jest tak nalana od nowości, że ma 300g. nierównomierności masy.

W końcu i tak jadę do ojca i on ją wyważa w trzy minuty.

Doświadczenie też robi swoje.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Witam serdecznie.

cześć.

> To sporo ale w normie. Po sezonie możesz spróbować namówić jakiegoś znudzonego gumiarza na

> obracanie opony.

ja myślę, że po sezonie to już może nie być tych opon. cool.gif

> to trwa i zabiera czas.

I wk... wulkanizatora. A ja po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów i tak mam niewyważone opony.

> U mnie od kilku lat sami to robią by po godzinie stwierdzić, że się nie da. Opona dobrej, znanej

> marki jest tak nalana od nowości, że ma 300g. nierównomierności masy.

yikes.gif

Podaj markę/model/rozmiar dla potomności (i niedowiarków "nadlewkowych") smile.gif

> W końcu i tak jadę do ojca i on ją wyważa w trzy minuty.

> Doświadczenie też robi swoje.

To nie ulega wątpliwości. Ale za doświadczenie się słono płaci. ok.gif

Gdzie twój ojciec ma zakład?

Napisano

> cześć.

> ja myślę, że po sezonie to już może nie być tych opon.

> I wk... wulkanizatora. A ja po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów i tak mam niewyważone opony.

> Podaj markę/model/rozmiar dla potomności (i niedowiarków "nadlewkowych")

> To nie ulega wątpliwości. Ale za doświadczenie się słono płaci.

> Gdzie twój ojciec ma zakład?

pewnie w Whitestoku:)

Napisano

> Jeden Pan ostatnio chciał mi sprzedać komplet wypastowanych "świetnych" zimówek Michelin za 1000zł!

> Szkoda, że trafił na kogoś, kto umiał rozszyfrować DOT z 2004r i nie poleciał na "dużo mięcha

> panie".

Ja bym wolał źródło pewne opon na tzw. pierwszy montaż. One podobno są

bardziej rygorystycznie sprawdzane w zakładach oponiarskich, jak i całe partie

idą do danego producenta samochodów. Ważą się lepiej niż pozostałe, ale

to podobno urban legend?

Napisano

Powiem ci że nie wiem co w tym jest ale zawsze jak zakładam jakiekolwiek nalewki to trzy sztuki są ok a z czwartą zawsze są problemy hehe.gif

Dramatu nie ma jeśli mówimy o osobówkach. Schody się zaczynają dopiero przy dostawczakach. Często trzeba optymalizować.

Ja nie wiem ale jak dla mnie optymalizacja to normalna sprawa jak wyważenie każdego z kół.

Napisano

> Ja bym wolał źródło pewne opon na tzw. pierwszy montaż. One podobno są

> bardziej rygorystycznie sprawdzane w zakładach oponiarskich, jak i całe partie

> idą do danego producenta samochodów. Ważą się lepiej niż pozostałe, ale

> to podobno urban legend?

zadne urban legend. Prawda

opony na 1 montaz maja specjalne znaki ktorych na identycznych oponach nie na 1 montaz nie ma.

jest kilka przyczyn dlaczego tak robia ale glownie jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase wink.gif

jak masz jakies pytanka to pytaj

a co do pytania autora wątku to moim zdaniem ciutke za duzo 50 g dla tego rozmiaru opon

napewno idzie to zmniejszyc "obracajac" opone na feldze. ale jesli nie bije a auto nie jezdzi za szybko to bym to olal

Napisano

> Ja bym wolał źródło pewne opon na tzw. pierwszy montaż. One podobno są

> bardziej rygorystycznie sprawdzane w zakładach oponiarskich, jak i całe partie

> idą do danego producenta samochodów. Ważą się lepiej niż pozostałe, ale

> to podobno urban legend?

Zapomnij. No chyba ze mówimy o jakiś autach /modelach topowych dla danej marki. Do reszty to wkładają na zasadzie- im taniej tym lepiej.

Napisano

> Zapomnij. No chyba ze mówimy o jakiś autach /modelach topowych dla danej marki. Do reszty to

> wkładają na zasadzie- im taniej tym lepiej.

nie masz racji. spotkalem wiele takich przypadkow i to wcale nie jakies prestizowe auta

Napisano

> nie masz racji. spotkalem wiele takich przypadkow i to wcale nie jakies prestizowe auta

W mercedesie klasy C czy E może i tak. Ale nie powiesz że ford do swoich fiest przeznaczonych dla PH wsadza jakies super hiper oznaczane opony. Ot po prostu jakieś tanie continentale i tyle.

Tak jak mówię, im auto tańsze tym w gorszą oponę ubiera je producent wink.gif

Napisano

> W mercedesie klasy C czy E może i tak. Ale nie powiesz że ford do swoich fiest przeznaczonych dla

> PH wsadza jakies super hiper oznaczane opony. Ot po prostu jakieś tanie continentale i tyle.

> Tak jak mówię, im auto tańsze tym w gorszą oponę ubiera je producent

no to cie moze zaskoczy ze takie pospolite samochody jak kia maja takie opony

te opony na oko niczym poza malutkim znaczkiem sie nie roznia. no jedyne co ze zdecydowanie mniej odwaznikow na nie sie nabija/nakleja.

co do opon z ktorymi wlasnie sie spotkalem to continentale bridgestony hankooki i dunlopy napewno robia inne na 1 montaz

jak ci bardzo zalezy to rusze dupe i poszukam w szafie papierow z kursu oponiarskiego gdzie jak mnie pamiec nie myli to pisze grinser006.gif ale nie kaz mi bo fajnie mi sie na kanapie lezy hehe.gif

Napisano

> no to cie moze zaskoczy ze takie pospolite samochody jak kia maja takie opony

> te opony na oko niczym poza malutkim znaczkiem sie nie roznia. no jedyne co ze zdecydowanie mniej

> odwaznikow na nie sie nabija/nakleja.

> co do opon z ktorymi wlasnie sie spotkalem to continentale bridgestony hankooki i dunlopy napewno

> robia inne na 1 montaz

> jak ci bardzo zalezy to rusze dupe i poszukam w szafie papierow z kursu oponiarskiego gdzie jak

> mnie pamiec nie myli to pisze ale nie kaz mi bo fajnie mi sie na kanapie lezy

Aaaa z kursu to nie szukaj. Tez mam gdzieś to w materiałach ze szkoleń wink.gif

Jeśli chodzi o firmy które wymieniłeś to są spore koncerny/marki i tam z założenia dba się o jakość produktu. Nie mówię że buble się nie zdarzają bo to nie prawda ale można byc trochę bardziej pewnym że produkt będzie odpowiedniej jakości.

Mnie bardziej chodzi o mniejsze firmy czy wręcz chinole czy nalewki.

Co do Kiii to nie wiedziałem. Cenna informacja ok.gif

Napisano

> Aaaa z kursu to nie szukaj. Tez mam gdzieś to w materiałach ze szkoleń

> Jeśli chodzi o firmy które wymieniłeś to są spore koncerny/marki i tam z założenia dba się o jakość

> produktu. Nie mówię że buble się nie zdarzają bo to nie prawda ale można byc trochę bardziej

> pewnym że produkt będzie odpowiedniej jakości.

> Mnie bardziej chodzi o mniejsze firmy czy wręcz chinole czy nalewki.

> Co do Kiii to nie wiedziałem. Cenna informacja

tu glownie chodzi o koszty bo takich opon sie uzywa w ogromnych ilosciach i jak sobie policzysz np ze taki ciezarek 20g kosztuje np 1 cent a jak muszisz na kazde kolo dac np 40g x4 kola na aucie to juz wychodzi zdecydowanie drozej...

dla normalnych szarych ludzi to sie moze smieszne wydawac ale jak popatrzysz przez pryzmat fabryki gdzie ilosci sa ogromne to juz jest duza oszczednosci, tak wiec fabryki wymagaja a producenci opon sie dostosowywują bo tez maja w tym interes smile.gif

jak pracowalem na wulkanizacji to przy sprawdzaniu katalogow jak bralismy bezposrednio od continentala co poniektore opony tez mozna bylo zamowic na "1 montaz" ale zawsze byly kilka e drozsze niz identyczne ktore nie szly na 1 montaz tylko do zakladow wulkanizacyjnych wink.gif

Napisano

Spoko. Trzeba się przyzwyczaić do tego że wszystkim rządzą księgowi wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.